2022. Február 15., Kedd, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2022. évi intézményi térítési díjának megállapítása.
2. - A bölcsőde 2022. évre javasolt intézményi térítési díjának megállapítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi költségvetésének jóváhagyása.
4. - A 2023-2025. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
5. - A Vasi Jégkorongért Alapítvánnyal kötendő feladatátvállalási megállapodás.
6. - A polgármester 2022. évi cafetéria-juttatásának a megállapítása.
7. - Az önkormányzati képviselők, a bizottságok elnökei és tagjai tiszteletdíjáról szóló 37/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
8. - Kőszeg Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
9. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
10. - A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltató kijelölése, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III. 28.) rendelet felülvizsgálata.
11. - A 2022. évi vagyongazdálkodási koncepció jóváhagyása.
12. - Döntés éves városbejárás elrendeléséről.
13. - A polgármester 2022. évi szabadságolási tervének a jóváhagyása.
14. - A Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója díjazásának a megállapítása.
15. - Vagyonügy: A Kőszeg 6642/2. hrsz. és 4613 hrsz ingatlanokra vonatkozó felajánlás.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
11. napirendi pont:
A 2022. évi vagyongazdálkodási koncepció jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A munkatervnek megfelelően az ingatlankezelő Kőszegi Városüzemeltető Kft. bevonásával elkészítettük az idei évre vonatkozó vagyongazdálkodási koncepciót.

A koncepció célja meghatározni a vagyongazdálkodási irányelveket, beleértve a gazdaságosan nem hasznosítható vagyonelemek vizsgálatát, vagy akár adott vagyonelemek megőrzésének szükségességét.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján az önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, így ezen vagyonelemek Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletének mellékletében vannak feltüntetve.

Az üzleti vagyon nem tartozik a törzsvagyonba, az ide sorolt ingatlanok a jelen koncepció részét képezik.
A koncepcióban két kategóriát megtartva maradna az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok köre, illetve az el nem adható vagyonelemek, vagyontípusonként külön-külön lebontva.

A földterületek esetében az elmúlt időszakban telekalakítási eljárások következtében kialakult változások lettek átvezetve. Egyéb helyiségeknél nem történt változás.
A lakásoknál nagyobb átcsoportosítás történt, az egyedi kategóriába átkerült több, főleg lakótelepi környezetben lévő ingatlan. Ezeknél a társasházaknál az önkormányzat tulajdoni aránya ugyan alacsonyabb, azonban nem feltétlenül rossz műszaki állapotú lakásokról van szó. Itt fontos megjegyezni, hogy az év folyamán az egyedi kategóriába sorolt ingatlanok vonatkozásában felmerülő vételi vagy egyéb hasznosítási szándék esetén az önkormányzati vagyonhasznosítási szándék mérlegelése után kerülhet sor az adott vagyonelem előzetes felmérésére, kikérve az ingatlankezelő javaslatát, majd szakmai véleményét megismerve annak függvényében kerülhet döntés előkészítésre egy adott ügy.
Az el nem adható kategóriába lett átcsoportosítva a Kelcz-Adelffy utca 5. sz. alatti társasházban lévő emeleti lakás, így ugyanezen emeleten lévő Natúrpark irodahelyiséggel együtt egységes önkormányzati tulajdonviszony áll fenn.
Szintén átkerült a Rákóczi 91. társasházban lévő 8 db lakás, ahol az önkormányzat többségi tulajdonnal rendelkezik. Ugyan az itt lévő szociális bérlakások műszaki állapota nem indokolná azok megtartását, azonban jövőbeni pályázati lehetőség esetén a város bevezető szakaszán lévő meghatározó épület megújulhatna.
A Schneller 1. sz. alatti egységes önkormányzati tulajdonban lévő lakóház a nem eladható kategóriába lett sorolva.

Az előterjesztés részeként ismertetjük, hogy az ingatlankezelő 2 db lakás megüresedését jelentette át, a Zrínyi u. 8. fszt. 2. sz. alatti 57 m2 nagyságú, valamint a Dózsa Gy. u. 21. II. emelet 29. sz. alatti 34 m2 nagyságú komfortos lakásokat. Mindkét lakás felújítása költséges lenne, így az ingatlankezelő azok értékesítésére tett javaslatot.
Előzetesen kértünk a lakásokra értékbecslési szakvéleményt, így a Zrínyi utcai ingatlan forgalmi értéke 9,4 MFt, míg a viszonylag jobb állapotban lévő Dózsa utcai lakás 7,8 MFt. Tekintettel arra, hogy az ingatlanok értékesítésére vonatkozó döntés meghozatalára jelen esetben a Képviselő-testület jogosult, így a lakások eladásának támogatása esetén a Vagyonrendelet szerint újabb szakvéleményt készíttetünk.

