2023. Március 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2022. évi szakmai beszámolója, 2023. évi munkaterve, valamint beszámoló a Térségi TDM Szervezet és Tourinform Iroda 2022. évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2022. évi tevékenységéről.
4. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2022. évi tevékenységéről.
5. - A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület beszámolója a zsilipkezelési tevékenységről.
6. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás módosítása.
7. - A Zrínyi Miklós utca átnevezése.
8. - Az Osztrák-Magyar Haydn Filmharmónia Egyesület székhely bejegyzési kérelme.
9. - Gyermekorvos alkalmazásával kapcsolatos önkormányzati döntések.
10. - Beszámoló a közétkeztetés minőségellenőrzéséről.
11. - Helyiséghasználati megállapodás módosítása a Kőszeg, 1991 hrsz-on lévő, Kiss János u. 31. alatti főzőkonyhára vonatkozóan.
12. - A Bersek József Általános Iskola intézményátszervezésének a véleményezése.
13. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium intézményátszervezésének a véleményezése.
14. - A Kőszeg, 7794 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó haszonbérleti szerződés átruházása.
15. - A Szabóhegyért Közösen Egyesület területhasználatra vonatkozó kérelme.
16. - A Kőszeg Panoráma körutat érintő ivóvízhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
17. - A Príma Protetika Kft. helyiséghasználati kérelme.
18. - A Kőszeg, 6647/12 hrsz-ú földrészlet belterületbe vonása.
19. - A Kőszeg, 3731/1 hrsz-ú ingatlan ingyenes felajánlása.
20. - A 2023. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
21. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
22. - Egy mappában a 2023. március 30-i ülés anyagai.
5. napirendi pont:
A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület beszámolója a zsilipkezelési tevékenységről.

B E S Z Á M O L Ó
„A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület beszámolója a zsilipkezelési tevékenységről”

A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevében Stipkovits István elnök és Seper András szakmai vezető 2021. évben folytatott egyeztető tárgyalásokat Kőszeg Város Polgármesterével arról, hogy Kőszeg város tulajdonába, illetve kezelésébe kerül a Nemezgyárnál a Gyöngyös patak vízfolyáson lévő zsiliprendszer, a vízierőmű folyamatos biztonságos üzemeltetését az eddigiektől eltérően civil szervezetünkkel szeretné elvégeztetni. Az előzetes tárgyalások alapján a Nemezgyárnál levő duzzasztómű és zsilipek üzemeltetésére Kőszeg Város Önkormányzata hosszú távú és a nap 24 órájában folyamatos felügyeletet biztosító, a zsilipek kezelését elvégző személyzetet keresett, (Kőszeg belterület 1110/2 hrsz kivett Malom-árok megnevezésű, 7245 m2 területű ingatlan ezen helyezkedik el a Nemezgyár területén lévő ún. I.sz zsilip és a volt Eitner-malomnál lévő ún. II.sz zsilip a Kőszeg belterület 1106/2 hrsz. Gyöngyös patakon elhelyezkedő nemezgyári duzzasztó zsilip ún. III. sz. zsilip továbbiakban zsilipek) hogy a zsilipek üzemeltetése biztonságos legyen. Kőszeg Város Polgármestere azért fordult szervezetünkhöz, mert 2010-2020 évek között több esetben havaria helyzet alakult ki a zsilipek helytelen, illetve időbeni nyitásának elmulasztása miatt, melynek havaria eseményeit a tűzoltóság kezelte le.
Az egyeztetéseket követően 2022. év elején egy közös és többszereplős helyszíni bejárást tartottunk, melyen részt vettek, az üzemeltető mellett a hatóság és a védelemigazgatás szervezeteinek képviselői. A bejárást követően jegyzőkönyvben kerültek rögzítésre a halaszthatatlan feladatok, melyeknek elvégzése szükséges volt ahhoz, hogy 2022. március 01.-vel ( Nemezgyárnál, a Csónakázó tó vízbefolyásánál, és a Hattyú Büfénél a Malom-árkon) duzzasztóműnél és a zsilipeknél a megfelelő üzemeltetés feltételek biztosításra kerüljenek és az üzemeltetési feltételek meglegyenek.
A jegyzőkönyvben rögzítetteket Kőszeg Város megbízásával a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kft. március elejére elvégezte, így a zsilipek üzemeltetését a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2022. március 01. napjával átvette és megkezdte. A zsilip üzemeltetésével kapcsolatosan támogatási szerződés került aláírásra.
Az egyesület a zsilipek biztonságos és havaria események elkerülése melletti üzemeltetése érdekében felvette a kapcsolatot a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. Az igazgatóság állandó ügyelete monitoringozza a Gyöngyös patak folyamát, illetve az ausztriai központi és burgenlandi területi vízügyi szervezettel szoros szakmai és ügyeleti rendszert működtet. Így a vízügyi igazgatóság több órával előre tudja jelezni, hogy milyen víztömeg mozgások várhatóak a Gyöngyös patakon. A nyílt elérésű honlap „Burgenland Wasserportal” megfelelő előrejelzéseket ad a vízfolyás vízszintjének, várható vízmennyiségének alakulásáról, 1977. évre visszamenőleg, három,- és harmincnapos előrejelzésekkel ad, mérési eredményeket, vízszint és meder telitettségi adatokat:
https://wasser.bgld.gv.at/hydrographie/die-fluesse/rattersdorf




