2024. Szeptember 19., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
2. - Beszámoló a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájáról és az önkormányzattal kötött zsilipkezelési feladatról.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke elmúlt évi munkájáról.
6. - Beszámoló a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde 2023/24-es nevelési évéről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi munkájáról.
8. - A „Belterületi utak fejlesztése – A Rákóczi Ferenc utca és a Pék utca – Várkör Ny-i szakasz rekonstrukciója” című projekt rekonstrukciós terveinek jóváhagyása (az előterjesztést később küldjük).
9. - Az önkormányzatok 2024. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat (II. ütem) benyújtása.
10. - Tájékoztatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás tapasztalatairól.
11. - Tájékoztatás a Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóról.
12. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - Önkormányzati célú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
14. - A Kőszeg 7832/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - A házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló megbízási szerződések jóváhagyása.
16. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
4. napirendi pont:
A Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A kőszegi atlétika a Kőszegi Lóránt FC keretein belül, 2020-ban indult el, kezdetben általános iskolás, majd később középiskolás és felnőtt versenyzők bevonásával. A sportág szeretete egyre több atlétát vonzott, így a bővülő létszám miatt indokolttá vált egy önálló egyesület létrehozása. Az egyesület az atlétikai sportág népszerűsítése mellett az atlétikai utánpótlás nevelés kialakítását és fenntartását tűzte ki célul. Fő törekvésük a tagok részére végzett verseny-és szakmai feltételek biztosítása, megteremtése.
Jelenleg 73-75 gyermekkel foglalkoznak, létszámuk folyamatosan emelkedik. A 2023-as és a 2024-es fedettpályás szezonban minden hétvégén versenyeztek, ahonnan számos egyéni csúccsal, és dobogós helyezéssel tértek haza. A szabadtéri szezonban eredményesen szerepeltek az országos Diákolimpiai döntőn, éremmel és egyéni csúcsokkal tértek haza. Jelentős sikereket értek el az Utánpótlás Liga versenysorozatban, mely alapján meghívást kaptak a Felnőtt Liga versenyre és 2 fővel képviselhették magukat a Válogatott Via-dalon.
1-1 versenyzővel sikeresen képviseltették magukat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, és a Nemzetközi Diákjátékokon. A 2023-as Atlétikai Világbajnokságra 5 versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát. A sorra következő versenyeken atlétáik egyre fejlődő tendenciát mutatnak.
A fiatalabb növendékek számára évente 4 egyesületi versenyt rendeznek és részt vesznek a Kölyökből Atléta Program régiós csapat és egyéni versenyeken.
Hosszú távú céljaik között szerepel egy 9 személyes kisbusz beszerzése és egy rekortán borítású pálya építése Kőszegen. A városban jelenleg egy elhasználódott salakos pálya áll rendelkezésükre, amelyen szöges cipőt nem lehet húzni, így a szombathelyi atlétika pályát használják. A szűkös pályahasználati időintervallum miatt a késő esti időpont miatt nincs lehetőségük életkori csoportra szétbontani az edzéseket. Két edzővel és a mostoha körülmények miatt rendkívül nehéz megoldani a rendszeres felkészítést. Az edzéshez szükséges technikai eszközöket (rajtgép, gátak) saját gépjárművel szállítják az edzés helyszínére. A téli időszakban a világítás megoldása is nagy kihívás.
A rengeteg próbatétel, nehézség ellenére a versenyzők kiválóan teljesítenek. Számos tehetséggel dolgoznak együtt, kiemelt figyelmet fordítanak mindenki egyéni fejlődésére, ezzel is hozzájárulva az egészséges énkép és életmód kialakítását.
A Sportegyesület rendszeres bevétele a tagdíj, ezen kívül a Kölyökből Atléta program versenyei alapján részesülnek támogatásból, valamint kisebb céges felajánlások képezik a bevételüket.
A Sportegyesület képviselője azzal a kéréssel fordult Kőszeg Város Önkormányzatához (a továbbiakban Önkormányzat), hogy a Sportegyesületet a kiemelt civil szervezetek közé felvenni szíveskedjék, illetve a jövőben a lehetőségeikhez mérten, támogatásával segítse a Sportegyesület működését.
Az Önkormányzat a 46/2015.(III.26.) számú képviselő-testületi határozatával fogadta el az önkormányzati támogatások eljárási rendjéről szóló szabályzatát (a továbbiakban: Civil Szabályzat). A Civil Szabályzat értelmében az Önkormányzat pénzügyi támogatást az önkormányzati kiemelt civil alapból és a polgármesteri keretből biztosíthat.
A kiemelt civil alapból azok az éves költségvetési rendeletben külön nevesített civil szerveződések (egyesületek, alapítványok stb.) részesülhetnek, melyek kötelező vagy önként vállalt önkormányzati feladatot az önkormányzattal kötött feladatátvállalási megállapodás alapján végeznek, továbbá amelyek tevékenységük kiemelkedő mivolta miatt az önkormányzattal létrejött együttműködési megállapodással rendelkeznek.
Tekintettel arra, hogy a Sportegyesület, mint sporttal foglalkozó helyi szervezet kiemelkedő tevékenységet nyújt a helyi sportélet szervezésében és az utánpótlás-nevelésben, és figyelembe véve Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi sportélet támogatásáról szóló 15/2022. (IX.30.) önkormányzati rendeletében, valamint a 157/2022. (IX.29.) képviselő-testületi határozattal elfogadott Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójában megfogalmazott célkitűzéseket, javaslom, egy az Önkormányzat és a Sportegyesület között létrejövő Feladatátvállalási megállapodás megkötését a helyi sportfeladatok ellátása és a Sportegyesület hosszú távú működőképességének biztosítása érdekében.
A megállapodás rögzítené a felek vállalásait, és a megállapodás alapján az Egyesület, mint a helyi sportfeladatok ellátásában résztvevő szervezet évről évre részesülhetne önkormányzati támogatásban.
A Feladatátvállalási megállapodás tervezetét az előterjesztéshez csatoltuk.
Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta.
A feladatátvállalási megállapodást mindkét bizottság egyhangúlag javasolja elfogadásra a képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatról, és annak mellékletéről dönteni szíveskedjen.

