2023. Május 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának a beszámolója.
3. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
5. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Beszámoló a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár munkájáról a könyvtári szolgáltatás tekintetében.
7. - Döntés a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár intézményvezető-helyettesi munkakörének betöltéséről.
8. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai csoportok átszervezésével és létszámának meghatározásával kapcsolatos döntések.
9. - A „Jó tanuló és jó sportoló” elismerés adományozásáról szóló szabályzat felülvizsgálata.
10. - Állami ingatlanok ingyenes tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntések meghozatala.
11. - A Csónakázó tavat érintő üzemeltetési jog átadásról, területhasználatról szóló szerződés módosítása.
12. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság pályázaton való részvételének támogatása. (rendkívüli előterjesztés)
13. - Az Országgyűlés békepárti nyilatkozatához való csatlakozás. (rendkívüli előterjesztés)
14. - Vagyonügy: Üres lakások további hasznosításával kapcsolatos döntések meghozatala.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai csoportok átszervezésével és létszámának meghatározásával kapcsolatos döntések.

I.
Óvoda átszervezése, Horvátzsidány csoportbővítés


Tisztelt Képviselő-testület!

Horvátzsidány polgármestere levélben kérte Kőszeg Város Önkormányzatát, mint a Horvátzsidány településen működő Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Horvátzsidányi Tagóvodájának fenntartóját, hogy a 2023/2024-es nevelési évtől kezdődően, két nevelési évre bővítse az óvodát két csoportosra, mivel ezt a településen élő óvodás korú gyermekek száma indokolja.

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 2. melléklete alapján a csoportszoba alapterülete nem lehet kisebb, mint 2 m2/fő. A tagóvoda két összenyitható csoportszobából áll, mindkét csoportszoba alapterülete 50,83 m2, ami két maximum 25 fős csoport létrehozását teszi lehetővé.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 4. § 11. pontja szerint intézményátszervezés minden olyan fenntartói döntés, amely az alapító okirat, szakmai alapdokumentum módosulásával jár, kivéve a jogszabályváltozásból eredő módosítást és az olyan vagyont érintő döntést, amely vagyon a feladatellátáshoz a továbbiakban nem szükséges. Fentiek alapján tehát egy új csoport létrehozása intézményátszervezésnek minősül.

Az Nkt. 21. § (3) bekezdés f) pontja szerint a köznevelési intézmény alapító okirata, szakmai alapdokumentuma tartalmazza a nevelési, oktatási feladatot ellátó feladatellátási helyenként felvehető maximális gyermek- vagy tanulólétszámot alapfeladatonkénti és munkarendenkénti bontásban.

Az Nkt. 83. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a fenntartó dönt többek között a köznevelési intézmény átszervezéséről is.

Az Nkt. 84. § (3) bekezdés b) pontja értelmében a fenntartó - a július-augusztus hónapok kivételével - nevelési évben óvodai csoportot nem szerveztethet át, és nem szüntettethet meg.

Az Nkt. 84. § (7) bekezdés d) pontja alapján a fenntartó legkésőbb az intézkedés tervezett végrehajtása éve májusának utolsó munkanapjáig hozhat döntést a nevelési-oktatási intézmény átszervezésével kapcsolatban.

Az Nkt. 83. § (3)-(4) bekezdése értelmében a fenntartó a köznevelési intézmény átszervezésével, összefüggő döntése vagy véleményének kialakítása előtt beszerzi az intézmény alkalmazotti közössége, a szülői szervezet, a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő intézmény esetén - ha nem rendelkezik egyetértési joggal - a települési nemzetiségi önkormányzat, ennek hiányában az érintett országos nemzetiségi önkormányzat, továbbá a vagyonkezelésében levő ingatlan tulajdonos önkormányzatának véleményét.



Az Nkt. 84. § (9) bekezdése szerint, ha a nevelési-oktatási intézmény alapító okirata, szakmai alapdokumentuma tartalmazza a nemzetiségi nevelési-oktatási feladat ellátását, feltéve, hogy e feladatot az intézmény ténylegesen ellátja, akkor a települési önkormányzat az intézmény átszervezésével összefüggő döntéséhez, véleményéhez beszerzi az érintett települési nemzetiségi önkormányzat egyetértését. Többcélú köznevelési intézményben, valamint, ha a nevelési-oktatási intézménynek több tagintézménye, több intézményegysége van, akkor több tagintézmény esetén tagintézményenként, több intézményegység esetén intézményegységenként kell vizsgálni azt, hogy szerepel-e a nemzetiségi nevelés-oktatás az alapító okiratban vagy a szakmai alapdokumentumban továbbá azt, hogy a tagintézmény, intézményegység a nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot ténylegesen ellátja-e. Ha a tagintézményben vagy intézményegységben folyó nevelés-oktatás megfelel e feltételeknek, akkor az érintett nemzetiségi önkormányzatot az adott tagintézményre, intézményegységre vonatkozóan, az intézmény átszervezésével összefüggő döntéséhez a döntések meghozatala során egyetértési jog illeti meg.

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet rendelkezésinek megfelelően elkészítettük a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde módosító és egységes szerkezetű alapító okiratát melyek a fent részletezett módosítást tartalmazzák.

Az átszervezés kapcsán szükséges a fenntartó által engedélyezett maximális alkalmazotti létszámot 3 fővel, napi 8 órás, 2 fő óvodapedagógusi és 1 fő dajkai álláshellyel emelni 2023. szeptember 1-től.

Fenti átszervezés szükségessé tette a Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod községek önkormányzatával kötött köznevelési szerződés felülvizsgálatát. A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt köznevelési szerződést Horvátzsidány, Kiszsidány és Ólmod községekkel elkészítettük.

A köznevelési szerződés 9-11. pontja szerint az átadó átvevőnek hozzájárulást fizet a közigazgatási területéről érkező gyermekek arányában és kötelezettséget vállal, hogy az éves elszámolás során felmerült többletköltségeket megtéríti az átvevő részére. A többletfeladat és többletlétszám következtében 2023. szeptember 1-től szükségessé válik a megkötött éves finanszírozási szerződés kiegészítése. Horvátzsidány Község Önkormányzata a mellékelt nyilatkozat szerint vállalja, hogy 2023. évre az állami normatíva októberi igényléséig az új óvodai csoporttal kapcsolatos költségekhez a fenntartónak legkésőbb 2023. augusztus 31-i teljesítéssel 4.000.000 Ft előleget fizet az új óvodai csoport zavartalan működése érdekében.


II. Indítható óvodai csoportok meghatározása és csoportátlépés engedélyezése


Az Nkt. 83. § (2) bekezdés d) pontja szerint a fenntartó határozza meg az adott nevelési évben indítható óvodai csoportok számát. Az Nkt. 25. § (7) bekezdése alapján a 4. melléklet rendelkezik az óvodai csoportok létszámáról az alábbi módon:
Min.
létszám
Max.
létszám
Átlag
létszám
További
+20%
(120%)

13 25 20 30
Az Nkt. 25.§ (7) bekezdése ugyanakkor, a fentieken túl lehetőségeket ad a 25 fős maximumlétszámtól való eltérésre is. A nevelési év indításánál az óvodai csoportra megállapított maximális létszám a fenntartó engedélyével legfeljebb 20%-kal átléphető, valamint akkor is, ha az a nevelési év során új gyermek átvétele, felvétele miatt indokolt.

2023. február 15-én döntött a Képviselő-testület az óvodai beíratásokról, az óvodai körzetekről és az óvodák nyitvatartásáról. A döntésben foglaltaknak megfelelően az óvodai beíratások a 2023/2024. nevelési évre vonatkozóan a Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai feladatellátási helyeken 2023. április 24-én és 25-én a törvényes keretek között megtörténtek.

A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde vezetőjének beszámolója szerint a szeptemberi létszám mindegyik feladatellátási helyen eléri a törvényben meghatározott minimális létszámot (13 fő).

A törvény szerint megállapított csoportlétszámok túllépésére a Kőszegfalvi és Velemi Tagóvoda esetében lesz szükség, tekintettel arra, hogy a 2023. szeptember 1-jei induló létszám mindkét feladatellátási helyen 26 fő lesz, ezért az intézményvezető kéri a fenntartót, hogy a maximális 30 fős csoportlétszámot engedélyezze.

Az előterjesztésből összességében megállapítható, hogy az elmúlt évekez képest eggyel több, összesen 17 csoporttal tudnak működni az óvodák.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2023. május 19.


Básthy Béla polgármester nevében:

Dr. Dömötör Ramóna s.k.
mb. igazgatási osztályvezető



I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde intézményét átszervezi azzal, hogy a Horvátzsidányi Tagóvodáját 2023. szeptember 1-től két csoportosra bővíti.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde K/8649-1/2023. számú Módosító Okiratát, valamint a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde K/8649-2/2023. számú módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát jóváhagyja.


3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. szeptember 1-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde engedélyezett létszámát a Horvátzsidányi Tagóvoda további 1 csoporttal történő bővítése miatt 3 fővel - 2 fő napi 8 órás óvodapedagógus és 1 fő napi 8 órás dajka - megemeli.
4. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjét, hogy az 1. pontban írt átszervezéssel kapcsolatos szükséges intézkedéseket tegye meg.
5. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjét, hogy az 1. pontban írt átszervezéssel kapcsolatban az intézmény szakmai alapdokumentumait 2023. júniusi képviselő-testületi ülésre döntésre készítse elő.

Felelős 1-3. pont vonatkozásában: Básthy Béla polgármester
4-5. pont vonatkozásában: Guttmann Ferencné intézményvezető
Határidő: értelemszerűen

II. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint Horvátzsidány község Önkormányzata, Kiszsidány község Önkormányzata és Ólmod község Önkormányzata között 2022. május 31-én kelt, az óvodai ellátás biztosítására kötött köznevelési szerződés módosítását 2023. szeptember 1-től a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.



2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét, hogy Horvátzsidány Község Önkormányzatával az új csoportra vonatkozó kiegészítő finanszírozási szerződést készítse el azzal, hogy az új csoporttal kapcsolatos, az állami támogatáson felüli kiadásokat Horvátzsidány Község Önkormányzata viseli, továbbá 2023. évre az állami normatíva októberi igényléséig az új óvodai csoporttal kapcsolatos költségekhez Horvátzsidány Község Önkormányzata a fenntartónak legkésőbb 2023. augusztus 31-i teljesítéssel 4.000.000 Ft előleget megfizet.

Felelős: Dr. Zalán Gábor jegyző
Határidő: azonnal

III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 83. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsődében a 2023/24-es nevelési évben 17 óvodai csoport indítását hagyja jóvá a melléklet szerinti tartalommal.


Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2023. szeptember 1.

IV. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 25. § (7) bekezdése szerint eljárva engedélyezi a maximum 30 fős csoportlétszámot a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Kőszegfalvi és a Velemi Tagóvodája 1-1 csoportjában a 2023/24-es nevelési évben.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2023. szeptember 1.

(valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)