2014. Március 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2013. évi tevékenységéről.
3. - A nem közművel ellátott háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhe-lyezéséről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása és a szolgáltatóval kötendő közszolgáltatási szerződés jóváhagyása.
4. - A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
5. - Az önkormányzat 2013. évi költségvetéséről szóló 4/2013. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 38/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - A temetkezési közszolgáltatási szerződés módosítása.
9. - A Főkefe Nonprofit Kft.-vel kötendő közszolgáltatási szerződés jóváhagyása.
9. - A teniszpályára vonatkozóan új bérleti szerződés kötése.
10. - Beszámoló az önkormányzat és a civil szervezetek részére 2013. évben juttatott tá-mogatásokról, továbbá az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolatrendszerének áttekintése.
11. - Lajos Levente Soma rendezési tervvel kapcsolatos kártalanítási kérelme.
12. - Mozgássérült moped tároló elhelyezése.
13. - A 2014. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
14. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház érdekeltségnövelő pályázaton való részvétele.
15. - Tájékoztató az „Ifjúság – állampolgárság – részvétel” (Youth – citizenship – Participation) c. Európai uniós projektről.
16.a - Vagyonügyek: Nyilatkozat a 06/11 hrsz-ú ingatlan elővásárlási jogáról.
16.b - A Readines Kft. f.a. tulajdonát képező ingatlanokról szóló döntés.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
2. napirendi pont:
Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2013. évi tevékenységéről.

A Kőszegi Polgárőr Egyesület
Szakmai beszámolója
Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő Testületének
Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszegi Polgárőr Egyesület 2013. évben tovább folytatta az Alapszabályában rögzített tevékenységét, melynek célja Kőszeg közbiztonságának megszilárdításához, javításához és a bűncselekmények megelőzéséhez szükséges állami közfeladatok ellátásának támogatása. A rendőrség, a helyi önkormányzat és a lakosság között bűnmegelőzési célú együttműködés összehangolása, valamint az e tevékenységgel összefüggő tájékoztatásban és propagandában való közreműködés. A közterületi bűnelkövetés mérséklése - visszaszorítása, a személy- és vagyonbiztonság megteremtése, a város területén a jogsértések visszaszorítása, felfedése és megakadályozása, a lakosság biztonság érzetének fokozása, javítása.
Egyesületünk újabb sikeres évet tudhat maga mögött. Sok új feladatot kaptunk, új kihívásoknak kellett megfelelnünk.

A Polgárőr Egyesület élete, létszám viszonyok
A 2013. december 31-i állapot szerint egyesületünk 47 tagot számlált. Az év során 1 fő lépett ki munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva az egyesületből, kizárás nem volt. 4 fő új tag felvételére került sor.
Az elmúlt évben is folyamatosan végezte az elnökség a munkáját, és irányította a tagságot.

Működési költségek
Egyesületünknek működési költsége kizárólag a szolgálatteljesítéshez szükséges műszaki, technikai eszközök, valamint az irodánk fenntartásával, biztosításával kapcsolatos költségekből és a Megyei Szövetség felé fizetendő tagdíjból és a szolgálatot teljesítő polgárőrök baleset biztosításából áll össze. Egyesületünk számára a legnagyobb kiadást a polgárőr szolgálati autó, autó fenntartásával kapcsolatos költségek (karbantartás, folyamatos javítás, üzemanyag, biztosítás) jelentették.
Támogatóink kizárólag a Kőszeg Város Önkormányzata, valamint pályázatok alapján az a Megyei- és az Országos Polgárőr Szövetség.
Az önkormányzat éves költségvetéséből 2013. évre 250 000.- Ft. Támogatást, majd a Képviselő – Testület határozata alapján plusz 50.000,- forint további támogatást kaptunk, amit teljes egészében fenntartási költségekre (biztosítások, távhőszámlák, üzemanyag költség, és informatikai költség) használtuk fel.

2013. évi szakmai tevékenység
Az elmúlt évben tovább folytattuk a prevenciós bűnmegelőzési célú járőrözést, az iskolakezdés- és a tanév befejezésének időszakában a gyalogátkelők biztosítását. Új feladatként pedig a közterületek fokozott ellenőrzését, valamint részben a mezőőri feladatok ellátását végeztük. A mezőőri feladatok ellátását a 2012. évben a Kőszeg Város Önkormányzata természetbeni jutatásként átadott motorkerékpárral láttuk el.
Rendszeres megjelenésünkkel minimálisra csökkentettük a rongálási károkat. Az időnként közterületen tartózkodó italozó és dohányzókat figyelmeztettük, megkértük őket, hogy távozzanak a közterületéről. E feladatot különösebb konfliktusok nélkül sikerült végrehajtanunk.
Jelenlétünkkel lehetővé tettük ünnepeink méltó és zavartalan megünneplését. Segédkeztünk társadalmi szervezetek, iskolák rendezvényeinek lebonyolításában.
Folyamatosan hajtottuk végre a „100x100 Biztonság” programot, melyben kiemelt feladatunknak tartjuk, a polgárőrséggel nem rendelkező helyiségek rendszeres ellenőrzését.(Nemescsó, Pusztacsó, Kőszegpaty, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Bozsok, Velem, Cák)

Folyamatosan végeztük Kőszeg és környéke (Szabó hegy, Kőszeg falva, Csónakázó tó, és környező falvak) közbiztonsági ellenőrzését ahol az egyesület 38 tagja vett részt, 1315 órában. Az egyesület személygépkocsijával valamint a terepjáró motorral ez idő alatt 4649 kilométert tett meg. A közbiztonsági járőrszolgálat alatt észleltük, hogy a Kőszegi Városgondnokság telephelyén levő garázs ajtaja tárva-nyitva. A garázsban senkit nem találtunk és értesítettük a Városgondnokság igazgatóját. Ugyan csak járőrözés alatt észleltük, hogy a vasútállomás egyik raktárának ajtaját felfeszítették, rendőrség ügyeletét értesítettük kiérkezésükig biztosítottuk a helyszint. Járőrözés közben a motoros járőr észlelte, hogy a nagy esőzés miatt, a Cáki pincesorhoz vezető úton földomlás van, rendőrség ügyeletét és a Cáki Polgármesteri hivatalt értesítettük.

Figyelő szolgálatban az egyesül egyesületünk 26 tagja 537 órában vett részt. (Ólmodi erdőben kútfúró gépkocsi, Jurisics téren és a Fő téren felállított sátrak) a feladat végrehajtására 567 kilométert tett meg az egyesület gépkocsija.

A téli hideg időszakban három alkalommal jeleztük a rendőrkapitányság ügyeletének, hogy lakással nem rendelkező polgárok, a nagy hidegben-veszélyben vannak. A járőr mind a három esetben intézkedett. A nagy havazás által okozott rendkívüli helyzetben egyesületünk négy tagja vett részt útlezárásba 26.5 óra időtartamba. A kőszegi katasztrófavédelmi bizottság kérésére, „kényszer kamion parkolóba” a Kőszegi Tesco parkolójába folyamatoson szállítottuk a forró teát a gépjárművezetők részére. A feladat végrehajtására az egyesület tulajdonát képező személygépkocsival 26 kilométert tettünk meg.

Az év áprilisában az egyesület öt tagja vett részt Kőszegi Járási Mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlatán ahol kutatási-felderítési egység törzsét képezték. A gyakorlaton 52 órát töltöttek el.

Folyamatosan végeztük 18 fővel 156 órába a postai alkalmazottak, levélkihordók figyelését, hogy feladatukat akadálytalanul tudják végrehajtani. (nyugdíj kifizetés, nagyobb összegű pénz kivitele). Feladat végrehajtására a személygépkocsink és a motorunk összesen 190 kilométert tett meg.

Egyesületünk segítette a Művelődési központ és más szervezetek rendezvényeinek biztosítását,(Szőlőjövések, Históriafutás, filmforgatás, szüreti felvonulás.) ahol 36 fő 368 órában végezte feladatát, a felkérők megelégedésére. A rendezvények biztosítása érdekében a személygépkocsival 171 kilométert tettünk meg.

