2009. November 5., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A parkolási rendről szóló 5/2001. ((IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Tájékoztató a város népegészségügyi helyzetéről.
4. - Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójának jóváhagyása.
5. - Előzetes tájékoztató a 2010. évi várható pénzügyi helyzetről.
6. - A 2009. évi belső ellenőrzési terv módosítása.
7. - A 2010. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
8. - A jelzáloggal terhelt lakóingatlanok elővásárlása.
9. - Az autóbusz pályaudvar áthelyezésére vonatkozó pályázat jóváhagyása.
10. - A Jurisics-vár felújításához pótelőirányzat biztosítása és a projekt II. ütemének előkészítéséről szóló 126/2009. (VI. 25.) határozat módosítása.
11. - Új közterület elnevezése.
12. - A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átalakítása.
13. - A 2869/28 és a 2869/29 hrsz-ú "ipartelep" megnevezésű ingatlanok értékesítése.
14. - A 6755 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - Szolgalmi jog értékének a megváltása.
16. - Vis maior előirányzat felhasználása.
17. - A 2009. november 5-i képviselő-testületi ülés anyagai egy mappában.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről
3. napirendi pont:
Tájékoztató a város népegészségügyi helyzetéről.

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselő Testület!

A 2008. évi tájékoztató egy része az ÁNTSZ közegészségügyi tevékenységének Kőszeg városára vonatkozó részét mutatja be.
Másrészről tájékoztatást adunk táblázatban és grafikus feldolgozás formájában a természetes népmozgalmi adatokról, és a 2008. évre vonatkozó haláloki statisztikák alakulásáról.
Az elmúlt években Kőszeg városa rendkívül sokat tett a kedvezőtlen egészség mutatók javítása terén. Az ÁNTSZ Kistérségi Intézete által javasolt cselekvési terv, egészségfejlesztési stratégia minden egyes fejezetével foglalkoztak, azt megvalósították, vagy programjaik folyamatban vannak.
Az Önkormányzat elkötelezett módon kezeli az egészségfejlesztés valamennyi kérdését, aminek eredménye hosszú távon biztosan nem marad el.


EGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÁS
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Császárné Schrancz Ilona, Császár Géza közegészségügyi felügyelők, Albert Tímea városi vezető ápolónő)

Az ÁNTSZ feladatköreit meghatározó törvény értelmében engedélyezi és ellenőrzi az egészségügyi tevékenységet végzők működését, felügyeletet gyakorol a város egészségügyi alapellátása felett. Az igényeknek megfelelően adtunk ki új vállalkozási engedélyeket a magánszférában, helyszínen is vizsgáljuk a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételek meglétét, közegészségügyi szempontok érvényesülését.
Kőszeg város területén az alapellátási feladatokat továbbra is 4 felnőtt háziorvos és 2 fő házi gyermekorvos látta el vállalkozóként, önkormányzati feladatátadással (területi ellátási kötelezettséggel).
A felnőtt háziorvosok közül 2 fő lát el foglalkozás-egészségügyi alapellátási tevékenységet is. A fogászati alapellátást 2 fogorvos látja el, míg az iskola-egészségügyi és ifjúság-egészségügyi, valamint a sportorvosi alapellátási feladatokat egy-egy orvos látja el a városban. A 18 éven aluli gyermekek ellátásában 4 fő körzeti, valamint 3 fő iskolavédőnő is részt vesz. Az elmúlt év során az iskola-egészségügyi szolgálat a Jurisics tér 5. szám alá költözött. Változott az iskolaorvos személye is.

A felnőtt háziorvosi, valamint házi gyermekorvosi rendelőket, valamint a védőnői tanácsadót mozgáskorlátozott betegek nem tudják megközelíteni.

A háziorvosi rendelőegységben, a két háziorvosi szolgálat és az ügyelet egy helyiséget használ a betegek ellátására. A rendelő a nap 24 órájában folyamatosan foglalt. Emiatt a rendelések közötti takarítás, fertőtlenítés évek óta megoldatlan.

A felnőtt és gyermek háziorvosi praxisok, a fogászati alapellátás, valamint a védőnői szolgálat személyi és szakmai feltételei biztosítottak.


A felnőtt és gyermek háziorvosi és fogorvosi alapellátási tevékenységről szóló – többször módosított 4/2000. (II. 25.) EüM. rendelet határozza meg a praxisok számára a feladatkört, a rendelés időtartamát, a személyi feltételeket, a minőségbiztosítás feladatainak végzését és a kötelezően alkalmazandó szakdolgozó végzettségét, feladatait.

Az alapellátásban résztvevő szakdolgozó 7 fő ápolónő szakmai irányítását a városi vezető ápolónő látja el. A szakdolgozók a vállalkozó orvos alkalmazottjaként dolgoznak, kivéve az iskolaorvosi ellátásban, valamint a körzeti és az iskolavédőnői szolgálatban foglalkoztatottakat. Az ápolók rendelkeznek a jogszabályban előírt képesítéssel.

Az alapellátásban alkalmazott szakdolgozók többféle szakképesítéssel is rendelkeznek, évről évre nő az OKJ ápolók és diplomás ápolók száma. Önképzés keretében is bővítik szakmai ismereteiket.
A felnőtt háziorvosi szolgálatban dolgozó ápolónők területi munkájuk során a beteg, páciens lakásán végzik a szakápolói tevékenységüket. A beteg otthonában alapápolást nyújtanak, kezelési ápolásban részesítik a pácienseket és a krónikus betegségben szenvedők folyamatos állapotellenőrzését, gondozását is végzik.
2008. évben a körzeti szakápolók ápolási tevékenysége (a háziorvosok év végi jelentése alapján) csökkent.
A 4 körzeti ápolónő által ápolt betegek száma: 446 fő
látogatások száma: 1703 alkalom
Az ápolási tevékenységek típusának megoszlása:
alapápolást nem végeznek
kezelési ápolás: 1560
gondozás: 1046
egyéb ápolási tevékenység: 1405
összesen: 4011

Tovább csökkent az előző évekhez képest a háziorvosi szolgálatban dolgozó szakápolók által ellátott páciensek száma és a látogatásszám is, melynek oka nem tisztázott, további vizsgálatot igényel.
A háziorvosi szolgálatban a szakdolgozók létszámától is függ a szakdolgozói tevékenység megoszlása. A szakdolgozók munkája sokrétű, összetett. Napi munkaidejük megoszlása területenként, praxisonként változást mutat a rendelési idő, a területen eltöltött ápolási tevékenység és a szakápolásra fordított órák számában. Az ápolónőknek jelentős adminisztrációs többletfeladatuk van.

Kőszeg város területén az alapellátási feladatokat 2 fogorvosi praxis látja el, melyeknél a 2 fogászati asszisztens, a vállalkozó fogorvos alkalmazottja. A fogorvosi alapellátásban a személyi, tárgyi, környezeti feltételek megvalósulnak.
Az asszisztensi feladatok végzésében és az adminisztrációban hiányosságot nem tapasztalt a vezető ápolónő.

Kőszeg város területén a két foglalkozás-egészségügyi praxisban két fő ápolónő részállásban dolgozik. A szakorvos szakápoló közreműködésével látja el feladatát. A foglalkozás-egészségügyi szakápolók helyzete sajátos, területi munkát nem végeznek, feladatuk a rendelőn belül a vizsgálatok előkészítése, segédkezés az ellátás során a vizsgálatok kivitelezésében, adminisztráció, egészségnevelés, tájékoztatás.

Kőszeg város területén egy iskola-egészségügyi szolgálat működik, ahol 2008. augusztusban orvos váltás történt, és nincs asszisztensnő.

Az ügyeleti ellátásban 3 szakápoló dolgozik, kettő főállásban, egy pedig részállásban.

Valamennyi szakterületen a szakdolgozók működési nyilvántartásba vétele megtörtént, regisztrációs kártyával rendelkeznek, MESZK tagsággal nem mindenki rendelkezik.
A Vas Megyei Háziorvosi Alapítvány PHARE Képzési és Forrásközpontja az ÁNTSZ Regionális és Kistérségi Intézetével közösen szervezi az alapellátás szakdolgozói számára a továbbképzéseket, amely az alapellátás területén teljes körű.
Az ÁNTSZ Kistérségi Intézetéhez az alapellátás szakdolgozóinak munkájával kapcsolatosan 2008. évben Kőszeg város lakosaitól panaszbejelentés nem érkezett.

