2009. November 5., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A parkolási rendről szóló 5/2001. ((IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Tájékoztató a város népegészségügyi helyzetéről.
4. - Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójának jóváhagyása.
5. - Előzetes tájékoztató a 2010. évi várható pénzügyi helyzetről.
6. - A 2009. évi belső ellenőrzési terv módosítása.
7. - A 2010. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
8. - A jelzáloggal terhelt lakóingatlanok elővásárlása.
9. - Az autóbusz pályaudvar áthelyezésére vonatkozó pályázat jóváhagyása.
10. - A Jurisics-vár felújításához pótelőirányzat biztosítása és a projekt II. ütemének előkészítéséről szóló 126/2009. (VI. 25.) határozat módosítása.
11. - Új közterület elnevezése.
12. - A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átalakítása.
13. - A 2869/28 és a 2869/29 hrsz-ú "ipartelep" megnevezésű ingatlanok értékesítése.
14. - A 6755 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - Szolgalmi jog értékének a megváltása.
16. - Vis maior előirányzat felhasználása.
17. - A 2009. november 5-i képviselő-testületi ülés anyagai egy mappában.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről
4. napirendi pont:
Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójának jóváhagyása.

E L Ő T E R J E S Z T É S
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2009. november 5-i ülésének 4. napirendi pontjához.

Tisztelt Képviselő-testület!

2009. április 21-én Önök soron kívüli rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalták meg a Lóránt Gyula Sporttelep felújítására, korszerűsítésére készített pályázatot bemutató előterjesztést és döntöttek is a pályázat benyújtásáról.
E pályázathoz a szükséges dokumentumok egyikeként mellékelni kellett az önkormányzat hatályos és az érvényes, jogszabályoknak megfelelő helyi sportfejlesztési koncepcióját is. Kőszegen országosan is elsők között, 2002-ben elkészült a városi sportkoncepció és érvényessége 2010-ig fenn is állt, de időközben új sporttörvény lépett életbe, s ezt a változást a koncepció nem követte. A pályázat benyújtásának rövid határideje miatt szükségessé vált a sportkoncepció gyors átdolgozása, amely az idő rövidsége miatt nem lehetett elég alapos és pontos, de a törvényi változásokat lekövette.
A képviselő-testület ezért hozott egy olyan döntést is akkor, hogy egy alaposabb előkészítés után a szeptemberi ülésre kerüljön vissza megtárgyalásra a sportfejlesztési koncepció.
2009. június 22-én közel húsz sportszervezetet és sport szakembert kértünk fel írásban arra, hogy adjon adatokat, helyzetelemzést és javaslatot a dokumentum végleges és színvonalas elkészítéséhez. A válaszok és tájékoztatók a kért határidőre sajnos nem érkeztek meg, ezért csak mostanra készülhetett el az előterjesztés.
Az egyesületek, intézmények és sport szakemberek közreműködését ezúton is megköszönjük.
A jelenlegi változata a sportfejlesztési koncepciónak így nem csak a megváltozott jogszabályoknak felel meg, de a város sport életét is reálisan mutatja be. A hosszú távú célok, fejlesztési elképzelések mértéktartóak és csak a legfontosabb elemeket tartalmazzák.
Az ország és a város előtt álló anyagi nehézségek ellenére sem szabad lemondanunk a koncepció zárszavában jelzett testben és lélekben is egészséges nemzet megmaradásáról.
Az előterjesztést a Kulturális Idegenforgalmi Oktatási és Sport Bizottság megtárgyalta, a felmerült javaslatok a melléklet szerinti anyagba bekerültek. A bizottság a koncepció elfogadását támogatja.
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a sportfejlesztési koncepciót a melléklet szerint elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2009. 10. 27.
A polgármester nevében és megbízásából:

Szabó Marianna s. k.
sport ügyintéző

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepcióját a mellékletben foglaltak szerint elfogadja.
A képviselő-testület egyúttal a 66/2009. (IV.21) képviselő-testületi határozattal jóváhagyott középtávú sportfejlesztési koncepciót hatályon kívül helyezi.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Szabó Marianna ügyintéző
Határidő: azonnal


Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciója

2009-2015-ig


" Nem lehetsz nagyobb, mint maga a sport"

(Wayne Gretzky)


I. BEVEZETÉS

" A Magyar Köztársaság állampolgárait megilleti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jog. A testkultúra az egyetemes kultúra része, az egészségvédelem ( a megelőzés és a rekreáció) fontos eszköze, a szabadidő eltöltésének társadalmilag is hasznos módja. A testnevelés és a sport jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi – fizikai nevelésében, a személyiség formálásában."
A sporttevékenység fontosságát ily módon, a sportról szóló 2004. évi I. törvény fogalmazza meg. A törvényre jellemző, hogy a sportot a legtágabb módon értelmezi, visszatükrözve azt a tényt, mely szerint a sport a modern polgári társadalmakban egyre jobban a mindennapi élet részévé és tömegessé válik, mint az egészséges életmód része, a szabadidő eltöltésének hasznos módja, a prevenció és a rekreáció eszköze. A sportolás ebben az értelemben az Európai Unió tagállamaiban lassan un. második generációs állampolgári joggá válik.

A sporttörvény az önkormányzati törvényben található felhatalmazás alapján megfogalmazza az önkormányzati kötelező feladatokat is az alábbiak szerint:
A települési önkormányzat - figyelemmel a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára :
- elkészíti a helyi sportfejlesztési koncepciót és gondoskodik annak megvalósításáról
- a koncepcióban megfogalmazottakkal összhangban együttműködik a helyi sportszerveze-
tekkel, sportszövetségekkel,
- fenntartja és működteti a tulajdonában lévő sportlétesítményeket
- megteremti az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának
feltételeit,
- biztosítja az iskolai sportkörök működéséhez szükséges feltételeket.





Kőszeg Város Sportfejlesztési Koncepciójának célja, hogy az abban rögzített irányelvekkel orientálja a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvényben rögzítettek szerint az önkormányzat, az oktatási intézmények, az egyesületek és egyéb sportszervezetek egymást kiegészítő tevékenységét.
A koncepció tartalmazza azokat a célkitűzéseket és a célkitűzésekhez tartozó azon feladatokat, amelyeket az Önkormányzat – mindenkori költségvetése adta lehetőségének függvényében – döntéseiben a testnevelés és a sport területén iránymutatónak tekint.
A koncepció egyik kiemelt célja, hogy a testnevelés és a sport területén működő szervezetek, egyesületek számára tervezhető környezet teremtődjön városunkban.
Kőszeg Város Önkormányzata jelenleg a helyi sporttevékenység szervezésében ill. a sport-ágazati feladatok ellátásában az alábbi módon vesz részt:
- A képviselő-testület költségvetésében évente meghatározza a sportcélú támogatások összegét.
- A képviselő-testület létrehozta a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottságot, melynek feladatai között szerepel a sporttal kapcsolatos előterjesztések megtárgyalása.
- A hatásköri jegyzék szerinti hivatali feladatokat, megosztott munkakörben a mindenkori sport ügyintéző látja el, munkaköri leírása szerint:
"Az ügyintéző feladata:
- diáksport városi koordinálása,
- városi sportesemények és kulturális programok szervezésében való közreműködés."
Jelen sportkoncepció elkészítésével Kőszeg Város Önkormányzata eleget tesz a sportról szóló 2004. évi I. törvényben megfogalmazott kötelező feladatok egyikének.
A koncepció célja, hogy:
- bemutassa Kőszeg testnevelési és sportmozgalmának helyzetét, érintve a múltat, az eredményeket, gondokat, problémákat,
- a város fejlődésével összhangban meghatározza a hosszú távú és érvényes alapelveket, célkitűzéseket, prioritásokat ill. az ezeket megvalósítandó feladatokat,
- meghatározza az önkormányzati támogatás forrásait, elveit, területeit.
Kőszeg városban a sporttevékenység három ága működik, melyek az alábbiak:
1. Iskolai sport - diáksport
2. Versenysport (amatőr sportolókkal)
3. Szabadidő sport


