2010. November 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 3/2010. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló 1/1992. (I. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A Jurisics tér 7. alatti ingatlanra haszonkölcsön szerződés.
7. - Az Innovációs Park Kőszeg Kft. munkahely-teremtési kötelezettsége.
8. - Néhai Kodolányi László hagyatékának megvásárlása.
9. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2011. évi szolgáltatási díjai.
10. - A 2011. évi ingatlankezelési és felújítási terv.
11. - Döntés a 2011. évi lakbérek mértékéről.
12. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2011. évi óradíjainak megállapítása.
13. - A Rákóczi F. utcai csapadékelvezető folyóka, járda helyreállítása.
14. - Az Űrhajósok utcájában 18 parkolóhely kialakítása.
15. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
16. - A Kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat támogatási kérelme.
17. - A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület támogatási kérelme.
18. - A Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület támogatási kérelme.
19. - A pénzügyi-gazdasági tanácsadó 2011. évi megbízása.
20. - Vagyonügy: A Liszt F. u. 30. alatti ingatlan értékesítése.
22. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
5. napirendi pont:
A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

1. A 2010. évi XLVI. és a 2010. évi XLVII. tv. módosította a helyi önkormányzatokról, valamint a közúti közlekedésről szóló törvényt annak érdekében, hogy egységesítse a fizető parkolásra vonatkozó szabályokat.

Az új szabályozást áttekintve megállapítható, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) rendelete nagyrészt megfelel a törvényi előírásoknak, a pótdíjfizetési kötelezettség és a feladatellátás jogosultja tekintetében szükséges csak módosítani a rendeletet, mivel ezek a törvényi előírással nem lehetnek ellentétesek.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 9.§ (5) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat a parkolási közszolgáltatást saját maga, „vagy kizárólag ezen közszolgáltatási feladat ellátására alapított költségvetési szerv, kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, vagy e gazdasági társaság 100%-os tulajdonában álló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, illetve önkormányzati társulás láthatja el külön törvényben szabályozottak szerint”.
Fentiek alapján szükséges a 8.§ (2) bekezdésének hatályon kívül helyezése, mely szerint a Városüzemeltető Kft. a Károly Róbert téri fizető parkoló üzemeltetését harmadik személlyel is elláttathatta (a Kft ilyen szerződést nem kötött).

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv hatályos előírása:

15/C. § (1) Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni. A helyi önkormányzat (fővárosban a fővárosi önkormányzat) rendeletében a várakozás 15 percnél hosszabb díjfizetés nélküli túllépéséhez is kötheti a pótdíjfizetési kötelezettséget.
(2) A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. E bekezdés alkalmazása során befizetésnek minősül a fizetési művelet elindítása is. A pótdíj kiszabásáról szóló értesítést a jármű szélvédőlapátján, vagy a járművön egyéb jól látható helyen kell elhelyezni.

A jelenleg hatályos helyi rendeletünk 7.§-a alapján a pótdíj összege:
a) a fizetési felszólítás kihelyezésének napján – ha ez szombat, akkor a következő hét első munkanapján – befizeti, az egy órai parkolási díj ötszöröse,
b) 8 naptári napon belül befizeti, úgy az egy órai parkolási díj tízszerese,
c) 8 naptári napon túli befizetés esetén az egy órai parkolási díj negyvenszerese és annak a felszólítás kihelyezését követő 8. naptári naptól számított törvényes kamata.

Aki mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet vesz igénybe:
a) 8 naptári napon belüli befizetés esetén a pótdíj az egy órai parkolási díj ötvenszerese,
b) 8 naptári napon túli befizetés esetén az egy órai parkolási díj százszorosa és annak a felszólítás kihelyezését követő 8. naptári naptól számított törvényes kamata.

2. A Kőszegi Városüzemeltető Kft., mint a fizető parkolók üzemeltetője az alábbi javaslattal kereste meg az önkormányzatot:

2007 márciusában megszüntetésre került a Gyöngyös utcai - Pék utcai fizető parkoló. Javaslatuk, hogy ezeket az utcákat visszahelyezzük a fizető zónába, a Zrínyi Miklós utcával kibővítve. Számos panasz érkezik (szinte naponta, nemcsak a lakóktól), hogy nem tudnak saját házuk előtt parkolni, és a várakozó autók a folyamatos közlekedést is sok esetben akadályozzák. A belváros közelsége miatt mindenki ezeket az utcákat használja parkolás céljából.

Mindhárom utcában egységesen zöld I. zónás parkoló kialakítását javasolják.


Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság valamint a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság is megtárgyalta. Mindkét bizottság azzal a javaslattal fogadta el a rendelettervezetet, hogy Pék, a Gyöngyös és a Zrínyi Miklós utcákra ne legyen újra kiterjesztve a fizető parkolás hatálya. Ezt a javaslatot a rendelettervezet szövegén átvezettem, így az 1. sz. melléklet módosítása törlésre került.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a rendelet-tervezetet jóváhagyni szíveskedjen!

Kőszeg, 2010. november 19.


A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető





TERVEZET

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…/2010. (XI. 29.) rendelete
a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) rendelet módosításáról



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) rendeletet (a továbbiakban: Parkolási rendelet) az alábbiak szerint módosítja:

1.§

A Parkolási rendelet 7.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A parkolóhelyek működtetésének ellenőrzése

7. §

(1) Egy órai várakozási díjat, ezen felül pótdíjat köteles fizetni, aki
a) bérlet, illetve parkolójegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel, bérlettel várakozik,
b) a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi,
c) bérletét vagy parkolójegyét nem ellenőrizhető módon, vagy nem a 4. § (1) bekezdésében meghatározott helyre helyezi ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a parkolóellenőr a parkoló gépjármű szélvédőjén pótdíjfizetési felszólítást és készpénz-átutalási megbízás nyomtatványt hagy, melyen feltüntetni a parkoló helyét, a parkolás időpontját, a gépjármű rendszámát, valamint a szabálytalanság megnevezését és a pótdíjra vonatkozó információkat.

(3) A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese. E bekezdés alkalmazása során befizetésnek minősül a fizetési művelet elindítása is.”

2.§

(1) Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Parkolási rendelet 8.§ (2) bekezdése.

Kőszeg, 2010. november 25.


Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző