2024. Szeptember 19., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
2. - Beszámoló a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájáról és az önkormányzattal kötött zsilipkezelési feladatról.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke elmúlt évi munkájáról.
6. - Beszámoló a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde 2023/24-es nevelési évéről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi munkájáról.
8. - A „Belterületi utak fejlesztése – A Rákóczi Ferenc utca és a Pék utca – Várkör Ny-i szakasz rekonstrukciója” című projekt rekonstrukciós terveinek jóváhagyása (az előterjesztést később küldjük).
9. - Az önkormányzatok 2024. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat (II. ütem) benyújtása.
10. - Tájékoztatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás tapasztalatairól.
11. - Tájékoztatás a Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóról.
12. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - Önkormányzati célú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
14. - A Kőszeg 7832/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - A házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló megbízási szerződések jóváhagyása.
16. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
5. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszeg és Vidéke elmúlt évi munkájáról.

BESZÁMOLÓ
a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt évi munkájáról


A felelős szerkesztő beszámolója

Az újság ebben a lapmegjelenési formában 2008-ban indult el, 2016-tól látom el a felelős szerkesztői feladatokat, az első írásom 1992-ben jelent meg. Az írásokat készítő, állandó társakkal mostanáig összesen 111 évet tevékenykedtünk Kőszeg és Vidéke megjelenése érdekében. A lapszámokról a visszajelzések fontosak számunkra. Kaptunk ilyet, legtöbbször az utcán, ezért is köszönöm a Tisztelt Képviselőknek, ha elmondják véleményüket. 2023-ban és 2024-ben is az újság aktuális problémája a terjesztés. Az idei évben egyre több, olvasóktól érkezett reklamációval kellett szembenézni, azért, mert nem kapták meg az újságot, és mindez nálam erősen lecsapódott. Ezt a problémát magam részéről egyre súlyosabbnak látom!!!!
A 1992-től rengeteg változáson ment át az újság. Az utóbbi évek hírvilágát a Facebook hírek özöne jellemzi, de ezek ismételt újbóli közlését az újságnak nem célszerű vállalnia. Szerintem az a cél, hogy a háttérben lévő, feldolgozott, Kőszegről szóló információkkal érjük el az olvasókat. Az újság megjelenésének csak akkor van értelme, haszna, ha az olvasó várja, olvassa. Ha a neten már megjelent egy adott témáról a hír, és azt hosszútávon érdemes megőrizni, akkor azt alaposan feldolgozott formában célszerű közzétenni. A KéV előnye, hogy több helyen, az olvasók is archiválják az utókornak, így később elérhető.
Vagyis a Kőszeg és Vidéke havilapnak az egy-, kétnapos értékű hírek közlésétől távol kell maradnia. Ezt a megjelenés kevés oldalszáma is indokolja. A 2023-as esztendőt óriási infláció jellemezte, ezért januárban csak 16 oldalon jelent meg, majd az olvasók visszajelzései is indokolták a havonkénti 24 újságoldalt, és ezt folytattuk 2024-ben is. De 2023 áprilisában egy nyomdai helyzet miatt egy másik típusú papíron jelent meg az újság, amit észrevételek sokasága követett. Ez is jelzi, hogy az olvasók várják az újságot. A hirdetések növelésével – ami alapvetően egy rendkívül nehéz feladat – volt lehetőség 2023-ban és 2024-ben is 32 oldalon történő megjelenésre. Az elmúlt évben 24 oldalas időszakban önként vállalt többletmunkámra alapozva, hosszabb terjedelemben volt elérhető a www.koszeg.hu honlapon, és jelent meg 37 oldalon is híranyag. Mindez érdekes információkat nyújtott. Csak a netes formában lévő hírek érintettjei zúdították a felháborodásukat, a hirdetők közül egyet találtam, aki elfogadta az internetes formában való megjelenést.
Ezért is a 2023-as év közepére a bővített újság készítését befejeztem. Szerintem a KéV-nek csak a nyomtatott formában való megjelenése a mérvadó, de néhány vélemény szerint a nyomtatott újságot csak az idősek olvassák. A havi szinten 7-12 oldalon megjelenő hirdetők ezt biztosan másként gondolják, hiszen a hirdetésekkel vásárló jelöltként biztosan nem az idősek elérését célozták meg. A hirdető olyan, ha nem érdemes, nem hirdet. Ezért is kell olyan újságot közreadni, amit az olvasó vár, kézbe vesz, olvas, és hasznos információkat tartalmaz. Szerintem az újság megjelenésének akkor van értelme, ha olvassák. A fentebb említett reklamációk azt jelzik, hogy kőszegiek várják az újságot, és olvassák.

Mi a nehéz az újság szerkesztésében?
– A feladat súlya, felelőssége a mai ellentmondásos világunkban,
– a 24 oldal, mint kevés terjedelem,
– önérdek megjelenése,
– az elkészítés hatalmas időigénye,
– sok esetben az emberek által okozott akadályok, időhúzás,
– és mindezen túl is a nyomdai határidő pontos betartása.
A kiadóval való szóbeli megállapodás szerint az újság szerkesztése önálló módon, saját felelősségem vállalása mellett történik.
A Kőszeg és Vidéke írásainak rendszeres készítői önállóan végzik a feladatot. amely meghatározó jelentőségű. A jelenlegi megjelenési struktúrában 2008 óta, hónapról hónapra jelenik meg az újság. Az újságcikkek állandó szerzői kőszegiek, 2024-ben már nyugdíjasok. Az újság újraindítása (1988. év) óta Kiss János részese a munkának, Tóthárpád Ferenc és Hani Tibor 2003 illetve 2002 év óta. Az írások készítésére senkinek nincs kötelezettsége, ha van rá ideje, akkor megteszi, ez is az önállóság része.
Az elkészült írásoknak erősen kőszeginek kell lennie a saját megítélésünk szerint. Nem lehet megfeledkezni a vidék híreiről, amely sok szerkesztői feladatot ad, a vidék azért is fontos, mert benne van az újság nevében.