II. HELYZETELEMZÉS, VISSZATEKINTÉS

Annak ellenére, hogy a bevezetőben jelzett jogszabályi háttérrel összhangban, napjainkra már szinte minden társadalmi fórum elismeri a testnevelés és a sport fontosságát, az ifjúság egészségmegőrzésében és nevelésében betöltött szerepét, a rendszeresen sportolók köre sajnos az utóbbi időben folyamatosan szűkül, mind a felnőtt lakosság, mind a fiatalok körében.
Ennek fő oka, hogy a sportra egyre szűkülő anyagi források állnak rendelkezésre, az ágazat valamennyi szereplője, így az Önkormányzat számára is.
A lakosság szabadidősportjában, a rekreációs tevékenység keretében rendszeres testedzést folytatók köre tehát elsősorban gazdasági és társadalmi okokból szűkült, ugyanakkor megjelent egy viszonylag szűk réteg, amely felismerve a rendszeres sportolás jelentőségét, beépítette azt mindennapi programjába és anyagilag is kész áldozni rá.
A testedzést, az egészséges életmód megvalósítását kiszolgáló városi sportlétesítmények, sportpályák, játszóterek, parkok száma valamelyest növekedett, de a korábbi létesítmények állapota romlott.

1. DIÁKSPORT
A diáksport a közoktatásban tanuló fiatalok tanórán kívüli az intézmény pedagógiai programjával összhangban lévő, azt kiegészítő sporttevékenysége, melynek támogatása illetve feltételinek biztosítása kötelező önkormányzati feladat. Az iskolai, délelőtti testnevelési órák anyaga tantervben rögzített, mely órák száma a Nemzeti Alaptanterv illetve a kerettantervek bevezetésével csökkent, így a törvény szerint kötelező mindennapos testedzés csak a nem kötelező tanórai foglalkozások egy részének bevonásával és a délutáni tömegsporttal valósítható meg. Ezek a tanórán kívüli foglalkozások biztosítják még a tehetséggondozást, s teszik lehetővé az iskolák közötti versenyek megszervezését, ill. az azokra való felkészülést, erősítik az iskolához való ragaszkodást, növelik az iskola sporthírnevét és tekintélyét.

A diáksport célja az ifjúság egészséges életmódra nevelése, a rendszeres sportolás, testedzés elősegítése, az erre való igény kialakítása, az iskolában folyó pedagógiai munka színesítése.
El kell ismerni azonban, hogy a gazdasági, társadalmi környezet romlásával az iskolai testnevelés, a diáksport presztizse is csökkent, a tanulók fele alig, vagy egyáltalán nem sportol. Az okok között szerepel a tanulók túlzott iskolai terhelése, az ifjúság körében népszerű egyéb szórakozási lehetőségek széles köre (diszkó, videó, játékterem stb.), az igénytelenség, a sportpropaganda gyengeségei, a szülői ráhatás negatív példái.
Kőszeg város testnevelés oktatásának és diáksportjának személyi feltételei jók, az általános iskolák "felső tagozatában", valamint a középiskolákban 100%-os a szakos ellátottság. Tárgyi feltételekben, elsősorban sportlétesítményben vannak különbségek az iskolák között, de a minimális feltétel mindenütt adott, s a sportfelszereléseket ugyanúgy használják délután, mint délelőtt.

