2012. November 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 4/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló a 2012. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről.
2. - A helyi adókról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A történelmi belváros gépjármű közlekedéséről szóló 35/2005. (XI. 1.), valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
5. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételének szabályairól szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Az „Egy-másért” Közhasznú Egyesület helyiséghasználata és tevékenysége.
7. - Beszámoló a Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2012. I. félévi munkájáról.
8. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2013. évi parkfenntartási, úttisztítási díjainak meghatározása.
9. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2013. évi szolgáltatási és gépi óradíjainak a megállapítása.
10. - A Béri Balog Ádám Általános Iskola távhőszolgáltatásra való visszakapcsolása.
11. - Jégkorong pálya létesítéséhez elvi hozzájárulás.
12. - 12. A Chernel utca – Várkör és az Európa-ház közötti szakasz kétirányúsítása és a Chernel utca rekonstrukciója.
13. - A helyi autóbusz közlekedés menetrend változtatása.
14. - A 2013. évben esedékes évfordulók, jubileumok.
15. - Talajszennyezési jelenség megoldására tett városfejlesztési bizottsági javaslatok.
16.a - Vagyonügyek: Az 1789 hrsz-ú ingatlan területrészének megvásárlása.
16.b - A Gyöngyös u. 16. fsz. 1. alatti önkormányzati lakás további hasznosítása.
16.c - Vagyonügyek: Horváth Lajos garázsügye.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Az önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepciója. (közmeghallgatás keretében)
19. - Egy mappában a 2012. november 29-i képviselő-testületi ülés és közmeghallgatás anyagai
20. - Sürgősségi előterjesztés: a 2013. évre javasolt víz és csatornadíjak.
21. - Sürgősségi előterjesztés: A Központi Óvoda toldaléképülete beázásának megszüntetésére készült előterjesztés.
4. napirendi pont:
A történelmi belváros gépjármű közlekedéséről szóló 35/2005. (XI. 1.), valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!


A képviselő-testület a 36/2012. (III. 29.) határozatával jóváhagyta a történelmi belváros gépjármű közlekedéséről szóló új koncepcióját, majd a megváltozott körülményeknek megfelelően elsőként a 2012. május 31-i, aztán a 2012. június 28-i, majd a 2012. augusztus 30-i ülésén módosította a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI.1) rendeletét és az ehhez szervesen kapcsolódó, a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletet is.

Ahogy már többször volt szó róla, a két szabályozás további pontosításokat igényel. Ezeket a módosításokat a Kőszegi Városüzemeltető Kft. javaslata alapján állítottuk össze, amit mellékletként csatoltunk. A jobb áttekinthetőség érdekében elkészítettük a két módosítandó rendelet változásait már tartalmazó, egységes szerkezetbe foglalt szöveget is, ezt is az anyaghoz csatoltuk.

A rendelettervezetet megtárgyalta a pénzügyi és a városfejlesztési bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.

Kérem előterjesztésem megvitatását és a két rendelet módosítás elfogadását.


Kőszeg, 2012. november 24.


A polgármester nevében:



Dr. Zalán Gábor s. k.
aljegyző













TERVEZET


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének …../2012.(VII.1) önkormányzati rendelete a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005.(XI.1.) önkormányzati rendeletének és a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletek módosításáról

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a történelmi belváros épített örökségének megóvása, az idegenforgalom érdekeinek szolgálata és az egészségesebb polgárbarát lakókörnyezet kialakítása céljából az alábbiak szerint módosítja a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletét, valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletét:

1. §

A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Gkr.) 3. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„(5) A Kossuth L. u. 12, 14, és a 16. számú ingatlanok által határolt területre behajtási engedélyben – a saját ingatlanunkon kialakított parkoló és garázsok megközelítésére – az ott lévő intézmények és a lakó,- vagy tartózkodási hellyel, illetve garázstulajdonnal a Kossuth L. u. 16. számú épületben rendelkezők részesülhetnek.”

