2022. Május 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása (IV. negyedév).
2. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft Felügyelő Bizottságának a beszámolója.
3. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. éves beszámolója, mérlegbeszámoló.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
5. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 10. sz. módosítása – a véleményezési szakaszban beérkezett véleményekre vonatkozó döntések meghozatala.
6. - Kőszeg Város Önkormányzata fenntartásában működő óvodai csoportok létszámának meghatározása.
7. - Köznevelési szerződések megkötése.
8. - A felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó feladat-ellátási szerződések módosítása.
9. - Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződések megkötése.
10. - A 2. számú vegyes fogorvosi körzettel kapcsolatos döntések meghozatala.
11. - Betegirányító rendszer kiépítése.
12. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési átcsoportosítása az új köztemető építésére kapott támogatáson belül.
13. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési átcsoportosítása az utak felújítására kapott támogatáson belül.
14. - A Kőszeg, Meskó u. 1. ingatlanra vonatkozó haszonkölcsön szerződés módosítása iránti kérelem.
15. - A Kőszeg, Gábor Áron u. 9. épületegyüttes értékesítésére ingatlanközvetítői díj megállapítása.
16. - A Kőszeg, 6074/1 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A 2578/1 hrsz-ú közút ingyenes átvétele.
14. napirendi pont:
A Kőszeg, Meskó u. 1. ingatlanra vonatkozó haszonkölcsön szerződés módosítása iránti kérelem.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az elmúlt év folyamán a Szombathelyi Egyházmegye jelezte, hogy az általuk már elnyert „Kőszegi római katolikus egyházi épületek felújítása” EGYH-EOR-20-P-0084 azonosítószámú projekt keretében fel kívánják újítani a Meskó 1. sz. alatti ingatlant, amely ingatlanban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szociális alapszolgáltatást, szenvedélybetegek közösségi alapellátást szeretne működtetni 40 fő férőhellyel.
A Meskó 1. sz. alatti lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű műemlék ingatlant az önkormányzat még 2013. decemberében a Magyar Államtól ingyenesen tulajdonba kapta, amely keretében az önkormányzat vállalta azt, hogy az ingatlant a kötelező közfeladatai ellátásának – szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások - elősegítése érdekében hasznosítja.
Az Egyházmegye - a kötelező közfeladat ellátásával összhangban lévő - kezdeményezését a Képviselő-testület a 81/2021. (X.28.) számú határozatával jóváhagyta és egyben a velük előzetesen egyeztetett haszonkölcsön megállapodás aláírására felhatalmazta a polgármestert.

A haszonkölcsön szerződés aláírására azonban ezidáig még nem került sor, az Egyházmegye részéről időközben felmerült változtatási javaslatok miatt.
o A szerződés 15. pontjának kiegészítéseként szeretnék rögzíteni a támogatás segítségével megvalósuló épületfelújítást követő 5 éves fenntartási időszakot.
o A másik módosítási javaslata az ingatlan tulajdonjog megszerzésére vonatkozik.
Mint, ahogy azt a tavaly októberben készített előterjesztés során ismertettük az Egyházmegye elsősorban az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére formált igényt, azonban ennek jogi akadályai vannak a következők miatt.
Az ingatlanon a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) 13. § (5) bekezdése alapján a tulajdonszerzéstől számított 15 évig a törvény erejénél fogva áll fenn az elidegenítési tilalom, ezért az ingatlan egészben vagy akár részben történő elidegenítése jelenleg nem lehetséges, tekintettel arra, hogy az önkormányzat javára történő ingyenes átruházás során létrejött korábbi megállapodás megkötésére az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról, valamint a hitelszerződésből eredő kötelezettségeinek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXVIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) 1. § és 1. számú melléklete alapján került sor. Ahhoz, hogy az ingatlan tulajdonjogi helyzetének változása napirendre kerülhessen, előzőleg szükség lenne a Törvény - legalább a Meskó 1. ingatlan vonatkozásában részlegesen – hatályon kívül helyezésére, amely több időt vesz igénybe.
Ezen indokok alapján az Egyházmegye jelenleg az épület használatára tartana igényt, de kiegészítésként a szerződésbe szeretné belevenni az elidegenítési és terhelési tilalom megszűnését követően az ingatlan tulajdonba kerülésének kezdeményezési lehetőségét. (16. és 17. pont)

Az eredetileg jóváhagyott szerződéshez képest az Egyházmegye módosítási javaslatait az önkormányzat jogtanácsosa is áttekintette és egyedül a szerződés tervezet 17. pontjának végét nem javasolta beépíteni, melyben az Egyházmegye az önkormányzat feltétlen hozzájárulását szerette volna rögzíteni az alábbiak szerint: „Jelen szerződés aláírásával Kölcsönadó ehhez feltétlen hozzájárulását adja, amit csak akkor vonhat vissza, ha a tervezett felújítás megvalósítása, elszámolása során súlyos, jogerősen megállapított szabálytalanságot tár fel a támogatás folyósítója.” Így ez a rész a mellékelt tervezetbe már be sem került.

Az Egyházmegye egyébként a projekt keretében a beruházás során elvégzi az épület teljes felújítását (tetőcsere, nyílászárócsere, homlokzat-felújítás és –szigetelés, teljes körű belső felújítás, udvar rendezés, kapu felújítás), illetve ezt megelőzően műemlék ingatlan lévén a szükséges falkutatási feladatok elvégzését, építéstörténeti dokumentáció összeállítását.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy fentiek alapján az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. május 19.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó sk.
városüzemeltetési osztályvezető








HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete visszavonja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 81/2021. (X.28.) számú határozatát.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegye (9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. képviseli: Császár István általános helynök) között a Kőszeg, Meskó u. 1. szám, Hrsz.: 1432 alatti lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan használatára kötendő haszonkölcsön szerződést a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak az aláírására, ezzel hozzájárulva az épületnek a Szombathelyi Egyházmegye által a „Kőszegi római katolikus egyházi épületek felújítása” elnevezésű, EGYH-EOR-20-P-0084 azonosítószámú projekt keretében történő felújításához és a projektcélnak megfelelő hasznosításhoz.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)