2009. November 5., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A parkolási rendről szóló 5/2001. ((IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Tájékoztató a város népegészségügyi helyzetéről.
4. - Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójának jóváhagyása.
5. - Előzetes tájékoztató a 2010. évi várható pénzügyi helyzetről.
6. - A 2009. évi belső ellenőrzési terv módosítása.
7. - A 2010. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
8. - A jelzáloggal terhelt lakóingatlanok elővásárlása.
9. - Az autóbusz pályaudvar áthelyezésére vonatkozó pályázat jóváhagyása.
10. - A Jurisics-vár felújításához pótelőirányzat biztosítása és a projekt II. ütemének előkészítéséről szóló 126/2009. (VI. 25.) határozat módosítása.
11. - Új közterület elnevezése.
12. - A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átalakítása.
13. - A 2869/28 és a 2869/29 hrsz-ú "ipartelep" megnevezésű ingatlanok értékesítése.
14. - A 6755 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - Szolgalmi jog értékének a megváltása.
16. - Vis maior előirányzat felhasználása.
17. - A 2009. november 5-i képviselő-testületi ülés anyagai egy mappában.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről
12. napirendi pont:
A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átalakítása.

Tisztelt Képviselő-testület!


Vas Megye Önkormányzata az alábbi, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat, mint egyes jogi személyek vállalata korlátolt felelősségű társasággá átalakítására vonatkozó javaslatával kereste meg az önkormányzatot:

A megyei önkormányzat november 13-án tárgyalja az előterjesztést. A csatolt megyei közgyűlési előterjesztés alapján a vállalat átalakítása többlépcsős folyamat, melynek során a Képviselő-testületnek először döntenie szükséges abban, hogy
a) tulajdonosként egyetért-e koncepcionálisan az átalakítással. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének így dönteni kell, hogy
aa) egyetért-e a kft-vé történő átalakítással;
ab) részt kíván-e venni tulajdonosként a megalakítandó kft-be.

b) Amennyiben a város úgy dönt, hogy nem kíván részt venni tulajdonosként a kft. megalakításában, akkor több döntést nem kell hozni. Amennyiben a város részt kíván venni tulajdonosként a kft. létrehozásában, akkor a megyei önkormányzati előterjesztés(ek) alapján kívánatos volna, ha lehetőleg a november 26-ra tervezett ülésen hozná meg a végső döntését. (A megyei közgyűlés december 11-én fog előreláthatólag döntést hozni annak érdekében, hogy még ez évben a cégbejegyzés 2010. I. 1-i hatállyal megtörténjen.)

c) Amennyiben a város a kft. tulajdonosa kíván maradni, úgy a kft.-nek a Vas Megyei Önkormányzati Vagyonkezelő Kft-be való beolvadás útján történő egyesüléséről is döntést kell majd hozni kép lépcsőben.

Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdoni hányada mindössze 0,0622%.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen!

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti, valamint a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság megtárgyalta. A pénzügyi bizottság 4 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett, a városfejlesztési bizottság egyhangúlag ajánlja elfogadásra a határozati javaslatot. A városfejlesztési bizottság egy 3. ponttal javasolja kiegészíteni, miszerint az átalakulással kapcsolatos költségeket Kőszeg Város Önkormányzata nem tudja vállalni.

Kőszeg, 2009. október 30.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

a) egyetért azzal, hogy az egyes jogi személyek vállalataként működő Vas Megyei Temetkezési Vállalat korlátolt felelősségű gazdasági társasággá alakuljon át 2010. I. 1-i hatállyal,
b) az átalakuló egyes jogi személyek vállalata vagyonmérlege és az azt alátámasztó vagyonleltár-tervezete elkészítésének fordulónapjául 2009. IX. 30-át jelöli meg,
c) a b) pontban jelzett felértékelésen alapuló mérleg auditására a megyei önkormányzat közgyűlésének könyvvizsgálója kapjon megbízást,
d) megbízza az egyes jogi személyek vállalatainak megbízott igazgatóját, hogy a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. 72. §-ában foglaltak figyelembevételével készítsen átalakulási tervet, s ennek részeként készítse elő a jogelőd vállalat által használt vagyonnak a létrejövő gazdasági társaság vagyonkezelésbe adására vonatkozó szerződés-tervezet.

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kifejezi azon szándékát, miszerint Kőszeg Város Önkormányzata részt kíván venni tulajdonosként a megalakítandó kft-ben.