2. §

A Gkr. 3. §. (7) és (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(7) Az (6) bekezdésben körülírott területre a megjelölt szálláshelyek a szobaszámunknak megfelelő mennyiségű, de legfeljebb 20 darab behajtási és várakozási engedélyt vehetnek igénybe. Az Írottkő Szálloda saját ingatlanán kiépített parkolóhelyeknek megfelelő számú (8 darab) megközelítési célú behajtási engedélyt kérhet. További 22 darab kedvezményes éves parkoló bérletet, e rendelet hatálya alá nem tartozó, más fizető parkolóra szólóan vásárolhat meg a vendégei részére. A rendelet hatálya alá tartozó egyéb közterületeken lévő szálláshelyek a hozzájuk legközelebb eső fizető parkolóhelyekre vásárolhatnak szobaszámuknak megfelelő mennyiségű kedvezményes éves parkoló bérletet. A szálláshelyek engedélyeit megkülönböztető színben kell kiállítani.
(8) A Polgármesteri Hivatal, a Levéltár, a Városi Múzeum dolgozói a Brenner-ház udvarán, a Jurisics tér 5. szám alatti épületben munkát végző egészségügyi dolgozók a Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók az un. „Csónaktömbben”-ben, kedvezményes éves parkoló bérlet megváltása ellenében jogosultak várakozni. A Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkoló megközelítésére és az ott történő várakozásra a Városház és a Kelcz-Adelffy utcában lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők jogosultak lakossági parkoló bérlettel együtt.”

3. §

A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Pr.), 1. § (2) bekezdésének h) pontja hatályát veszti.

4.§.

A Pr. 5. § (1) első mondata, a (4), a (6) és (8) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egy parkolóra szóló, ún. lakossági bérlettel veheti igénybe a fizető várakozásra kijelölt parkolóhelyet az állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, rendelkező állampolgár a lakóhelyéhez , illetőleg tartózkodási helyéhez legközelebb eső parkoló-zónában.
(4) Az évközben váltott bérletek ára (kivéve az ún. lakossági bérletet, valamint a kedvezményes éves parkolóbérletet) az egész éves bérlet árának hónapok szerinti elosztott arányos része. A váltás napjának hónapja teljes hónapnak számít.
(6) A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó területen található hatósági nyilvántartásba vett szálláshelyek üzemeltetői a fentebb megjelölt rendeletben foglaltak szerint jogosultak kedvezményes éves parkolóbérlet megvásárlására.
(8) A Polgármesteri Hivatal, a Levéltár, a Városi Múzeum dolgozói a Brenner-ház udvarán, a Munkácsy M. u. 17. alatti épületben munkát végző egészségügyi dolgozók a Munkácsy Mihály utcában, a Jurisics tér 5. szám alatti épületben munkát végző egészségügyi dolgozók a Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók az un. „Csónaktömb”-ben, kedvezményes éves bérlet megváltása ellenében jogosultak várakozni.

5. §

A Pr. 13. §-ban szereplő „Értelmező és záró rendelkezések” közül a lakossági bérlet és az összevont bérlet az alábbiakra módosul, továbbá kiegészül a kedvezményes éves parkoló bérlet értelmező rendelkezésével:

Lakossági bérlet: A bérlet a Kőszegen állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezőknek nyújt kedvezményes parkolást.
Kedvezményes éves parkolóbérlet: A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó területen található hatósági nyilvántartásba vett szálláshelyek, valamint az 5. § (8) bekezdésében szereplő kedvezményezettek számára biztosított bérlet.
Összevont bérlet: A rendszerbe bevont fizető parkolók mindegyikének a használatára jogosít.

6. §

A Pr. 14. §. (2) bekezdése hatályát veszti.



