2022. Október 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. módosítása – végső elfogadás.
2. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. ((XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A háziorvosokkal kötött szerződések módosítása
5. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 27/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Erdő utcai ingatlan vízellátásával kapcsolatos döntés meghozatala.
8. - A Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóval kapcsolatos tájékoztatás.
9. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása az utak korszerűsítésére kapott támogatásra vonatkozóan.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a „Mindentudás” pályázatra kapott támogatásra vonatkozóan.
11. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a csapadékvíz elvezetésre kapott támogatásra vonatkozóan.
12. - A Rajnis u. 5. alatti társasház tetőfelújításával kapcsolatos döntések meghozatala. (rendkívüli előterjesztés)
13.a - Vagyonügyek: Döntés a 2675 és a 2804 hrsz-ú ingatlanok felajánlásáról.
13.b - Vagyonügyek: Döntés sikertelenül értékesített ingatlanról (GáborÁron u. 9.).
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a kőszegfalvi temető kerítés építésére vonatkozóan.
8. napirendi pont:
A Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóval kapcsolatos tájékoztatás.

Tájékoztatás a bezárt Kőszeghegyaljai Regionális Hulladéklerakóról


Tisztelt Képviselő Testület!


A munkatervnek megfelelően tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet a Kőszeghegyaljai Regionális Hulladéklerakót érintő, 2019. december 31. - 2022. augusztus 30. napja közötti időszakban született Környezetvédelmi Hatósági határozatokról, kötelezésekről.

A Kőszeghegyaljai hulladéklerakó 2019. december 31-én betelt, amely betudható annak is, hogy a hulladékgazdálkodási közfeladatot ellátó STKH Kft. a megnövekedett szolgáltatási területről a korábban behordott hulladék mennyiségének a háromszorosát szállította be a lerakóra és ennek eredményeként jelentős hulladékmennyiség túlcsúszott a depónia szigetelt területén.
A Környezetvédelmi Hatóság a VA/AKF-KTO/436-6/2020. számú határozatával kötelezte a Kőszegi Városüzemeltető Kft-t a túlcsúszott hulladék szigetelésén belülre történő visszahordására, illetve a rekultivációs tervek elkészítésére. A megmaradó hulladékgazdálkodási tevékenység folytatásához (inert hulladék szállítás, kezelés) pedig új engedélyezési eljárásokat kellett lefolytatni.

A szigetelésen kívüli hulladék visszahordására a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (a továbbiakban: Társulás) pénzügyi támogatását kértük, melyet a Társulás biztosított társaságunk részére. A feladatot a Meliorációs és Rekultivációs Kft.- vel kötött vállalkozási szerződés keretében 8490 e Ft + áfa értékben a Városüzemeltető Kft. elvégezte, a munkát a Környezetvédelmi Hatóság ellenőrizte és rendben találta.
A rekultivációs tervek elkészítését az Ökohydro Kft-től rendeltük meg. A tervek elkészítésében a Solvex Kft. is közreműködött. Ennek finanszírozására ugyancsak kértük a Társulás támogatását, amelyet 2 550 e Ft-értékben megkaptuk. Az elkészült rekultivációs dokumentáció alapján a Környezetvédelmi Hatóság a VA/KTHF-HO/59-5/2021. számú határozatával a rekultiváció 2 ütemű elvégzésére kötelezte a Kőszegi Városüzemeltető Kft.-t.

