2022. Október 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. módosítása – végső elfogadás.
2. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. ((XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A háziorvosokkal kötött szerződések módosítása
5. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 27/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Erdő utcai ingatlan vízellátásával kapcsolatos döntés meghozatala.
8. - A Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóval kapcsolatos tájékoztatás.
9. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása az utak korszerűsítésére kapott támogatásra vonatkozóan.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a „Mindentudás” pályázatra kapott támogatásra vonatkozóan.
11. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a csapadékvíz elvezetésre kapott támogatásra vonatkozóan.
12. - A Rajnis u. 5. alatti társasház tetőfelújításával kapcsolatos döntések meghozatala. (rendkívüli előterjesztés)
13.a - Vagyonügyek: Döntés a 2675 és a 2804 hrsz-ú ingatlanok felajánlásáról.
13.b - Vagyonügyek: Döntés sikertelenül értékesített ingatlanról (GáborÁron u. 9.).
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a kőszegfalvi temető kerítés építésére vonatkozóan.
1. napirendi pont:
Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. módosítása – végső elfogadás.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete teljes eljárás keretein belül a Képviselő-testület 2019. május 30-án tartott ülésén a 7. számú módosítás elfogadásával Kőszeg Város polgárainak javaslatait figyelembe vevően került széles körűen megváltoztatásra.
Ezen módosítás után 2019-ben 2 alkalommal kiemelt fejlesztési területek vonatkozásában a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 32.§-a szerinti tárgyalásos eljárásban került módosításra a településrendezési eszköz, azonban ezen eljárások keretében más jellegű és témájú módosításra nem volt lehetőség.
A 2019 májusában elfogadott módosítások óta eltelt időszakban beérkezett kérelmek indokolttá tették, hogy 2020 évben a településrendezési eszköz felülvizsgálata megindításra kerüljön.
Ennek megfelelően a Képviselő-testület 2020. július 02-i ülésén 62/2020. (VII. 02.) számú határozatával döntött a következőkről:
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy az alábbi pontoknak megfelelően a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készíttesse elő a településrendezési eszközök 10. számú módosítását, valamint az előzetes tájékoztatási szakasz megindításához szükséges dokumentációt és a kidolgozott terveket elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.”
A Képviselő-testület a 2020. július 02-i ülésén hozott határozata mellékletében fogadta el a módosítás alá vont területeket.
Ezen képviselő-testületi határozat alapján a településrendezési eszköz módosítására az Önkormányzat a Vasi A+B építész Irodával kötött szerződést, amely iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező készítette el a szükséges tervdokumentációkat.
A Képviselő-testületi határozat meghozatala óta eltelt időszakban az előzetes tájékoztatási szakasz lezárult.
A tájékoztatási szakaszban az államigazgatási szervektől kapott adatszolgáltatások és vélemények alapján a településrendezési eszköz módosításának kidolgozását a tervező elkészítette.
