2024. Szeptember 19., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
2. - Beszámoló a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájáról és az önkormányzattal kötött zsilipkezelési feladatról.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke elmúlt évi munkájáról.
6. - Beszámoló a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde 2023/24-es nevelési évéről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi munkájáról.
8. - A „Belterületi utak fejlesztése – A Rákóczi Ferenc utca és a Pék utca – Várkör Ny-i szakasz rekonstrukciója” című projekt rekonstrukciós terveinek jóváhagyása (az előterjesztést később küldjük).
9. - Az önkormányzatok 2024. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat (II. ütem) benyújtása.
10. - Tájékoztatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás tapasztalatairól.
11. - Tájékoztatás a Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóról.
12. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - Önkormányzati célú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
14. - A Kőszeg 7832/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - A házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló megbízási szerződések jóváhagyása.
16. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. napirendi pont:
Tájékoztatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás tapasztalatairól.

Tájékoztató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízszállítási tevékenységről

Tisztelt Képviselő Testület!

Munkaprogramjuknak megfelelően tájékoztatom Önöket, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal közigazgatási területén végzett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenységünkről.

Kőszeg Város Önkormányzata 12/2014 (03.28) határozatával döntött arról, hogy a nem közművel összegyűjtött szennyvíz szállítását a 100 % tulajdonát képező Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft.-vel kívánja ellátni.
A háztartási folyékony hulladék szállítási mennyiségének növekedését jól szemlélteti, hogy kezdeti 2015. teljes évi 1227 m3 –es igénybevétellel szemben 2023. évben 3327 m3 volt. A rendelkezésünkre álló műszaki eszközök már nem teszik lehetővé a kapacitás további növelését! Év végéhez közeledve a lakosság részéről érkező igényeket már 2 db géplánc üzemeltetésével sem tudjuk kielégíteni! Sajnos a több mint 10 éve működő régi géppár folyamatos üzemben tartása, javítása nagyon magas költségeket mutat. Munkánkat nagyon megnehezíti, hogy a Kőszeg városában összegyűjtött szennyvizet a több mint 25 km távolságban lévő szombathelyi szennyvíztelepre kell beszállítanunk! Emiatt a nagy távolság miatt a napi szállítások száma maximum 3 db lehet! A nagy távolság természetesen az időn kívül a magas üzemanyag költségek jelentkezésével is jár! Itt szeretném megemlíteni még a téli üzemeltetési feladat kapcsán, hogy ha a hőmérséklet tartósan -5 és -10 Celsius fok közé esik, akkor a szállítási idő hosszúsága miatt fennálló fagyásveszély miatt le kell állítanunk a szolgáltatást!
Az újabb géplánc üzemelésének első néhány évében kedvezőbb költségekkel jár az üzemeltetés, mint a korábbi géplánc fenntartása, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az új gépek miatt számfejtett értékcsökkenés nagyon jelentős mértékben megemelkedett! Az elmúlt két év műszaki tapasztalatai alapján azt is el kell mondanunk, hogy az elsősorban szántóföldi használatra szánt traktor állapota a napi kb. átlagosan 120 km megtételével jelentősen gyorsabban romlik! Különösen erősen jelentkezik ez a hatás amiatt is, hogy sem a traktor, sem a szippantó tartály semmiféle rugózással nem rendelkezik.
Az értékcsökkenés költségén túl azonban nem ez az egyetlen költség, amely jelentősen emelkedett, hiszen az üzemanyagköltségek az év folyamán folyamatosan emelkedtek, a kötelező munkabérek pedig kb. 15%-os emelkedést mutattak! Ezek a tények a korábban már stabilan jelentkező éves -6,5 - -6,8 millió Ft-os üzemelési veszteséget jelentősen megemelték, a 2023. évben ez a veszteség majdnem 18 millió Ft-ra rúgott! További problémaként jelentkezett, hogy a korábban ellátott szolgáltatási területek mellé Lukácsháza és Gyöngyösfalu ellátására is szerződést kellett kötnünk! Szerencsére az előbb említett falvak ellátására viszonylag kedvező feltételekkel tudtunk szerződést kötni, de ezzel a rendeletben előírt határidők betartása lehetetlenné vált! Időközben Kőszegdoroszló község ellátására is kötelezett bennünket a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, de 2024. évre sikerült velük is olyan szerződést kötnünk, amelyben az Önkormányzat vállalja az ingatlantulajdonosok által fizetett díj kompenzálását. Azt ismételten szeretném jelezni, hogy ezzel a feltétellel a kőszegi rendeletben előírt határidők még inkább elérhetetlenné váltak! Tájékoztatásul jelzem, hogy jelen pillanatban kb. 2 hónapos előjegyzési határidővel tudjuk teljesíteni a kőszegi igényeket!
Tovább rontotta az eddigiekben is veszteséges tevékenység pénzügyi feltételeit az a tény is, hogy a szállított szennyvíz befogadását, ártalmatlanítását végző Vasivíz Zrt. 2024. február 1. napjával duplájára emelte a szolgáltatás díját! A szolgáltatási ágazat 2024. I. félévi vesztesége kb. 9 millió Ft, amely az év végi magasabb szállítási igény miatt valószínűleg nem időarányos. A fentebb ismertetett tények miatt 2024. évben várhatóan 20 millió Ft fölé fog emelkedni a szolgáltatási terület vesztesége.
A háztartási folyékony szennyvízszállítás díjai jelen pillanatban is a törvényileg meghatározott 2013-ban! alkalmazott díjak 90%-ának megfelelő összegen állnak! Véleményem szerint a több, mint 10 éves díjakon történő szolgáltatás felülvizsgálatát (törvényi szabályozás módosításának kezdeményezése, állam, vagy Önkormányzat által fizetett kompenzáció bevezetése) azonnal meg kell kezdeni!

Összességében elmondható, hogy az új önkormányzati rendelet alapján és az új közszolgáltatási
szerződésben foglaltak szerint munkánkat 2023. évben lehetőségeink keretében végeztük, a többi tényező befolyásolására, módosítására pedig nincs lehetőségünk!
2023. évi pénzügyi és szolgáltatási adatokat a 2023. évről szóló, Önök által már ismert (2024. 05 havi testületi ülés) mérleg beszámoló tartalmazza.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta, a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.

Kérem, a beszámoló megvitatását és elfogadását.


Tisztelettel:


Eső Attila s.k.
ügyvezető