2022. Október 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. módosítása – végső elfogadás.
2. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. ((XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A háziorvosokkal kötött szerződések módosítása
5. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 27/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7. - Erdő utcai ingatlan vízellátásával kapcsolatos döntés meghozatala.
8. - A Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóval kapcsolatos tájékoztatás.
9. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása az utak korszerűsítésére kapott támogatásra vonatkozóan.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a „Mindentudás” pályázatra kapott támogatásra vonatkozóan.
11. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a csapadékvíz elvezetésre kapott támogatásra vonatkozóan.
12. - A Rajnis u. 5. alatti társasház tetőfelújításával kapcsolatos döntések meghozatala. (rendkívüli előterjesztés)
13.a - Vagyonügyek: Döntés a 2675 és a 2804 hrsz-ú ingatlanok felajánlásáról.
13.b - Vagyonügyek: Döntés sikertelenül értékesített ingatlanról (GáborÁron u. 9.).
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a kőszegfalvi temető kerítés építésére vonatkozóan.
6. napirendi pont:
Jelentés a város környezeti állapotáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

A környezet védelmének általános szabályai-ról szóló 1995. évi LIII tv. (a továbbiakban: Törvény) 46. § (1) bekezdés e) pontja alap-ján elkészítettük a város környezeti állapotá-ról szóló tájékoztatatót.

A helyi önkormányzatok környezetvédelmi feladatai között a törvényben nevesített alábbi pontokat érintettük a jelentés elkészí-tése során:

a) zöldfelület-gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás
b) települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, el-hagyott hulladék felszámolása
c) ivóvízellátás,
d) települési csapadékvíz gazdálkodás, elvezetés
e) kommunális szennyvízkezelés, gyűj-tés, elvezetés, tisztítás
f) lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés
g) helyi közlekedésszervezés.

Ezek jelentős részét közszolgáltatóként a Kő-szegi Városüzemeltető és Kommunális Szol-gáltató Kft. látja el.

a) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás

Az e tárgykörben szerte ágazó feladatokat, a zöldfelületek, parkok, fasorok létesítését, fenntartását, kulturált, egészséges környezet kialakítását, közterek, utcák, épületek, in-tézmények virágosítását, növény kiültetése-ket a lakosság bevonásával, részvételével, mind a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális tárgyi értékeinek megfelelő környezetben történő bemutatását a Kőszegi Városüzemeltető Kft. kertészeti csoportja végzi.

A fűnyírás a kertészeti csoport legnagyobb volumenű tevékenysége. Az intenzíven nyírt füves terület nagysága 17 ha, a havonta nyírt területé 22 ha, ez alapján kb. 3 hetente kerül sorra ugyanaz a terület. A külterületen lévő te-rületek gondozására évente 1-4 alkalommal kerül sor.
A Hidegvölgyben található gyümölcsöst és gesztenye ültetvényt a mostoha terepviszo-nyok miatt kézzel, a Szabó-szőlők területét géppel évi 3-4 alkalommal kaszálják.
Jelentős munkaóra ráfordítást igényel a meg-épült Pogányi út rendszeres kaszálása is.

Utak űrszelvényeinek tisztítását igény és lehe-tőség szerint végzi a Városüzemeltető Kft.
A bérlő nélküli önkormányzati ingatlanok, kertek, gyümölcsösök tisztítása az önkor-mányzat megrendelése alapján történik.

Gyomirtást a korábbi évekhez hasonlóan évi 2 alkalommal végeznek, permetezik a kavicsos utakat, kockaköves utcákat és tereket, folyó-kákat, járdaszegélyeket. A játszóterek gyomta-lanítása mechanikai úton történik, itt gyomir-tószer használata nem engedélyezett.

Az elmúlt időszakban felújításra került terüle-tekkel (Várkör I-II. ütem, Városmajor, Tűoltó Kalandpark, Hármaspad, Kiss János park, Dreiszker park, Európa park) jelentősen meg-nőtt az intenzív kezelést igénylő zöldfelület. A fenti területeken az új növénytelepítések szá-ma (beleértve a lombos és tűlevelű fákat, cser-jéket és évelő növényeket is) 2283 db.

Szintén folyamatos munkavégzést igényelnek a metszési, kapálási feladatok, az ágyások, vi-rágtartók évi két alkalommal történő beülteté-se és egész évben történő gondozása (öntözés, gyomlálás, kapálás).

A zártkerti ingatlanok rendezetlensége az el-múlt időszakban csak kisebb mértékben volt jellemző.
A hosszabb ideje elhanyagolt, gondozatlan, nem megfelelően használt területek elsősor-ban a szomszédos ingatlantulajdonosoknak okoznak gondot, felszólításuk is a bejelentést követő helyszíni ellenőrzés alapján történik. A vizsgált időszakban közel 60 felszólítás lett kiküldve, amely eredményeként a terüle-tek javarészt rendezésre kerültek.

A vad általi (elsősorban vaddisznók) kár-okozás mértéke az elmúlt időszakhoz képest jelentős csökkenést mutat. Ennek oka egy-részt a rendezetlen ingatlanok számának csökkenése, másrészt a vadállomány elmúlt időszakban történő jelentős megritkítása.
Az elmúlt egy évben 4 vadkáreljárás lefoly-tatására került sor. Az eljárás keretében a hi-vatalhoz beérkezett panaszok kezelése a ká-rosult és a vadászatra jogosult közreműködé-sével, kárszakértő kijelölésével történik. Mind a 4 esetben egyezség jött létre a felek között.

A csoport feladatai közé tartozik a fák met-szése, mely vegetációs időn kívül történik (ok-tóbertől márciusig ~1000 db), és vegetációs időben törzs- és tőtisztítása (~ 400 db). Ezek a számok természetesen az időszak alatt beér-kező lakossági igényekkel minden esetben ki-egészülnek.
Fakivágások többnyire lakossági kérésre, az indokot mérlegelve, minden esetben szemre-vételezést követően (védett fák esetében mű-szeres favizsgálat után) az önkormányzat megrendelése alapján történnek.
Tavaly óta 52 fakivágásra került sor, azonban ezzel együtt figyelmet fordítunk a fa vissza-pótlásra is, így összesen a város által 55 db fa telepítése történt meg eddig (Szeder utca 25 db galagonya, Rómer F. u. 5 db galagonya, Káro-lyi M. u. 25 db juhar).

A faültetés idén még folytatódik, hiszen a MOL Új-Európa Alapítvány VárosFa Program keretében a város sikeresen pályázott 70 db nagyméretű fa beszerzésére. A fák szállítása az ősz folyamán történik, az elültetésük és gondozásuk a város feladata lesz. Az ültetés-hez szakember részvételét biztosítja az Alapít-vány. Tervezett helyszínek Deák F. utca 30 db amerikai hárs, Űrhajósok u. 20 db gömbszi-var, Bajcsy Zs. utca 10 db nyírfa, Újvárosi Óvoda előtti parkolónál 10 db pusztaszil.

Védett fa, vagy védett természeti területen tör-ténő fakivágás a fás szárú növények védelmé-ről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése alapján jegyzői hatáskör, ilyen fakivágások csak különösen indokolt esetekben, az eljárás során hozott határozat-ban foglaltak szerint lehetséges.
A volt MÁV Nevelőotthon helyi védelem alatt álló parkjában az újrahasznosítás keretében megvalósuló új tudásközpont „Campus” ki-alakítása során vált szükségessé néhány fa el-távolítása.

A kertészeti dolgozók gondoskodnak évente két alkalommal a szociális tűzifa kiszállításá-ról is.

b) Települési környezet és közterületek tisztasága, hulladék-gazdálkodás, elha-gyott hulladék felszámolása

Közterületek tisztasága
A településtisztasági feladatok közé tartozik a közterületek, utak tisztítása, a rendszeres település-takarítás, nyilvános illemhelyek tisztán tartása, játszóterek felügyelete, takarí-tás, karbantartás, a csapadékelvezető rend-szerek tisztítása, mosatás, dugulás elhárítás, víznyelők, folyókák tisztítása, a településta-karításból származó hulladék, valamint a gyűjtőszigeteknél illegálisan kirakott hulla-dék elszállítása, és egyéb köztisztasági fel-adatok.