Takács András a tervezés során jelezte, hogy a tervezési szakaszban lefolytatott egyeztetések és vizsgálatok alapján kialakított szakmai véleménye szerint a Képviselő-testület 2020. július 02-i ülésén 62/2020. (VII. 02.) számú határozatával támogatott kérelmek közül a 3., 4., 10., 11., 13., 14., 21., 22., 23., 47. pontok szerinti módosítások ne történjenek meg. Ezen módosítások elvetésének indoklását a véleményezési szakaszban kidolgozott tervdokumentáció tartalmazza, így a partnerségi egyeztetés során ezen pontok is véleményezhetők voltak.
A Képviselő-testület 62/2020. (VII. 02.) számú határozatának megfelelően a tervező a módosításokat részletesen kidolgozta, és a Kormányrendelet 38.§ (2) bekezdésének megfelelően a Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott államigazgatási szerveknek véleményezésre 2022. január elején kiküldésre került.
A Kormányrendelet 38.§ (3) bekezdése szerint a véleményezési szakaszban a véleményezők 30 napon belül adhatnak véleményt.
Ezzel egyidőben 2022. január 06-án hirdetményt tettünk közzé a jogszabályok szerint előírt partnerségi egyeztetés lefolytatására.
A 2021. évi XCIX. törvény 157.§ (1) bekezdés b) és c) pontja szerint a partnerségi egyeztetés 2022. június 30-ig elektronikus úton is megtartható volt.
A partnerségi egyeztetés keretében a partnerek 15 napon belül írásban észrevételeket tehettek. Ezen időn belül 3 darab írásbeli észrevétel érkezett.
Az írásbeli vélemények elfogadásáról, illetve el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.
A partnerségi egyezetés keretében, és az államigazgatási szervek által érkezett véleményeket az ügyirat aktájába iktattuk.
A Vas Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Hivatala által 2022. február 24-én küldött állásfoglalásában jelezte, hogy a településrendezeési eszköz módosításhoz beadott dokumentáció 44. pontja alatt szereplő módosítást abban az esetben tudja támogatni, ha az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete nyilatkozik, hogy a település területén nincs olyan beépítésre szánt terület, ahol az adott beruházás megvalósítható.
Ezen vélemény alapján a Képviselő-testület a 2022. március 18-án tartott ülésén 45/2022. (III.18.) számon a következő képviselő-testületi határozatot fogadta el:
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a Kőszeg, 3657/4 hrsz-ú ingatlant érintő, a településrendezési eszközök 10. módosításával létrejövő egységes lakóterületi fejlesztés más lakóterületen nem valósítható meg, annak ellenére, hogy a település területén belül elszórtan található kertvárosias lakóterület, azonban azok infrastruktúrával való ellátottsága nem megoldott.
A közkert funkció az érintett lakóövezet mellett, a természetbeni állapotot követve – a Királyvölgyi árok, mint hálózatos zöld infrastruktúra elemhez kapcsolódva – kerül pótlásra.”
Az Állami Főépítész 2022. február 24-én küldött állásfoglalásában a helyi építési szabályzat normaszövegével és jogszabályszerkesztési előírásaival kapcsolatban olyan kifogásokat fogalmazott meg, amelyek alapján tervező a településrendezési eszköz elkészített dokumentációját módosította, és ezt a módosított dokumentációt az Állami Főépítésszel történt egyeztetés alapján újra megküldtük 2022. március végén a jogszabályokban előírt államigazgatási szerveknek véleményezésre.
Ezzel egyidőben 2022. március 24-én újabb hirdetményt tettünk közzé a jogszabályok szerint előírt partnerségi egyeztetés lefolytatására a módosított tervekkel kapcsolatban, amelyre észrevételt tenni 2022. április 11-ig lehetett.
A Kormányrendelet 39.§ (2) bekezdése szerint a véleményezési szakasz lezárásaként a beérkezett véleményeket ismertetni kell a Képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. A vélemények, észrevételek el nem fogadása esetén a döntést indokolni kell.

