2024. Április 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 15. számú módosításával kapcsolatos partnerségi vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
3. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.
5. - Beszámoló a 2023. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
6. - A 2023. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
7. - A Kőszeg Fúvószenekarért Alapítvány ingatlanhasználati szerződés módosítási kérelme.
8. - A Kőszeg 2530/1 hrsz-ú ingatlan vásárlására vonatkozó döntés meghozatala.
9. - Nyilatkozat a Kőszeg 2875 és 2880 hrsz-ú ingatlanok elővásárlási jogára vonatkozóan.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
4. napirendi pont:
Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.

Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról


A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg Város Önkormányzatának fenntartásában lévő önállóan működő költségvetési intézmény, a gazdálkodási feladatait a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.
A legutóbbi beszámoló időpontja: 2022. április 28.
A JvMK a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, illetve Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 2/2020. (II. 28.) számú önkormányzati rendelete és a KŐSZEG VÁROS KULTURÁLIS KONCEPCIÓJA 2022-2037. elfogadásáról szóló 139/2022. (IX. 2.) képviselő-testületi határozatban szereplő módon végzi munkáját, az éves elfogadott munkatervnek és rendezvénynaptárban foglaltaknak megfelelően. Az alapszolgáltatásokhoz a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben meghatározott személyi és tárgyi feltételek az intézményben rendelkezésre állnak.

Az intézmény alapító okiratban meghatározott feladatai:
A művelődési igények fejlesztése és kielégítése, a kulturális értékek közvetítése, az általános műveltség rendszeres gyarapítása.
Művelődési közösségek kialakítása, a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezése és kulturált feltételeinek megteremtése, a város rendezvényeinek szervezése és lebonyolítása. A Kőszegi Várszínház működtetése.

Tárgyi feltételek
Az intézmény székhelye a Jurisics vár. A vár a magyar állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a 2008. január 1-jén alapított Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, ingyenes használója Kőszeg Város Önkormányzata, illetve intézményünk. Ebből fakadóan a fenntartásra, karbantartásra vonatkozóan szinte tulajdonosi kötelezettségeink vannak. Az intézmény 2013. július 1. óta újra a Jurisics várban látja el feladatait. A működés kiteljesedését a Közművelődési Szolgáltató HÁZ átadása hozta meg 2015. február 15-én. Az időközben elvégzett javítások mellett még vannak problémáink. A tetőcserepek és kúpcserepek folyamatos ellenőrzése és cseréje szükséges. A gázkazánok kéményének szigetelése elmaradt a projektben, így ma már a vakolat nagy része lemállott a hőkülönbség miatt. Szigetelése és újra burkolása időszerűvé vált. Közösségeink közül jelenleg a Kőszegi Vonósok nem rendelkeznek önálló próbateremmel, nekik a KÖSZHÁZ tetőterében szeretnénk kialakítani próbatermet. Az Írottkő Natúrparkkal közös vagyonhasznosítási megállapodásról lemondtunk az Önkormányzat javára, az ún. Kistornyot és a hozzá tartozó kertet reméljük nemsokára egy újabb bérlő üzemeltetheti helyi termék üzletként. A szakmai tárgyi feltételek javításában jórészt pályázati lehetőségekre támaszkodtunk, melyhez Kőszeg Város Önkormányzata biztosította a hátteret a TOP Turisztikai és a TOP CLLD projektben. Az Önkormányzat TOP pályázata révén sok szép rendezvényeszközre tehettünk szert (mobil színpad, székek, szettek, hang és fénytechnika, kordonok, etc.). A Kőszegi Várszínház nézőterének cseréje 2022. évben realizálódott Előadóművészeti Többlettámogatásból, önkormányzati saját erő biztosítása mellett.

Személyi feltételek
Az intézmény személyi állománya - szakmai felkészültségében - a közművelődés kihívásainak meg tud felelni. A beszámoló időszakában teljesedett ki üzemszerűen a turisztikai-kulturális központ funkció. Így a pénztáros-animátori feladatkörben bebizonyosodott, hogy minimum 3 fő, szezonban minimum 5 fő jelenléte szükséges a látogatók megfelelő kiszolgálása érdekében és a nyári csúcs időszakban elengedhetetlen a hétfői nyitva tartás. 3 főállású animátort alkalmazunk és nyáron diákokkal, szakmai gyakorlatosokkal töltjük fel a létszámot. A gazdasági ügyintéző munkakörben immár 2 új kolléga dolgozik. A technikus-karbantartói álláshelyekre jelenleg egy főt tudunk alkalmazni, mely azt jelenti, hogy a szakmai létszámból kell személyzetet biztosítani technikusi feladatokra. A pandémia idejében átadtunk egy takarítói álláshelyet a szociális Gondozási Központnak, így jelenleg 2 fő takarítói státuszunk van. A jelenlegi létszám: 1 fő igazgató, 2 fő gazdasági ügyintéző, 2 fő művelődésszervező, 1 fő kulcsár, 2 fő takarító, 3 pénztáros-animátor és 1 fő karbantartó. Sajnos az alacsony bérezés és a sokszor kiszámíthatatlan munkaidő nem csábító a fiatal munkavállalóknak.

Kiemelt tevékenységek
2022-ben a fenntartóval együttműködve megszületett az új kulturális koncepció.
Az intézményünk által bonyolított TérZene programban egyrészt 2022. június 30-ig saját pályázat alapján, utána pedig egy évig az Önkormányzatnak írt pályázat révén évi 35 ingyenes zenei programot szerveztünk, saját művészeti csoportjainknak is komoly anyagi segítséget nyújtva.
Ugyancsak kulturális kínálatunk színesítése érdekében minden évben több kiállítást kínáltunk az érdeklődőknek nagyobbrészt a Kőszegi Művészeti Egyesülettel együttműködve.
A Városok Falvak Szövetsége mobilitási pályázata révén 2023. tavaszán egy elektromos meghajtású kisteherautóval gazdagodott járműparkunk.
Folytatom a tevékenységkörök alapján a beszámolót.

Létkultúra
Fontos feladatunk a helyi lakosság élet-, és munkaképességének növelése érdekében a mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok szervezése, bemutatók, konzultációk, fórumok kínálata, az e területen működő közösségek népszerűsítése, segítése. A város azon civil szervezeteinek is lehetőséget adtunk tájékoztatóik, közgyűléseik megtartására intézményünkben, melyek nem közvetlenül nálunk bejegyezve működnek, viszont a létkultúrában fontos városi szerepet töltenek be: Borbarátok Egyesülete, Kőszegi Polgári Kaszinó, Kőszeg és Környéke Hegyközség, Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete, Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, Kőszegi Művészeti Egyesület, stb. Kiemelten fontosnak érzem a nálunk működő nyugdíjas klubok (Nyugállományúak, Bútorszövetgyári, Posztógyári, Pedagógus, Önkormányzati, Szépkorú Csalogányok, Kézimunka Kör) segítését, melyek az aktív életkor után is közösségben tartják tagjaikat.
Több alkalommal adtunk helyet közmeghallgatásnak, lakossági fórumoknak, illetve a KRAFT programhoz tartozó rendezvényeknek, konferenciáknak. Piaci alapon bérbe adtuk termeinket családi összejövetelek, céges rendezvények céljára.

Helyi kultúra
A fenti meghatározás – főleg Kőszegen – nagyon széles alapon nyugvó hagyományok, tevékenységek és terek összességét jelenti. Eme kultúra megjelenítése a lakosság számára fontos feladatunk. A város kulturális értékeinek bemutatását leginkább rendezvények segítségével értük el.