A köztisztaságnak nagy szerepe van egy adott település környezetvédelmi megítélésé-ben. Mind az itt élőknek, vagy az ide látoga-tóknak legszembetűnőbb a zöldterületek rendezettsége, közterületek tisztasága, utak állapota, amely feladatot a Városüzemeltető Kft. lehetőségeihez mérten igyekszik megfe-lelően ellátni.

Az úttisztítás, a közterek takarítása a Fő téren és a belvárosban naponta (szombat, vasárnap is), a lakótelepen hétfőtől szombatig történik. A városmajor, valamint a virágpiac területé-nek takarítását a piaci napok előtt és után, valamint szükség szerint végzik. A nyilvános illemhelyek higiénikusan tartása a hét min-den napjára biztosít feladatot.
Városi rendezvények alkalmával a szervező köteles gondoskodni a közterületek tisztításá-ról, mobil szemetesek, konténerek kihelye-zéséről, a Városüzemeltető Kft. közreműkö-désével. A rendezvény alatt folyamatos az ügyelet és azt követően történik a terület tel-jes rendbetétele.

A szökőkutakat - amelyek karbantartása is a Városüzemeltető Kft. feladata - évente négy-szer takarítják, a folyókákat folyamatosan, a víznyelőket tavasszal és ősszel.

Télen a hóeltakarítás – a korábbi évek gya-korlata szerint - élőmunka szükségletét a ker-tészeti és a köztisztasági csoport biztosítja azokon a helyeken, amelyet az önkormány-zat települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igény-bevételéről szóló 38/2013. (XII. 20.) önkor-mányzati rendelet 1. melléklete nevesít.

Az allergén pollenek (pl. parlagfű, kanadai aranyvessző) jelentős környezetegészségügyi problémát okozhatnak.
A Vas Megyei Kormányhivatal évente fel-mérést végez a parlagfű-mentesítési közfog-lalkoztatási feladatok I. – V. ütemének el-végzéséről. A vonatkozó feladatok ellátásá-val megbízott, közfoglalkoztatást végző Vá-rosüzemeltető Kft. adatközlése alapján par-lagfű irtására nem került sor – tekintettel ar-ra, hogy parlagfűvel fertőzött önkormányzati terület nem volt.
Egy úgynevezett parlagfű bejelentő rendsze-ren (PBR) keresztül koordináta megadásával azonban jeleztek a hivatal felé parlagfűvel szennyezett területet. A helyszíni bejárás so-rán, a megadott koordináták alapján azonban az nem volt beazonosítható.

Települési hulladék, elhagyott hulladék el-szállítása
A belterületi köztéri hulladékgyűjtők ürítése rendszeres, a külső területeken a szemét ösz-szegyűjtése hetente történik.

A Városüzemeltető Kft. feladata a szelektív gyűjtőszigetek, illetve a lakótelepi konténe-rek környezetének takarítása. Egyes kritikus helyszíneken sajnos még jellemző a nagyobb mennyiségű hulladék felhalmozás annak el-lenére, hogy a hulladékgyűjtő szigetek kör-nyezetében és az egyéb helyeken illegálisan elhelyezett hulladék csökkentése, a Kőszegi Hulladékudvar szolgáltatásainak gyakoribb igénybevétele volt a célja a Lomilottó nye-reményjáték elindításának. Ennek keretében havonta 100.000,-Ft összegben vásárlási utalványt sorsolunk ki a Hulladékudvar szol-gáltatásait igénybe vevők között.