A véleményezési szakasz lezárásáról a képviselő- testület 2022. május 26-i ülésén elfogadta 94/2022. (V.26.) számú határozatát, melyben rögzítette mely véleményeket fogadott el, illetve mely véleményeket nem fogadott el. Továbbá felkérte a polgármestert, hogy a Kormányrendelet 40. § (1) bekezdése alapján a végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatását kezdeményezze az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnál, és az elkészült településrendezési eszközöket elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
A Polgármester a települérendezési eszköz tervezetét a Kormányrendelet 40. § (1) bekezdésének megfelelően megküldte az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnak.
Csermelyi Andrea állami főépítész végső szakmai véleményét a Kormányrendelet 40. § (2) bekezdése alapján VA/ÁFI/53-14/2022. iktatószámon 2022. szeptember 14-én adta ki, amely vélemény az alábbi:
„A tárgyi településrendezési eszköz képviselő-testület elé – elfogadás céljából – történő előterjesztéséhez hozzájárulok azzal, hogy az nem vonatkozik a 44. és 48. számú módosítási tartalomra a fent részletezett indokolás miatt, továbbá a fent részletezett kiegészítéseket, javításokat a képviselő-testület elé terjesztést megelőzően el kell végezni. A záró véleményemet a döntésre jogosult testülettel ismertetni kell.”
Az Állami Főépítész a kiadott záró véleményében a Rendezési Terv 44. és 48. pontjában kért új beépítésre szánt terület kijelöléséhez nem adott végső szakmai véleményt, mivel az Országos Főépítész az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. (továbbiakban: Étv.) 8. § (2a) bekezdésében kapott jogkörével élve azt nem támogatta, mert véleménye szerint a módosításhoz szükséges biológiai aktivítás érték számítást csatolni.
Az Állami Főépítész Asszonnyal történt egyeztetés alapján a kérelemhez csatoltuk a Takács András tervező által készített biológiai aktivítás érték számítást, és kértük az Állami Főépitész Asszonyt a záró szakmai véleményének kiegészítésére a 44. számú pont tekintetében.
Csermelyi Andrea állami főépítész végső szakmai vélemény kiegészítését a Kormányrendelet 40. § (2) bekezdése alapján VA/ÁFI/53-18/2022. iktatószámon 2022. október 10-én adta ki, amely vélemény az alábbi:
„A tárgyi településrendezési eszköz képviselő-testület elé – elfogadás céljából – történő előterjesztéséhez hozzájárulok a 44. módosításra is kiterjedően. A 48. számú módosítástől az önkormányzat elállt, így arra végső szakmai véleményem nem vonatkozik.
Egyebek tekintetében a VA/ÁFI/53-14/2022. számú véleményemben foglaltakat fenntartom.”
Az állami főépítész asszony záró véleményét, valamint annak kiegészítését az előterjesztéshez csatoltuk, ezzel biztosítva a szakmai véleményének a megismerését a döntésre jogosult Képviselő-testület részére.
A képviselő-testület által elfogadott Településrendezési Eszköz a Kormányrendelet 43.§ (1) bekezdés a) pontja alapján leghamarabb az elfogadástól számított 30. napon lép hatályba.
A Polgármester Úr a Kormányrendelet 43. § (2) alapján gondoskodik a településrendezési eszköz Étv. 8. § (4) bekezdése szerinti nyilvánosságáról, továbbá az elfogadott településrendezési eszközt vagy módosítását az elfogadást követő 15 napon belül
a) rövid, közérthető összefoglaló kíséretében közzéteszi
aa) az önkormányzati honlapon hirdetményben és
ab) az önkormányzati hivatalban nyomtatásban, és
b) megküldi hitelesített pdf és a ba) és bb) alpont szerinti szervnek szerkeszthető -jogszabályban meghatározottak szerinti nyilvántartásra alkalmas - digitálisformátumban az elfogadásáról szóló jegyzőkönyvvel együtt
ba) a Lechner Tudásközpont részére,
bb) az állami főépítész hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak,
bc) az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy
c) a megküldés helyett digitális formátumban a jegyzőkönyvvel együtt mint elektronikus úton hitelesített dokumentumot elérhetővé teszi a b) pont ba)-bc) alpontja szerinti szerveknek.
Az épített környezet alakításáról és védelméről .szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (4) bekezdés a) pontja szerint a Polgármester Úr gondoskodik a Településrendezési Eszközök jelen módosításának nyilvánosságáról.
Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztését megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt rendeletet-tervezetet a mellékleteivel együtt és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. október 20.


A polgármester nevében:


Bertók Sándor s. k.
Kőszeg Város Főépítésze







HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Állami Főépítész VA/ÁFI/53-14/2022. számú végső szakmai véleményének, valamint a VA/ÁFI/53-18/2022. számú végső szakmai vélemény kiegészítésének megismerése után – a 161/2014. (X. 2.) képviselő-testületi határozattal elfogadott Kőszeg Város Településszerkezeti Tervének módosítását 2022 december 1-i hatállyal, az 1. melléklet szerinti tartalommal elfogadja.


Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2022. október 27. napját követő 15 napon belül


(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)