Az 5 fázisból álló első ütem végrehajtási határideje 2021. szeptember 30. volt. A végrehajtásra anyagi források hiányában a 2021. augusztus 23-án a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Főosztályához halasztási kérelmet nyújtottunk be.
Időközben megbeszéléseket kezdtünk a Társulással arról, hogy a Kőszeghegyaljai Regionális Hulladéklerakó rekultivációját Vas megyében további 9 hulladéklerakó esetében szükséges rekultivációs programban hogyan lehet beilleszteni.
Mindemellett lehetőségünk nyílt a Gyöngyös patak kőszegi szakaszán végzett revitalizációs beruházás kivitelezőjével együttműködve a lerakó rekultiváció első ütemének 2. fázisához szükséges földmennyiség beszállítására, ezáltal az ideiglenes földtakarás elkészítésére. A föld beszállítása a Környezetvédelmi Hatóság engedélyével, sőt kifejezett kötelezésére történt, amelyről a Hatóság mellett a rekultivációs tervek elkészítője is rendelkezett információval.
2022. augusztus 31. napjáig mindegy 15 000 tonna földmennyiség került a depónia felületére. A depónián ezen kívül más rekultivációhoz tartozó munkafolyamat (rézsű áthalmozás, szerviz út kialakítás, lejtések és mérési pontok kialakítása) nem történt. A Társulással történt megbeszélések eredményeként a Kőszegi Hulladéklerakó rekultivációs feladatainak folytatása bekerült a Társulás által indított, 10 Vas megyei lerakót érintő beruházási programba. A program koordinációban a Társuláson kívül a Környezetvédelmi Hatóság is szerepet vállalt.
Az inert hulladékkal kapcsolatos engedélyezési eljárásokat 2020 év közepén elindítottuk. A Környezetvédelmi Hatóság 2/3/2021/18 és 2/3/2020/19 számú határozataival a szállítási és hasznosítási tevékenységekre engedélyt adott. A Környezetvédelmi Hatóság 2022. augusztus 17-én ellenőrzést tartott az inert hulladék lerakó telepünkön. Az ellenőrzés során megállapította, hogy a telepen mintegy 600 m3 tégla-cserép hulladék és mintegy 2000 m3 beton hulladékot tárolunk. A tégla és cserép hulladék még a Liszt F. u. 30. szám alatti épület bontásából (Tűzoltó laktanya építése miatt), illetve a Kossuth L. u. 3. szám alatti tüzelőtárolók, garázsok bontásából (Piac, Városmajor rekonstrukció miatt) származik. A betontörmelék jelentős része a városi út és csapadékrendszerek építése, rekonstrukciója során keletkezett.
Mindkét hulladékfajtát egy évet meghaladó ideje tároljuk a telepen. A jogszabály szerint, azonban a rendelkezésünkre álló szállítási és hasznosítási engedélyek ellenére sem tárolható hulladék egy évnél tovább. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében vállaltuk a hulladékok bevizsgálását. Az eljárás során a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az inert hulladékok környezete káros elemeket nem tartalmaznak, így építőipari alapanyag minősítést kaptak (útalap építésekhez felhasználhatók). Mindezek mellett a tényleges felhasználásuk fontos és sürgős lenne, hogy a telepen bontott, potenciálisan építőanyaggá feldolgozható inert hulladék elhelyezhető legyen. Ez a Városüzemeltető Kft. részére jelentős bevételi forrást jelenthet (lerakási díj, konténeres szállítás).
Ugyancsak a telephelyen tároltuk a városi parkfenntartásból (veszélyes, elszáradt fák kivágásából) származó zöldhulladékot, amit a Környezetvédelmi Hatóság kifogásolt. A 2020. 08. 30–ig érvényes egységes környezethasználati engedélyünk tartalmazta a zöld hulladékok gyűjtését kezelését. Az ez utáni időszakra kiadott egységes környezethasználati engedély viszont csak a hulladéklerakó rekultivációjához kapcsolódó kötelezettségeket! Így az inert hulladék kezelésével- hasznosításával kapcsolatos engedélyhez hasonlóan új engedélyezési eljárást kellett lefolytatni a zöldhulladékra is (ezek az engedélyezési eljárások hulladék fajtánként és tevékenységenként 150 000 -250 000 Ft-os hatósági díjakkal járnak). Az évente keletkező 350-500 m3 zöldhulladékot a Városüzemeltető Kft. ledaráltatja és az engedély szerint talajtakaróként kívánja hasznosítani.
A Kőszeg és vonzáskörzete inert hulladék gazdálkodás vonatkozásában jelentős változást hozhat a téglagyári területcsere, melyről a képviselő testület augusztusi ülésén döntött, a szerződés végleges aláírása megtörtént. Ezzel mintegy 240000 m3 kapacitású terület került a Városüzemeltető Kft. birtokába, így a terület feltöltéssel történő rekultivációja során a fenti mennyiségű ásványi eredetű veszélyes hulladékot nem tartalmazó inert hulladék kerülhet lerakásra. Bevételi forrást biztosítva a Városüzemeltetésnek, lehetőséget a térség építőipari vállalkozásainak.

A tevékenységről előzetes tanulmányt készítettünk, melyet a Környezetvédelmi Hatóság és további 6 szakhatóság véleményezett. A Környezetvédelmi Hatóság a benyújtott dokumentációt 2/3/2021/26 számú határozatával elfogadta és egyben megállapította, hogy a tevékenységgel összefüggésben nem feltételezető jelentős környezeti hatás.
A tevékenység megkezdéséhez szükséges végleges eljárás, a vízjogi létesítési eljárás, figyelő kutak telepítése stb. folyamatban van. A beszállított inert anyag mérlegeléséhez, dokumentálásához szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll. A beszállított anyag rendezéséhez, dózerolásához szükséges 1 db lánctalpas dózer, melynek beszerzéséhez az önkormányzat támogatását kérnénk a 2023-as költségvetésben. A hulladéklerakó rekultivációja, a feldolgozható és az egyéb inert hulladék, valamint a városi parkfenntartásból keletkező zöldhulladék kezelése folyamatos munkát és ráfordítást igényel a Városüzemeltetőtől melyhez kérjük további támogatásukat.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és a tájékoztatót egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2022. október 20.

Kovács István s.k.
ügyvezető


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a bezárt Kőszeghegyaljai Regionális Hulladéklerakóról szóló tájékoztatót elfogadja.