A Bersek iskolánál lévő szelektív gyűjtőszi-get áthelyezése történt meg a Liszt F. utcába, a Tűzoltósággal szembeni közterületre. Az iskolánál sajnos előfordult, hogy az edények mellett felhalmoztak egyéb lomhulladékot, esetenként elektronikai hulladékot is, amely-nek elszállítása a Városüzemeltető Kft-t ter-helte. A Tűzoltóság 0-24 órás ügyelete mel-lett bízunk benne, hogy nem fordul elő az edényzet mellé, oda nem való hulladék ki-pakolása.
Kőszegfalván a Kőszegfalvi út mentén lévő szigetnél hasonló tapasztalatok voltak, így annak megszüntetésére is sor került, míg a Vasút utcában lévő gyűjtőhely megmaradt. A Kiss János utca végén lévő gyűjtősziget szin-tén felszámolásra került.
A Gábor Áron utca elején lévő sziget áthe-lyezésére korábban tettünk javaslatot a Ma-gyar Közút felé, azonban az akkor nem ka-pott támogatottságot. Ennek megfelelő helyét még keressük, mivel a jelenlegi területen szintén jellemző a kipakolás.
A közelmúltban a Pék utcai, illetve a Liszt F. utca szelektív gyűjtők mellé használt sütő-olajgyűjtők is kikerültek, így a városban to-vább bővült ezek környezetbarát leadási le-hetősége.

Tavaly évben jogszabályváltozás következ-tében az illegális hulladék elhelyezéssel kap-csolatban a Kormány közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hulladékgazdálkodási ható-ságként a megyei kormányhivatalt jelölte ki (területi hulladékgazdálkodási hatóság). Így minden bejelentett illegális hulladék elhelye-zési ügyet a Vas Megyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztályára kell továb-bítani.
Lehetőség van a hulladékradar applikációs rendszeren történő bejelentésre is, amely az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül a Hulladékgazdálkodási Hatóság-hoz kerül átirányításra.
A Hatóság helyszíni szemlét követően meg-határozza a hulladék helyét, és megteszik a szükséges lépéseket az ingatlan tulajdonosa felé.

Az elmúlt időszakban 4 db – önkormányzati területet érintő - illegális hulladék elhelyezés-sel kapcsolatos eljárás indult. A hulladék el-szállításáról és a megfelelő lerakón történő elhelyezéséről a Városüzemeltető Kft. gon-doskodott.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesületen belül a PUREGREEN/Tisztazöld projekt szervezés-ben nagyszabású szemét szedési akció volt 2022. április 30-án. A Kőszeg környékén és a Natúrpark területén összegyűjtött hulladé-kot egy un. „sokkoló” akcióval a Fő téren egy nagy fólián elterítették, jelzést küldve a lakosságnak a természetben található elha-gyott hulladék mennyiségéről. Az érzékenyí-tő akció keretében az arra járók válogathat-ták szét a hulladékot a megfelelően előkészí-tett zsákokba; szelektíven gyűjthető, kom-posztálható, kommunális, veszélyes hulladék is „terítéken” volt.
A Puregreen magyar-osztrák projekt célja a környezettudatos gondolkodás és cselekvés népszerűsítése pozitív példamutatással, zero waste (hulladékmentes) natúrparki rendez-vények szervezése, NATURA 2000 védelme alatt álló területek hulladékmentesítése, „tisztazöld” tudatosító programok szervezé-se.

Közterületről elszállított járművek, szabályta-lanságok észlelése
A közterület-használati rendelet tavaly évi módosítása során az üzemképtelen járművek elszállításának szabályozása lett pontosítva. Ennek eredményeként az önkormányzat kül-ső közreműködő bevonásával szállíttatja el egy őrzött telephelyre azon üzemképtelen járműveket, amelynek üzembentartó-ja/tulajdonosa az észleléstől számított 10 na-pon belül nem távolítja el a járművet önkor-mányzati területről, közterületről.
A vizsgált időszakban 55 üzemképtelen jár-művet észleltek a közterület-felügyelők, amelyből 3 jármű elszállítására került sor a külső közreműködő által a szombathelyi te-lephelyre.

A KRESZ szabályainak megszegésével kap-csolatos intézkedés - szabálysértési figyel-meztetés - 125 esetben történt. Szabálysértési távolléti bírságot 2 esetben, és helyszíni bír-sággal összefüggő feljelentést szintén 2 eset-ben kellett alkalmazni. Közigazgatási bírság 1 esetben került kiszabásra.

c) Ivóvízellátás

A lakosság megfelelő ívóvízzel történő ellá-tása egy település életében nemcsak köz-egészségügyi szempontból meghatározó, ha-nem infrastruktúrális fejlettségi mutató is.