Kőszeg, 2024. szeptember 13.


Básthy Béla s.k.
polgármester

(A kérelmet és az egyesület bemutatkozását lsd. a letölthető formátumban.)


HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesület (9730 Kőszeg, Rákóczi Ferenc utca 78. II/10 a., adószám: 19378220-1-18, nyilvántartási szám: 18-02-0200997, képviseli: Kiricsi Berill elnök) között kötendő Feladatátvállalási megállapodást a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert a megállapodás aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


Melléklet

TERVEZET
FELADATÁTVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS

A megállapodás Kőszeg Város Önkormányzata (9730 Kőszeg, Jurisics tér 8., asz:15733627-2-18, képviseli: Básthy Béla polgármester), továbbiakban, mint Önkormányzat, és a
Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesület (9730 Kőszeg, Rákóczi u.78. 2/10., asz: 19378220-1-18, nyilvántartási szám: 18-02-0200997, képviseli: Kiricsi Berill elnök), továbbiakban, mint Egyesület között jött létre Kőszeg Város Önkormányzatának a 157/2022. (IX.29.) képviselő-testületi határozattal elfogadott Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciója (a továbbiakban: Sportkoncepció), valamint Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi sportélet támogatásáról szóló 15/2022. (IX.30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Sportrendelet) alapján.

1. A megállapodás célja, hogy rögzítse

 Kőszeg Város Önkormányzata által a Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesület működéséhez nyújtandó támogatás módját,
 a közreműködésének módját Kőszeg Város Önkormányzata sportfeladatainak ellátásában.

2. Az Önkormányzat az Egyesület működését a 46/2015. (III.26.) sz. határozatával elfogadott az önkormányzati támogatások eljárási rendjéről szóló szabályzatban (a továbbiakban: Civil Szabályzat) meghatározott módon támogathatja.

3. A támogatás odaítélésének, kifizetésének, valamint elszámolási módjának részleteiről a Civil Szabályzat alapján megkötött támogatási szerződés rendelkezik.

4. Az Egyesület vállalja:

 az egyesület tagjainak körében végzett verseny -és szabadidősport-tevékenység megszervezése és a szakmai feltételek biztosítását, megteremtését
 atlétikai utánpótlás nevelését,
 a sportolás iránti igény kialakítását, a versenysport és a rekreációs szabadidősport megmérettetését széles körben az atlétika eszközeivel
 az atlétikai sportág népszerűsítését
5. Az Egyesület vállalja továbbá a pályázati kiírások figyelését, atlétikai témájú pályázatok elkészítését és beadását. Az eszközök beszerzésére, a működésre kiírt pályázatok esetében vállalja a pályázati önrészt.

6. Az Egyesület képviseli Kőszeg Város sportját a különböző szintű városi-és sportrendezvényeken.

7. Az Egyesület a rendezvényeit megjelenteti a www.koszeg.hu honlapon és a Kőszeg és Vidéke című lapban.

8. A megállapodás határozatlan időre jön létre, és 2024. október 01. napján lép hatályba.
9. Bármelyik fél jogosult 6 hónapos felmondási idővel a megállapodást indokolás nélkül megszüntetni. A felek megállapodnak abban, hogy jelen megállapodást szükség esetén közös megegyezéssel módosítják.

Kőszeg, 2024 …….hó…….napján


………………………… ……………………………
Básthy Béla Kiricsi Berill
polgármester elnök



Záradék:
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete …/2024.(….) sz. határozatával a Feladatátvállalási Megállapodást jóváhagyta.

Kőszeg, 2024.………hó…….napján.
…………………………….
Dr. Zalán Gábor
jegyző