Felelős: Huber László polgármester
Dr. Tóth László jegyző
Hivatali felelős: Dr. Bakács Nóra jogtanácsos
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető
Határidő: azonnal

JAVASLAT
önkormányzati vállalat átalakítására

A Vas megyei Temetkezési Vállalat átalakítása

1.) A vállalatot a megyei tanács 1953-ban alapította. Feladatát képezte a temetők fenntartása, temetkezési szolgáltatás végzése. A cég 1993-ig állami vállalatként működött. 1993-ban – az állami vagyon önkormányzatok részére történő átadása keretében – a vállalat un. működtető vagyona a Vas Megyei Önkormányzat, míg a temetők az érintett települési önkormányzatok tulajdonába került.
Az állami vállalat jogutódjaként megalakításra (átalakításra) került egyes jogi személyek vállalatának tulajdonosa 99,9378 %-ban a megyei önkormányzat, 0,0622 %-ban pedig Kőszeg Város önkormányzata lett.
Az 1990-es évek második felében a megyei önkormányzat közgyűlésének vezetői kísérletet tettek – a központi ajánlással összhangban – arra, hogy az egyes jogi személyek vállalatát (mely a tulajdonosok részére korlátlan felelősséget jelentenek a vállalat esetleges tartozásaiért) korlátolt felelősségű gazdasági társasággá alakítsa át, de ezt a kezdeményezést a közgyűlés nem fogadta el.

A gazdasági társaságokról szóló törvény nem ismeri el gazdasági társaságként az egyes jogi személyek vállalatát, melyre a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak.
A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint az önkormányzatok feladataik ellátására költségvetési szervet, közalapítványt, gazdasági társaságot alapíthatnak, illetve szövetkezet alapítását kezdeményezhetik. Az államháztartásról szóló törvény szerint viszont az önkormányzatok csak olyan gazdasági társaságban vehetnek részt (alapíthatnak), melyben vagyoni felelősségük nem korlátlan, csak a bevitt vagyon erejéig terjed.
Erre a korlátozásra tekintettel csak két gazdasági társasági forma jöhet szóba az átalakítás szempontjából: a korlátolt felelősségű társaság vagy a részvénytársaság. Tekintettel arra, hogy csak két tulajdonosa van az egyes jogi személyek vállalatának, gazdasági szempontból célszerűtlen lenne annak zártkörű részvénytársasággá való átalakítása (részvények előállítási költsége, igazgatóság díjazása, stb.) A szóba jöhető gazdasági forma a korlátolt felelősségű társaság lehet (egy ügyvezető, 3 fős felügyelő bizottság).
Ugyanakkor célszerű megfontolni azt is, hogy a jövőben az egyes jogi személyek vállalata önálló társaságként működjön, vagy beolvasztásra kerüljön más megyei önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságba, jelesül a megyei önkormányzati vagyongazdálkodási kft-be.
Ennek indoka lehet az, hogy: a vállalat által elért nyereségtömeg az utóbbi években egyre csökkenő mértékű (ami részben annak tudható be, hogy a temetkezési szolgáltatás egyre inkább többszereplőssé válik, s emiatt csökken a piaci részesedése), s ennek következtében elkerülhetetlen a cég általános költségeinek mérséklése, a jelenleginél hatékonyabb, flexibilisebb költséggazdálkodás elérése.

A javaslat mindezek figyelembevételével arra irányul, hogy a temetkezési vállalat, illetve az általa ellátott önkormányzati feladat beolvasztásra kerüljön a Vas Megyei Önkormányzat Vagyongazdálkodási Kft-jébe.

2.) a.) Az állam vállalkozói vagyonára vonatkozó törvényekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 1992. LV. tv. 10. §-a szerint az egyes jogi személyek vállalatát át kell alakítani gazdasági társasággá, s az átalakítás következtében létrejött gazdasági társaság egyesülhet csak más gazdasági társasággal. (Tehát a vállalatot nem lehet beolvasztani a vagyongazdálkodási kft-be !)
(Megoldást jelenthetnek az, hogy a tulajdonosok megszüntetik a vállalatot, de ez csak jogutód nélküli megszüntetést jelenthet. Ez azzal a következménnyel jár, hogy megszűnik minden polgári jogi szerződése a vállalatnak, s a tulajdonosok teljes egészében felelnek a vállalatot terhelő kötelezettségért.)
Az a megoldás látszik tehát reálisan járható útnak, ha a vállalatot a tulajdonosok kft-vé alakítják (a kft lesz az egyetemes jogutód), majd a cégbíróság által már bejegyzett kft. kerül beolvasztásra a vagyongazdálkodási kft., mely a beolvadó kft. jogutódjává válik.

b.) A vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint az egyes jogi személyek vállalatát is a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. 65-86. §-ában foglaltak szerint kell átalakítani gazdasági társasággá.
Ezek szerint:
- az egyes jogi személyek vállalatát át kell alakítani önálló gazdasági társasággá
- az átalakulással létrejövő gazdasági társaság az átalakult gazdasági társaság (az egyes jogi személyek vállalat) általános jogutódja
- az egyes jogi személyek vállalata legfőbb szervének (Vas Megyei Közgyűlés, Kőszeg Város Képviselőtestülete) két alkalommal kell határoznia.

3.) Az első döntésnek arról kell szólnia, hogy a vállalat ügyvezetője és irányító testület ("felügyelő bizottsága") javaslata alapján egyetért-e az átalakítás szándékával, s döntenie kell arról, hogy milyen társasági formába (kft, zrt.) alakuljon át, s kíván-e a jogutód gazdasági társaság tagjává (részvényesévé) válni.
Az első döntés során meg kell határozni az átalakuló vállalat vagyonmérleg tervezetének fordulónapját, ki kell jelölni a könyvvizsgálót, s meg kell bízni az ügyvezetőt a vagyonértékelés alapján készített vagyonmérleg tervezet, az azt alátámasztó vagyonleltár-tervezet, s az átalakuláshoz szükséges egyéb okiratok előkészítésével.