A városi úthálózat felújítása során az alábbi utcákban az ivóvíz gerincvezeték rekonst-rukciója történt meg:
- Várkör felújítása II. ütem – Kiss J. utcától az Országzászlóig (187 fm)
- Hegyalja utca (320 fm)
- Várkör észak - Országzászlótól Raj-nis utcáig teljes rekonstrukció (gerinc + bekötés)
- Gyöngyös utca bekötések cseréje 24 db
- Táncsics M. utca teljes rekonstrukció (gerinc + bekötés)
- Felsőkörút bekötővezetékek cseréje
- Kőszegi Jurisics Miklós Ipari Park- új és meglévő ingatlanok kialakításához kapcsolódóan a terület vízellátását 331 méter hosszú gerincvezeték ki-építésével 32,5 méternyi vízbekötés-sel oldották meg

Az Erdő utcában az év elején ivóvízhálózat bővítésére (73 m) került sor egy bekötéssel.
Továbbá magánberuházás keretében bővítés-re került a Borostyánkő utca ivóvízhálózata, ennek tulajdonba adása és a Vasivíz részére történő üzemeltetésbe adása folyamatban van.

Fúrt talajvízkút tekintetében 1 esetben került kiadásra létesítési engedély, egy pedig fo-lyamatban van.

Az önkormányzat korábban a Posztógyár ut-ca ívóvízhálózat kiépítésére vonatkozó ter-veket elkészíttette, amelynek vízjogi engedé-lye is rendelkezésre áll.

d) Települési csapadékvíz gazdálkodás, elvezetés

A nyílt csapadékvíz-elvezető árkok, átere-szek karbantartása, takarítása folyamatos. Önkormányzati illetékességű területeken ezt a munkát a Városüzemeltető Kft. végzi.

A zártkerti, külterületi szilárd útburkolattal nem rendelkező utak – a domborzati adott-ságokból adódóan – a nagyobb esőzéseket követően rendszeresen javításra szorulnak. Ezt a munkát a Városüzemeltető Kft. a zú-zott inert hulladék újrahasznosításával, ese-tenként bersteini zúzalékkal végzi el.
A város belterületi útjainak felújítása során a csapadékvíz-elvezető rendszer is felújításra kerül.

Kőszeg város csapadékvizeinek befogadói a Malom-árok, a Tamás-árok és a Gyöngyös-patak.

Kőszeg város belterületi védelmét szolgáló csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése zaj-lik a TOP-2.1.3.-16-VS1-2021-00024 pro-jekt keretében. Az érintett utcák és területek: Kálvária – Hidegvölgy, Erdő u., Puskapor u., Gesztenyefa u., Hadik András u., Csőszház u., Kőszegfalva Sobak-árok.
A projekt keretében kiépítésre kerül zárt csa-padékvíz-elvezető rendszer 490 méter hosszban, 214 méter földárok mederburkoló elemmel, 44 méter víznyelőrács ill. folyóka, 773 méter hosszban járható beton vízelveze-tő vápa. Kiépítésre kerül 7 db hordalékfogó akna és 6 db vasbeton tisztító akna.
A projekt tartalmazza még 623 méter aszfal-tos útburkolat helyreállítását és 931 méter hosszban a meglévő vízelvezető árok tisztítá-sát.

A városi úthálózat felújítása keretében új csapadék csatorna készült az Írottkő u. (Ve-lemi és Faludi utcák közötti szakasz) meglé-vő út és parkoló felújítása, a Hegyalja u., Mélyút felújítása és a Várkör II. ütem kivite-lezése során összesen 403 méter hosszban.

Kőszegi Jurisics Miklós Ipari Park- új és meglévő ingatlanok kialakításához kapcsoló-dó útépítésnél a csapadékvíz-elvezetés beton folyóka, beton csatorna és PVC cső fekteté-sével lett megoldva.