JÁRVÁNYÜGY
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Császárné Schrancz Ilona, Császár Géza, Somfalvi Ágnes közegészségügyi felügyelők)

Szerteágazó feladatainkat a gyakran változó jogszabályok előírásainak és az OTH irányadó munkatervi szempontjainak figyelembevételével végezzük. A gyors reagálás elsőrendű feladat a járványügyi munkakörben. A járványügyi feladatok ellátása rendkívül összetett, szerteágazó tevékenységet foglal magába. Ezek közül legfontosabbak: a fertőző megbetegedések kivizsgálása, fertőzőforrás felkutatása, intézkedések a járvány, illetve fertőzés továbbterjedésének megakadályozására, munkahelyi, gyermekközösségi szűrések, kitiltások, stb.
Feladataink közé tartozik a védőoltások szervezése, végrehajtásának ellenőrzése is. Egészségügyi és szociális intézmények tervbírálata, műszaki átadásokon, üzembe helyezéseken való részvétel, illetve hozzájárulás megadása, az engedélyezett orvosi rendelők ellenőrzése, sterilizáló berendezések vizsgálatának folyamatos megszervezése, egészségügyi felvilágosítás végzése is. Az egészségügyi alapellátással közösen végzett felvilágosító és ellenőrző munkánk eredményeként Kőszeg város járványügyi helyzetét évek óta kedvezőnek tartjuk.

Kőszeg város orvosi körzetei 2008. évben összesen 175 fertőző megbetegedést jelentettek, ami a 2007. évhez képest 5,2 %-os emelkedést mutat. A megbetegedések zömét (81 %-át) az enterális (bélfertőzés) megbetegedések adták, ezen belül is legnagyobb számban (98 fő) a különböző vírusok okozta gastroenteritis fordult elő.

Kőszegen 2008. évben közösséget, intézményt érintő enterális járvány két alkalommal fordult elő.
A kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium-Diákotthonban táborozó szegedi általános iskola diákjai közül június 29-július 03 között 20 fő – az exponáltak 21,7 %-a hányinger, hasmenés, láz tünetekkel megbetegedett. Kórházba 4 fő került. A betegek hamar meggyógyultak. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok Norwalk-szerű calicivírus jelenlétét igazolták.
A kőszegi Központi Óvoda és Bölcsődében szeptember 10-16 között 21 gyermek - az exponáltak 16,6 %-a – hányás, hasmenés tünetekkel betegedett meg. Kórházi kezelést egy gyermek kapott. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok szerint a megbetegedést Adenovírus okozta.


A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül járványos gyermekbénulás, torokgyík, szamárköhögés, rózsahimlő, kanyaró 2008. évben sem fordult elő Kőszeg városban. Az említett betegségek ellen Magyarországon kötelező és nagyon jó hatásfokú a védőoltás. Kőszeg oltókörzeteiben nagyon jó az oltási fegyelem. Ennek köszönhetően 99% körüli az átoltottság.

Kőszeg városban 2008 évben új TBC-s megbetegedés nem fordult elő.

Jelentős a veszettségre gyanús sérülésekkel kapcsolatos járványügyi tevékenység is. Az elmúlt évben a háziorvosok és a baleseti szakrendelés 33 fő sérülését, kontaktusát jelentette 28 fő esetében kutyák, míg 5 személy esetében macskák harapása miatt. A veszettségre gyanús, oltatlan, nem megfigyelhető állat esetén a sérülteket védőoltásban részesítették. Veszettség ellen 2008-ban 5 fő kapott védőoltást.

A gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőkben a sterilizáló készülékek mikrobiológiai (sterilizáló) hatásfokvizsgálatát félévente elvégeztettük a város egészségügyi szolgáltatóinál az ÁNTSZ Vas Megyei Intézetétől kapott tesztekkel. Az esetenkénti hibás készülékek javíttatását elrendeltük és visszaellenőriztük.

A tetvességre irányuló szűrővizsgálatokat az illetékes védőnők, iskolaorvosok a gyermekvédelmi, oktatási intézményekben rendszeresen elvégezték, melyekről havonta jelentést küldtek. Intézetünk a szociálisan rászorulók részére ingyen biztosította a tetűirtószert.

KÉMIAI BIZTONSÁG
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Soronics Krisztina, Kerdouci Judit közegészségügyi és kémiai biztonsági felügyelők)

Az tárgyév időszakra jellemző, hogy csak a néhány mikro vállalkozás kezdte meg a működését, biztos nem több, mint ahány időközben megszűnt.

