2011. Május 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2011. évi költségvetéséről szóló 5/2011. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Tájékoztató az SOS Gyermekfalu elmúlt 5 évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszeg városban végzett 2010. évi gyermekvédelmi munkáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2010. évi munkájáról.
5. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának munkájáról.
6. - Beszámoló a hulladékszállítás kötelező igénybevételével kapcsolatos képviselő-testületi határozatra tett intézkedésekről.
7. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. könyvvizsgálói szerződésének jóváhagyása.
8. - Tájékoztató az uszoda helyzetéről.
9. - Az egészségház szerződésének felbontása.
10. - Az Újvárosi Óvoda alapító okiratának módosítása.
11. - Szombathely Megyei Jogú Város szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer fejleszté-sével („ISPA projekt”) kapcsolatos döntések.
12. - A gimnázium kollégiuma tetőfelújítására vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
13. - A foglalkoztatási paktum pályázat konzorciumi tagjainak feladatellátási megállapodása.
14. - A Magyar Íjász Szövetséggel kötendő együttműködési megállapodás.
15.a - Vagyonügyek: A Tüskevár utcai úszótelkek értékesítése.
15.b - Vagyonügyek: A Velemi u. 34/B. fsz. 2. alatti lakás értékesítése
15.c - Vagyonügyek: Üres ingatlanok értékesítése.
15.d - Vagyonügyek: A Liszt Ferenc utca 3. alatti üzlethelyiség értékesítése.
18. - Jelentések lejárt határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Sürgősségi előterjesztés: helyi közösségi közlekedés támogatása
8. napirendi pont:
Tájékoztató az uszoda helyzetéről.

Tisztelt Képviselő-testület!

A kőszegi uszoda fenntartásával kapcsolatos problémákkal 2010. szeptemberében foglalkozott először az akkori képviselő-testület.
Előtte ugyanis, az uszoda fenntartója, a megyei önkormányzat jelezte, hogy az intézmény vezetése a részére előírt költségvetési kiadás-megtakarítást csak úgy tudja teljesíteni, ha a felügyeleti szerv engedélyével bezárhatja az uszodát. Ezt elkerülendő, akkor a megyei önkormányzat vezetősége tárgyalást kezdeményezett Kőszeg város vezetőivel, továbbá a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatójával és Bük város polgármesterével annak érdekében, hogy hajlandóak lennének-e egy, az uszoda működtetését ellátó gazdasági társaság alapításában részt venni. A tárgyaló felek nem zárkóztak el a kezdeményezéstől, majd a lefolytatott egyeztetések figyelembevételével a megyei önkormányzat elkészítette az uszodát működtető gazdasági társaság alapító okiratának tervezetét és az érintett önkormányzatoknak azt megküldte.
Bük végül is nem fogadta el a társaságba való belépést. A megyei önkormányzat pedig, majd ezt követően a kőszegi képviselő-testület is olyan határozatot hozott, mely konkrétumokat nem, csupán szándéknyilatkozatot tartalmazott arra nézve, hogy „az önkormányzat hozzá fog járulni a kőszegi uszoda további közös fenntartásához azzal, hogy a végleges döntést az üzemeltetés feltételeinek ismeretében az új képviselő-testület hozza meg” [161/2010. (IX. 30.) képviselő testületi-határozat].
Az idei évben az uszoda ügye a költségvetés készítése idején vetődött fel, hiszen a fenntartó március 1-vel be akarta zárni az uszodát. A megyei közgyűlés elnökével történt tárgyalás valamint a kőszegi önkormányzat által biztosított 7 M Ft-os támogatás eredményeképpen sikerült elérni, hogy a tanév végéig az uszoda a jelenlegi rendszer szerint üzemelhet.
Ezzel egyidejűleg a képviselő-testület a 20/2011. (III. 3.) határozatával az uszoda sorsának megnyugtató rendezése érdekében egy munkacsoport létrehozásával bízott meg. A képviselő-testület a munkacsoport feladatául szabta, hogy vizsgálja meg a jelenlegi működtetés feltételeit, a marketing tevékenység megszervezését, a pénzügyi háttér biztosítását és tegyen javaslatot az uszoda további működésének biztosítására. Ahogy már a képviselő-testületet erről tájékoztattam, a munkacsoport tagjainak a következő személyeket kértem fel: Básthy Béla alpolgármester, dr. Mátrai István, Simonits Zsolt, Kiss Péter bizottsági elnökök, Kiss Zoltán képviselő, Kapy Ferenc külső bizottsági tag, Nagy Gábor a Dr. Nagy László EGYMI igazgatója, Szabó Erika pénzügyi vezető, Dejcző Antal uszodavezető, dr. Zalán Gábor aljegyző, Rimányi Krisztina, Sőbér Aurélia osztályvezetők, Szabó Marianna, Krizsovenszky Lajosné ügyintézők, Krizmanich István tanácsadó, valamint dr. Küttel István és Kütsán Antal törzsvendégek.
A munkacsoport négy megbeszélést is tartott, melyek nagyon hasznosak, konstruktívak és előremutatóak voltak. Több kiaknázatlan lehetőséget is feltárunk, melyek az uszoda jobb kihasználtságát és ezáltal több bevételt hoznak. Javaslatunkra új, kedvezőbb bérleti konstrukciót dolgozott ki az intézmény vezetősége. Levélben megkerestük a szállásadókat, hogy ajánlják vendégeiknek az uszoda kínálta lehetőségeket. Két képviselő közreműködésével honlap készült az uszodáról és az ország minden általános és középiskolájának – figyelemfelkeltő céllal – elküldték az információkat. A közeli ausztriai településeknek is ajánlottuk az uszoda szolgáltatásait, főleg az úszásoktatást a tanulók részére. Megvizsgáltuk a gyógyterápiás úszás bővítésének lehetőségét.
Szintén levélben megkerestük a környéken lévő cégeket, munkáltatókat, hogy lehetőségük szerint vásároljanak a munkavállalóik számára bérleteket. (A cégek közül csupán a Forma Vitrum Kft. jelezte vissza ezirányú szándékát.)
A marketing tevékenységet tovább bővítettük azzal, hogy a város utcáira (5 helyen) kikerültek az uszodát jelölő táblák.
Az épület és a gépészet állapotára vonatkozó vizsgálat elvégzésére felkértem a sárvári fürdő igazgatóját, Vancsura Miklós urat, aki szakértők bevonásával ugyan elkészítette a részletes állapotfelmérést és javaslatokat is tettek a gazdaságosabb működtetésre vonatkozóan, de ennek részleteit akkor ismertetjük, ha konkrétan felmerül, hogy vegye át a város üzemeltetésbe az uszodát a megyétől, vagy közösen üzemeltessük azt.
Amennyiben a fentiekben döntést kellene hozni, természetesen a Tisztelt Képviselő-testület elé fogom terjeszteni a javaslatot.

A tájékoztatót megtárgyalta mindhárom bizottság és a képviselő-testület felé elfogadásra javasolják.
Kérem a T. Képviselő-testületet a tájékoztatás elfogadására.


Kőszeg, 2011. május 20.



Huber László s. k.
polgármester



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az uszoda helyzetéről szóló tájékoztatást elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.