2014. Február 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A köztemetőkről és a temetkezésről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól valamint a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló új önkormányzati rendeletek megalkotása.
3. - A helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A helyi sportélet támogatásáról szóló 13/2009. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A Kőszegi Sportklubbal kötött Középtávú Támogatási Megállapodás valamint Ingatlanhasznosítási Szerződés felülvizsgálata.
7. - A települési értéktár Szervezeti és Működési Szabályzatának és munkatervének jóváhagyása.
8. - A hulladékgazdálkodási közszolgálati szerződés jóváhagyása.
9. - Tájékoztató a hulladékgazdálkodási tevékenység helyzetéről.
10. - Egyéb városüzemeltetési feladatok 2014. évi keretszámainak meghatározása.
11. - A központi orvosi ügyelet (Kőszeg, Munkácsy M. u. 17.) helyiséghasználatára kötött megállapodás megszüntetése.
12. - A Jézus Szíve Templom lépcső felújítására többlettámogatás biztosítása.
13. - Az ISES Alapítvánnyal kötött megállapodás módosítása.
14. - A levéltár ingyenes raktárhasználata.
15. - A Kőszeg 0164/34. hrsz. alatt lévő földrészlet – Abért tó– önkormányzati tulajdonba kérése (rendkívüli előterjesztés).
16. - A 2014. évi városbejárási terv jóváhagyása.
17. - A 2014. évi vagyonkoncepció jóváhagyása.
18. - A Kálvária u. 16. alatti önkormányzati lakás további hasznosítása.
19. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásba helyettes képviselő megválasztása.
20. - Javaslat a karácsonyfa égetés elkerülésére.
21.a - Vagyonügy: Az ABIC Kft. vételi szándéka.
24. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
26. - Rendkívüli előterjesztés: a Kőszeg, 2975/94 hrszú ingatlan megosztása
9. napirendi pont:
Tájékoztató a hulladékgazdálkodási tevékenység helyzetéről.

Tisztelt Képviselő-testület!


A hulladékról szóló törvény jogszabályi előírásai, valamint a Környezetvédelmi Hatóság előírásai jelentős mértékben befolyásolják 2013-2016 éves időszakban a hulladékgazdálkodási tevékenységünk gazdasági kondícióit, és nagyságrendje miatt az egész Városüzemeltető Kft. tevékenységét.
Ezekről az előírásokról és várható hatásairól az éves beszámoló keretein belül tájékoztattam a Képviselő-testületet és kértem segítségét is, hogy a 2013-as évben a kötelező közszolgáltatási feladatainkat zökkenőmentesen el tudjuk látni, fizetési kötelezettségeinknek és a hatósági előírásoknak eleget tudjunk tenni.
Fontosnak tartom, hogy a Képviselő-testületet még a kötelező éves beszámoló előtt tájékoztassam a hulladékgazdálkodási feladat 2013 évi teljesítéséről és a 2014 év lehetőségeiről, várható nehézségeiről.
1. A Környezetvédelmi Felügyelőség által előírt gázkezelő rendszer beruházás megvalósult. A létesítmény műszaki átadása megtörtént. A beruházási költség teljes összegben kifizetésre került. Jelenleg a rendszer használatba vételi eljárása folyik.
2. Elkészítettük a Kft. 2013-2016 időszakra szóló Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervét, melyet az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) jóváhagyott.
3. További tevékenységünkhöz az OKTVF a benyújtott kérelmünk alapján a szükséges Közszolgáltatói engedélyt megadta, amely 2018. decemberig érvényes.
4. Rendelkezünk a törvény által előírt OHÜ (Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség) minősítéssel. A minősítést minden évben meg kell szerezni, újítani.
5. A Képviselő-testület döntése alapján 2014. március 1-től a Városüzemeltető Kft. végzi a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását. A szállításhoz szükséges eszközöket az Önkormányzat által átadott forrásból beszereztük. A tevékenységhez szükséges engedély beszerzése, illetve a szennyvíz elhelyezésére szolgáló szerződés megkötése folyamatban van. 3 fő gépkezelő dolgozót a tevékenység ellátásához szükséges képzésre beiskoláztunk, 2014. február 8-án sikeres vizsgát tettek.
6. 2013. szeptember 1-től Kőszeg területén bevezettük a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtést, a gyűjtőszigetes hulladékgyűjtés párhuzamos megtartása mellett. Az intézkedést több lakossági fórum előzte meg, és a helyi, illetve megyei sajtó is beszámolt róla. Az új rendszer bevezetésétől hosszú távon a szelektíven gyűjtött hulladékok mennyiségének jelentős növekedését várjuk, legalább olyan szintig, hogy a jelenleg még veszteséges, de kötelező tevékenység önfenntartó legyen.
Problémát jelent, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tevékenységét még a mai napig nem kezdte meg, a jövőbeni működésről semmilyen információval nem rendelkezünk, így azt sem tudjuk, hogy a társulás működése milyen hatással lesz a hulladékgazdálkodásunkra, nem ismert számunkra az sem, hogy a társulási pályázat keretein belül beszerzett eszközök milyen módon kerülnek szétosztásra, vagy a társulás milyen tevékenységeket vállal át a jelenlegi szolgáltatóktól. Ennek ismerete azért is fontos lenne, mivel a hulladékgazdálkodásai tevékenységünket a 2005-ben pályázati forrásból beszerzett gépekkel végezzük és a gépjárműpark saját erőből történő megújítására forrásaink abszolút nincsenek. Meg kívánom jegyezni, hogy ezek az eszközök túlnyomórészt önkormányzati tulajdonban vannak, így az ezek után képzendő amortizáció is az Önkormányzatnál keletkezik, ebből azonban az elmúlt 9 évben eszközpótlásra nem került sor.
7. A rezsicsökkentésről szóló törvény hatása most már az egész 2014 évet érinti, ezért 2013 évhez képest további 7,5 millió Ft-os (a 2012 évhez képest 15 millió Ft-os) bevételcsökkenést okoz.
Mint a 2013 évi beszámolóban jeleztem, a lerakási járulék mértéke 2014 évben plusz 3 Ft/kg összeggel növekszik. Ez a 2013 évi adatok ismeretében újabb 18 millió Ft (2012 évi bázishoz képest 36 millió Ft) többletkiadást jelent.
Tekintettel arra, hogy a 2014 évi összes bevételünk 105 és 110 millió Ft között várható, a plusz 36 millió Ft-os többletköltség kigazdálkodására reális esély nem mutatkozik pillanatnyilag.
8. 2014 januárjában lehetőségünk nyílt a rezsicsökkentés és lerakási járulék okozta negatív pénzügyi hatások kompenzációjára pályázatot benyújtani 10,313 millió Ft értékben.
A pályázat eredményessége esetén a 2014. I. féléves hulladékgazdálkodási tevékenységünk pénzügyi feltételei biztosítottak lennének. Ennek hiányában szükséges lenne az Önkormányzat támogatása. Ennek mértékét pillanatnyilag meghatározni még nem tudjuk, de nagyságrendileg a kompenzációs pályázat összegével azonos.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a beadott pályázat eredményességének, valamint a Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tevékenységének beindulása függvényében a tevékenységünkhöz szükséges támogatást megadni szíveskedjen.

A tájékoztatót megtárgyalta a pénzügyi és a városfejlesztési bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.


Kőszeg, 2014. február 21.


Tisztelettel:


Kovács István s. k.
igazgató



Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodási tevékenység helyzetéről szóló tájékoztatót tudomásul veszi, egyúttal felkéri a Városüzemeltető Nonprofit Kft igazgatóját, hogy a Képviselő-testület április havi ülésén adjon tájékoztatást a benyújtott pályázat eredményéről és tegyen javaslatot – amennyiben szükséges – a támogatás formájára és mértékére.

Felelős: Kovács István igazgató
Határidő: a Képviselő-testület április havi ülése.