A hatósági felügyeleti tevékenységünk az érintett évben a biocid (élő szervezetre ható, azt elpusztító) termékek forgalmazásának, felhasználásának körülményeire (nem engedélyezet hatóanyag tartalmú szerekre) terjedt ki, elsősorban a fürdőzésre szánt vizek kezelését végző helyeken és a kereskedelmi egységekben.

A tavaszi Kikelet hadjáratban a KPIR riasztásban szereplő veszélyes termékeket (főként gyermekjátékokat) ellenőriztünk. A helyszíni szemle során 1 helyen olyan terméket (kalózfigura) találtunk, mely veszélyes ftalát tartalom miatt, ezért a további értékesítését határozatban megtiltottuk és a forgalmazó szerinti illetékes ÁNTSZ felé továbbítottuk intézkedésre.
A nyári Kánikula hadjáratban a fürdőhelyek vízbiocid (fertőtlenítő, algaölő) felhasználása és a forgalmazókat ellenőriztük. Ebben a körben elvégzett ellenőrzés nem talált olyan készítményt, amely tiltott, illetve amit nem az engedélyeknek megfelelően használtak fel, ilyen tekintettben biztonságosak a kőszegi fürdők ( uszoda és kisebb medencék, pezsgőfürdők).

Csillagszóró hadjárat keretében a KPIR riasztásban szereplő termékek (gyermekjátékok, kozmetikumok) körében végeztünk ellenőrzéseket. Nem találtuk a városban olyan termék forgalmazását, amely tiltott lett volna.

Nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak érvényesülésére a célvizsgálatok keretében is végeztünk ellenőrzéseket, szabálytalanságot nem tapasztaltunk, a dohányzás körülményei a munkahelyeken és a közintézményekben nem voltak kifogásolhatók.

A középiskolai-, gimnáziumi és általános iskolai kémiai szertárak ellenőrzése során intézkedést igénylő probléma volt a maradék vegyszerek megsemmisítése, a rákkeltő azbeszt tartalmú lángelosztók használata. Pénz hiányában a beszerelt, de meghibásodott elszívó fülke használhatatlansága évek óta gond a gimnáziumban.
Rendelkező és értékesítést felfüggesztő határozatok mellett egy Ausztriából behozott háztartási vegyi árukat forgalmazó céget kellett nagyobb összegű kémiai terhelési bírsággal súlytani, mert gyakorlatilag semmilyen jogszabályi előírásnak nem felet meg, azóta a szükséges engedélyeket beszerezték, működése jelenleg szabályos.
Tapasztalataink alapján a tárgyévre az átalakulást követő konszolidálódás volt a jellemző a megváltozott szakmai tevékenység és csökkent létszám mellett.
Sikerült fokozott munkával immáron már csak a kémiai biztonság szakterülten a hatósági tevékenységünk eredményességét megőrizni és jó színvonalon ellátni az illetékességi területünk megelőző és hatósági felügyeletét.


VÉDŐNŐI ELLÁTÁS
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Kissné Vári Éva városi vezető védőnő és Kiss Zsoltné védőnő)

A gondozottak zavartalan ellátását a városban 7 védőnő biztosította. Munkáltatójuk a Kőszegi Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezete. A 49/2004.(V. 21.) ESZCSM rendelet értelmében a várandós anyák és a 0-6 év közötti gyermekek a 4 területi ellátási kötelezettséggel rendelkező védőnőhöz tartoztak. A 6-18 év közötti gyermekek védőnői ellátását pedig, a 3 főállású iskolavédőnő végezte. Kőszeg város négy védőnői körzetének szerves részét képezi Kőszegfalván kívül Horvátzsidány, Kiszsidány, Olmód és Peresznye községek.

A védőnők 2008-ban 760 családot gondoztak, 100-zal többet, mint az előző évben. A védőnő feladata a családlátogatásokon és az önálló védőnői tanácsadás megtartásán kívül a csoportos egészségfejlesztő foglalkozások szervezése, lebonyolítása igény szerint. Ennek keretében 25 alkalommal szerveztek csoportos egészségfejlesztő foglalkozásokat, ahol 588-an jelentek meg. A csoportos foglalkozások baba- mama klub, szülésre felkészítő tanfolyam és Anyatejes Világnap keretében zajlottak.

Az év során 113 élve születést regisztráltak a védőnők, csak 1-el kevesebbet, mint tavaly. Az élve születések száma Kőszeg városban nem mutat csökkenő tendenciát. A 2008. évben 11 kisbaba koraszülött volt. Csecsemő halott nem volt. Az önálló védőnői tanácsadások forgalma 1310 fő volt.

Az év során egy éves kort betöltött csecsemők 44%-a kapott kizárólag anyatejet hat hónapos koráig, ugyannyi, mint tavaly. 2007. évben 32%-a egy éves kora után is kapott anyatejet, ez az arány 2008-ban 40 %-ra emelkedett. Ez az emelkedés jól mutatja a városban zajló magas színvonalú védőnői munkát.

A város oktatási intézményeiben tanuló 6-18 éves diákok védőnői ellátását a központi helyen lévő iskolaorvosi rendelőben két védőnő, egy iskolaorvos, egy asszisztensnő segítségével látta el. A kitűnően felszerelt rendelőben előre egyeztetett időpontokban folyamatosan zajlott a több mint 2000 diák iskola-egészségügyi ellátása.

A városban a sajátos nevelési igényű diákok oktatását a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény látja el. Az itt tanuló kőszegi és környező településekről bejáró, valamint az intézmény falai között lakó diákok sajátos iskolavédőnői ellátását egy kolléganő látta el. Az 440 diák védőnői ellátása speciális és összetett feladat. Az oktatási intézményekben a Népegészségügyi Program keretén belül évek óta kiemelt feladat az ötödik osztályos diákok ismereteinek bővítése az egészséges táplálkozás alapjaival kapcsolatban. A hatodik osztályos tanulók a dohányzás káros hatásaival, az első cigarettára gyújtás és a rászokás megelőzésével kapcsolatos tudnivalókkal foglalkoztak, a védőnők segítségével.

A 2009. évben a területi és iskola védőnői ellátásban több változás van folyamatban, ami a védőnői szolgálat munkáját hatékonyabbá teszi és fejlődését szolgálja. Ennek eredményei a jövő évi beszámolóban jelentkezni fognak.

CSALÁDVÉDELMI SZOLGÁLAT
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Zentainé Bozi Mária CSVSZ védőnő)

A Családvédelmi Szolgálat feladatait az ÁNTSZ Szombathelyi, Csepregi, Kőszegi Kistérségi Intézet keretén belül 1 fő főállású Családvédelmis védőnő látja el.
2008-ban az összes megjelenés A és B tanácsadáson 1.108 fő. Ebből 71 volt kőszegi lakos.
Az összes megjelentből terhessémegszakítást kért 440 fő. A kérelmezők közül 34 fő kőszegi.
A megszakítást kérők 100%-a válsághelyzetére hivatkozva kérte terhessége megszakítását.


ÉLELMEZÉSEGÉSZSÉGÜGY
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Németh Klára és Boross Lajosné közegészségügyi felügyelők)

Kőszeg város élelmezés-egészségügyi helyzetére átfogó értékelés - a szakterület feladatkörének év közbeni változásai miatt- nem adható.

Élelmiszer kereskedelem: ellenőrzése kikerült az ÁNTSZ hatásköréből. Új feladat az étrendkiegészítők és kozmetikumok forgalmazásának vizsgálata az engedéllyel rendelkező üzletekben.

Vendéglátó egységek: a városban több vendéglátó egység is belső átalakításon, korszerűsítésen esett át, így a higiénés feltételek –a műemléki jogszabályok engedte keretek között- javultak.
A HACCP dokumentációk minden ellenőrzött egységben kidolgozásra kerültek, de működtetésük nem minden esetben felel meg a követelményeknek.

A munkahelyi és közétkeztetésben élelmiszer-biztonsági ellenőrzési feladataink 2008. szeptember 1-től megszűntek, a táplálkozás-egészségügyi feladatok kerültek előtérbe.
Ebben az egységcsoportban nagyobb hangsúlyt helyeznek a HACCP rendszerek működtetésére, de itt is tapasztaltunk hiányosságokat és szabálysértési bírság kiszabására is sor került egy esetben.


GYERMEK- és IFJÚSÁGEGÉSZSÉGÜGY
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Brasnyóné Szabó Ibolya és Molnárné Király Judit közegészségügyi felügyelők)

A Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása a kötelező bölcsődei ellátást a Kőszeg, Kőszegfalvi u. 50. sz. alatt lévő óvodában kívánta átmenetileg biztosítani.
Kőszeg Város Önkormányzata megkeresésére a bölcsődei elhelyezéssel kapcsolatban előzetes helyszíni szemlét tartottunk és írásban megküldtük részükre a bölcsőde működésével kapcsolatos közegészségügyi követelményeket. Az ideiglenesen kialakított bölcsőde működéséhez közegészségügyi szempontból kikötésekkel járultunk hozzá.
Részt vettünk a Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky út 25. szám alatti óvoda átalakításával megvalósuló végleges bölcsődei egység kialakításának tervbírálatában.