A Kőszegen található három általános iskolában, két középiskolában és a gyógypedagógiai módszertani intézményben közel 2000 diák tanul, és sportol. Az intézményekben iskolai sportkörök (ISK) működnek és elvileg minden tanulónak biztosítják a lehetőséget a mozgásra, játékra, végzik a versenyekre való felkészítést, illetve szervezetten biztosítják a versenyeken való részvételt.
A Városi Diáksport Bizottság:
A hivatal mindenkori sport ügyintézőjének koordinálásával működik ez a szervezet, melynek tagjai a városi, városkörnyéki ISK-k ( iskolai sportkörök) vezetői, elnökét tagjai közül a testület maga választja. A bizottság minden tanév elején összeállítja az éves versenynaptárt, szervezi és bonyolítja a versenyeket.
Az iskolák minden tanévben osztálybajnokságokat, házibajnokságokat rendeznek, válogatottjaikkal neveznek a város-városkörnyéki alapfokú és diákolimpiai felmenőrendszerű versenyekre.
A bizottság kiadásai a hivatal költségvetésében a "diáksport" szakfeladaton kerülnek megtervezésre.
A bizottság illeszkedik a diáksport mozgalom felmenőrendszerű szervezetébe, így együttműködik a Megyei Diáksport Tanáccsal (MDST tagjai a VDSB-k elnökei, tikárai) majd legmagasabb szinten a Magyar Diáksport Szövetséggel.
A diáksportban fenntartótól függetlenül a területi elv alapján szerepelnek, dolgoznak együtt iskoláink.
Így az Árpád-házi Szt. Margit Óvoda és Általános Iskolai tanulói is bekapcsolódtak a városi diáksport versenyrendszerébe. Fő programjaik a labdarúgás, kézilabda, labdajátékos tömegsport. Alapfeltételeik az iskolai és diáksporthoz jók, hisz rendelkeznek egy 18x36 m-es műanyag borítású tornateremmel és öltözőrendszerrel. Az iskolának szép udvara van, bitumenes kézilabda- és kosárpályával.
A tornatermet bérbe is adja az intézmény, de a szigorú feltételek miatt sajnos egyre kevesebben tudják azt bérbe venni. Ez azért sajnálatos, mert a városban kevés a "termi" lehetőség, s szükség lenne minden használható intézményre fenntartótól függetlenül.
Az uszoda használatát Kőszeg Város Önkormányzata ugyanúgy biztosítja az iskolának, mint a többi önkormányzati alapítású intézménynek.
Legjobb létesítményi és szakmai feltételekkel a Béri Balog Ádám Általános Iskola rendelkezik.
Az iskola 1989-ben épült, s 2. ütemként 1992-ben a sportcsarnok és öltözőrendszer is elkészült. A 20x40 m-es sportcsarnok rendkívüli igénybevételnek van kitéve, hisz saját célokon túl városi feladatokat is ellát, s nem csak sport, hanem kulturális rendezvények esetén is (pl. bálok, előadások, stb.).
A délelőtti és délutáni iskolai feladatokat tökéletesen szolgálja ez a létesítmény, s a tanításhoz szükséges sportszerek is mind rendelkezésre állnak, melyeket az iskolai sportkörrel közösen használnak.
Az iskola udvarán kialakított sportudvaron található a bitumenes kézilabda pálya, valamint a salakos futókör távolugró hellyel.
Az intézményben öt különböző szakmai érdeklődésű testnevelő tanár dolgozik, mely a hatékony és eredményes munkavégzés feltételeinek maximálisan megfelel. Az iskoláról elmondható, hogy sport eredményei alapján Vas megye legsikeresebb iskolái közé tartozik, sőt több országos diákolimpián is előkelő helyezést szereztek. A város életében is hagyományos sportágak - elsősorban atlétika és labdarúgás - mellett kimagasló eredményeket érnek el az intézmény tanulói a táncban is. Évente szerveznek olyan kupákat, versenyeket, melyek az iskola, sőt a város határain is túlnőnek, (Balog Kupa; Mikulás Kupa ...), de itt bonyolódik pl. a felnőtt terem futball bajnokság is, évente kétszer, 30 csapat részvételével. Itt tartják délutáni, esti edzéseiket az atléták, kosarasok, röplabdások, de sok alkalmi bérlő is van.
A Bersek József KIKI Általános Iskola EPSZ valaha testnevelés tagozatos intézmény volt. A "mai Bersek" jogutódja - sok-sok változás után, más profillal, - annak az iskolának, a sport szeretete ma is jellemző az intézményre. A tárgyi feltételek a sportoláshoz javultak, biztosítják az eredményes munka alapjait.
A tornaterem 18x36 m-es, parkettás, felújítása megtörtént, így a jelenlegi igényeket kielégíti, mellette konditerem is működik. Az iskolai udvar is megfelelő, ahol található egy 20x40 m-es bitumenes kézilabda pálya, távolugró gödör és súlylökő pálya. Új játékparkjuk a mai kor igényeinek megfelelő.
Szakmai felszereltégük jó, a személyi feltételek a szakmai munkához biztosítottak. Az iskolában működik az iskolai sportkör, mely a diákolimpiai sportágakban – labdarúgás, atlétika, úszás, asztalitenisz, kosárlabda - három testnevelő vezetésével biztosítja a tanulók számára a sportolási lehetőséget. Labdarúgásban, úszásban jó színvonalon versenyeznek, s e sportágakban széles körben kupákat is rendeznek. Az iskola örömmel használja ki az uszoda lehetőségeit, és a városban működő szakosztályokban is sok tanuló sportol, mely szakosztályok vezetőivel az iskola jó kapcsolatot ápol.
Az Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium, bár már régóta nem önkormányzati fenntartású, de a város diáksportjában szerepe és részvétele változatlan. Az iskolában két szakosztály az atlétika és a torna hosszú évek óta a legfontosabb szerepet tölti be. Ezekben a sportágakban rendszeresen és jó eredményekkel szerepelnek a diákolimpián. Természetesen alapfokú és kuparendszerű versenyeken más sportágakban is részt vesznek.
Lehetőségeik adottak a felkészülésre, sportolásra, bár tornatermük kisméretű, s saját atlétika pályájuk sincs, de a KSE létesítményeit használják. Kondicionáló termük sajnos nagyon elhasználódott. A testnevelés és diáksport személyi feltételei 100%-ban biztosítottak.
A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégiumban jó személyi és tárgyi feltételekkel biztosított a sportolás lehetősége. A gimnáziumban három, a kollégiumban egy testnevelés szakos kolléga áll alkalmazásban. Szakképzettséggel rendelkező pedagógus vezeti a gyógytestnevelési foglalkozásokat is. A délelőtti órák száma 2,5 óra, ezt egészítik ki a délutáni " tömegsportórák", az iskolai sportköri foglalkozások és a testneveléshez kapcsolható szabadidős tevékenységek ( túrázások, táborok, osztályok házi bajnokságai). A tanulóknak az iskolában lehetősége van tehát a napi legalább 45 percnyi sportolásra, testmozgásra, melynek jelentősége egyre nagyobb, mind oktatási, mind egészségügyi, mind sportpolitikai szempontból. Az iskolában nagy nehézséget jelent egy szabványméretű tornaterem hiánya, hisz a meglévő terem 10x20 m, így alkalmatlan labdajátékok versenyszerű használatára, ugyanakkor a szükséges sportudvarral rendelkezik az intézmény. A szabadtéri kosárlabda pálya talaja azonban már repedezett, a salakos futópálya talaja elöregedett, újra salakozása elodázhatatlan. Kondicionáló terem működik a gimnázium alagsorában és a leánykollégiumban is, de felszerelése felújításra szorul. A létesítmények kihasználtsága jó, az iskolai foglalkozások mellett itt edzenek a Kőszegi SE sí ugró szakosztályának tagjai. Rendszeresen rendeznek körzeti bajnokságokat, évek óta eredményes résztvevői az atlétika és torna, teremlabdarúgás, úszás, amatőr kosár-és röplabda diákolimpiának.
Az uszoda használatának lehetősége élvezetesebbé, változatosabbá teszi az oktatást, besegít a gyógytestnevelési feladatok megoldásában, s fontos azért is, mert az érettségi vizsga gyakorlati anyagának kötelező eleme.
A fenti tevékenységek színesítik a pedagógiai munkát, fejlesztik a tanulók mozgásműveltségét, segítik a pszichoszomatikus fejlődést.
A Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tantervi feladatként és tanórán kívüli tevékenységekben a speciális nevelési szükségletű tanulók sajátos fejlődését segíti ill. biztosítja gyógypedagógiai módszerekkel. A sajátos nevelési igényű gyermekek életében, nevelésében és oktatásában a sport különlegesen fontos szerepet játszik. A sport által ugyanis fizikai, értelmi, szociális és lelki téren is fejlődnek tanulóik. Mára már kialakult és jól működik sajátos versenyrendszerük, mely különleges besorolásaival biztosítja a győzelem és a siker esélyét. Atlétika, labdarúgás, teremlabdarúgás, asztalitenisz, úszás sportágakban házi bajnokságokon és felmenő rendszerben is versenyeznek. Az uszoda, mint az intézmény egyik egysége különlegesen jó sportolási lehetőségeket biztosít számukra. Országosan és nemzetközileg is elismert a padlóhokiban és egyes téli sportágakban nyújtott teljesítményük és elvégzett munkájuk. Elmondhatjuk, hogy mára már rendszeres résztvevői a Speciális Nyári- Téli Olimpiának, és az I. Téli Nemzeti Játékok rendezői is ők voltak.

Összegzés:
A közoktatási intézmények mindent megtesznek azért, hogy az egészséges életmódra nevelés legfontosabb színtereként megfeleljenek az elvárásoknak. Az elért sikerek következetes, kitartó munka következményei. A tanárok és sport szakemberek áldozatvállalása példamutató, de a társadalmi nehézségek, az életforma és értékrend megváltozása miatt, el kell ismerni, hogy csökken a versenyeken, a sportcsoportokban a résztvevők száma, s gyermekeink egyre nehezebben motiválhatók.