Az önkifejezés és kreativitás kultúrája
Ide tartozik az 1964 óta megrendezett Városi Művészeti Szemle, mely magas színvonalának további emelése volt a célunk az elmúlt években. Tapasztalatunk, hogy megfelelő szakmai felkészítők hiányában nagyon nehéz kiváló produkciókat létrehozni. Fontos a pedagógus kollégák továbbképzésének segítése, és a hivatásszerű szakmai műhelyek megerősítése (pl. zeneiskola). Az intézményben Gelencsér Ildikó már foglalkozik néhány tehetséges versmondóval, szép sikereket érve el. Szintén Ildikó vezeti az NMI kezdeményezésére létrejött ASzakkör sorozatban működő éves kiállításokat is rendező mézeskalács szakkört.
Az élményközpontú közösségi formák városi reprezentánsairól külön szeretnék beszámolni:
Concordia - Barátság Énekegyesület
A kóruséneklés népszerűsítésének tartott fő feladatuk ellátására szerveződött egyesület új elnöke Ősz Henrietta és Szilágyi Miklós karnagy dolgozik együtt. 2022-ben és 2023-ban is újra kórusfesztivál lehetett Kőszegen szervezésükben, 2023-ban együttműködésben hozták létre a nagysikerű Jézus oratóriumot.
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
A tánccsoport művészeti vezetőjének – Dvorákné Kővári Anikó - halála után is folytatódik a munka közös összefogással. Az Ungraesca Táncegyüttes oktatói is segítik munkájukat, új művészeti vezetőjük Zsigmond Barbara. Rendszeres részvételükre számíthattunk városunk ünnepein, rendezvényein.
Kőszeg Város Fúvószenekara
A zenekar tevékenységének középpontjában a fúvósmuzsika ápolása, terjesztése és fejlesztése áll. Az elmúlt évek is ebben a szellemben teltek el, melynek során a zenekar több koncertet, térzenét és egyéb kiegészítő rendezvényt tartott a kőszegi lakosok és az ide érkező turisták szórakoztatására. A Kőszegi Szüret rendezvényén is sikerült zenekarokat szervezni az eseményre, ahol a zenekar könnyűzenei feldolgozásokkal lepte meg 2023-ban a show hallgatóit. A beszámolási időszakban sok online feladatott vállalva Szilágyi Miklós karnagy vezette a csoportot. Az Ifjúsági Zenekar 2022. március 26-án szórakoztató zene kategóriában A minősítést kapott. 2020-tól új elnökük Németh Balázs. 2023-ban együttműködésben hozták létre a nagysikerű Jézus oratóriumot.
Kőszegi Vonósok
A Kőszegi Vonósok vezetése a Scheer házaspár, Uwe és Bernadett kezében összpontosul, akik együtt komoly megújulást hoztak a zenekar életébe. A csoportba már külföldről is bekapcsolódtak zenészek és sok szomszédolással, közös muzsikálással terjesztik az amatőr kamaramuzsikálás örömét. Kiállítás megnyitók, és jeles napok alkalmával is számíthattunk fellépéseikre. Uwe több alkalommal zeneszerzőként is megmutatta tehetségét.
ATARU Taiko Ütőegyüttes
A japán dobszínház kőszegi mesterei Vörös Emil vezetésével érik el egyre nagyobb sikereiket. Különleges előadásmódjuk és a kiváló menedzselés még sok szép élményt tartogat az együttes számára, szerencsére Kőszegen is.


Dance Jam
Meghatározó az iskolai felmenő rendszerű foglalkozások sora, mely révén sok szép hazai és nemzetközi eredménnyel dicsekedhet a csoport alapvetően koreografikus táncokban. 30 éves jubileumukat ünnepelhettük egy év csúszással 2021-ben.
Be-Jó Történelmi Táncegyüttes
A Be-Jó Horváth Márta újbóli vezetésével mind a modern tánc, mind a történelmi táncok vonatkozásában fontos tényezői a városi tánc kultúrának. 2024-ben Tánc Világnapi eseményre készülnek.
Összefoglalva a meghatározó művészeti együttesek munkáját, kijelenthetjük, hogy nincsenek könnyű helyzetben vezetőik, hiszen a fiatalok sok tevékenység közül válogathatnak és nem egyszerű számukra vonzó alternatívát nyújtani a szabadidő hasznos eltöltésére, amikor a közösségi tevékenység egyre nagyobb áldozatot követel a családok részéről, míg a másik oldalon egyre kevesebbet tud adni (pl. utazás), köszönhetően a szűkülő támogatási lehetőségeknek. A nehézségeket fokozza, hogy a sok-sok különóra, melyet legtöbb esetben az életesély javítás és karrierépítés motivál, így a családoknál prioritást élvez. Anyagi tehetségünk híján még fontosabb a vezető szakemberek erkölcsi elismerése. A TérZene program révén több együttest tudtunk anyagilag támogatni fellépésük alkalmával.
A Kőszegi Várszínház tevékenységéről:
2022.
A Kőszegi Várszínház 2022-ben megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte.
A Kőszegi Várszínház 40 éves évfordulójához kapcsolódóan több művet is írattunk, illetve több közös bemutatóra készültünk. Göttinger Pál: Szénakutyák – egy Weöres Sándor életéről szóló ősbemutatóval indítottuk a szezont. Az egyik legjelentősebb a Vajda Gergely karmester által szerzett szimfonikus költemény ősbemutatója volt június 16-án, melyen közreműködött a Savaria Szimfonikus Zenekar. A művet a szerző a Kőszegi Várszínház felkérésére, annak 40. évfordulójára komponálta. Egy színház születésének körülményeit mutatta be humoros formában a Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba szerzőpáros által írt „Gritti, avagy a bőrre menő játék” című komédia, mely ugyancsak ősbemutató volt július elején. Ezt a darabot a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közösen állítottuk színre, Őze Áron rendezésében. A mű szeptembertől bekerült a kamaraszínház repertoárjába is. Saját nagyszínházi előadásunk William Shakespeare: Szentivánéji álom című műve lett Hegedűs D. Géza rendezésében. Július 17-én, vasárnap egy felolvasószínházi előadás keretében emlékeztünk meg a Kőszegi Várszínház első bemutatójára, amely során bemutatásra került Páskándi Géza „Az ígéret ostroma – avagy félhold és telihold” című drámája. 1982. július 17-én ezzel az előadással vette kezdetét az a sikersorozat, mely immár 40 éve ápolja, építi a magyarországi szabadtéri színjátszás hagyományát. Tíznapos fesztivál a fesztiválban (KözJáték Színházi Fesztivál) programsorozattal ünnepeltük tovább a 4 évtizedes jubileumot, melyben szerepelt a magyar szabadtéri színjátszás múltját bemutató és jövőjét kereső konferencia, workshop, gyermekudvar nem csak színházi előadásokkal, színházi zene udvar, ingyenes koncertekkel, és kamaraszínházi udvar is. Bemutatóink sorát végül a szokásoknak megfelelően egy Gergye Krisztiánnal közösen színpadra állított produkcióval zártuk augusztus elején. A fent vázolt események mellett természetesen megtartottuk az elmúlt években kialakított műsorstruktúránkat, melynek legfontosabb célja, hogy közönségünk minél szélesebb köre megtalálhassa benne a neki tetsző előadást. Megjelentettük TÓTHÁRPÁD FERENC: Színre visszük a nyarat; A Kőszegi Várszínház négy évtizede 1982-2022. című könyvet.
A 2022-es évben is szerveztünk ingyenes zenei előadásokat a nyári évadban a Fő térre, mely jó lehetőséget nyújtott előadásaink népszerűsítésére is széles körben.
Gyermekszínházi bérlet helyett külön előadásokat hirdettünk, mivel a pandémia miatt nem mertünk előadásokat egy egész szezonra lekötni.
2023.
Bemutatóink sorát május 14-én nyitottuk a Kőszegi Várszínház és a Marosvásárhelyi Akadémia közös bemutatójával Heltai: Szarvaskirály című művével.
Június 1-jén W. Shakespeare: A vihar című Színházi Olimpia előadás létrehozásában működtünk közre a Spectrum Színház (Marosvásárhely) és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász) partnerségével.
Június 21-én közös bemutatót tartottunk a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatával: Mika Myllyaho – Káosz.
Nagyszínpadi bemutatónkat egy magyarországi kortárs ősbemutatóval valósítottuk meg: Laetitia Colombani: Miért pont kivi? címmel a Rózsavölgyi Szalonnal együttműködve.
A premierek mellett különböző műfajú előadásokat hívtunk vendégjátékra, törekedve a műfaji sokszínűségre.
A nyári évad mellett továbbra is szerveztünk óvodás és kisiskolás gyermekeknek bérletsorozatot, mely során nyár elején (2023. telén a rezsiárak miatt nem tudtunk nyitva tartani) és ősszel összesen 5 előadást kínáltunk nekik, ezzel is elősegítve a színházszeretet kialakulását.
A felnőtteknek is kínáltunk a nyári évadon kívül színházi élményt. Színháztermünk technikai adottságai csak kamaraelőadások fogadását teszi lehetővé, így ezen előadásokból állítunk össze sorozatot az őszi-téli időszakra. A repertoár összeállításában nagyban támaszkodtunk a Déryné-program kínálatára (Varsói melódia, A cigány).

A helyi társadalom közösségi kultúrája
Ennek nagy részét képezik a civil szervezetek és művelődő közösségek, mely a közművelődés talán egyik legfontosabb szegmensét jelentik. Kőszeg híres öntudatos polgárairól, önszerveződő közösségeiről. E különböző élethelyzetű közösségek nagyon fontos szerepet töltenek be a helyi demokrácia és önszerveződés megvalósulásában. Munkánk során eddig is kiemelt szerepet juttattunk nekik és lehetőség szerint tevőlegesen is részt vettünk munkájukban, illetve jó animátorként próbáltunk segítséget nyújtani céljaik megfogalmazásában. A civil szervezetekkel való együttműködés révén sikerült közművelődési alaptevékenységünket megfelelő színvonalon tartani, hiszen az e közösségeket vezető „apostolok” munkája nélkül sokkal szegényebb lenne a kulturális feladatellátás. A Kőszegi Művészeti Egyesület tevékenysége hiányt pótló a képzőművészeti kiállítások szervezése terén, hiszen a lovagtermi kiállítások jó részét velük együttműködésben valósítjuk meg. Az Ost-West Folkfesztivál történetét feldolgozó könyvünk is előkészületben van.

Az együtt élő másságok kultúrája
Ide soroljuk a helyi egyházakkal való egyre harmonikusabb együttműködésünket és a két meghatározó kisebbség közművelődési tevékenységének segítését. A kőszegfalvi városrész közművelődési feladatainak ellátására a Kőszegfalvi Baráti Kör vállalkozott, melynek megfelelő szintű ellátásában megállapodás alapján segítséget nyújt intézményünk is.

Közhasznú kulturális szolgáltatások
A helyi közélet és nyilvánosság megteremtése, és annak minél magasabb színvonalú működtetése újabb kihívások elé állította az intézményt. E területhez tartozónak vélem az intézmény információszolgáltatási tevékenységét, mely a lakosság ügyes bajos dolgaiban való jobb tájékozódását teszi lehetővé. Ennek egyik fontos eleme az általunk üzemeltetett városi honlap, mely révén mind a kőszegi, mind az ideérkező turista rengeteg információhoz juthat. Egyrészt a honlapon található hírek, másrészt a közhasznú információk segítik a látogatók tájékozódását. Az adatok frissítése akár egy külön munkavállaló munkája is lehetne, hiszen sok esetben csak utólag tudjuk javítani a változásokat. A megújult turisztikai honlap sok helyi olvasót is oda irányít, így csökkentve a helyi hírek ilyetén olvasóit, áttéve az informálódás helyszínét a közösségi média irányába, miközben a koszeg.hu-n 2000 nyara óta kutathatóan fellelhetők a helyi hírek. A Kőszeg és Vidéke havilap kiadójaként is hozzájárulunk a helyi nyilvánosság biztosításához.
A marketingben is fontos szerepet játszik a városi honlap, de ma már a jurisicsvar.hu-t és az intézményi, illetve rendezvényekhez köthető facebook megjelenést is el kell végeznünk. Irodánk az elmúlt években is nyitva állt mind a helyi, mind az ideérkező látogatók előtt. Minden év novemberében elkészítettük a város és városkörnyék rendezvény naptárát, melyet a koszeg.hu legördülő sávjában folyamatosan meg lehet tekinteni.
A „Mert kell egy hely!” TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2021-00851 pályázat keretében korszerűsítésre került 2023-ban a Kőszegfalvi u. 50. sz. alatt lévő közösségi ház, amely során a hozzá tartozó pinceszint is megújult. A klubhelyiség eddig is helyt adott a különböző kulturális rendezvények, közösségi, szabadidős tevékenységeknek, most azonban a közösség számára egy szépen felújított klub áll rendelkezésre, melyről új ingyenes használati szerződést kötött Kőszeg Város Önkormányzata 2024-től.