A Kőszegen működő óvodák ellenőrzése során tapasztaltuk, hogy az önkormányzat lehetőségei szerint az éves karbantartási, felújítási munkálatokat és a helyiségek tisztasági meszelését elvégzi.

A dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény kollégiumában a nemenként elkülönített általános iskolai kollégium lakóegységei és berendezései a fiatalok életkori sajátosságainak megfelelően vannak kialakítva.
A speciális szakiskola kollégiuma a II. épület tetőterében található, ahol 80 fő elhelyezése történik. A 4-5 ágyas hálószobák zsúfoltak.

Az Intézmény lakásotthon részén a közös használatú vizesblokkokban több helyen vizesedés nyomai láthatók. A vizes szerelvények elhasználódottak. Több zuhanytálcánál rozsdásodás tapasztalható. Korszerűsítésük, felújításuk indokolt.
A leány gyermekotthon lakóegységei új kialakításúak, ennek megfelelően a burkolatok, berendezési tárgyak jobb állapotúak.

Az intézmény férőhelyszám és a tárgyi feltételek változása miatt új működési engedély kiadása vált szükségessé. A már üzemelő lakásotthonok mellett 18 új férőhelyet biztosító 3 rendeltetésmód megváltozással kialakított lakást biztosítottak az utógondozott fiatalok részére. Mindhárom lakásotthonban a normál életvitel feltételei biztosítottak.

Kőszeg város területén nyári tábor működtetésére 2008-ban nem adtunk ki engedélyező határozatot. Táboroztatással kapcsolatos bejelentés két esetben (Kőszeg, Stájer házi Erdei Oktatóközpont; Kőszeg, Szent Imre herceg u. 9. sz. alatti Jurisich Miklós Gimnázium Leánykollégium, mint "B" kategóriájú gyermek- és ifjúsági tábor) történt intézetünknél.






Táboroztatással kapcsolatos tájékoztatás
A tanuló ifjúság üdülésének és táboroztatásának egészségügyi feltételeiről szóló módosított (V.18.) NM rendelet alapján /tanuló ifjúság alatt a 6-18 éves korosztályt kell érteni/
- azon kereskedelmi és magánszálláshelyekre, amelyekben a tanuló ifjúság üdültetése, táboroztatása történik;
- azon napközbeni ellátást biztosító, szálláshellyel nem rendelkező közösségi célú létesítményekre, amelyek csak a tanév vége és a következő tanév kezdete között működnek tartósan, és ahol a tanuló ifjúság szervezett foglalkoztatása történik /táborozás/.

A táborozást szervezők - a táborozás helyének és időpontjának, valamint a táborozásban részt vevők számának megjelölésével - a tervezett tábor, illetve üdülő megnyitása előtt legalább 6 héttel értesítik a tábor helye szerint illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kistérségi intézetét (a továbbiakban: kistérségi intézet). A táboroztatás megkezdését a kistérségi intézet engedélyezi, és egyben a szervezőket tájékoztatja a helyi közegészségügyi sajátosságokról.

Engedély kiadása igazgatási szolgáltatási díjköteles az 1/2009. (I.30.) EüM rendelet alapján
26. 000,- Ft.

- azon napközbeni ellátást biztosító, szálláshellyel nem rendelkező közösségi célú létesítményekre, amelyek a tanév ideje alatt is tartósan működnek, és ahol a tanév vége és a következő tanév kezdete között a tanuló ifjúság szervezett foglalkoztatása történik /táboroztatás/.

A tábort szervezők - a tábor helyének és időpontjának, valamint a résztvevők számának megjelölésével - kötelesek bejelenteni a tábort a tervezett megnyitása előtt 6 héttel a tábor helye szerint illetékes kistérségi intézetnek.
Bejelentésre 2. 200,- Ft-os illetékbélyeget kell ragasztani az 1990. évi XCIII törvény alapján.

Ha a táborozás vándortábor jellegű és az útvonal több szolgálat területi illetékességét érinti, a szervezőknek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetét, illetőleg intézeteit kell értesíteniük.