2. VERSENYSPORT
A versenyszerű sportolói jogállás a törvény szerint két kategóriából áll: az amatőr és a hivatásos sportoló. Kőszegen hivatásos sportoló nincs. Amatőr sportoló mindenki, aki nem jövedelemszerzési céllal és nem foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet. Az amatőr sportoló a sportszövetség versenyrendszerében csak akkor vehet részt, ha sportegyesületi tag, vagy sportszervezettel szerződéses jogviszonyban áll.
A versenysport funkciója az is, hogy hozzájáruljon a lakosság kultúrált szórakoztatásához, hogy elvigye a város hírnevét az ország minden részébe, azon is túl.
Kőszegen a versenysportot két, az önkormányzat által is támogatott sportegyesület képviseli:
- Kőszegi SE
- Kőszegfalvi SE
A Fitt-Box Egyesület az elmúlt időszakban alakult és önkormányzati támogatásban még nem részesül.
Kőszegen régi hagyományai vannak a sportolásnak, az első társadalmi sportegyesület 1912-ben alakult meg, mely azóta is működik, s neve mára ugyanúgy KŐSZEGI SE (KSE), mint a régi időkben.
Az egyesületben régen és ma is a labdarúgás volt a legnépszerűbb sportág, s az egyesület olimpikonjainak egyike - Lóránt Gyula - is labdarúgó volt, s ez azért is említésre méltó, mert a sporttelep az ő nevét viselve emléket is állít személyének. Sportolóként a KSE-ben nevelkedett további olimpikonjaink: Bechtold Jakab (lövészet), Dvorák László (birkózás) Horváth Attila (diszkoszvetés). A kezdetben megalakult további szakosztályok, vívás, atlétika mellett, a 20-as 30-as években volt úszó, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály is, a 40-es években sí, ökölvívó, tenisz, céllövő és súlyemelő.
Jelenleg az egyesület 9 szakosztályának 356 igazolt sportolója van.
KSE ingatlanvagyonnal nem rendelkezik, sportlétesítményei önkormányzati tulajdonban vannak, de megállapodás alapján ingyenes használattal az egyesület kezelésében:
- füves és salakos labdarúgópálya, öltözőkkel,
- 4 sávos salakos atlétikapálya távolugró hellyel, melynek rekortán nekifutója van,
- 4 sávos automata tekepálya
- 4 db salakos teniszpálya, öltözővel
- síugró pálya
A létesítményekhez tartozik egy szolgálati lakás is a sporttelep területén.

Az ökölvívó szakosztály a Vas Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Kálvária utcai edzőtermet használta évekig, melynek ingyenessége a bérbeszámítás lejártával megszűnt, de időközben kialakításra került a szintén önkormányzati tulajdonban lévő új edzőterem a Petőfi téren.
A salakos teniszpályákat és tekepályákat Sport Büfével a KSE vállalkozóknak adta bérbe, az érintett szakosztályok ingyenes edzési lehetőségének biztosításával.
A teniszpályákat a bérlő felújította, a pályák állapota első osztályú, télen a teniszsport életében először teniszsátor várja a sport szerelmeseit. Sürgős megoldást igényel a klubház, valamint az öltöző életveszélyes állapota. A tekepályák automatikája is felújítást igényelne.
A füves labdarúgó pálya állapota kiváló, a lelátók padozata, hátfala felújítása megtörtént.
A síugró sánc felújítása is befejeződött, a K-10 m, K-20 m, K-30 m sí sáncok mellett kialakításra került a pontozó tribün, a világítás, és az öltöző. Egy közép sánc kialakítása nagyban javítaná a felkészülés minőségét.
- Atlétika szakosztály
A legrégebbi szakosztályok egyike a pár évvel ezelőtti kimagasló eredmények után jelenleg csak vegetál. A sportok királynőjének ma nincs elkötelezett vezetője, utánpótlása, csak a Béri Balog Ádám Általános Iskola tehetséges atlétái végzik itt délutáni edzéseiket.
-Kosárlabda szakosztály
Hosszú megszakítás után kb. a rendszerváltozással egyidőben újjá alakuló szakosztályban, heti kétszeri edzéssel kb. 30 fiatal foglalkozik e népszerű labdajátékkal.
A csapat a Szombathelyi Városi Bajnokságon szerepel. Edzéseiknek és a bajnoki mérkőzéseknek a Balog tornacsarnoka ad otthont.
Legnagyobb létszámmal és legnagyobb múlttal a Labdarúgó szakosztály rendelkezik, a város polgárai számára a hétvégi labdarúgó mérkőzés még ma is fontos esemény.
Labdarúgó csapataink a lehetőségekhez képest eredményesen dolgoznak. A felnőtt csapat célja továbbra is a feljutás, náluk jobban szerepelt a serdülő csapat és igazán dicséretre méltó az utánpótlás teljesítménye az U13, U11, U9, és U7 bajnokságokon. Az öregfiú csapat csak alakalomszerűen játszik, s csak barátságos mérkőzéseket. A téli szezonban számos teremlabdarúgó tornán vesznek részt a csapatok. A Lóránt Gyula Sporttelepen a hét minden napján februártól novemberig edzenek, versenyeznek kb. 160-an. Nagy anyagi terhet jelent e sok csapat utaztatása, a mérkőzések rendezése. Az edzők, utánpótlás edzők, segítők és játékosok amatőr státuszban dolgoznak, többen az év 50 hetén keresztül. A sportszerek pótlása, cseréje nagy anyagi teher, mert minden nagyon elhasználódott.
Az Ökölvívás Kőszeg sporttörténetében, s a város életében jelentős szerepet töltött be, aztán évtizedekre eltűnt a város sportjából. Többen, többféle módon próbálták újjáéleszteni, s ez végül sikerrel járt, de eleinte az egyesületen kívül, hivatalos jogi keretek nélkül, nagy szponzori háttérrel s bizonytalan anyagi alapokkal. Ezért döntött úgy a KSE elnöksége az ökölvívók kérésére, hogy bővíti szakosztályainak számát, hisz anyagi nehézségek miatt egyébként nem volt ilyen elképzelés.
Mára az ökölvívók a Kiemelt "A" osztályban kerültek, sok-sok országos bajnoki helyezés, kupa győzelem után. Egyre több tehetséges ökölvívó szerepel jelentős nemzetközi ökölvívó tornán, a Bundesligában is szerepelnek versenyzőik, sajnos az olimpiára való kijutás nem sikerült a legeredményesebb versenyzőnek, Szili Istvánnak. Az ökölvívás tehát ma városunkban ismét népszerű siker sportág, jelentős tömegeket vonzanak rendezvényeik, mint az Énekes-Kelemen Emlékverseny, csapattalálkozók, helyi gálák. A sportolók 6 éves kortól minden korosztályban képviselték Kőszeget a Magyar Ökölvívó Szövetség versenyein. A nagyvonalú egyéni támogatók, vállalkozók, a Magyar Ökölvívó Szövetség segítése ellenére e sikerek egyre több pénzébe kerülnek az egyesületnek is. Nemes Emil vezetésével a szakosztály országos elismerést szerzett, s közel 10 versenyző rendszeresen kimagasló eredményeket ér el. A szakosztály életében lehet, hogy változások következnek be, mert az év végén Nemes Emil befejezi ez irányú tevékenységét. Elképzelhető, hogy az újonnan alakult boksz egyesült keretében folyik tovább a sportolók felkészítése, versenyeztetése.
Ebben az egyesületben működik az ország egyetlen Síugró szakosztálya, mely tagja a Magyar Sí Szövetségnek és a steiermarki ESV Mürzzuschlag sportegyesületnek is. A versenyzők a Kenyérhegyi (K-10, K-20, K-30 m-es) sí sáncokon, edzőtáborokban, a Jurisich Miklós Gimnázium és a Bersek József Ált. Iskola tornatermében készülnek a versenyekre. Azokban a korosztályokban tudnak jó eredményt elérni, melyek esetében a kőszegi sáncokon felkészíthetők a versenyzők. Négy versenyző válogatottként is képviseli hazánkat, ezzel Kőszeget, a Nemzetközi Sí Szövetség versenyein. Magyarországon csak Kőszegen van lehetőség versenyezni, ennek érdekében is igyekeznek egyre több versenyt szervezni. Hagyományt kívánnak teremteni a Marosvölgyi Gábor Jótékonysági Kupával, A Chernel Kupa Nemzetközi Síugró versennyel, de rendeztek Nemzetközi Nyílt Magyar Síugró Bajnokságot is.
Szükséges lenne az ifjúsági és junior korosztály megfelelő felkészítése, de ehhez gyakrabban kellene eljutni a kőszeginél nagyobb pályákra, s erre a jelenlegi anyagi helyzet mellett kevés a lehetőség. Szerencsére az egyesületi támogatás mellett szponzorok, szülők, a Magyar Sí Szövetség is segíti a szakosztályi munkát, de igazi előrelépést egy középsánc megépítése jelentene.