A honlapot a tűzoltóság állandó ügyelete folyamatosan figyeli 2022. március 01-től, folyamatosan minden váltásban rögzíti a napi adatokat.
A mérési pontok az Ausztriai Kirchschlag (⁓ 25 km patak meder távolság duzzasztóműhöz) és Rattersdorf (⁓ 5 km patak meder távolság duzzasztóműhöz) településeknél van elhelyezve, a mérési pontok előrejelzései Kirchschlag ⁓45-50 perc, Rattesdorf esetében ⁓10-15 percben értékelhetőek.
A zsilip kezelése és működésének biztosítása főleg az első időszakban az üzemelés és a vízfolyás viszonyában a megfelelő gyakorlat megszerzéséig mindennapos tevékenység volt. A gyakorlati tapasztalatok megszerzését követően a tevékenységünk heti egy két felügyeleti szemlére csökkent, a csapadékos esős napok kivételével. A száraz csapadékmentes időszakban - a kis vízhozam miatt - szintén többszöri korrekciót kellett naponta elvégezni a duzzasztómű és a Malom-árok zsiliptáblájánál, hogy a Malom-árokban és a horgásztóban az élővilág biztosításához megfelelő mennyiségű víz vonuljon le.
A téli időszakban szintén napi munkát adott a fagy elleni védelem, mert az összes zsiliptábla mozgatása indokolt volt a táblák lefagyása miatt.
2022. évben öt esetben kellett a vízügyi igazgatóság utasítására a Nemezgyár duzzasztóműnél az összes zsiliptáblát felemelni, hogy az esőzések miatt a Gyöngyös patak vízgyűjtő területéről érkező nagymennyiségű csapadék, a város patakmedrében biztonságosan levonuljon. (1. számú melléklet a duzzasztómű fő eseményeiről.)
Négy esetben 30 m3/perc, egy esetben elérte a 40 m3/perc folyadékmennyiséget az Ausztriából érkező, levonuló víztömeg. A három havária eset megfelelő, időbeni kezelésével megakadályozható volt, hogy az elmúlt években tapasztalt zsiliptorlaszok kialakuljanak. Azzal, hogy a duzzasztómű megfelelő időben, (annak ellenére, hogy két esemény a hajnali órákban történt) teljes keresztmetszetében nyitásra került, elkerültük a zsiliptorlaszok kialakulását, a hordalék felhalmozódását. Az ár levonulásánál a zsilipek visszazárására a vízügyi igazgatóság visszajelzését minden esetben meg kellett várni, mivel a patakon levonuló víz befolyással lehetett volna a kapcsolódó vízgyűjtő területek patakjainak áradásával. Ezért a duzzasztómű teljes keresztmetszet nyitása és zárása időszakában a Malom-árokban csak a zsilipek által alsó küszöbértékű vízszint volt biztosítható.
A tavalyi évben július hónap végére - az átadás átvételek tulajdonviszonyok tényleges átadása miatt – sikerült kialakítani, és visszaállítani a zsilipnél az elektromos energiaellátást. Az energiaellátás biztosításával a duzzasztóműnél a kezeléshez megfelelő térvilágítás került kialakításra, valamint június hónaptól az izomerős zsiliptábla mozgatás helyét az elektromotoros zsilipelés lehetősége váltotta fel, ami nagyban megkönnyíti a mindennapok tevékenységét.

A tavalyi év tavaszi időszakában rongálások, idegenkezűségi tevékenységek történtek a zsilipnél és a Nemezgyár területén. Ezeket az eseményeket jeleztük Polgármester úr irányába a megállapodás alapján a megfelelő csatornán. A rendőrség gyors és szakszerű munkájának köszönhetően az elkövetők személyére fény derült, a tevékenység megszűnt. A tevékenységek további megelőzése végett a duzzasztóműhöz vezető bejárati ajtót és a zsiliptáblákat 2022. július 15-től zárjuk, így azok csak mechanikai roncsolással mozdíthatóak, illetve közelíthetőek meg.