A nem üzleti célú szálláshelyeken történő táboroztatást a szervező a táborozás helye szerint illetékes ÁNTSZ regionális intézetéhez szükséges bejelenteni. A bejelentési kötelezettségről és a közegészségügyi követelményekről a 37/2007. (VII.23.) EüM-SZMM együttes rendelet ad útmutatót. A bejelentést a tábor szervezőjének kell benyújtania, ezért az ő feladata a szálláshely minősítéséről (kereskedelmi, magán vagy nem üzleti célú) információt szerezni és ezt az Intézettel közölni. (A nem üzleti célú szálláshelyeket a jegyző veszi nyilvántartásba a 173/2003. (X.28.) Kormányrendelet alapján).


Amennyiben a jogszabályi kötelezettségének a tábor szervezője nem tesz eleget, közegészségügyi szabálysértéssel sújtható.


TELEPÜLÉS- és KÖRNYEZETEGÉSZSÉGÜGY
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Némethné Gergó Mária, Brasnyóné Szabó Ibolya és Molnárné Király Judit közegészségügyi felügyelők)

Vízhigiéne:
A lakosság egészségi állapotát a szolgáltatott ivóvíz minősége jelentősen befolyásolja, Kőszegen a közműves ivóvízellátás biztosított. Az ivóvízellátó rendszert üzemeltető VASIVÍZ RT minőségellenőrző vizsgálatai és az ÁNTSZ által elvégzett hatósági vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy felszámolandó vízminőségi probléma nincs.

2008. év folyamán is több fogyasztóval kapcsolatosan érkezett ivóvíz korlátozási vagy a vízszolgáltatásból való kizárási értesítés.
A vízmű értesítését követően átiratban tájékoztattuk a munkahelyeket, hogy amennyiben a megadott határidőre nem rendezik a tartozásukat, úgy a vízelzárással egy időben a működésüket felfüggesztjük.
Többségében az adósságok rendezésre kerültek, tényleges kizárásra csak nem működő egységnél került sor, így ezzel kapcsolatosan további intézkedésre nem volt szükség.

A hulladékgazdálkodás területén folyamatos fejlődés tapasztalható a településen.
A keletező kommunális szilárd hulladékok megfelelő elhelyezése a Kőszeg-hegyaljai Regionális Kommunális Hulladéklerakón biztosított. Közegészségügyi szempontból továbbra is kifogásolható, hogy a telepet elhagyó gépjárművek tisztítására kerékfertőtlenítő nem biztosított, így azok szennyezetten vesznek részt a közúti forgalomban.

A hulladéklerakó telephelyen működő hulladékudvarban 1 m3 mennyiségig ingyenesen elhelyezhetők nem veszélyes hulladékok (papír, műanyag, üveg, fém, lom, gumiabroncs) és veszélyes hulladékok (elemek, akkumulátorok, fáradt olaj, használt étolaj, olajos rongy, vegyszermaradékok, lejárt szavatosságú gyógyszer), amelyek külön elhelyezése, továbbértékesítése következtében is jelentősen csökken a lerakóra kerülő hulladék mennyisége.

A városban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát is folyamatosan növelik, a legutóbbi szemlénkkor már 20 db volt kialakítva papír, műanyag PET palack, fehér és színes üveg gyűjtésére. A ráhordási távolság 300 m.

Kőszegen jelentős előrelépést jelentett az építési törmelék feldolgozás. Az évente keletkező 3-4.000 tonna építési törmeléket egy mobil aprító és feldolgozó berendezéssel kezelik és útalapba, területek feltöltésére használják fel.

A településen keletkező szennyvíz elvezetése és Kőszeg – Szombathely Regionális szennyvíztisztító telepen történő tisztítása nagyobb részt megoldott.
A jelenleg még csatornával nem rendelkező területeken szorgalmazni kell a szennyvízcsatorna hálózat kiépítését, mert a települési folyékony hulladék szennyvízgyűjtő aknákban történő gyűjtése, a szippantott szennyvíz elhelyezése több esetben is kifogásolt volt.

Panaszbejelentésből jutott tudomásunkra, hogy a várárok csapadékvíz elvezető rendszerébe több ingatlan szennyvize van bekötve szabálytalanul. Az ingatlanok megfelelő szennyvízelvezetését mielőbb meg kell oldani.