A Teke szakosztály régi hagyományaihoz hűen ma is működik és a labdarúgás mellett a legnépszerűbb sportág.
A szakosztályban, a sportágban hagyományosan jó munka folyik, a sportolók heti három edzéssel készülnek a versenyekre, bajnokságokra. A magyar bajnokság különböző osztályaiban – jelenleg III. osztály- szerepel a felnőtt csapat, mert jellemzően évről évre legjobb dobóinkat elcsábítják a régió jobb anyagi kondiciókkal bíró egyesületei. A csapat ezért rendre a városi bajnokság amatőr sportolóiból meríti az utánpótlást. Több emlékversenyt rendez a szakosztály, ill. bonyolítja a kőszegi amatőr teke csapatbajnokságot. Kozmor László játékos-edző hosszú ideje a legjobb dobója és önzetlen segítője a szakosztálynak. A szakosztály elérte fennállásának legnagyobb sikerét azzal, hogy a nemzetközi nyílt magyar bajnokság főtábláján a 10. helyet szerezte meg.
1926 óta különféle szinten és nagyságrendekkel, de a város sportjának palettáján mindig jelen van a tenisz .
A sportág "újkori" történetének tárgyi feltételeit az 1981-ben átadott teniszpályák biztosítják. A 80-as évek sikeres minőségi munkáját 89-től sikerült visszahozni, s 1996-tól a csapat ismét szerepel a nemzeti bajnokságban és hatodik éve az OBI-ben, a legmagasabb nemzeti bajnokságban szereplő egyedüli kőszegi csapatként. A férfi csapat harmadik helyezése az első osztályban a legnagyobb eddigi siker. Négy edző foglalkozik a felnőttekkel és az utánpótlással is nagyon jó eredménnyel. A tenisz az a sportág, ahol az utánpótlás biztosított talán épp azért, mert a szakosztályvezetés felismerte, hogy a mai világ más hozzáállást, nevelési- és egyéb módszereket igényel. Az alulról építkezés biztosított és a szakosztályon belül szépen kialakult a teljes korosztályi paletta.
Országos verseny mellett, megyei és városi korcsoportos versenyeket, kupákat rendeznek. Több mint 15 éve szerepelnek a burgenlandi bajnokságban így korukat megelőzve az "EU-ba léptek." A tekepályához hasonlóan ezt a létesítményt is bérlő üzemelteti nagy gonddal és odafigyeléssel. 3 éve sikerült két teniszpályát lefedni, így a legnagyobb gond mára az, hogy a teniszpálya nem rendelkezik öltöző-klubházzal. A pályán lévő kis ház, mely ezt a funkciót jelenleg " ellátja" statikailag veszélyes. Indokolt lenne még a center pályán egy kis lelátó felállítása is.
A legfiatalabb szakosztály a Birkózó Szakosztály, amely nagy múlttal rendelkező hagyományt ápol városunkban, hisz az olimpikont is adó sportág a legrégebbiek közé tartozik városunkban, a hetvenes években még válogatottunk is volt.
Az újjáéledést bizonyítja, hogy ifjúsági korosztályban ismét az ország élmezőnyéhez tartozó versenyzőink vannak. Diákolimpiai aranyérmes versenyző is van a csapatban, melynek tagjai a Bersek József Általános Iskolában kiváló edzők kezei alatt dolgoznak.
A tárgyi feltételek még mindig hiányosak, hisz csak némi felszerelést és versenyszőnyeget tudott az egyesület vásárolni.
Az egyesületnek egyetlen olyan szakosztálya van, amelyik nem vesz részt a versenysportban, tevékenysége inkább szabadidősport jellegű, s ez a természetjáró szakosztály.
A természetjárás egyébként sem eredménysport, itt nincsenek érmek, trófeák. A szakosztály aktívan részt vesz erdeink óvásában, a környezet védelmében, és az Írottkő 70 teljesítménytúra lebonyolításában.

KŐSZEGFALVI SPORTEGYESÜLET
Kőszegfalván 1958-ban építették a futball-pályát, azóta van a városrésznek kisebb-nagyobb megszakításokkal "foci-csapata". A legutóbbi stagnálás után 1992-ben újra egyesületet alakítottak, melynek egy szakosztálya (labdarúgás) s kb. 60 tagja van. Az eredményeik fokozatosan javulnak, jelenleg a Megyei II. osztályban szerepel a csapat.
Hobbi szinten, alkalmanként látható a pályán női foci, s sokan asztaliteniszeznek szabad idejükben. A Rába Gábor Sporttelepen jelenleg csak labdarúgó pálya és egy öltöző található, mely létesítményt nagy odafigyeléssel gondozzák. E létesítmény rendelkezik vízzel, villannyal, de a további elképzelésekhez szükséges lenne az infrastruktúra bővítése ( gáz, szennyvíz..). Szeretnének ugyanis a városrészben a nagypálya kímélése érdekében edzőpályát építeni, s felújításra szorul az öltöző is. A nemrég sport célra visszakapott területen kialakítanának egy kézilabda és kosárlabda pályát is és hosszú távon cél lenne még egy teniszpálya kialakítása is. A városrészben hiányzik egy nagyobb létszám befogadására alkalmas terem is, ennek felépítése is az ott élők hoszzú távú tervei között szerepel. Az egyesület fenti céljai eléréséhez az önkormányzat szakmai és anyagi segítségére is számít.

Fitt-Box Egyesület
Az egyesület most alakult, 20 alapító tagja van. Két korcsoportban 15-15 gyermek vesz részt az edzéseken és a legjobbak már versenyekre is járnak. Eredményeikről már a megyei lapban is rendszeresen tájékozódhatunk. Edzéseiket jelenleg a Magtár Sport Klubban tartják. Bevételeik csak a tagdíjakból és némi szponzori támogatásból vannak, így nehéz biztosítaniuk a versenyzéshez szükséges anyagiakat. A jövőben szeretnének önkormányzati támogatáshoz jutni, főleg akkor, ha a KSE ökölvívó szakosztálya az ő berkeikben folytatná tovább munkáját.
Összegzés:
A 90-es években bekövetkezett társadalmi átalakulás következményeként a sportszervezetek működésére ellentétes folyamatok hatottak. A finanszírozási lehetőségek beszűkültek, az állami támogatás jelentősen csökkent. A vállalkozások kivonultak a sportból, az önkormányzatok szerepvállalása jelentősen megnőtt, s ez így történt Kőszegen is. Szponzorokra egyre inkább szükség lenne, mert jelenleg ez a kör nagyon szűk, s igazi nagy támogatók nincsenek.
A nyugati határ közelsége is rossz hatással van a város sportéletére, hisz a kinevelt utánpótlás egy része inkább Ausztriában próbálkozik.
A városban lévő sportlétesítmények állapota kisebb felújítások ellenére nagyrészt elavult, így nem mondhatunk le a további felújításukról.
Vékony alapokon nyugszik és súlyos anyagi gondokkal küzd utánpótlás-nevelésünk.
Az elért sikerek mellett is látni kell, hogy a megfeszített munka mellett is a mindennapos túlélésért folyik a harc.

3. SZABADIDŐSPORT
Szabadidős sportoló az a természetes személy, aki nem sportegyesület, illetve sportvállalkozás keretében végez sporttevékenységet, vagy amennyiben szervezett formában sportol, nem vesz részt "hivatalos" versenyeken. Mindez azt jelenti, hogy szabadidős sportolónak minősül mindenki, aki kikapcsolódásként barátaival rendszeresen focizik, uszodába jár, kosarazik, karatézik, kocog, tornára jár, vagy éppen túrázni megy.
A szabadidősport jelenléte a város életében pozitívan hat a város egészére, a hagyományok ápolására az értékek megőrzésére, a lakosság egyészségére, résztevői széles körből kerülnek ki, (fiatalok, közép korosztály, nők, férfiak, diákok, gyermekek) létszámuk is jelentős, de elégedettek nem lehetünk.
Megmutatkozik egy profi segítő hiánya annak ellenére, hogy ezt a sporttevékenységet nem kell túlszabályozni, jogi keretek közé szorítani, de támogatni, segíteni szükséges lenne. Nagy múltú jelentős sportesemények szűntek meg, - "Legjobb Magyar Atlétacsalád", "Odonits István Emlékverseny" - de régi fényében él a "História Futás", s egyre népesebb táború pld. a "Szilveszteri Kocogás".
A város szabadidős-sporttevékenysége változatos képet mutat, s biztosít szinte egész éven át sportolási lehetőséget. Ezek bemutatása rendhagyó módon kezdődjön az óvodai sporttal, hisz ez az "intézményi sport" nem sorolható sem a diáksporthoz, sem a versenysporthoz, de jelentősége éppolyan fontos, mint a magyar ÁBC "a" betűje.
Az óvodás korú gyermek lételeme a mozgás, nehezen képzelhető el tartós nyugalmi állapotban, mégis egyre többször tapasztalhatók a mozgásszegény életmódból adódó problémák (tartáshiba, lúdtalp, gyenge állóképesség). Mindezek miatt fontos feladat a rendszeres testedzéssel kapcsolatos szokások kialakítása, hisz ezek a korai mozgásélmények megalapozói lehetnek a későbbi, felnőttkori életmódnak.
Minden óvodánk Helyi Nevelési Programja méltóképpen foglalkozik a sporttal, s minden óvodai csoportban van mozgásra inspiráló eszköz.
Minden óvodánkból járnak gyerekek "ovistornára", "ovis focira" . Az uszodahasználat ezzel a korosztállyal, főleg csoportosan igazán sok gonddal jár, s pénzbe is kerül még intézményesen is, hisz az óvodákban nincs oktatást vállalni tudó szakember, mint az iskolákban. A szülők áldozatvállalásának köszönhetően azonban egyénileg sok óvodás jár úszásoktatásra.
A Kőszegi Kerékpáros Egyesület a szabadidős sporttevékenység legszélesebb palettáját kínálja a kőszegi és az ide látogató érdeklődőknek. Nem rendelkeznek nagy múlttal, de jelenük annál színesebb, mozgalmasabb és tartalmasabb. Az egyesületnek öt – mountainbike, túra kerékpár, snowboard, paintball és lövészet- szakosztálya van, s közel száz tagja.
A városban ez az egyetlen alulról építkező, önszerveződő, kiemelkedően jól működő szervezet, amely országos elismertséget is szerzett. Önerőből, pályázatok útján szerezték ingó és ingatlan vagyonukat, így tulajdonukat képezi a Csónakázó-tó mellett található Kerékpáros Centrum épülete, 50%-ban tulajdonosai és kezelői a kőszegi Lőtérnek. Ingó vagyonuk legértékesebb részei a kerékpárok és egyéb sportfelszerelések, irodai felszerelés ( számítógépek..), szállító jármű. Nagy eredmény , hogy közreműködésükkel újra működési engedélyt kapott a lőtér, és ők az önkormányzati tulajdonban lévő kőszegi sí-és szánkó pálya karbantartói, üzemeltetői. Jelentős költségvetésükhöz sem állami, sem önkormányzati segítséget nem kérnek, mert szponzorok, pályázatok és bevételeik biztosítják működésüket. A tagdíj bevételen kívül jelentős bevételi forrásuk a sporteszközök - kerékpárok, csónak, vizibicikli – kölcsönzéséből származik, ami hasznos a kőszegi és vendégként érkező kikapcsolódni vágyók számára is.
Versenyek sorát szervezik és bonyolítják a kőszegi hegységben és a városban is. Az egyesület elnöke Stampf Ferenc és a szakosztályok vezetői és az ő segítőik, elismerésre méltó módon végzik a sport és szabadidős tevékenységek biztosítását, segítését.
Terveik között szerepel a sí- és szánkópálya felújítása, lőfegyverek vásárlása, a paintball kedvelők részére dzsungel pálya építése és a Csónakázó- tó környékén egy gyermek mountainbike akadály pálya kialakítása.
A kispályás labdarúgás sok kisebb közösségnek a legkedveltebb szabadidős programja, persze egyelőre Kőszegen csak a férfiak körében. Van olyan, hogy egy munkahelyi közösség, vagy egy szakma, vagy a barátság a csapat kovácsolója. Rendszeresen edzenek, tornákat szerveznek, előfordul, hogy hasonló önszerveződő csoportokkal a megyén- vagy az országhatáron kívül is találkoznak.
1994-ben alakult meg a röplabda csapat volt régi röplabdásokkal ill. a sportágat, mozgást kedvelő feleségek, férjek vegyes részvételével.
Saját maguk kedvtelésére, heti rendszerességgel tartanak edzéseket, télen a sportcsarnokban.
A város természeti környezetéhez, alpesi jellegéhez kapcsolódhatnak a téli sportok, a síelés, szánkózás. Összefogással és segítséggel a lesikló pálya újra elfogadható állapotba van, a felvonót fel kell újítani, s a szánkó-pálya állapota sem kielégítő.
A versenysport mellett amatőr szinten is nagyon kedvelt sportág a teke, mindkét szinten nagy hagyományokkal. A női és férfi városi teke bajnokságok, - a tekepálya bérlőjének közreműködésével – a szakosztály szervezésében ma is rendszeresek és népszerűek.
Korhatár nélkül űzhető másik népszerű sportág a tenisz, mindkét nem számára, akár vegyesen is remek szabadidős tevékenység. A pálya bérlője nem csak szép és rendezett környezetet biztosít, de segíti a kezdőket, a "haladóknak" házi versenyeket szervez. Egy színvonalas öltöző Klubház igénye ebben az esetben is felmerül.
A lehetőségek bővültek azzal, hogy a Dr. Nagy László EGYMI területén is felújították a teniszpályákat és azok is a sportkedvelők rendelkezésére állnak.
Kőszegen vannak hagyományai az asztalitenisznek, de a régi színvonalhoz képest a kilencvenes évekre a sportág teljesen megszűnt. Hat éve alakult egy amatőr felnőtt férfi csoport Terplán Zoltán vezetésével és ma már két csapattal is rendszeres résztvevői a megyei bajnokság. Tavaly érték el legjobb eredményüket azzal, hogy 3. helyezettjei lettek a megyei bajnokság. Szeretnének az egyesület szakosztályaként sportolni, de erre vonatkozó kérésüket az egyesület, elsősorban pénzhiány miatt elutasította.
Formailag a KSE-hez tartozik a természetjáró szakosztály, mely gyakorlatilag beleolvad a természetjárást önszerveződő módon, kikapcsolódásként űzők csoportjába. A természetjárás egy olyan sport, melyet korhatár nélkül óvodás és nyugdíjas is végezhet, s ráadásul akár együtt is. A hétvégeken túrára indulók a munkahelyi és iskolai fáradságot "járhatják ki" magukból, s e közben ismerkednek környezetükkel, feltöltődnek élményekkel. A helyi túráknak nincs költségigénye, a távolabbiakat a sportalapítvány segíti. Kőszegen 50-60 fő hódol e szenvedélynek.
A város életében, így sportéletében is jelentős esemény volt a Kőszegi Regionális Gyógyterápiás Uszoda átadása. Az uszodát először az "Akarat Gyógysportklub KHT" üzemeltette, jelenleg A Dr. Nagy László EGYMI intézményegységeként szolgálja az úszást-kedvelőket és az iskolák tanulóit.
Sok kőszegi és Kőszeg környéki szülő viszi gyermekét úszásoktatásra, vagy gyógyúszó csoportba.
Az iskolák szervezett úszásoktatása példamutató, az önkormányzat anyagi segítsége a továbbiakban is elengedhetetlen. Régi, kőszegi álom vált valóra, a lakossági érdeklődés ezt mégsem igazolja vissza. Egyre több vidéki vendég veszi igénybe ezt az ideális kikapcsolódási lehetőséget, s űzi az egészségmegőrzés szempontjából oly fontos sportot, az úszást.
Összegzés:
Szabadidősportban megszűntek a munkahelyi versenyek, a sportot népszerűsítő sportnapok, bemutatók, ugyanakkor egyéni kezdeményezések már eredményeznek új versenyeket. Egyre népszerűbbek a küzdősportok, a kondicionáló tornák, de a szabadidős tevékenységi formákban részvetők száma még mindig elmarad a kívánatostól. Az utóbbi években sportklubok is nyíltak majd szűntek meg a városban, jelenleg a Magtár Sport Klub kínál tárgyi feltételeket és szakmai segítséget a mozogni vágyóknak. Még mindig szűk az a réteg, amely szabadidejét, anyagi lehetőségét rendszeresen, saját egészsége megőrzésére áldozza.
Az előrelépéshez a jelenlegi életmód gyökeres megváltoztatása, a jövedelmi-, a munka- és táplálkozási-, életmódbeli viszonyok változása is szükséges.


III. ALAPELVEK, FELADATOK
A koncepció hosszú távú és érvényes alapelvei:

- A sportoláshoz való jog az állampolgárok – alkotmány által biztosított – alanyi joga.
- A sport az emberhez, mint szellemi lényhez tartozó sajátosság, amely hozzásegít testünk, lelkünk megismeréséhez,megedzi akaratunkat.
- Alapvető érdek, hogy a sport valamennyi társadalmilag hasznos funkciója érvényesüljön, s értékeinek megfelelő támogatást nyerjen.
- Gyermekeink és az ifjúság erkölcsi-fizikai nevelésében, a személyiség formálásában különösen jelentős és kiemelt lehetőségként vegyük figyelembe a "s p o r t o t"!

A koncepciót megvalósítandó FELADATOK
Az irányító munka területén:
• Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testület éves költségvetésben állapítja meg, a sportcélú támogatás konkrét mértékét a rendelet szerint. A támogatási összeg az éves költségvetés keretein belül növelhető.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente ellenőrzi az önkormányzati sporttámogatás felhasználását.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente, a képviselő-testület legalább két évente napirendre tűzi a sportbeszámolót.
• A Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság évente felülvizsgálja és értékeli a sportkoncepciót, s ha szükséges módosítását kezdeményezi.
• A Polgármesteri Hivatal munkamegosztásában egyértelműen meg kell jeleníteni és konkretizálni a sporttörvényből adódó feladatokat, illetve azok ellátásának feltételeit.
• A versenyeken kiemelkedően teljesítő tanulók és a társadalmi sportaktívák jutalmazását minden év utolsó negyedévében meg kell oldani.
• A KSE száz éves évfordulójának (2012) méltó módon történő megünneplését biztosítani kell.

1. ISKOLAI SPORT- DIÁKSPORT

• A Városi Diáksport Bizottság szervezi és bonyolítja továbbra is a város-, városkörnyéki versenyeket, az iskolák vezetésével és a testnevelő tanárokkal együttműködve.
• A városi- városkörnyéki versenyek lebonyolításának költségei tovább is az önkormányzat "diáksport" szakfeladatán kerüljenek megtervezésre.
• Az oktatási intézmények sportfeladataik megoldásához az anyagi fedeztet, költségvetésükben irányozzák elő.
• Az iskolai sport elsődleges feladata továbbra is az egyesületekben nem sportoló, a versenysportba be nem kerülő tanulók testedzésének biztosítása és szervezése. Ezt a jövőben a testnevelési órák és tanórán kívüli foglalkozások keretében kell megoldani.
• Folytatni kell a tanulók úszásoktatását.
• A sportcsarnok, tornatermek használatánál elsőbbséget kell biztosítani a szervezett diáksportnak, s városi versenysportnak. A teremhasználat feltételit (fenntartási költségek, terembérlet) felül kell vizsgálni, s az iskola költségvetésében biztosítani kell. A tehetséggondozás és az utánpótlás nevelés érdekében az iskolai versenyeken, a diáksport felmenő rendszerű versenyein vegyenek részt az egyesületi sportszakemberek.
• A gyógytestneveléssel kapcsolatos teendőkről a közoktatási törvény rendelkezik ugyan, de általános iskolai szinten nem megfelelő ennek ellátása, ezért az iskolák fordítsanak e területre nagyobb figyelmet.