Pénzügyi, gazdasági helyzetértékelés
A beszámolóban érintett időszak nyertes pályázati összegei:

2022. évben elnyert és folyósított összegek
KBFT-E-22-0530 bértámogatás 8.753.056.-
EMT-TE-A-B-22-0069 Mindenki színháza 15.000.000.-
EMT-TE-A-B-22-0067 Kőszegen nincs határ 15.000.000.-
EMT-TE-A-A-22-0049 Jubileumi év a Kőszegi Várszínházban 25.000.000.-
EMT-TE-A-B-22-0066 Kortárs művek a Kőszegi Várszínházban 20.000.000.-
Jurisics-vár M.K. és Várszínház 2022. évi prog. EMMI támogatás 15.000.000.-
Kőszeg Városnak írt TérZene program 22’-23’ 7.500.000.-

2023. évben elnyert és folyósított összegek
NKA Népművészet koll. Középiskolás Néptánc 300.000.-
NKA KözJáték 447108/34 10.000.000.-
KIM-MUK-23-SZABADTER 15.000.000.-
EMT-TE-23-0169 Szakmai fesztiválok támogatása 2023. év 4.500.000 Ft
EMT-TE-23-0219 Gyermek, ifjúsági és családoknak szóló művészeti programok 4 000 000 Ft
23-24.
40. História futás támogatása AOFK-T/0242/2023 1.000.000.- Ft

2024. évben megvalósításra kerülő 2023-ban elnyert és folyósított pályázati összegek
EMT-TE-23-0167 magyar-magyar és országhatáron belüli koprodukciók elősegítése
Hyppolit 2024. 6 000 000 Ft
EMT-TE-23-0217 Kiemelt művészeti értékekkel bíró szakmai programok támogatása
2024. évi bem. Kulcskeresők 6 000 000 Ft
EMT-TE-23-0218 Szakmai fesztiválok támogatása 2024. 12 000 000 Ft
EMT-TE-23-0219 gyermek és ifjúsági program 4 000 000 Ft
NKA Közműv. Koll. Kőszegi Tavasz 1 000 000 Ft
NKA Kult feszt koll III. KözJáték Színházi Fesztivál 2024. évi megrendezésére 6 000 000 Ft
NKA Színházművészeti Koll. Örkény: Kulcskeresők 1 500 000 Ft

Kőszeg Város Önkormányzata – Szőlő Jövésnek Könyve Hungarikum 2 400 000 Ft

Az intézmény gazdálkodása megfelel a törvényi előírásoknak, melyet garantál a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztüli könyvelés, mely révén napi kapcsolatban vagyunk a Pénzügyi Osztállyal. Gazdálkodásunkat alapvetően befolyásolják a pályázati lehetőségek és a saját bevételeink, melyek önmagukban, befektetés híján nem növelhetők. Szerencsére az Önkormányzat lehetőségéhez mérten támogatja tevékenységünket, és biztos alapot ad pályázatainkhoz. A Jurisics vár látogatói által generált bevétel természetes módon teremt alapot a céloknak megfelelően a közművelődési feladatok ellátásához, egyre növekvő mértékben hozzájárulva gazdálkodásunk sikeréhez.
A 2022-2023 telén bekövetkezett rezsitakarékossági fűtéshiány hatása érezhető volt a látogatószám csökkenésében, de amikor nyitva tudtunk lenni a 2023-ban megemelt belépődíj tudta kompenzálni a bevételkiesést.
Alaptevékenység nettó működési bevétele: 2022. 43 765 E Ft 2023. 45 238 E Ft
Az intézmény gazdálkodásának köszönhetően a 2022-es évben 11.771.220.- többlettel zártunk, mely elvonásra került. A 2023-as év zárszámadása még nem készült el a dokumentum leadásakor.

Összefoglalás
A 2022-es évtől olyan kihívások elé néztünk, melyekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. A rezsiproblémára úgy érzem megfelelően reagáltunk és az intézmény kapacitásait jól használtuk a takarékosság és a működőképesség vonatkozásában. Pályázataink révén nem csak túl tudtuk élni a 2022-23-as éveket, hanem kisebb anyagi terhet róttunk fenntartónkra ebben az időszakban. Továbbra is hiszünk közösségeink, az Önkormányzat és intézményünk együttműködésében, mely a legnehezebb helyzetekben is megmutatkozott, előre vetítve egy folyamatos fejlődést. Az előterjesztés végén a közművelődési statisztikai jelentést is mellékeltem.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


Kérem a beszámoló elfogadását!

Kőszeg, 2024. április 18.

Tisztelettel:
Pócza István Zoltán igazgató s.k.



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intézményi beszámolóját elfogadja.


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)