Közfürdők
Kőszeg – gyógyuszoda elsősorban az üzemeltető iskola és a város többi iskolájának tanuszodájaként üzemel.
A 2008-ban megtartott közegészségügyi ellenőrzés során az üzemeltetéssel kapcsolatosan feltárt kisebb hiányosságok megszüntetésre kerültek. Visszatérő probléma volt a női öltöző beázása. A tető javítását elvégezték az elmúlt év nyarán. A zuhanyzók állapota közegészségügyi szempontból kifogásolt volt, teljes felújítást igényel.

Temetők
A városban két üzemelő temető van (Temető u. 30. sz. alatt és a Kőszegfalvi úton).
Mindkét temető tulajdonosa és fenntartója: Kőszeg Város Önkormányzata (Kőszeg, Jurisics tér 8.).
Üzemeltetésüket a Vas megyei Temetkezési Vállalat vállalkozási szerződés alapján végzi.

Közegészségügyi szempontból kifogásolható, hogy a lakóépületek közé ékelődött temetők védőtávolsága nem mindenütt biztosított (a legkisebb távolság mindössze 5-10 m).

Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy a Kőszeg, Temető utcai temetőben a ravatalozásra használt kápolna épület állaga nagyon leromlott, a másik épületnél pedig csak külső ravatalozásra van lehetőség.

Észrevételeztük továbbá, hogy a temetőben a jogszabályban megállapított 65 %-os temetési hely kihasználást már jóval meghaladták, gyakorlatilag új sírhely kijelölésére nincs lehetőség, csak hamvak elhelyezése és rátemetés, megváltott kettős sírhelybe történő mellétemetkezés lehetséges.
Tekintettel arra, hogy a meglévő temető bővítése gyakorlatilag nem lehetséges, új temető létesítése szükséges.

A Kőszegfalvi úti temetőben a ravatalozó szintén egy kápolna épület, külső ravatalozásra nem alkalmas, fedett előtere nincs. Az elmúlt évben festési munkálatokat végeztek, valamint a padozat új greslap burkolatot kapott. Illemhely használati lehetőséggel nem rendelkeznek, halotthűtési lehetőség sem biztosított.


Nyilvános WC-k
Az idegenforgalmi szempontból frekventált városban összesen 3 nyilvános illemhely van, a piacnál és a Károly Róbert téren elhelyezésre került egy-egy - férfi, női és mozgáskorlátozott illemhelyet és kézmosási lehetőséget is tartalmazó - konténer WC, amelyek a közegészségügyi követelményeknek is megfelelnek. Az autóbusz pályaudvari illemhelynél nem történt kedvező változás.







EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, Dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Fallerné Varga Andrea és Végh György egészségfejlesztők)

Az alábbi fő tevékenységeket végeztük:

- "Amit a szűrővizsgálatokról tudni kell": előadás március 11-én az önkormányzat dolgozói
számára.
- Óvodai Dohányzás Megelőzési Program kiajánlása a Kőszegi óvodákba.
- Liliom program szóróanyagának kijutatása a város területére.
- A drogokról szóló előadás az Evangélikus Mezőgazdaság és Kereskedelmi Szakközépiskolába - "Ne halj meg tudatlanságból" kiállítás.
- "Dohányzás vagy egészség" "Egészséges életévekért" (alkohol) vándorkiállítások a Bersek
József és az Árpádházi Szent Margit Általános Iskolában.
- Dohányzás káros hatásairól interaktív foglalkozások a Bersek József Általános Iskolában.
- Kőszeg város egészségtervének aktualizálásában való részvétel.
- Az Egészségügyi Bizottság munkájában való közreműködés.
- Kőszegi Szívprogram összeállításában szakmai segítségnyújtás.
- Életmód felmérés felajánlása (a közgyűlés elfogadta a javaslatot).
- Az Autómentes nap rendezvényben aktív részvétel.
- Együttműködés a helyi civil szervezetek preventív programjaiban.
- A Kőszegi KEF munkájában való közreműködés.



Kérem a tájékoztató szíves elfogadását. Egyben kérem a Képviselő testület tagjait, hogy az eddigiekhez hasonlóan keressék intézetünkkel az aktív munkakapcsolat lehetőségét. Magam és valamennyi szakterületi munkatársam készséggel állunk rendelkezésre.


Szombathely, 2009. október 6.




Dr. Stánitz Éva
kistérségi tisztifőorvos