A javaslat kezdeményezi, hogy:
a) a létrejövő gazdasági társaság korlátolt felelősségű legyen 2010. I. l-i hatállyal
b) a vagyonmérleg tervezett forduló napja 2009. IX. 30.
c) a könyvvizsgáló feladattal a megyei önkormányzat könyvvizsgálója kapjon megbízást
d) a létrejövő gazdasági társaság törzstőkéjét a jogszabályi minimumban határozza meg a közgyűlés, s ennek figyelembevételével kötelezze az ügyvezetést a Gt. 72. §-a átalakulási terv készítésére, mely a vagyonmérleg tervezet részét fogja képezni
(Ebben az átalakulási tervben ki kell munkálni a jogutód gazdasági társaságban tagként esetlegesen részt venni nem kívánó jogi személlyel való elszámolás módjának tervezetét; továbbá a d) pontban foglaltak figyelembevételével is, a tőkeszerkezet átrendezésének okait és megvalósításának rendjét)
e) a jogutód gazdasági társaság a helyi önkormányzatokról szóló 80/A és 80/B §-ában foglaltaknak, továbbá az államháztartásról szóló törvény 105/A-105/D §-ában, s a számviteli törvény 23. §. (2) bekezdésében és a 42 §. (5) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján az egyes jogi személyek vállalata vagyonára vagyonkezelői jogot kapjon
f) a d) pontban foglaltakra figyelemmel rendelje el a 249/2000. (XII. 24.) Korm. r. szerinti kötelezően eszközlendő vagyonértékelést.

4.) Az ügyvezetés a 3. pontban jelzett feladatokat elvégezve köteles a vagyonmérleg tervezetet, leltártervezetet (a vállalat zárómérlegét, illetve a kft. nyitómérlegét) az egyes jogi személyek vállalata irányító testületével véleményeztetni.
Az egyes jogi személyek vállalatának legfőbb szerve (megyei közgyűlés, Kőszeg Város Képviselőtestülete) az irányító testület, továbbá az első döntésről a vállalatnál működő munkavállalói érdekképviseletet véleménye alapján hozza meg végső döntését a vállalat gazdasági tagsággá alakításáról.
Az átalakítás tényéről (a társaság alapító okirata aláírásától) számított nyolc napon belül a cégközlönyben két alkalommal hirdetményt kell közzétenni a társasági törvény 75. §. (3) bekezdésében foglalt tartalommal.
A létrejövő gazdasági társaság cégbejegyzéséig (várhatóan XII. 31-ig) vállalatként folytatja tevékenységét.
A kft. a vállalat általános vagyoni, munkajogi jogutódja, azzal, hogy a vállalat tulajdonosai a vállalat átalakulás előtt tartozásáért öt évig kezesként felelnek.)

5.) A kft. átalakításáról, illetve az egyes jogi személyek vállalatának korlátolt felelősségű társasággá átalakításáról szóló döntéssel egyidejűleg meghozhatja azt a döntést, hogy a bejegyzésre kerülő gazdasági társaságot beolvasztja vagyonkezelő kft-be.
A döntési folyamat ez esetben is két szakaszból áll.
A 3.) pontban foglaltakkal azonos módon meg kell hozni azt az első döntést, hogy egyetért-e a létrehozott temetkezési kft-nek a vagyonkezelői kft-vel való egyesülésével.
Az egyesülésnek két módja van: összeolvadás, vagy beolvadás.
Összeolvadás esetén az egyesülő gazdasági társaságok megszűnnek és vagyonuk az átalakulással létrejövő új gazdasági társaságra, mint jogutódra szállnak.
Beolvadás esetén csak a beolvadó gazdasági társaság szűnik meg, s annak vagyona az átvevő gazdasági társaságra, mint általános jogutódra (vagyoni, munkáltatói jogutódra) száll át, melynek társasági formája változatlan marad.
(Ha és amennyiben a megyei közgyűlés véglegesen dönt az egyes jogi személyek vállalatának 2010. I. l-től történő kft-vé történő átalakításáról, akkor célszerűnek tűnik
- a temetkezési kft-t beolvadással átalakítani (lényegében megszüntetni oly módon, hogy az átvevő vagyongazdálkodási kft. tevékenységi köre kibővülne a beolvadó kft. tevékenységi körével
- a beolvadás tervezett időpontját 2010. IV. 1- i időponttal meghatározni (tekintettel arra, hogy a temetkezési kft. cégbejegyzésére csak 2009. december végén kerülhet sor; továbbá a beolvadásról szóló végleges döntés leghamarabb csak 2010. február hónapban hozható meg.

6.) Az egyes jogi személyek vállalatának kft-vé történő átalakítása, továbbá az így létrejött kft. beolvadása egy másik kft-be illetékmentes.