2021. November 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
2. - Tájékoztató a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2020. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
3.a - Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.b - Beszámoló a 2021. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
4. - Települési adóról szóló rendelet megalkotása.
5. - Beszámoló a Kőszegi Értéktár Testület munkájáról.
6. - A Társult Evangélikus Egyházközség Nemescsóval kötött feladat-ellátási szerződés módosítása.
7. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítása.
8. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde létszámának megemelése.
9. - Házi gyermekorvosi körzetekkel kapcsolatos döntések meghozatala.
10. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
11. - Kőszeg Város Önkormányzatának költségvetési előirányzat átcsoportosítása a „Dózsa György utca felújítása” projekthez kapcsolódóan.
12. - A Kőszegi Városi Múzeum és Könyvár előirányzat átcsoportosítási kérelme.
13. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ előirányzat átcsoportosítási kérelme. (rendkívüli előterjesztés)
14. - A Kőszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére helyiség kijelölése és együttműködési megállapodás jóváhagyása.
15. - A Pannon Városok Szövetségével kötendő megállapodás.
16. - A Magyar Kézilabda Szövetséggel kötendő megállapodás. (rendkívüli előterjesztés)
17. - Vagyonügy: a Kőszeg, Schneller u. 3. alatti bérlakásra érkezett vételi szándék.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2021. november 25-i képviselő-testületi ülés anyagai.
20. - Rendkívüli előterjesztés: A könyvvizsgálói feladatok ellátása.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház tulajdonában lévő kisbusz térítésmentes átvétele.
9. napirendi pont:
Házi gyermekorvosi körzetekkel kapcsolatos döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Dr. Kiss Gabriella a Kőszeg, 1. számú gyermekorvosi körzet és Dr. Ágoston Zsuzsanna a 2. számú gyermekorvosi körzet háziorvosai 2021 júniusában – a feladat-ellátási szerződés 5. pontja szerint a hat hónapos felmondási idő betartásával - felmondták a Kőszeg Város Önkormányzatával kötött háziorvosi feladatok ellátására kötött szerződésüket 2021. december 31. napjával, mert mindketten nyugdíjba vonulnak.



A Kőszegi Sanitas Házi Gyermekorvosi Bt. (Dr. Kiss Gabriella) és a Kőszegi Medicina Bt. (Dr. Ágoston Zsuzsanna), valamint az önkormányzat között 2015. február 26-án létrejött, az Egészségház „C” épületrészének használatára vonatkozó ingatlanhasználati szerződés is megszűnik azzal a nappal, amikor feladat-ellátási szerződés megszűnik (ingatlanhasználati szerződés 13. pontja).

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. §-a alapján a települési önkormányzat kötelessége az egészségügyi alapellátás körében gondoskodni a házi gyermekorvosi ellátásról, ezért az önkormányzatnak kell megoldani mindkettő gyermekkörzet háziorvosi alapellátását.

2022. január 1-től előzetes egyeztetés alapján az 1. számú gyermekorvosi körzet (Dr. Kiss Gabriella körzete) helyettesítését Dr. Kiss Gabriella házi gyermekorvos 2022. március 31-ig vállalná napi két óra rendelési és heti két óra tanácsadási időben.

A 2. számú gyermekorvosi körzet (Dr. Ágoston Zsuzsanna körzete) helyettesítését előzetes egyeztetés alapján napi két óra rendelési és heti két óra tanácsadási időben Dr. Izer Ildikó és Kardosné Dr. Szalados Katalin vállalnák 2022. június 30-ig.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II.25.) EüM rendelet 2. § (2) bekezdése alapján a folyamatos ellátás keretében a háziorvos hetente legkevesebb 15 órát, de munkanapokon naponta legkevesebb 2 órát rendel. Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet 7/A. §-a alapján helyettesítés esetén a rendelési idő legalább 50%-át kell teljesíteni. Ezek alapján a finanszírozáshoz előírt 7,5 óra rendelési időnek eleget tesz az önkormányzat.

A két körzet rendelésének zavartalan ellátásához szükséges egy-egy ápoló, akit az önkormányzat alkalmazna. Ehhez szükség van az önkormányzat létszámának bővítésére.
Előzetes megbeszélés szerint Dr. Kiss Gabriella jelenlegi ápolója, Csukáné Horváth Andrea és Dr. Ágoston Zsuzsanna jelenlegi ápolója, Egyedné Berendi Márta vállalná ezt a feladatot 2022. január 1-től.

Ahhoz, hogy 2022. január 1-jétől az önkormányzat megszervezze a két gyermekorvosi körzet háziorvosi ellátását, Kőszeg Város Önkormányzatának mindkettő körzetre működési engedélyt kell kérnie és a Nemzeti Egészségbiztosításai Alappal finanszírozási szerződést kell kötni.
A két körzet működtetéséhez a NEAK finanszírozáson felüli többletkiadások fedezetét az önkormányzat költségvetésében biztosítja.

Az előterjesztést a Humánerőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Fentiekre tekintettel kérem a T. Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2021. november 18.

A polgármester nevében:

Kovács-Mezei Virág s.k.
igazgatási osztályvezető




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a Kőszegi Sanitas Bt. között létrejött, a házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a Dr. Izer és Társa Kft. és a Baby Help Bt. között létrejött, a házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló szerződést a mellékelt szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli Kőszeg Város Önkormányzata létszámkeretének 2 fő 8 órás egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottal történő emelését – ápoló munkakörre – 2022. január 1-től határozatlan időre. A szükséges fedezetet Kőszeg Város Önkormányzata a 2022. évi költségvetésében biztosítja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2021. december 31.


IV. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert az 1. és a 2. számú házi gyermekorvosi körzet működéséhez szükséges hatósági engedélyek megszerzésére és felhatalmazza az ehhez szükséges nyilatkozatok, dokumentáció megtételére, egyidejűleg felhatalmazza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötendő finanszírozási szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)