Az év közepén a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatallal a működési tapasztalatokat összegeztük, és az üzemeltetéssel kapcsolatosan karbantartási, javítási munkák elvégzését kértük. A javítási munkák többsége elkészült, de még fennmaradtak feladatok:
• megközelítési útvonal biztonságossá tétele a zsiliphez vezető meredek partvonalon.
• a vízszint szabályzó rendszer, végállási helyzetű működtetésének felújítása és működőképessé tétele.
• a vízerőmű régi vízturbinájának eltávolítása miatt megmaradt üreg miatt a zsilip meder feltöltése.

Összegzés:

A 2000-2021 években tapasztaltak, a Hatházak mögötti terület víz alá kerülése, a VASIVÍZ ívóvíz termelő kútjának időszakos leállítása, a duzzasztóműnél nagy mennyiségű hordalék torlasz kialakulása 2022. évben nem történtek meg. Az események megszűnését annak tulajdonítjuk, hogy a Nemezgyárnál lévő duzzasztómű megfelelően és időben működtetésre került. Az időbeni reagáláshoz nagyban hozzájárult a vízügyi igazgatóság ügyelete és a tűzoltóság ügyelete, mely koordináció elősegítette az időbeni intézkedések megtételét. A vízügyi igazgatóság irányítása, koordinálása, szakirányítása elengedhetetlen volt a szakszerű intézkedések megtételéhez, a havária események elkerüléséhez.
A Kőszegi Horgász Egyesülettel sikerült kialakítani egy közös gondolkodást és előremutató munkát elősegítő vezetői gyakorlatot, így a Csónakázó tóban és a Malom-árokban az általuk kért, és megfelelő mennyiségű víz került kivételre a Malom-árok és a Csónakázó tó élővilágának fenntartására.
A hivatallal és Polgármester Urral feltárt és még fennálló hiányosságok, - a duzzasztómű környezetét úgy kellene kialakítani, hogy a működtető személyzet biztonságos munkafeltételei biztosítva legyenek, így a bekövetkező balesetek elkerülhetőek legyenek, illetve a szabályozó rendszer újbóli működővé tétele szűkítse a vízszintingadozás követését, ezzel a Csónakázó tó és a Malom-árok folyamatos biológiai vízszintje folyamatosan biztosítható legyen – kijavításra kerüljenek még ez évben. Az elmaradt műszaki munkákat el kellene végezni ahhoz, hogy a zsilipek működtetése megfelelően történjen és az ott feladatot végzők biztonságosan tehették meg ezt. Kérjük Kőszeg Város Önkormányzata Képviselőtestületének támogatását és döntését.
A zsilipek üzemeltetésével kapcsolatosan 2023. évre megkötöttük az újabb támogatási szerződést, így 2023. évben Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület végzi a duzzasztómű és zsilipek működtetését.

Előterjesztő: Stipkovits István elnök, Seper András szakmai vezető.


1. számú melléklet

S.sz. Dátum Esemény rövid leírása Intézkedés
1. 2022.03.16. 09:35 perc A duzzasztóműnél hordalék feltorlódás van, Nemezgyár jelezte. 1 órán belül
2. 2022.05.19. 09:29 perc A duzzasztóműnél uszadéktorlódás van, Önkormányzat jelezte. 1 órán belül
3. 2022.05.24. 21:34 perc 30 m3/perc áradás várható vízügyi igazgatóság ügyelete jelezte, zsilipeket fel kell emelni teljes keresztmetszetben. Azonnal
4. 2022.06.02. 06:26 perc 30 m3/perc áradás várható vízügyi igazgatóság ügyelete jelezte, zsilipeket fel kell emelni teljes keresztmetszetben. Azonnal
5. 2022.06.05. 02:00 perc 40 m3/perc áradás várható vízügyi igazgatóság ügyelete jelezte, zsilipeket fel kell emelni teljes keresztmetszetben. Azonnal
6. 2022.06.17. 00:05 perc 30 m3/perc áradás várható vízügyi igazgatóság ügyelete jelezte, zsilipeket fel kell emelni teljes keresztmetszetben. Azonnal
7. 2022.08.28. 17:12 perc Uszadék eltávolításra figyelni kell jelezte a vízügyi igazgatóság ügyelete. 1 órán belül
8. 2022.08.15. 09:34 perc 30 m3/perc áradás várható vízügyi igazgatóság ügyelete jelezte, zsilipeket fel kell emelni teljes keresztmetszetben. Azonnal


A beszámolót megtárgyalta a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület zsilipkezelési tevékenységéről szóló beszámolóját elfogadja.