Az „Árvízbiztonság növelése a NYUDUVIZIG területén” (KEHOP -1,4,0 – 15-2021-00026) keretében a Gyöngyös-patak 11+940 – 16+030 km szelvények kö-zötti szakaszának mederrendezése a SOLVEX Kft. 106-1/K-2022. munkaszámú tervei alapján jelenleg is folyamatban van. A mederrendezéssel az árvízbiztonság jelentő-sen növekszik, a megnövelt keresztmetszet az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek miatt a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék elvezetését teszi lehetővé.

e) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elvezetés, tisztítás

A városi úthálózat felújítása során az alábbi utcákban a szennyvíz gerincvezeték rekonst-rukciója történt meg:
- Várkör felújítása II. ütem – Kiss J. utcától az Országzászlóig (188 fm)
- Hegyalja utca (128 fm)
- Várkör észak (Országzászló – Rajnis) – Zrínyi Miklós utca (231,2 fm, 7 db új beton tisztítóakna, új bekötés tisz-títóidomok kialakítása)
- Gyöngyös utca
- Kőszegi Jurisics Miklós Ipari Park- új és meglévő ingatlanok kialakításához kapcsolódó útépítés előtt a szenny-vízcsatorna kiépítése 318 méteren, 5 db bekötővezetékkel került megol-dásra.

Elkészült a Borostyánkő utca szennyvízháló-zat bővítése 206 fm hosszban, 10 db bekö-téssel, 3 db tisztítóaknával. A műszaki át-adásra 2022. 02. 22-én került sor.

Szennyvíz bekötésekhez kapcsolódó bontási engedély 4 esetben került kiadásra.

A szennyvízkezelés, gyűjtés és ártalommen-tes elhelyezés feladatát közszolgáltatóként a Városüzemeltető Kft. látja el 10 év határo-zott időre. A Közszolgáltatóval előzetesen egyeztetettek szerint kikérve az illetékes ha-tóság álláspontját a nem közművel össze-gyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III.28.) önkormányzati rendeletben szabá-lyozásra került mindazon paraméter, amely a közszolgáltatónál rendelkezésre álló géppark lehetőségeit figyelembe veszi. A szolgáltatás ellátása az újonnan beszerzett traktor és tar-tálykocsi bevonásával nagyobb hatékony-sággal tud működni. Sajnos azonban a rende-letben rögzített rezsicsökkentett ártól eltérni nem tud a Közszolgáltató, ennek pénzügyi adatairól a Városüzemeltető Kft. az éves be-számolója keretében részletes tájékoztatást adott.

Az egyedi szennyvízkezelő kisberendezések telepítése az elmúlt időszakban is folyamatos volt. A jelen időszakig az egyedi szennyvíz-tisztító berendezésekre kiadott használatba-vételi engedélyek száma a korábbi 62-ről 67-re növekedett.
Létesítési engedély további 8 ingatlan eseté-ben került kiadásra, 2 eljárás folyamatban van.
Fennmaradási engedély kiadására 3 esetben került sor.

f) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-rezgés- és légszennyezés elleni vé-delem

zaj-rezgés
A városban jelenleg 21 vállalkozás rendelke-zik zajkibocsátási határérték megállapítással, melyből 1 üzemi jellegű, 20 pedig szabad-idős zajforrás.

Zajkibocsátási ügyben az elmúlt időszakban 1 db lakossági panasz érkezett, az ügy ki-vizsgálása folyamatban van.

Az építőipari gépek, a kerti munkavégzést szolgáló zajkeltő gépi berendezések haszná-latának korlátozása kapcsán bejelentés a hi-vatal részére nem érkezett.

légszennyezés

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. A levegő-minőség javítása, szennyező anyagok kibo-csátásának csökkentése fontos és közös ér-dek.

A légszennyezés csökkentése érdekében az önkormányzat környezet- és természetvéde-lem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV.30.) önkormányzati rendelete tavaly mó-dosításra került. Ennek következtében Kő-szeg városában avar és kerti hulladék égetése tilos, egyedül a szőlők fitoplazmás megbete-gedésére tekintettel a Hegyközség által nyil-vántartott külterületi és zártkerti ingatlanokon engedélyezett a szőlőnyesedék égetése hétfői napon a katasztrófavédelmi szervhez be-nyújtott írásbeli kérelem jóváhagyását köve-tően.