7. §

A Pr. 2. sz. mellékletében szereplő „Parkolójegyek árai” c. táblázat 6. sora az alábbi pótdíjakra, valamint a „Bérletek árjegyzéke” c. rész az alábbiak szerint módosul:

6. Pótdíjak:
1 órai várakozási
díj Pótdíj Összesen
(Ft)
I. zóna
15 napon belül

Hétfő – Péntek
Személygépj.
Autóbusz

Szombat
Személygépj.
Autóbusz

15 napon túl

Személygépj.
Autóbusz



160
640


160
640



160
640
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

1440+320
5760+1280


800+320
3200+1280

1 órai várakozási díj 40-szerese
6400
25600



1920
7680


1280
5120



6560
26240
II. zóna
15 napon belül

Hétfő - Péntek
Személygépj.
Autóbusz

Szombat
Személygépj.
Autóbusz

15 napon túl

Személygépj.
Autóbusz



125
500


125
500



125
500
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

1125+250
4500+1000


625+250
2500+1000

1 órai várakozási díj 40-szerese
5000
20000



1500
6000


1000
4000



5125
20500
III. zóna
15 napon belül

Hétfő - Péntek
Személygépj.

Szombat
Személygépj.

15 napon túl

Személygépj.



250


250



250
Díjköteles időszak + 2 óra várakozási díj

2250+500


1250+500

1 órai várakozási díj 40-szerese
10000



3000


2000



10250


Bérletek árjegyzéke

A B C
Típus Érvényes Ár
1 Éves lakossági bérlet
50%-os kedvezménnyel 5.§. (1) bek szerint 6.000 Ft+ÁFA/év
3.000 Ft + ÁFA/év
2. Kedvezményes éves parkolóbérlet 5. § (8) bek. 9 450 Ft + ÁFA/év
3 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
50%-os kedvezménnyel I. zóna 32.000 Ft+ÁFA/év
16.000 Ft+ÁFA /év
4 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
50%-os kedvezménnyel II. zóna 16.000 Ft+ÁFA /év
8.000 Ft+ÁFA /év
5 Éves parkolóbérlet magánszemélyek r.
50%-os kedvezménnyel III. zóna 40.000 Ft+ÁFA /év
20.000 Ft+ÁFA /év
6 Éves lakossági összevont bérlet
50%-os kedvezménnyel I.-II.-III. zóna 44.160 Ft+ÁFA /év
22.080 Ft+ÁFA /év
7 Havi parkolóbérlet magánszemélyek r. I. zóna 5.400 Ft+ÁFA /hó
8 Havi parkolóbérlet magánszemélyek r. II. zóna 2.800 Ft+ÁFA /hó
9 Havi parkolóbérlet magánszemélyek r. III. zóna 6.600 Ft+ÁFA /hó
10 Havi lakossági összevont bérlet I.-II.-III. zóna 7.360 Ft+ÁFA /hó
11 Éves parkolóbérlet gazdálkodó szerv r. I. zóna 48.600 Ft+ÁFA /év
12 Éves parkolóbérlet gazdálkodó szerv r. II. zóna 24.000 Ft+ÁFA /év
13 Éves parkolóbérlet gazdálkodó szerv r. III. zóna 60.000 Ft+ÁFA /év
14 Éves összevont bérlet gazdálkodó szerv r. I.-II.-III. zóna 66.240 Ft+ÁFA /év
15 Havi összevont bérlet gazdálkodó szerv r. I.-II.-III. zóna 14.720 Ft+ÁFA /hó
16 Kőszeg kártyához (Natúrpark kártyához) kapcsolódó turista hetibérlet I.-II.-III. zóna 1283 Ft+ÁFA /db
17 Kezelési költség 292 Ft+ÁFA /db
18 Éves kizárólagos parkolóhasználat magánszemélyek részére I. zóna 120.000 Ft+ÁFA /év
19 Éves kizárólagos parkolóhasználat magánszemélyek részére II. zóna 85.000 Ft+ÁFA /év
20 Éves kizárólagos parkolóhasználat gazdálkodó szerv részére I. zóna 220.000 Ft+ÁFA /év
21 Éves kizárólagos parkolóhasználat gazdálkodó szerv részére II. zóna 180.000 Ft/+ÁFA év


8. §

Hatályba léptető és záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Kőszeg, 2012. november 29.

Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)