2023. Március 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2022. évi szakmai beszámolója, 2023. évi munkaterve, valamint beszámoló a Térségi TDM Szervezet és Tourinform Iroda 2022. évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2022. évi tevékenységéről.
4. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2022. évi tevékenységéről.
5. - A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület beszámolója a zsilipkezelési tevékenységről.
6. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás módosítása.
7. - A Zrínyi Miklós utca átnevezése.
8. - Az Osztrák-Magyar Haydn Filmharmónia Egyesület székhely bejegyzési kérelme.
9. - Gyermekorvos alkalmazásával kapcsolatos önkormányzati döntések.
10. - Beszámoló a közétkeztetés minőségellenőrzéséről.
11. - Helyiséghasználati megállapodás módosítása a Kőszeg, 1991 hrsz-on lévő, Kiss János u. 31. alatti főzőkonyhára vonatkozóan.
12. - A Bersek József Általános Iskola intézményátszervezésének a véleményezése.
13. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium intézményátszervezésének a véleményezése.
14. - A Kőszeg, 7794 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó haszonbérleti szerződés átruházása.
15. - A Szabóhegyért Közösen Egyesület területhasználatra vonatkozó kérelme.
16. - A Kőszeg Panoráma körutat érintő ivóvízhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
17. - A Príma Protetika Kft. helyiséghasználati kérelme.
18. - A Kőszeg, 6647/12 hrsz-ú földrészlet belterületbe vonása.
19. - A Kőszeg, 3731/1 hrsz-ú ingatlan ingyenes felajánlása.
20. - A 2023. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
21. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
22. - Egy mappában a 2023. március 30-i ülés anyagai.
7. napirendi pont:
A Zrínyi Miklós utca átnevezése.

Tisztelt Képviselő-testület!

A kőszegi zsinagóga sikeres rekonstrukciója után a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével egyetértésben Kőszeg Város Polgármestere kezdeményezte a Kőszeg 1705 hrsz-ú, Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonában álló közút nevének visszaállítását Zrínyi Miklós utcáról a korábbi Schey Fülöp utcára.

A zsinagógát építtető Schey Fülöp (1798-1881) Kőszegen és környékén letelepedett zsidó kereskedőcsaládba született, majd sikeres üzletemberként meghatározó szerepet vállalt városunk 19. századi történetében. Ő volt az első magyar származású zsidó, aki az Osztrák-Magyar Monarchiában nemesi címet kapott, később pedig bárói rangban részesítették. A terménykereskedelemből szerzett vagyonából jelentős összeggel támogatta Kőszeg közjóléti beruházásait: a kőszegi kórházegyesület, az izraelita temető, óvoda és a polgári menedékház is Schey Fülöp hozzájárulásainak köszönhetően alakult meg. Volt a Kőszegi Takarékpénztár elnöke, illetve Kőszeg Városa díszpolgári címben is részesítette.

A Kőszegi Városi Levéltár által megadott szakvélemény szerint a korábban Tyúk utca elnevezésű közterületet 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával nevezték el Schey Fülöpről, akinek emlékezete a lakosságban halálát követően is sokáig élénken élt. Az utca történetének tragikus emléke, hogy 1944. május 11-én az utca 8-as szám alatti épületében jelölték ki a később deportált kőszegi és környékbeli zsidóság kötelező tartózkodási helyét, a „gettót”. Az utcát 1945 és 1948 között Rákóczi Ferenc utcává nevezték át, majd 1956 óta Zrínyi Miklós nevén tartják nyilván. A levéltári szakvélemény szerint a Schey Fülöp utca elnevezés nem kifogásolható.

Tekintettel arra, hogy az utca korábban a város díszpolgáraként is tisztelt Schey Fülöp nevét viselte, indokoltnak tartjuk a korábbi elnevezés visszaállítását.

A lakcímnyilvántartási adatok alapján a közterület átnevezéssel 25 fő bejelentett lakóhellyel, és 48 fő bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező lakos érintett. 5 házszám alatt 12 lakóingatlan és 1 kollégium található. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 13/A. § alapján a központi címregiszterbe bejegyzett címelemek megváltozása miatt költözéssel nem járó lakcímváltozás esetén a címváltozásnak megfelelő személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a címváltozás szerinti lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal hivatalból állítja ki és kézbesíti a polgár részére.
A lakcímváltozással kapcsolatos eljárás az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény IX. fejezete alapján illeték- és díjmentes.

A levéltári szakvélemény beszerzését követően Kőszeg Város Önkormányzata Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottsága 2023. február 8-i ülésén a közterület átnevezését megtárgyalta, és Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete alapján 6 igen, 2 nem szavazattal javasolja a Képviselő-testület számára a Kőszeg 1705 hrsz-ú közterület Zrínyi Miklós utcáról Schey Fülöp utcára történő átnevezését.

Az utcanév változtatási szándékot polgármester úr 2023. január 25-én kelt levelében, majd a Városfejlesztési Bizottság februári ülését követően is írásban jelezte a Kőszegi Evangélikus Egyházközséget vezető Baranyay Csaba lelkész úr felé. A lelkész úr és Mesterházy Balázs az evangélikus középiskola iskolaigazgató nem támogatja a javaslatot, leveleik az előterjesztéshez mellékelve olvashatók.

Az előterjesztésnek a városi honlapon és az önkormányzat hirdetőtábláján 15 napra történő közzététele megtörtént. Az előterjesztésre 1 db lakossági észrevétel érkezett, amelyet mellékletként csatoltunk.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2023. március 28.

Kiss Péter s. k.
Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság elnöke

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg 1705 hrsz-ú közterületet Zrínyi Miklós utcáról Schey Fülöp utcára nevezi át.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal