2022. Május 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft Felügyelő Bizottságának a beszámolója.
3. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
5. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. sz. módosítása – a véleményezési szakaszban beérkezett véleményekre vonatkozó döntések meghozatala.
6. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai csoportok létszámának meghatározása.
7. - Köznevelési szerződések megkötése.
8. - A felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó feladat-ellátási szerződések módosítása.
9. - Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződések megkötése.
10. - A 2. számú vegyes fogorvosi körzettel kapcsolatos döntések meghozatala.
11. - Betegirányító rendszer kiépítése.
12. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési átcsoportosítása az új köztemető építésére kapott támogatáson belül.
13. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési átcsoportosítása az utak felújítására kapott támogatáson belül.
14. - A Kőszeg, Meskó u. 1. ingatlanra vonatkozó haszonkölcsön szerződés módosítása iránti kérelem.
15. - A Kőszeg, Gábor Áron u. 9. épületegyüttes értékesítésére ingatlanközvetítői díj megállapítása.
16. - A Kőszeg, 6074/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A 2578/1 hrsz-ú közút ingyenes átvétele.
5. napirendi pont:
Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. sz. módosítása – a véleményezési szakaszban beérkezett véleményekre vonatkozó döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Helyi Építési Szabályzatról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete teljes eljárás keretein belül a Képviselő-testület 2019. május 30-án tartott ülésén a 7. számú módosítás elfogadásával Kőszeg Város polgárainak javaslatait figyelembe vevően került széles körűen megváltoztatásra.
Ezen módosítás után 2019-ben 2 alkalommal kiemelt fejlesztési területek vonatkozásában a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 32.§-a szerinti tárgyalásos eljárásban került módosításra a településrendezési eszköz, azonban ezen eljárások keretében más jellegű és témájú módosításra nem volt lehetőség.
A 2019 májusában elfogadott módosítások óta eltelt időszakban beérkezett kérelmek indokolttá tették, hogy 2020 évben a településrendezési eszköz felülvizsgálata megindításra kerüljön.
Ennek megfelelően a Képviselő-testület 2020. július 02-i ülésén 62/2020. (VII. 02.) számú határozatával döntött a következőkről:
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy az alábbi pontoknak megfelelően a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készíttesse elő a településrendezési eszközök 10. számú módosítását, valamint az előzetes tájékoztatási szakasz megindításához szükséges dokumentációt és a kidolgozott terveket elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.”
A Képviselő-testület a 2020. július 02-i ülésén hozott határozata mellékletében fogadta el a módosítás alá vont területeket.
Ezen képviselő-testületi határozat alapján a településrendezési eszköz módosítására az Önkormányzat a Vasi A+B építész Irodával kötött szerződést, amely iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező készítette el a szükséges tervdokumentációkat.
A Képviselő-testületi határozat meghozatala óta eltelt időszakban az előzetes tájékoztatási szakasz lezárult.
A tájékoztatási szakaszban az államigazgatási szervektől kapott adatszolgáltatások és vélemények alapján a településrendezési eszköz módosításának kidolgozását a tervező elkészítette.
Takács András a tervezés során jelezte, hogy a tervezési szakaszban lefolytatott egyeztetések és vizsgálatok alapján kialakított szakmai véleménye szerint a Képviselő-testület 2020. július 02-i ülésén 62/2020. (VII. 02.) számú határozatával támogatott kérelmek közül a 3., 4., 10., 11., 13., 14., 21., 22., 23., 47. pontok szerinti módosítások ne történjenek meg. Ezen módosítások elvetésének indoklását a véleményezési szakaszban kidolgozott tervdokumentáció tartalmazza, így a partnerségi egyeztetés során ezen pontok is véleményezhetők voltak.
A Képviselő-testület a 2020. július 02-i ülésén hozott 62/2020. (VII. 02.) számú határozatának megfelelően a tervező a módosításokat részletesen kidolgozta, és a Kormányrendelet 38.§ (2) bekezdésének megfelelően a Kormányrendelet 9. mellékletében meghatározott államigazgatási szerveknek véleményezésre 2022. január elején kiküldésre került.
A Kormányrendelet 38.§ (3) bekezdése szerint a véleményezési szakaszban a véleményezők 30 napon belül adhatnak véleményt.
Ezzel egyidőben 2022. január 06-án hirdetményt tettünk közzé a jogszabályok szerint előírt partnerségi egyeztetés lefolytatására.
A 2021. évi XCIX. törvény 157.§ (1) bekezdés b) és c) pontja szerint a partnerségi egyeztetés 2022. június 30-ig elektronikus úton is megtartható.
A partnerségi egyeztetés keretében a partnerek 15 napon belül írásban észrevételeket tehettek. Ezen időn belül 3 darab írásbeli észrevétel érkezett.
Az írásbeli vélemények elfogadásáról, illetve el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.
A partnerségi egyezetés keretében, és az államigazgatási szervek által érkezett véleményeket az ügyirat aktájába iktattuk.
A Vas Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Hivatala által 2022. február 24-én küldött állásfoglalásában jelezte, hogy a településrendezeési eszköz módosításhoz beadott dokumentáció 44. pontja alatt szereplő módosítást abban az esetben tudja támogatni, ha az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete nyilatkozik, hogy a település területén nincs olyan beépítésre szánt terület, ahol az adott beruházás megvalósítható.
Ezen vélemény alapján a Képviselő-testület a 2022. március 18-án tartott ülésén 45/2022. (III.18.) számon a következő képviselő-testületi határozatot fogadta el:
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a Kőszeg, 3657/4 hrsz-ú ingatlant érintő, a településrendezési eszközök 10. módosításával létrejövő egységes lakóterületi fejlesztés más lakóterületen nem valósítható meg, annak ellenére, hogy a település területén belül elszórtan található kertvárosias lakóterület, azonban azok infrastruktúrával való ellátottsága nem megoldott.
A közkert funkció az érintett lakóövezet mellett, a természetbeni állapotot követve – a Királyvölgyi árok, mint hálózatos zöld infrastruktúra elemhez kapcsolódva – kerül pótlásra”
Az Állami Főépítész 2022. február 24-én küldött állásfoglalásában a helyi építési szabályzat normaszövegével és jogszabályszerkesztési előírásaival kapcsolatban olyan kifogásokat fogalmazott meg, amelyek alapján tervező a településrendezési eszköz elkészített dokumentációját módosította, és ezt a módosított dokumentációt az Állami Főépítésszel történt egyeztetés alapján újra megküldtük 2022.március végén a jogszabályokban előírt államigazgatási szerveknek véleményezésre.
Ezzel egyidőben 2022. március 24-én újabb hirdetményt tettünk közzé a jogszabályok szerint előírt partnerségi egyeztetés lefolytatására a módosított tervekkel kapcsolatban, amelyre észrevételt tenni 2022. április 11-ig lehetett.
A Kormányrendelet 39.§ (2) bekezdése szerint a véleményezési szakasz lezárásaként a beérkezett véleményeket ismertetni kell a Képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt. A vélemények, észrevételek el nem fogadása esetén a döntést indokolni kell.
Az előterjesztéshez mellékletként csatolásra kerülnek az államigazgatási szervek véleményei, valamint a partnerségi egyeztetés során írásban kapott észrevételek.
Tájékoztatom a T. Képviselő-testületet, hogy a tájékoztatási szakaszban Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztálya, Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály, Horvátzsidány Község Önkormányzata, Velem Község Önkormányzata az előzetes tájékoztatás alapján nyilatkoztak, hogy nem kívánnak részt venni az eljárás további szakaszában.
A kiküldött megkeresésre előzetes tájékoztatási szakaszban nem nyilatkoztak az alábbi szakhatóságok: Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Államtitkár, Vas Megyei Önkormányzat, Nemzeti Földalap Kezelő és a szomszédos települések közül Ólmod, Cák és Lukácsháza Község Önkormányzata.
A véleményezési szakaszban a Nemzeti Földalap Kezelő nem nyilatkozott.
A határozati javaslat részeként készített tervezői válaszok államigazgatási szervek által adott – csatolt – állásfoglalásonként és a partnerségi egyeztetésre beérkezett véleményenként elkülönítve kerültek kidolgozásra, az el nem fogadott észrevételeknél az indoklás is részletezésre került.
A teljes eljárásban módosítandó településrendezési eszköz a Kormányrendelet 40.§ (1) bekezdés szerint kerül folytatásra.
„A polgármester, a véleményezési szakasz lezárását követően a településrendezési eszköz tervezetét vagy a 39. § (2) bekezdés szerint elfogadott észrevétel esetén a javított tervezetet, az eljárás során beérkezett valamennyi vélemény és a véleményezési szakaszban keletkezett egyéb dokumentum egy példányát, továbbá azok másolati példányát elektronikus adathordozón megküldi végső szakmai véleményezésre az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak”.
A végső szakmai véleményezési szakasz lezárását követően történhet Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Helyi Építési Szabályzatról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet 10. számú módosításának végső elfogadása.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot 7 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a határozati javaslat elfogadására.

Kőszeg, 2022. május 20.


A polgármester nevében:


Bertók Sándor s. k.
Kőszeg Város Főépítésze







HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készített településrendezési eszközök 10. számú módosításának tervezetéhez a véleményezési szakaszban az államigazgatási szervektől, valamint a lakosságtól beérkezett véleményeket a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a véleményezési szakasz lezárását követően a településrendezési eszköz 1. pontban elfogadott döntésnek megfelelően javított tervezetét, az eljárás során beérkezett valamennyi vélemény és a véleményezési szakaszban keletkezett egyéb dokumentummal együtt küldje meg végső szakmai véleményezésre az állami főépítészi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatalnak.



Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2022. június 30.

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)