Az év áprilisában az egyesület öt tagja vett részt Kőszegi Járási Mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlatán ahol kutatási-felderítési egység törzsét képezték. A gyakorlaton 52 órát töltöttek el.

Folyamatosan végeztük 18 fővel 156 órába a postai alkalmazottak, levélkihordók figyelését, hogy feladatukat akadálytalanul tudják végrehajtani. (nyugdíj kifizetés, nagyobb összegű pénz kivitele). Feladat végrehajtására a személygépkocsink és a motorunk összesen 190 kilométert tett meg.

Szeptemberi iskolakezdéskor 1 hónapon keresztül nyolc fő 50 órában volt szolgálatban az iskolák előtti gyalogátkelőhelynél, ahol segítették a gyerekek és a felnőttek átkelését a gyalogátkelő helyen.

Az egyesület jó kapcsolatot ápol a Rendőrséggel, a Kőszegi Rendőrkapitánysággal, egymás munkáját segítve és támogatva végezzük a feladatainkat. Köztünk az információ-áramlás biztosított. Észleléseinkről tájékoztatjuk őket, és ők is ellátnak bennünket olyan információval, amelyek a részünkre is hozzáférhető, és feladatink elvégzését segíti. A Kőszegi Rendőrkapitányság felkérésére 12 fő 164 órában hajtott végre közös szolgálatot. Sajnos e szolgálatok alatt nem tudtuk a Mátrix rendszám felismerő rendszert üzemeltetni, szoftver hiba miatt. Ennek javítását csak Budapesten tudják elvégezni. A szolgálatok ellátása kezdetekor minden esetben bejelentkeznek a Kőszegi Rendőr- kapitányság ügyeletére, vagy a 112 központi segélykérő telefonszámra.
Voltak olyan szolgálat-teljesítési alkalmak, amikor az egyesület tulajdonában levő gépkocsi nem volt, „hadra fogható” állapotban, illetve volt olyan, amikor egyidejűleg több járművel kellett szolgálatot ellátni. Ilyenkor a tagok a saját járműveikkel járták a település utcáit, határát.
Az egyesület a város önkormányzata által kért feladatok ellátását minden esetben végrehajtotta.
Sikeres volt továbbá az egyesület sport tevékenysége is, hiszen októberben Csákánydoroszlón megrendezett Polgárőr Tekeversenyen elhoztuk a csapat I. helyezést, valamint a legjobb női versenyző valamint a legjobb teliző címet is.

2013. január 01 – 2013. december 31. között 41 fő polgárőr teljesített szolgálatot a Kőszegi Polgárőr Egyesület keretein belül 3220 óra időtartamban. Az egyesület tulajdonát képező személygépkocsival és terepjáró motorral összesen 5698 kilométert tettünk meg.

Tisztelt Képviselőtestület!

A 2013-as évben először december 23-án, Kőszeg Főterén meleg ételt, teát, bejglit és szaloncukrot osztottunk rászorulók részére. Hozzá vetőlegesen 50 – 60 fő vette igénybe.

Pénzügyi kiadásunk nagy részét gépjárműveink tankolására, javítására, információs költségek, valamint fenntartási költségek fedezésére, használtuk fel. Sajnos a szolgálati gépkocsink 19 éves és nagyon költséges a folyamatos javítása.

Végezetül megállapíthatjuk, hogy nagyon sok munkát és feladatot elvégeztünk. Összességében elmondható, hogy a Kőszegi Polgárőrség minden tagja aktívan vette ki részét a közbiztonság megszilárdításában és a lakóság biztonság érzetének javításában.
Beszámolóm végéhez érve köszönetet szeretnék mondani Kőszeg Város valamennyi Polgárőrének, támogatóinknak. Külön köszönetet szeretnék mondani önkormányzatunknak, és remélem, hogy továbbra is figyelemmel kísérik munkánkat és támogatják azt.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket és kérem beszámolóm szíves megvitatását és elfogadását.

Kőszeg, 2014. március 3.
Méhes Lajos s. k.
elnök


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2013. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót tudomásul veszi.
Felelős: Méhes Lajos egyesületi elnök
Határidő: azonnal