2021. Május 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2020. évi költségvetésről szóló 1/2020. (II. 14.) rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - Kőszeg Város Önkormányzata 2020. évi gazdálkodásának beszámolójáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása (zárszámadás).
3. - Az önkormányzati képviselők, a bizottságok elnökei és tagjai tiszteletdíjáról szóló 37/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A Kőszeg Város Művelődéséért szabályzat visszavonása, Kőszeg Város Önkormányzata Hűségjutalom adományozásáról szóló szabályzat megalkotása.
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
7. - A Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottságának a beszámolója.
8. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai csoportok létszámának meghatározása.
9. - Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde intézményvezetői pályázatának elbírálása.
10. - A rendezési terv módosítására vonatkozó döntések meghozatala (kiemelt fejlesztések).
11. - Wienerberger Zrt.-vel kötendő ingatlancsere előszerződés.
12. - A 7250 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
13. - A Kőszeg, Zrínyi u. 8. fszt. 3. sz. alatti lakásra érkezett vételi szándék.
14. - A Kőszeg, 4516/3 hrsz-ú ingatlan területrészének visszaadása.
15. - Egy mappában a 2021. május 27-i polgármesteri döntések tervezete.
11. napirendi pont:
Wienerberger Zrt.-vel kötendő ingatlancsere előszerződés.

Indokolás
a Wienerberger Téglaipari Rt. valamint a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. közötti terület csere jóváhagyásához
Előzmények:
Már korábban felvetődött, hogy a Kőszeg város tulajdonában lévő jelenleg a téglagyár által rekultivációs céllal feltöltött területre a gyár fejlesztési céljaira (pl. tároló terület megnövelése) szükséges lenne a gyárnak.
Felvetődött az is, hogy a 0117/10-es hrsz-on lévő kommunális hulladéklerakó bezárása után a városnak és vonzáskörzetének is szüksége lenne olyan lerakási területre ahol a lakosság és a vállalkozók a tiszta inert hulladék lerakón nem lerakható és feldolgozással újra nem hasznosítható de szennyező anyagot nem tartalmazó bontásból vagy építésből származó inert hulladékot lerakhatják.
Erre a célra megfelelőnek mutatkozott a Téglagyár által már kibányászott és felhagyott anyagbánya egy része. Ezt a téglagyár kész volt csere alapként felajánlani a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft-nek és a Kőszeg Város Önkormányzatának. A cserével kapcsolatos események felgyorsulásának aktualitást adott, hogy a Kőszegi Hegyaljai Hulladéklerakót 2019 december 31.ével a környezetvédelmi hatóság bezáratta. A lerakó területén kommunális hulladék nem kerülhetett elhelyezésre. 2020 augusztus 30.-tól pedig miután a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. egységes környezethasználati engedélye lejárt a lerakóra semmilyen hulladék nem volt beszállítható , így a lakosság a nála keletkező inert hulladékot meghatározott kisebb mennyiségben a hulladék udvarban helyezhette el. Nagyobb mennyiségű lakossági inert hulladékot és a vállalati inert hulladékot pedig a településtől jóval távolabbi lerakókra kellett szállítani. A Wienerberger Téglaipari Rt. kőszegi üzemének új vezetése is fontosnak tartotta a telek csere mielőbbi végrehajtását ezért megállapodtunk abban, hogy a gyár jogi szakértői elkészítik a cserére vonatkozó előszerződést. Az előszerződést a gyár a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft és a Kőszegi Önkormányzat részére is megküldte.
Helyzet elemzés:
1. A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. kizárólagos tulajdonát képezi a 0118/2 hrsz-on felvett 4 hektár 9958 m2 ingatlan (jelenleg kivett anyagbánya). Az ingatlant jelenleg a Wienerberger téglaipari Rt. tölti fel a gyártás során keletkező ásványi anyag és tégla törmelékkel. a gyár hatályos üzemi terve és tájrendezési terve szerint. Az ingatlan ilyen formában ezért más célra nem használható és nem hasznosítható.
2. A téglagyár tulajdonát képezi a 0118/6 hrsz-on felvett 9 hektár 5816 m2 alapterületű jelenleg kivett anyagbánya megnevezésű bánya telekkel felvett ingatlan. Ezt az ingatlant a téglagyár megkívánja osztani a mellékelt vázrajz szerinti módon így kialakított 0118/10 hrsz-ú 4 hektár 9958 m 2 terület képezné a csere alapját. A telkeket terhelő szorgalmi jogok az előszerződésben részletesen fel vannak sorolva.
Cserét megalapozó indokok és a terület létrejöttéből származó előnyök:
- a Téglagyár amely a város egyik legnagyobb vállalkozója és foglalkoztatója fejlesztési területhez jut amely egyaránt szolgálja a társaság és a város érdekeit is.
- Kőszeg város és vonzáskörzetének lakossága és vállalkozói helyben helyezhetik el a bontásból származó szennyeződés mentes inert hulladékot ezáltal valószínűsíthetően csökken az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége is.
- A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. a lerakási díjakból bevételhez juthat amely részben pótolhatja a hulladékszállítás elvesztése miatti bevétel kiesést.
- A csere területen a fentebb megnevezett hulladék lerakása rekultivációs céllal történik. A terület hasznosítására vonatkozó előzetes vizsgálati dokumentáció elkészült, a Környezetvédelmi hatóság részére benyújtásra került. Amennyiben a gyár az előszerződésben szereplő terület korrekciós munkákat elvégzi a lerakóhely nem igényel további építési beruházást (pl. szigetelést). A beszállított hulladék szigorú adminisztráció mellett kerül lerakásra ehhez a korábbi hulladéklerakó porta épületén belül az infrastrukturális feltételek adottak. A továbbiakban az épületet az STKH –val közösen használnánk. Az elcserélt terület lerakási kapacitása 250-300 e m3 ami jelenlegi ismereteink szerint minimálisan 25 évre elegendő üzemelési időt biztosít. A feltöltés üteme szabályozható akár a befogadó terület behatárolásával is vagy az önkormányzat és a városüzemeltető érdekeinek leginkább megfelelő díjszabással, árpolitikával. A feltöltés befejezése utáni tájba illesztési műveletet kell majd elvégezni, ami tulajdonképpen a terület növényekkel való beépítését jelenti így a jelenleg anyagbánya területén egy zöld terület alakul ki.
A terület csere a felek egységes akaratával kölcsönös érdekeik figyelembe vételével azonos értékű területként pénzmozgás nélkül jön létre.
Természetesen az üzemeltetésnek vannak személyi és tárgyi feltételei is de ezeknek a költségeit az üzemeltetés során beszedett lerakási díj fedezni tudja.
Az üzemeltetés megkezdésére mindössze 1 lánctalpas használt dozer beszerzése szükséges, amelyet a lerakás területen az anyagmozgatás történik. Ennek a becsült költsége, 5-6 éves használtgép esetén 20 m Ft mivel ezt jelenlegi helyzetben a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. nem tudja biztosítani. Ehhez az önkormányzat forrásszerzési együttműködése szükséges.
Figyelembe véve a fentebb leírt hosszú távú előnyöket a terület cseréhez történő hozzájárulást indokoltnak tartjuk.
Az előszerződés tartalmazza a terület cserét bemutató térkép vázlatot is.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Kőszeg, 2021. május 21.

Németh Ildikó s. k. Kovács István s. k. városüzemeltetési osztályvezető ügyvezető igazgató


HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Wienerberger Téglaipari Rt., a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint Kőszeg Város Önkormányzata között létrejövő háromoldalú előszerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és polgármesterként aláírja.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(Az előszerződést és a térképet lsd. a letölthető formátumban.)