2011. November 24., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az ivóvízfogyasztás alapdíjának, az ivóvízfogyasztással arányos díjának, a szennyvízelvezetés és –tisztítás díjának 2012. évre fizetendő díjának megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A menetrendszerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló 1/1992. (I. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.a - Az önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló 5/2011. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.b - Beszámoló a 2011. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről.
4. - Kőszeg város településszerkezeti tervének valamint Kőszeg város helyi építési szabályzatáról szóló 46/2006. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet, valamint az ELÁMEN Zrt.-vel kötött szerződés módosítása.
8. - A közművelődésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
9. - Az Arany János Tehetség Programban való részvétel támogatása.
10. - A belváros forgalomtechnikai vizsgálata.
11. - A Városüzemeltető Kft. műszaki csoport 2012. évi szolgáltatási díjai.
12. - Döntés a 2012. évi lakbérek mértékéről.
13. - „A város karácsonyfája” ültetése a Fő téren.
14. - Az „Egy-másért” Közhasznú Egyesület helyiségigénye.
15. - Az Alpannónia projekt megvalósulásához szükséges ingatlancsere.
16. - Az ISES alapítvány visszatérítendő támogatása.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Egy mappában a 2011. november 24-i képviselő-testületi ülés anyagai.
9. napirendi pont:
Az Arany János Tehetség Programban való részvétel támogatása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érvényes jogszabályok alapján a 2011/12. tanévre is kiírta a Pályázatot a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában való részvételre. A program Önök előtt nem ismeretlen, hisz gimnáziumunk a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium a programba bevont szűk intézményi körbe tartozik.
A program célja, hogy a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulók egy intenzív és speciális előkészítő év után, egyedi program alapján készülhetnek fel a felsőfokú továbbtanulásra.
Most e programhoz kapcsolódóan azonban nem intézményfenntartóként fordulunk Önökhöz, hanem két kőszegi tanuló gondviselőjének kérésére támogatásukat kérjük ahhoz, hogy a gyermekek pályázhassanak a programba való részvételre.
A pályázati kiírás szerint nincs akadálya annak, hogy Patyi Alexandra (Bersek József KIKI Ált. Iskola 8. o. ) és Pálfi Nikolett (Béri balog Ádám Ált. Iskola 8. o.) kőszegi gyermekek felvételüket kérjék gimnáziumunk e program szerint induló 9. osztályába.
A tanulók általános iskoláinak nevelőtestülete támogatja a tanulók e szándékát. Mindketten hátrányos helyzetűek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, és jó tanulók.
Pályázniuk úgy lehet, ha a fentieken kívül az önkormányzat is támogatja felvételi kérelmüket, ill. benyújtja pályázatukat a választott intézménybe 2011. december 12-ig. A tanuló lakóhelye szerinti települési önkormányzat vállalhatja azt is, hogy a diákok számára a tanulmányok idejére szociális támogatást nyújt, amennyiben erre nincs lehetősége elviekben kell támogatni a jelentkezőt, s mi e két diák esetében csak erre kérjük Önöket.
- Patyi Alexandra Kőszeg, Faludi F. u. 8/B szám alatti gyermeket, édesanyja egyedül neveli, aki évek óta a Kőszegi Ruhaipari Szövetkezetben dolgozik. Jövedelmük igen alacsony. Alexandrának van még egy fiú testvére, aki nagykorú, de szintén tanul, a Dr. Nagy László EGYMI Speciális Szakiskolájában. A gyermekeket édesapjuk nem támogatja.
- Pálfi Nikolett Kőszeg, Sigray J. u. 1/C szám alatti tanulót szintén egyedül neveli az édesanya, Nikolett féltestvérével együtt. Az anya vállalkozó, (Velemi úti „zöldséges”) jövedelme igen alacsony. Az apa anyagilag támogatja leányát, de a szülők folyamatos pereskedése miatt (gyermekelhelyezés, kapcsolattartás) nagyon zaklatott a kislány élete.
A pályázatok benyújtását követően a programhoz tartozó középiskolák egy felmérő válogatást szerveznek, ahol feladatlapot töltenek ki a jelentkezők és egy elbeszélgetésen is részt vesznek.
Azonos színvonalú tanulók közül a hátrányosabb helyzetű tanulókat köteles előnybe részesíteni az iskola.
Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság is megtárgyalta és elfogadásra ajánlja.
Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni szíveskedjen, és a határozati javaslatok szerint a két tanuló pályázatának benyújtásához adja meg az elvi támogatását.
Kőszeg, 2011-11-17.
A polgármester nevében:
Szabó Marianna s. k.
oktatási ügyintéző

I. Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete benyújtja pályázatát a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában való részvételre.
Támogatja, hogy Patyi Alexandra nyolcadik évfolyamos tanuló (anyja neve: Bányi Mária, szül.: Szombathely, 1997. 03.15.) Kőszeg város képviseletében részt vegyen a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában.

Kőszeg Város Önkormányzata elviekben támogatja a tanulót, anyagi támogatást nem tud nyújtani számára.
Felkéri a polgármestert, hogy a pályázatot, − a határozattal együtt − határidőre a tanuló által az első helyen kiválasztott középiskola részére küldje meg.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Szabó Marianna ügyintéző
Határidő: 2011. december 12.




II. Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete benyújtja pályázatát a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában való részvételre.
Támogatja, hogy Pálfi Nikolett nyolcadik évfolyamos tanuló (anyja neve: Pál Andrea, szül.: Nagykanizsa, 1997. 08.10.) Kőszeg város képviseletében részt vegyen a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában.

Kőszeg Város Önkormányzata elviekben támogatja a tanulót, anyagi támogatást nem tud nyújtani számára.
Felkéri a polgármestert, hogy a pályázatot, − a határozattal együtt − határidőre a tanuló által az első helyen kiválasztott középiskola részére küldje meg.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Szabó Marianna ügyintéző
Határidő: 2011. december 12.