Szabálytalan fűtés, tüzelés problémájával kapcsolatban bejelentéssel lehet élni a Vas Megyei Kormányhivatalnál, amely során ők illetékesek eljárni. Az elmúlt időszakban is előfordult, hogy jogszabályi előírások meg-sértése miatt a felelőssel szemben levegőtisz-tasági bírságot szabtak ki.

g) Helyi közlekedésszervezés
Az elmúlt időszakban a város úthálózata je-lentős része felújításra került, illetve még fo-lyamatban van. A felújítással érintett utcák és városrészek az alábbiak:

Kiss János lakótelep (Rohonci út – Űrhajó-sok utcája között) út, járda és parkoló fel-újítás
Az útpálya hossza 270 fm, a járda terület 281 négyzetméter.

Írottkő u. 13-15. parkoló bővítés
Parkoló közlekedő út hossza 35 fm, várako-zóhelyek száma 25 db, 1 db mozgássérült parkolóhellyel.

Írottkő u. (Velemi – Faludi u. között) meg-lévő út és parkolók felújítása
22 db várakozóhely készült.

Rohonci u. – Velemi u. tömbbelső parkoló felújítás
Parkoló közlekedő út hossza 60 fm, várako-zóhelyek száma 24 db, 2 db mozgássérült parkolóval.

Írottkő – Űrhajósok u. közötti parkoló
Parkoló közlekedő út hossza 86 fm, várako-zóhelyek száma 39 db, 2 db mozgássérült parkolóval.

Rohonci u. 42 – 44. előtti útfelújítás
Az útpálya hossza 134 m.

Felső körút útfelújítási munkák elvégzése
Az útpálya hossza 660,90 m.

Munkás utca burkolat felújítása
Az útpálya hossza 179,0 m.

Ólmodi utca burkolat felújítása
Az útpálya hossza 330,0 m.

Hegyalja és Mélyút felújítás útépítés és csapadékvíz elvezetés
Hegyalja utca útfelújítása 287 m, a Mélyút 286 m hosszban kerül kivitelezésre.

Várkör Észak (Zsinagóga és Rajnis utca között) parkoló, járda-és útburkolat felújí-tása, valamint Zrínyi Miklós utca útburko-lat és járda felújítása
A útburkolat felújítása 232 méteres, a Zrínyi Miklós utca burkolat felújítása pedig 100 méteres szakaszt érint.

Gyöngyös u. útburkolat felújítása
Az útpálya hossza 223 m.

Malomárok u. útburkolat felújítása
Az útpálya hossza 145 m.

Rómer Flóris utca felső 230 méter szaka-szának (Űrhajósok -Velemi u. között) út-burkolat felújítása

Festetich utca, Gesztenyefa utca útburkolat felújítás
A Festetich utca esetében 526 méter, a Gesz-tenyefa utca esetében pedig 255 méter hosz-szú útszakasz kerül felújításra.

Hermina utca, Postásrét utca útburkolat felújítás
Összesen 343 méternyi útszakasz újul meg.

Malom utca útburkolat felújítás
Az útpálya hossza 223 m.

Táncsics Mihály utca útburkolat felújítása
Az útpálya hossza 325 m.

Kőszegi Jurisics Miklós Ipari Park- új és meglévő ingatlanok kialakításához kapcso-lódó útépítés során a projekt keretében 118 méter hosszban új aszfalt burkolatú út építé-sére, és
a beton burkolatú út foltonkénti javítására is sor került.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegen-forgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A Bizottság a határo-zati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánl-ja a Képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a be-számoló elfogadására.

Kőszeg, 2022. október 20.


A polgármester nevében és megbízásából:

Németh Ildikó s. k.
városüzemeltetési osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a „Jelentés a város környezeti állapo-táról- 2022” című beszámolót, és elrendeli annak közzétételét a város lakosainak és szervezeteinek tá-jékoztatása céljából.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal