2024. Szeptember 19., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
2. - Beszámoló a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájáról és az önkormányzattal kötött zsilipkezelési feladatról.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Kőszegi Atlétikai Club Sportegyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke elmúlt évi munkájáról.
6. - Beszámoló a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde 2023/24-es nevelési évéről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi munkájáról.
8. - A „Belterületi utak fejlesztése – A Rákóczi Ferenc utca és a Pék utca – Várkör Ny-i szakasz rekonstrukciója” című projekt rekonstrukciós terveinek jóváhagyása (az előterjesztést később küldjük).
9. - Az önkormányzatok 2024. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat (II. ütem) benyújtása.
10. - Tájékoztatás a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítás tapasztalatairól.
11. - Tájékoztatás a Kőszeghegyaljai bezárt regionális hulladéklerakóról.
12. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - Önkormányzati célú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
14. - A Kőszeg 7832/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - A házi gyermekorvosi feladatok helyettesítéssel történő ellátásáról szóló megbízási szerződések jóváhagyása.
16. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
7. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi munkájáról.

Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi szakmai munkájáról

A Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évben Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működött. Feladat ellátási kötelezettsége elsődlegesen a város lakosságára terjedt ki, de ellátási szerződés alapján az egykori társulás több településén – Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod, Peresznye, Bozsok, Velem - nyújtottunk szolgáltatást. A család- és gyermekjóléti központ pedig a Kőszegi járás településein látja el feladatát.
Szociális alapszolgáltatások keretein belül:
 idősek klubja,
 család- és gyermekjóléti szolgálat,
 család- és gyermekjóléti központ,
 hajléktalanok nappali melegedője,
Szakosított ellátások keretein belül:
 hajléktalanok átmeneti szállása,
 idősek otthona ellátási formákat nyújtott.

A szolgáltatások igénybevételét Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 21/2021.(VIII.27.) önkormányzati rendelete, valamint a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014 (II.28.) önkormányzati rendelete szabályozta.

Egészségügyi feladatként:
 család- és nővédelmi egészségügyi gondozást, (2023.06.30-ig)
 ifjúság-egészségügyi gondozást biztosított.


1. SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

1.1. Idősek klubja
Az idősek klubja nappali ellátást biztosít azoknak az idős személyeknek, akik egészségi állapotuk vagy koruk miatt szociális és mentális támogatásra szorulnak, de saját háztartásukban élnek, önmaguk ellátására részben vagy teljesen képesek.
A kőszegi klub határozatlan, a horvátzsidányi határozott idejű működési engedéllyel rendelkezik személyi és szakképzettségi feltételek hiánya miatt.
A szolgáltatást munkanapokon biztosítjuk, tárgyévben a kőszegi klubunk 30, a horvátzsidányi 29 fővel működött, a nemek és életkorok szerinti megoszlást az alábbi grafikonok mutatják:



1.2. Család- és Gyermekjóléti Szolgálat
A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat a családsegítés és a gyermekjóléti szolgálat feladatait integrált módon látja el. Ennek érdekében segítő szolgáltatást nyújt személyeknek, családoknak, gyermekeknek a nevelkedési körülmények, családi kapcsolatok rendezése, javítása céljából.
Határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkező szolgáltatási forma.
A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat az elmúlt évben együttműködési megállapodás alapján 35 családot, 115 főt gondozott, ebből 12 családban 38 fő veszélyeztetett kiskorút. Ellátáson kívül 36 család, 56 fő fordult segítségért szolgálatunkhoz. Számtalan telefonhívásra válaszoltunk a kliensek részére szociális, segélyezési, munkaügyi, és egyéb kérdésekben.
A gondozási feladatokon túl felkérésre környezettanulmányok készítésében, védelembe vételi ügyekben is részt vettünk. 2023. évben magántanulói státusz engedélyezéséhez nem kértek tőlünk javaslatot. Közvetítésünkkel 10 fő 22 alkalommal – a szolgálat kliensei közül - vette igénybe a gyermekjóléti központ által szervezett pszichológiai tanácsadást.
Élelmiszer adományt a tavalyi év során 6 alkalommal tudtunk osztani, július, augusztus, november és december hónapokban. A szolgálat ügyfelei közül 10 család részesült az adományokból. December hónapban lakossági felajánlás is történt, mely élelmiszer adományt 3 család kapta meg.
Ruhabörzét tartottunk 2 alkalommal, március és október hónapban. Az újszülötteknek szükséges holmiktól a felnőtt ruháig, mindenki találhatott magának, és gyermeke számára játékot, ruhaneműt, könyvet, háztartási eszközöket, amire épp szükségük volt.
Elmondhatjuk, hogy a tavalyi év során 14 család gondozása az esetmunka lezárásával megszűnt, sikeres volt a családgondozás, a segítséget elfogadták, együttműködtek a szolgálattal a problémák mérséklése, illetve megszüntetése érdekében. 2 család elköltözött, így esetüket átadtuk az új lakóhely szerinti illetékes Család- és Gyermekjóléti Szolgálathoz.

A szolgálat tevékenységét az alábbi grafikonok mutatják:





1.3. Család- és gyermekjóléti központ
A család- és gyermekjóléti központ célja a kőszegi járáshoz tartozó 21 településen – Kőszeg, Bozsok, Bük, Cák, Csepreg, Gyöngyösfalu, Horvátzsidány, Iklanberény, Kiszsidány, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lócs, Lukácsháza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Tormásliget, Tömörd és Velem – a gyermekjóléti szolgáltatás jogszabályban előírt feladatainak ellátása.
A cél megvalósítása érdekében a központ feladata személyes szociális szolgáltatás nyújtása, mely a szociális munka eszközeinek és módszereinek felhasználásával hozzájárul az egyének, családok, valamint a különböző közösségi csoportok jóllétéhez és fejlődéséhez, továbbá a szociális környezetükhöz való alkalmazkodáshoz. Az intézmény segítséget nyújt a működési területén élő, szociális, mentális problémái vagy krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak. Alapfeladatként hatósági intézkedéshez kapcsolódó tevékenységet végez, speciális szolgáltatásként tanácsadásokat nyújt (jogi-, pszichológiai-, mediációs tanácsadás, kapcsolattartási ügyelet)
Tárgyévben határozott idejű működési engedéllyel rendelkező szolgáltatási forma, személyi feltételek hiánya miatt.
A központ tevékenységét a következő grafikonok mutatják:




A hatósági intézkedés nyomán gondozott kiskorúak számát települések szerint az alábbi táblázat mutatja be:

Hatósági intézkedés nyomán gondozott kiskorúak száma települések szerint 2023. évben
Település neve Védelembe vett Ideiglenes hatállyal elhelyezett Nevelésbe vett Utógondozás, szakellátásból kikerült Összesen
Kőszeg 36 4 18 5 63
Csepreg 5 0 9 0 14
Bük 7 2 5 2 16
Horvátzsidány 0 0 4 0 4
Peresznye 0 0 0 0 0
Velem 0 0 0 0 0
Cák 0 0 0 0 0
Gyöngyösfalu 0 0 0 0 0
Lukácsháza 1 0 0 0 1
Pusztacsó 1 0 0 0 1
Nemescsó 0 0 0 0 0
Kőszegpaty 0 0 10 0 10
Kőszegszerdahely 0 0 0 0 0
Tömörd 0 0 2 0 2
Tormásliget 0 0 1 0 1
Lócs 0 0 0 0 0
Iklanberény 0 0 0 0 0
Kiszsidány 0 0 0 0 0
Olmód 0 0 0 0 0
Bozsok 0 0 0 0 0
Kőszegdoroszló 0 0 0 0 0
Összesen 50 6 49 7 112


1.4. Hajléktalanok nappali melegedője
A napközben utcán, nem lakás célú helyiségekben, illetve komfort nélküli lakásokban tartózkodó, önellátásra részben vagy teljes mértékben képes személyek számára biztosít szolgáltatásokat; az utcai életmódból eredő veszélyek megelőzése, annak elhárítása és csökkentése, valamint az emberi méltóságuk megtartása, önellátásuk és társadalmi integrációjuk érdekében.
A nappali melegedő elsődleges célja, hogy étkezésre, alapszintű higiénés szükségletek kielégítésére és hideg időben fűtött helyiségben melegedésre lehetőséget biztosítson.
Határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkező szolgáltatási forma.
A szolgáltatást 365 napon keresztül biztosítjuk, krízisidőszakban kiemelt figyelmet fordítunk a feladatellátásra. November 1-jétől április 30-ig zsíros kenyeret, teát és napi egy tál meleg ételt adunk a rászorulóknak. Ezen kívül melegíthető konzervekkel, pékáruval is készülünk a váratlan eseményekre. A nappali melegedő 30 férőhelyes, a szolgáltatást tárgyévben naponta átlagosan 22 fő vette igénybe, jelentős többségük az átmeneti szállás lakója volt. Utcai szociális munka végzésére működési engedéllyel nem rendelkezünk, de a téli időszak beköszönte előtt felkeressük azokat a helyeket, ahol hajléktalan emberek tartózkodnak és felajánljuk az intézmény szolgáltatásait.




1.5. Hajléktalanok átmeneti szállása
Az átmeneti szállás elsődleges célja volt azoknak az önellátásra és a közösségi együttlét szabályainak betartására képes hajléktalan személyek elhelyezése, akik az életvitelszerű szálláshasználat és a szociális munka segítségével képesek az önellátásra.
Elsődleges céljának teljesülése mellett szem előtt tartottuk az ellátást igénybe vevők helyzetének javítását, ha szükséges segítjük megfelelő intézménybe irányítását, információk adását.
Határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkező szolgáltatási forma volt még 2023. évben.

A szolgáltatást 365 napon keresztül biztosítottuk. A 25 férőhellyel rendelkező szállót tárgyévben 28 fő vette igénybe. 2023. január 1-jén 25 fő rendelkezett megállapodással az átmeneti szálláson. Évközben további 3 fő kérte felvételét az intézménybe. Azonban 2023 év során 11 főnek meg is szűnt az intézményi jogviszonya:
- 3 fő kérte a jogviszony megszüntetését: 1 fő más bentlakásos intézménybe költözött, 1 fő önkormányzati bérlakásba költözött, 1 fő albérletbe költözött,
- 3 fő intézményi jogviszonya a határozott idő lejártával nem került meghosszabbításra, mert albérletbe tudtak költözni,
- 5 fő elhalálozott.
Krízisidőszakban éjszakánként ezen felül 3-4 fő kért éjszakai elhelyezési lehetőséget.
2023. december 31-én 17 fő rendelkezett megállapodással, de további 1 fő megállapodása megszűnt a határozott idő lejártával, mert albérletbe költözött. 2024. január 1-jén még 16 fő kérte intézményi jogviszonya meghosszabbítását, viszont 2024.április 30-án már csak 10 fő ellátottunk volt.
A nemek és életkorok szerinti megoszlást az alábbi grafikon mutatja:



1.6. Idősek otthona
Az intézmény azoknak a személyeknek nyújtott támogatást, ellátást, akik koruk, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képesek, gondozást igényelnek és ellátásuk az alapszolgáltatások keretében nem oldható meg. Az Idősek Otthona a rászorulók részére teljes körű ellátást biztosított.
Elsősorban azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek (továbbiakban: időskorúak) az ápolását, gondozását végeztük, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényelt, de az a 18. életévét betöltött személy is felvehető volt az idősek otthonába, aki betegsége miatt önmagáról nem képes gondoskodni.
Határozatlan idejű működési engedéllyel rendelkező szolgáltatási forma volt a 2023. évben.
A szolgáltatást 365 napon keresztül biztosítottuk. A 30 férőhellyel rendelkező otthont tárgyévben 31 fő vette igénybe. December 31-én 32 fő várakozónk volt.


A nemek és életkorok szerinti megoszlást az alábbi grafikon mutatja:



1.7. Ifjúság -egészségügyi gondozás 2022/23 - Kőszeg

A védőnői szolgálat feladatait a jelenleg is hatályos a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V.21.) ESZCSM rendelete és az iskola egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX.3.) NM rendelet határozza meg.
Az orvosi és védőnői szűrővizsgálatok (2015.03.01.) Kőszeg, Gábor Áron utca 1. szám alatti iskolaorvosi rendelőben történtek, mivel az oktatási intézmények nem rendelkeznek orvosi rendelővel. Az egészségnevelést és a tisztasági vizsgálatok egy részét az oktatási intézményekben végeztük a személyiségi jogok figyelembevételével.

Az iskolavédőnő gondozási feladatai:
A városban 3 iskolavédőnői körzet van, jelenleg 2 védőnő dolgozik, 1 körzet helyettesítéssel ellátott. A védőnő a gondozási feladatait önállóan végzi, ennek során védőnői tanácsadást tart (állandó időpontban és helyen):
Hétfő és Kedd: 12:30 - 14:30, Szerda és csütörtök: 12:30 – 14:30 között az iskolaorvosi rendelőben.
Tanácsadáson megjelent: 311 fő, 160 alkalom
Iskoláinkban ellátottak száma összesen: 1978 fő

Ellátott iskoláink:
I. körzet: Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola
II. körzet: Bersek József Általános Iskola, Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégium
III. körzet. helyettesítéssel ellátott
Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Beszédjavító Általános Iskola, Szakiskola , Készségfejlesztő Iskola és Kollégium
Vizsgálatokat az oktatási intézményekkel egyeztetett munkaterv alapján végezzük.
A vizsgálatok idejéről és menetéről a szülők minden esetben írásbeli értesítőt kaptak, majd a vizsgálatok eredményéről is tájékoztatást küldtünk.
Index osztályok 2 évente vizsgálandók: 2, 4, 6, 8, 10, 12. évfolyam. A technikum, szakképző iskola, szakiskola osztályainak előzetes és időszakos alkalmassági vizsgálatai, 16 éves korban kötelező szűrővizsgálatok szintén megtörténtek.
Szeptember hónapban az I- II. körzetben a testnevelési csoportbesorolás már iskolaorvossal történt. Részletes tájékoztatót küldtünk az iskoláknak.

Védőnői szűrővizsgálatok: magasság, súlymérés, látásélesség, színlátás, golyvaszűrés, hallásvizsgálat, mozgásszervek szűrése, vérnyomásmérés, általános higiéne és tisztasági vizsgálat.
Osztály vizsgálatokon résztvevők száma: 962 fő, 16 éves státuszvizsgálat: 87 fő
Összes elvégzett szűrések száma: 5914
Szakorvosi vizsgálatra utaltak száma: 480 fő, igazolt esetek száma: 88 fő.


Védőoltások: összes védőoltás 397 fő
A kötelező védőoltások idei évben is megtörténtek. Oltás előtt erre a célra szerkesztett formanyomtatványon értesítettük a szülőket a kötelező oltásokról és időpontjáról.
A 6. osztályosok dTap, Morbilli-Mumpsz-Rubeola, míg a 7. osztályosok Hepatitis B oltásra kötelezettek.

Nem kötelező védőoltások: Idei évben a 7. osztályos lányokat és fiúkat is HPV elleni védőoltásban részesítettük. Erre külön formanyomtatványon szülői beleegyező nyilatkozatot kértünk.
A Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szakiskolás hallgatóinak lehetősége volt a Hepatitis A elleni védőoltást kérni.
Oltottak száma: 27 fő HEPATITIS A OLTÁS 1. illetve 2. oltás, aki előzőleg kapott.


Tisztasági vizsgálat: összes tisztasági vizsgálat: 3408 fő
Tisztasági vizsgálat: A Johann Béla Országos Epidemiológiai Központ 2 sz. módszertani levele a tetvesség elleni védekezésben, ajánlása szerint a védőnőnek évente 3 alkalommal kell tisztasági vizsgálatot végezni a tanulóknál. Vizsgálatot soron kívül a szülők, illetve az intézmény kérésére is beiktattunk.
Egészségfejlesztés: Az iskolával egyeztetett egészségfejlesztési terv szerint végezzük.
Részt vettünk az egészségtan oktatásába az alábbi témákban:
Egészséggel kapcsolatos alapismeretek (személyi higiéne, egészséges életmód és táplálkozás, elsősegélynyújtás), serdülőkori változások, családtervezés, fogamzásgátlás, szülői szerep, szenvedélybetegségek megelőzése.
Megyei csecsemőgondozási versenyen és országos csecsemőgondozási versenyen vett részt a Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégium csapata. (Megyei: 1. hely, Országos 3. hely)
Pályaválasztás segítése általános iskolákban, középiskolában.

Adminisztrációs munkánkat kézi és Stefánia védőnői programmal, számítógépes módszerrel végezzük. Dokumentáció tárolása 30 évig szükséges. Alapfelszerelésünk megvan. Számítógépeink nehezen bírják a körzetek Stefánia programba rögzített adatmennyiségének felvitelét és tárolását. Windows 8 programmal dolgozunk. Adataink a védőnői dokumentáció mellett az orvosi adatokat is rögzíti a programba. A III. körzetben nincs Stefánia program.








2. ÖSSZEGZÉS
A Kőszegi Szociális Gondozási Központ feladat ellátási kötelezettségét 2023. évben teljesíteni tudta. A működéshez szükséges pénzügyi feltételek elegendőek voltak az alapfeladat ellátásához.
A személyi és szakképzettségi feltételek biztosítása nagy kihívást jelentett. A Család-és gyermekjóléti központ egyes feladatait szakemberhiány miatt nem tudtuk ellátni, és a szolgálatok (belső és külsők egyaránt) szakemberhiánya is növelte a központ dolgozóinak leterheltségét. Egyéb szolgáltatásaink vonatkozásában el kell mondjuk, hogy a dolgozók átlagéletkora 50 év feletti, ami miatt gyakoribbak voltak a keresőképtelenségi állapotok, illetve a nyugdíjazások miatti folyamatos munkaszervezési problémák. Az év közepére a bentlakásos egységek közül az idősek otthona folyamatos működésének biztosítása veszélybe került, ezért a működőképesség fenntartása érdekében a fenntartó az ott dolgozók részére keresetkiegészítés formájában többletjuttatást biztosított, valamint tárgyalásokat kezdett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel a szolgáltatás átadására. Erre 2024. július 1-jén került sor, az idősek klubja szolgáltatási forma átadásával együtt.
Az intézmény Sáncárok u. 36 szám alatti telephelyén működő hajléktalanok átmeneti szállása kihasználtsága nagymértékű csökkenést mutatott, az év második felében már csak 60%-os volt, ezért szükséges volt megvizsgálni a fenntartás létjogosultságát. Ennek eredményeképpen az ellátás megszüntetéséről született döntés. A megszüntetés időpontjában -2024-április 30-án- már csak 40 %-os volt a kihasználtság, azaz 10 fő ellátottunk volt. Számukra önkormányzati bérlakások kerültek kijelölésre, a kiköltözések folyamatban vannak. Intézményünk közreműködik az önálló lakhatás megteremtésében és fenntartásában. A hajléktalanok átmeneti szállása kihasználtságának csökkenési mértéke a nappali melegedő vonatkozásában is megjelent. Mivel a nappali melegedő fenntartása kötelező feladata az önkormányzatnak, ezért megszüntetni nem lehet. Ez a csökkenés valamelyest összefüggésben van a városban újonnan létesült szociális szolgáltatásokkal, a kliensek egy része máshol vesz igénybe hasonló segítséget. A szociális háló erősödött, a segítségre szorulóknak egyrészt van választási lehetőségük, másrészt problémaspecifikusabban reagál a rendszer a szükségletekre. Az épület állagával kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak, vizesedik, és a közműhálózatok, tető, nyílászárók is rossz állapotban vannak. A fenntartási költségek emiatt magasak, miközben kihasználtságról alig beszélhetünk, így az állami támogatás is ennek megfelelően csökken.

2023. július 1-jétől a területi (vegyes körzetek) védőnők a Vas Vármegyei Markusovszky Kórház alkalmazásába kerültek, az iskolavédőnők kiszervezése viszont az előzetes tervek ellenére 2024. július 1-jétől nem valósult meg, úgyhogy továbbra is önkormányzati feladat ez a szolgálat. 2023. szeptember 1-től pedig főállású orvos alkalmazásával sikerült az évek óta tartó iskolaorvosi problémát megoldani.
Az intézmény 2024. július 1-jétől Kőszegi Család- és Gyermekvédelmi Központ elnevezéssel működik tovább a 9730 Kőszeg, Kossuth Lajos utca 3. alatti címen, korábbi telephelyeink címei és elérhetőségei változatlanok.
Jó a kapcsolatunk a fenntartóval, egyéb szociális szolgáltatókkal, ellenőrzést végző szervekkel, egészségügyi intézményekkel.
Ezúton is szeretném megköszönni kollégáim és a magam nevében Polgármester úrnak, Képviselő-testületnek és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak támogatását. Munkánkat, feladatainkat a jövőben is igyekszünk tisztességesen ellátni és helytállni a nehezebb időszakokban is.
Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására!

Kőszeg, 2024. szeptember 12.

Raposa Helga s.k.
intézményvezető


HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi szakmai munkájáról szóló beszámolót elfogadja.

(Az előterjesztést lsd. a letölthető formátumban.)