Kőszeg, 2024. szeptember 2.

Kámán Zoltán s.k.
felelős szerkesztő

A felelős kiadó beszámolója


BESZÁMOLÓ
a Kőszeg és Vidéke újság 2023 évi kiadásáról

1. Kiadói jog
2023-ben a Kőszeg és Vidéke 36. évfolyama jelent meg az 1988-as újraindítását követően. A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadásával a képviselő-testület a 14/2013. (I. 31.) határozata a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intézmény vezetőjét bízta meg a felelős kiadói feladattal 2013 márciusától.
A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2023. év végén 6650 db. A vidék lakosságához 1660 példány jutott 2023 decemberében. A 14 faluban történő terjesztésre jellemző, hogy csak négy településen nem jut el minden háztartásba a lap, amelyről az illetékes önkormányzat döntött. A falvak által átvett db-szám jelentősége nagy, hiszen a rotációs nyomdai eljárásban még készíthető, annak alsó határán van az újság példányszáma. Ezzel együtt a térség lakosságának jelentős részéhez eljut a Kőszeg és Vidéke. Mindez összecseng a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedje le az újság Kőszeg vonzáskörzetét, és ezzel erősíti a települések közötti kapcsolatot, Kőszeg központi szerepét, így érvényesülhet az újság nevében meglévő Vidék szó.
Az elmúlt évben az infláció okozott jelentős mértékben nyomdai áremelkedést, januárban emiatt csak 16 oldalon jelent meg az újság, ami nagyon kicsinek bizonyult. Aztán alaphelyzetben áttértünk a 24 oldalra, de megvolt a lehetőség a reklámoldalak növelésével a 32 oldalra is. Ez alapján 2023-ban hatszor jelent meg a KéV 32 oldalon.
2. Nyomtatás
A Kőszeg és Vidéke nyomtatása 2014 januárjától Szegeden történik. Az időpont egyeztetések, a szállítások megszervezése okán – csütörtökön vagy vasárnap este történő nyomdába küldést követően – hétfő reggel Szombathelyre érkezik az újság, de a terjesztése kedden kezdődik, amely feladatra megbízást kötöttem egy kft.-vel. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztője határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben. A nyomdai kapcsolat megtartása, az együttműködés rendkívül fontos, hiszen az országban csak néhány nyomda van, amely ebben a technikai minőségben rotációs eljárással képes az újságot kinyomtatni. Biztosan állítható, hogy a Kőszeg és Vidéke újság külső megjelenési formája is motiválja az olvasót, hogy vegye kézbe.
3. Terjesztés:
2018. januártól a terjesztés új rendszerét kellett kidolgozni, akkor a VISZI-POST Kft.-vel kötöttem szerződést. Az új ingatlanok és az érdeklődés miatt is emelkedett a példányszám. A terjesztés nem éri el a teljes lakosságot, különösen a város hegyoldali területén. A jelenlegi példányszámnál is lennének nagyobb igények. A szórólapokkal együtt történik a terjesztés, és erre nem vonatkozik a 100%-os lefedettség. Ezért többféle módszert is alkalmazunk, hogy minél több helyre eljusson az újság. Ebben részt vesz a felelős szerkesztő, hozzá futnak be a terjesztési hiányosságok, amelynek a korrekciója – a lehetőségekhez képest – megtörténik. Több mint 300 példány a felelős szerkesztő közreműködésével jut el az olvasókhoz, és köszönet az önkénteseknek, akik lakókörnyezetükben kiviszik az újságot, oda, ahova terjesztő cég nem jut el. Érkeznek a terjesztés hiányossága miatti reklamációk, amivel a felelős szerkesztő foglalkozik. Alapprobléma, hogy a terjesztés munkáját kevesen vállalják. Áttérve az idei esztendőre, a terjesztési hiányoságok miatt több reklamáció volt 2024-ben. A terjesztő cég előre jelzése szerint 2025-ben nagyobb arányú árváltozást tervez.
A terjesztés ellenőrzésének egyedi módja, hogy a lapszámban megjelenik a visszajelzés telefonos lehetősége. Mindez információt ad arról is, hogy az olvasók várják az újság megjelenését. Mostanra a 14 falu mindegyike önállóan végzi az újság terjesztését annak áremelkedése miatt. Az intézményünkbe érkező példányok továbbvitelét a falvak megrendelése alapján az illetékes önkormányzat önállóan végzi.
Az újság 2014-es évfolyamtól a www.koszeg.hu oldalról letölthető, jelenleg is visszakereshető. Mindez jó szolgálatot tesz a Kőszegtől távol élőknek, és mindazoknak, akik a nyomtatott példányhoz nem jutottak hozzá.

Kőszeg, 2024. szeptember 12.

Pócza Zoltán s.k.
felelős kiadó

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja. Továbbá javasolja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének, hogy a Kőszeg és Vidéke lap terjesztéséhez a felelős szerkesztő hirdetés útján önkéntes terjesztőket toborozzon, valamint javasolja egy szerkesztőbizottság felállítását.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.