Kőszeg Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetése tartalmazza a vagyongazdálkodási bevételek tervezett előirányzatát. Ebben nevesítve van a Gábor Áron utcai épületegyüttes, a Kőszegfalvi lakóparkban lévő 45 db építési telek, valamint lakások értékesítéséből várt előirányzat. Jogszabályi előírásnak eleget téve ezen ingatlanok versenyeztetés útján kerülnek kiírásra.

A vagyonkoncepcióban feltüntetett ingatlanokon túl felmerülhetnek olyan vagyontárgyak, amelyek vételi ajánlat, telek kiegészítési javaslat kapcsán kerülhetnek az Önkormányzat figyelmébe. A koncepcióból esetlegesen kimaradt ingatlanok esetén is lehetőség van a vagyonrendelet szabályainak figyelembevételével a tulajdonosi jogok gyakorlójának (értékhatártól függően) az értékesítésről döntenie.

Az előterjesztést mindhárom bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatokat a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság 6 igen szavazattal egyhangúlag javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.

A Városfejlesztési, Idegenforgalmi Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság mindhárom határozati javaslatot 5 igen és 1 nem szavazattal javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.

A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság az I. és II. határozati javaslatot 7 igen, 1 nem, míg a III. határozati javaslatot 8 igen szavazattal egyhangúlag javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. február 10.


A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)



I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi vagyongazdálkodási koncepciót a melléklet szerinti tartaalommal elfogadja és elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos

II. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Zrínyi u. 8. fszt. 2. szám (Hrsz. 1713/A/2) alatti 57 m2 alapterületű lakás Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos


III. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Dózsa Gy. u. 21. II. emelet 29. szám (Hrsz. 1170/1/A/29) alatti 34 m2 alapterületű lakás Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos

Melléklet az I. határozati javaslathoz



A KONCEPCIÓ FELÉPÍTÉSE


• Vagyongazdálkodási irányelvek

• Egyedi döntés alapján elidegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek

• El nem idegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek


VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK

Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások, nem lakás funkciójú épületek és udvarok, helyiségek, garázsok, valamint a telkek és egyéb földrészletek elidegenítésénél a következő két kategória került kialakításra.

1. Az el nem idegeníthető kategóriában főként a jó állapotú, részben többségi tulajdonban lévő, felújított, várospolitikai szempontból hasznos ingatlanok szerepelnek, valamint a Magyar Államtól önkormányzati tulajdonba kapott elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt vagyonelemek, illetve azon ingatlanok, amelyek ingatlan-nyilvántartási besorolásuk ellenére a jelenlegi vagy tervezett rendezési tervi funkciója nem teszi lehetővé azok elidegenítését. Továbbá olyan ingatlanok, amelyek eladásából befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek között minden más olyan üzleti vagyon szerepel, amelyek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem, vagy az önkormányzat rendelkezése alapján történik Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Vagyonrendelet) foglaltak szerinti értékhatártól függően.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Az egyedi kategóriában szereplő ingatlanok vonatkozásában felmerülő vételi vagy egyéb hasznosítási szándék esetén az önkormányzati vagyonhasznosítási szándék mérlegelése után kerülhet sor a vagyonelem előzetes felmérésére, és az ingatlankezelő szakmai javaslatának ismeretében, annak függvényében kerülhet döntéselőkészítésre a vagyonelem értékesítése vagy egyéb hasznosítása.

• Az egyedi kategóriába sorolt műszakilag leromlott állapotú lakások értékesítése a Vagyonrendelet szabályainak betartása mellett. Ingatlanértékesítésre csak a fennálló bérleti- és közműdíj tartozás kiegyenlítése után van lehetőség.

• Rendezni kell a jogosulatlanul használt önkormányzati ingatlanok jogi helyzetét és hasznosítási lehetőségeit.

• Az előterjesztett anyaghoz becsatolt értékbecslési szakvéleménynek mellékletét kell képeznie az ingatlant bemutató fotódokumentáció, szükség esetén alaprajz, helyszínrajz, térképmásolat. Továbbá szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása az ingatlankezelővel. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• A bérlakás-állomány fejlesztése érdekében törekedni kell a pályázati lehetőségek igénybevételére.

• Vagyon növekedésének, gyarapításának elősegítése (fejlesztés, beruházás, ingyenes vagyonelem felajánlás).

• A vagyonkoncepció vagyonszerzés esetén frissítést igényel. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanok kategóriába sorolásáról minden esetben egyedileg kell dönteni. A koncepcióban fel nem sorolt vagyonelemek értékesítése esetén úgy kell eljárni, mint az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok esetében.