2. SZABADIDŐSPORT

• Meg kell vizsgálni a kőszegi szabadtéri strand működtetésének lehetőségeit.
• Segíteni kell az önszerveződő csoportok munkáját és minden olyan kezdeményezést, amelyek a lakosság közérzetét pozitívan befolyásolja.
• A sportélet szinten tartása, fellendítése érdekében, a már hagyománnyal rendelkező sportesemények folytatásához és bővítéséhez a lehetőséget biztosítani kell.
• A hagyományos rendezvényeket, História-futás, Szilveszteri Kocogás, kispályás labdarúgás, teke, tenisz sportágak kupáit folytatni kell.
• A nők még mindig alacsony részvétele miatt az iskolás korosztálynál kezdve, női sportágakban növelni kell a kupák, versenyek rendezvények számát.
• Az iskolák bérleti díj ellenében továbbra is adjanak helyet szabadidősport csoportoknak, baráti köröknek, szervezzenek önköltséges tanfolyamokat. A KSE jelenlegi és leendő pályái térítésmentesen szolgálják a szabadidősportot.
• Segíteni kell egy szabadidős sportcentrum kialakítását, elsősorban a régi un. "KRESZ-park" területén.
• Meg kell vizsgálni egy új szánkó-, sífutó-, lesiklópálya útvonal kialakításának és üzemeltetésének lehetőségeit.

3. FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SPORTJA
• Külön figyelmet kell fordítani a fogyatékosok sportprogramjainak, sporteseményeinek szervezésére.
• Az önkormányzat célul tűzi ki valamennyi sportlétesítmény akadály-mentesítését.

4. VERSENYSPORT ( egyesületi sport)

Kőszeg város önkormányzata tiszteletben tartja a sportegyesületi önállóságot és a feladatokat is annak csorbítása nélkül fogalmazza meg. A sportszervezeteket továbbra is kiemelten támogatja, és ezen belül a versenysportot. A támogatás megállapításánál előnyben részesülnek a város nevét viselő egyesületek, nem kaphatnak támogatást azok, akinek köztartozása van, a kapott összeget nem rendeltetés szerint használták, illetve azok a szervezetek, vállalkozások, akik tevékenységüket nem Kőszegen végzik.
• Az atlétika – mint alapsportág – szerepeljen az egyesületi sportban.
• Az iskolai és egyesületi sportlétesítmények kölcsönös használatára vonatkozóan kössenek megállapodást az érintett vezetők, ha szükséges kérjék ehhez az önkormányzat segítségét. (Ha ez nem lehetséges a költségvetésekben kell biztosítani a bérlés tényleges anyagi fedezetét.)
• A versenysportot elsősorban a létesítmény-feltételek további minőségi fejlesztésével kell előbbre juttatni, nevezetesen:
- Az atlétika pálya salakozását meg kell oldani
- A tekepálya üzemeltetése továbbra is ( hosszú távon) bérbe adással történjen.
- A tenisz-pálya szintén bérlő által üzemeljen tovább, s a bérlő, egyesületi, önkormányzati
összefogással alakítson ki egy öltözőt és klubhelyiséget.
- A Kenyérhegyen, a síugró pályán a kalandpark építési projekt keretében, meg kell
valósítani a középsánc kialakítását.


5. KAPCSOLATOK
A sport különböző területei közötti – úgy mint az iskolai testnevelés, diáksport, szabadidősport és a versenysport, illetve az e területen dolgozó sportvezetők – kapcsolatok javítása érdekében szükséges az illetékes szervezetek hatékonyabb bevonása, a feltételek javítása.
Fel kell tárni és ki kell használni a testvér- és partnervárosi kapcsolatokban a sport területén rejlő lehetőségeket (csereprogramok, sportszakmai konzultációk, stb.).
Elő kell segíteni az iskoláskorú sportolók városi sportszervezetekbe történő folyamatos irányítását, valamint a tehetséges vidéki sportolók városi sportegyesületekhez történő orientálását.
- Kőszeg Város Önkormányzata, mint jelenleg is legfőbb támogató ezután is hatékonyan kíván részt venni a város sportéletében. (Elsősorban intézményei is sportszervei útján.)
- A hagyományosan jó sportkapcsolatok mellett, a testvérvárosokkal több sportágban sporttalálkozót kell létrehozni.
- A sportorvosi ellátást továbbra is helyben kell biztosítani.
- A sport propagandája a helyi újságban jó, a megyei napilapban esetleges, ezt javítani szükséges, a plakáton történő tájékoztatást eddigi színvonalon kell folytatni.



IV. AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS, FORRÁSAI, MÉRTÉKE, TERÜLETEI

Az önkormányzatok forrásai a sport támogatásához fokozatosan és folyamatosan szűkülnek.
Míg korábban két biztos forrást jelentett az önkormányzatok számára a települési sport normatíva és az iskolák tanulói sport normatívája, mára csak összevontan és lecsökkentve kap az önkormányzat központi támogatást, a tanulói sport normatíva pedig egy éves " visszatérés" után ismét megszűnt.
Egyéb forrásként estlegesen rendelkezésre állnak a meghirdetett EUpályázatok és a Wesselényi Közalapítvány pályázatai.
- Az önkormányzat által 1 millió forintos alaptőkével létrehozott " Kőszeg Sportjáért Közalapítvány" működése a civil szerveteknek biztosít némi segítséget, de az alapítvány bevételei esetlegesek és sajnos csökkennek.
- A hivatal költségvetésében továbbra is szerepeljen a "diáksport"szakfeladat, melynek összege az éves költségvetéskor kerül elfogadásra, hogy biztosítsa a versenyek lebonyolítását.
- Az önkormányzat az iskolai sportot az intézmények költségvetésében, ill. intézményi támogatásban, a versenysportot az egyesületeknek biztosított támogatással segíti.
- A sport célú egyesületi támogatás az éves költségvetésben kerül meghatározásra.
- A sporttámogatók, szponzorok, sportmecénások megnyerésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

ÖSSZEGZÉS

Kőszeg városban több mint tízezer polgár él, az oktatási intézményekben közel kétezer gyermek,fiatal sportol rendszeresen, így majdnem minden családban jelen van a sport.
A városi sportkoncepció kidolgozásakor arra vállalkoztunk, hogy Kőszeg sportéletét bemutassuk, megfogalmazva a jövőre vonatkozó célokat, feladatokat.
Egész nemzetünkre fontos, hogy polgárai egészségesek legyenek, mert az a nemzet lesz erős, melynek épek, egészségesek fiai.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a sport fontosságát felismerve a fentiek szerint határozza meg a város sportéletének fejlődési irányait, s fogadja el a város sportkoncepcióját.

Kőszeg, 2009. november 5.


Huber László s. k.
polgármester