2010. November 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 3/2010. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló 1/1992. (I. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A Jurisics tér 7. alatti ingatlanra haszonkölcsön szerződés.
7. - Az Innovációs Park Kőszeg Kft. munkahely-teremtési kötelezettsége.
8. - Néhai Kodolányi László hagyatékának megvásárlása.
9. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2011. évi szolgáltatási díjai.
10. - A 2011. évi ingatlankezelési és felújítási terv.
11. - Döntés a 2011. évi lakbérek mértékéről.
12. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2011. évi óradíjainak megállapítása.
13. - A Rákóczi F. utcai csapadékelvezető folyóka, járda helyreállítása.
14. - Az Űrhajósok utcájában 18 parkolóhely kialakítása.
15. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
16. - A Kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat támogatási kérelme.
17. - A Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület támogatási kérelme.
18. - A Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület támogatási kérelme.
19. - A pénzügyi-gazdasági tanácsadó 2011. évi megbízása.
20. - Vagyonügy: A Liszt F. u. 30. alatti ingatlan értékesítése.
22. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
Néhai Kodolányi László hagyatékának megvásárlása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Mint ismeretes, városunkban több évtizede dolgozó országszerte elismert iparművésze, ötvös és fémműves Kodolányi László a nyáron elhunyt. A művésznek az volt a terve, hogy alkotásainak nagy része egyben maradjon, s lehetőleg Kőszeg tulajdonába kerüljön. Reményei szerint a város vett is volna a műtárgyakból, ugyanakkor alkotásainak egy részét ajándékba szánta.
Kodolányi László korai halála miatt fiára, Kodolányi Sebestyénre hárult a feladat, hogy édesapja hagyatékáról megfelelően gondoskodjon. A Képviselő-testület döntését segítendő a Humán Erőforrás Bizottság elnökét kérte fel, hogy terjesszen elő 2010. novemberi ülésére olyan javaslatot, amely alkalmas néhai Kodolányi László iparművész művészi hagyatéka sorsának eldöntésére.
A konkrét javaslat kialakítása érdekében 2010. november 2-án a Zwingerben a Humán Erőforrás Bizottság és a Pénzügyi Bizottság nyolc tagja, valamint Dr Tóth László jegyző úr egyeztetett Kodolányi Sebestyénnel. Az egyeztetések, megbeszélések alapján a következő megoldást javaslom:
Kőszeg Város Önkormányzata 2 M Ft (kettőmillió Ft) két részletben való megfizetésével megvásárolja az 1. sz. mellékletben felsorolt alkotásokat. Mindemellett a Zwinger kertben most is látható művek (2. sz. melléklet) állandó kiállításként maradnánk a jelenlegi formában, az örökösök ezt a városnak adományoznák. Kodolányi Sebestyén azt is felajánlotta, hogy a nem környezetbe illő kandelábereket lakóházuk udvarán találhatókra lehetne kicserélni. Emellett néhány kisplasztika illetve függő fémplasztika a későbbiekben meghatározott helyen kerülhetne kiállításra.
Amennyiben a tisztelt Képviselő-testület a határozati javaslatot elfogadja, a 2 M Ft vételárért a város több mint 3 M Ft eszmei értéket kap. Mindemellett 5 M Ft-os eszmei értékű ajándékot és a környezethez illó kandelábereket is kapunk.
Úgy érzem, hogy ez a konstrukció mind a város, mind az örökösök szempontjából megfelelő, és méltó Kodolányi László alkotói tevékenységéhez is.
Előnye a megoldásnak, hogy ebben az esetben a művész alkotásainak jelentős része egyben maradna, azzal Kőszeg városa rendelkezne. Előnyös lenne marketing szempontból az is, hogy a későbbiekben egy-egy kiállításra kölcsönadott darabok mellett szerepelne a „Kőszeg Város tulajdona” megjegyzés. Végül kulturális szempontból lenne előnye, hiszen a város művészeti alkotásokkal gazdagodik.
Hátránya lenne az, hogy a város nehéz anyagi helyzetében lenne kénytelen művészeti alkotásokra költeni, ugyanakkor figyelembe kell venni azt, hogy amennyiben ezt az alkalmat nem ragadjuk meg, a lehetőséget örökre elszalasztjuk. Hiszem, hogy egy a városunkban több évtizeden keresztül alkotó elismert művésszel szemben ez méltánytalan, városunk kulturális örökségével szemben felelőtlenség.
Annak ellenére, hogy sem a Humán Erőforrás Bizottság, sem a Pénzügyi Bizottság nem támogatta az előterjesztést, reménykedek abban, hogy a Képviselőtestület tagjai mégis támogatják az előterjesztést.
Kérem előterjesztésem megvitatását és döntésük meghozatalát.

Kőszeg, 2010. november 18.


Dr. Mátrai István s.k.
bizottsági elnök




HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2 M Ft értékben megvásárolja az 1. sz. mellékletben szereplő művészeti alkotásokat. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza Huber László Polgármestert az adásvételi szerződés aláírására.
2. A vételárat Kőszeg Város Önkormányzata a vételárat két részletben egyenlíti ki.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete köszönettel elfogadja ajándékként a 2. sz. mellékletben szereplő művészeti alkotásokat. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza Huber László Polgármestert az ajándékozási szerződés aláírására.

Felelős:
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban, Prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, tanszékvezető főiskolai tanár valamint Trifusz Péter gimnáziumi tanár, grafikus levelét szintén.)