2017. Augusztus 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 1/2017. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2016. I. félévi teljesítéséről.
2. - A jelzőtáblával elrendelt össztömeg korlátozás szabályairól szóló 10/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet valamint az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkezetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2016. évi szakmai munkájáról.
5.a - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A 87. számú főút Kőszeg – B61a Ratterrsdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása érdekében.
5.b - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A „Kőszeg Déli Városrészének Közlekedésfejlesztése” c. projekt részét képező Pogányi út és Gábor Áron u. csatlakozása tekintetében.
5.c - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A Kőszeg, 0117/3 hrsz-ú ingatlan (napelempark) vonatkozásában.
6. - Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.
7. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. könyvvizsgálatára vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
8. - A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarával együttműködési megállapodás kötése.
9. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
10. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
11. - A városi honlap turisztikai célú fejlesztése.
12. - Tag delegálása a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium Intézményi Tanácsába.
13. - Tájékoztató a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
14. - Térfigyelő kamerarendszer bővítése.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó gördülő fejlesztési tervének jóváhagyása.
16. - Javaslat a 1113/6 hrsz-ú közút elnevezésére.
17. - Az új tűzoltóság építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése. (az anyagot később küldjük)
18. - A Temető utca és a Károlyi Mihály utca részleges felújítása tárgyában indult közbeszerzési eljárás eredményhirdetése. (az anyagot később küldjük)
19.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, 3609 hrsz-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
19.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2975/109 hrsz.-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Egy mappában a 2017. augusztus 31-i képviselő-testületi ülés anyagai.
6. napirendi pont:
Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.

Tisztelt Képviselő-testület!

Munkaprogramjuknak megfelelően tájékoztatom Önöket a hulladékgazdálkodás aktuális helyzetéről.
2017 évben az előző évihez képest a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban jelentős változások történtek.
A szolgáltatás azon települései, amelyeknél a szolgáltatási szerződés 2016.12.31-én lejárt, már csak a régióra kijelölt közszolgáltatóval, a Soproni STKH Kft-vel köthettek szerződést. Ezek a települések az alábbiak: Cák, Kőszegszerdahely, Kőszegdoroszló, Nemescsó, Pusztacsó, Kőszegpaty, Peresznye, Kiszsidány, Ólmod.
Mivel a soproni közszolgáltató ezen a területen a szolgáltatás ellátását nem tudta, nem kívánta átvenni, ezért alvállalkozójaként a közszolgáltatást továbbra is elláttuk. Ugyancsak az STKH kérésére további négy településen (Perenye, Gyöngyösfalu, Lukácsháza, Horvátzsidány) vállaltuk a szolgáltatás ellátását.
Azoknál a településeknél, ahol a szolgáltatási szerződés még érvényben volt 2016.12.31-én (Kőszeg, Velem, Bozsok), a szolgáltatást 2017.04.30-ig közszolgáltatóként az érvényes szolgáltatási szerződésnek megfelelően láttuk el.
Mindezek alapján az ellátott lakosság száma a 2016 évi kb. 16000 főről majd 20000 főre növekedett.
2017. április 1-től az NHKV Zrt. a közszolgáltatói státuszhoz szükséges megfelelőségi véleményt visszavonta. Ettől az időponttól közszolgáltatóként csak a regionálisan kijelölt közszolgáltatók végezhetnek munkát. Mivel az STKH továbbra is igényelte a szolgáltatásunkat, ezért a teljes szolgáltatási területen alvállalkozóként dolgozunk.

Azzal, hogy a kijelölt közszolgáltató a Soproni STKH Kft. lett a területen, a szolgáltatás lebonyolításában is történtek változások.
A kommunális hulladék gyűjtése Kőszeg város területén változatlan gyakorisággal és időpontban történik, így a lakosságnak az átállás nem okozott kellemetlenséget, részükre érezhető hatása nem volt.
A soproni rendszernek megfelelően változik a szelektív hulladék gyűjtése is.
Egyrészt a házhoz menő zsákos gyűjtés kiterjed a teljes szolgáltatási területre, ezzel egy időben a környező településeken a gyűjtőszigetes gyűjtés megszüntetésre kerül, ez alól kivételt képez az üveghulladék, mivel ennek a gyűjtésére házhoz menő rendszer nem alkalmazható.
Kőszegen a lakótelepi beépítésű területeken továbbra is a zsákos rendszerrel párhuzamosan megtartjuk a gyűjtőszigetes gyűjtést, annak ellenére, hogy ezen gyűjtőszigetek területét a lakosság egyre gyakrabban illegális hulladéklerakásra használja.
Változik az ürítés gyakorisága, a zsákos gyűjtés a teljes szolgáltatási területen 2017.08.01-től havonta egy alkalommal történik, azzal a további módosítással, hogy a gyűjtést az STKH által biztosított, az eddiginél nagyobb méretű és erősebb sárga zsákban végezzük és egy plusz kék színű zsák áll rendelkezésre a papírhulladék gyűjtésére.
A szelektív hulladék hatékonyabb összegyűjtése érdekében a Soproni STKH Kft. egy – még a Regionális Önkormányzati Társulás keretén belül beszerzett – új Mercedes típusú gyűjtőjárművet bocsátott térítésmentesen a rendelkezésünkre. A továbbiakban a hulladék szállítása már ezzel a járművel közvetlenül a szombathelyi válogatóműbe történik. Ez ugyan jelentős költségcsökkentést jelent a szelektív hulladékgyűjtésben, ugyanakkor az NHKV Zrt. a szelektív hulladékgyűjtésből származó teljes bevételt elvonja, arra való hivatkozással, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a kötelező közszolgáltatás része és a szolgáltatás ellentételezésére és törvényben szabályozott díj ennek költségeit is tartalmazza. A lakosság részére továbbra is fenntartjuk a hulladékudvar eddigi szolgáltatásait, részben térítésmentesen, részben az eddig kialakított díjtételek mellett változtatás nélkül.

Továbbra is problémát jelent a szolgáltatás finanszírozása. 2017.08.01-jével bezárólag részben az NHKV Zrt, részben a Soproni STKH Kft. összességében három negyedéves szolgáltatás ellenértékével tartozik.
Azt, hogy eddig hitel igénybevétele és önkormányzati támogatás nélkül működni tudtunk, a 2015 évre kapott, 2016 decemberében folyósított Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kapott 30 millió Ft-os pályázaton elnyert támogatás és a Városüzemeltető egyéb bevételeinek átcsoportosítása biztosította, valamint nem fizettük ki 2017. I-II. negyedévre a lerakási járulékot, melynek mértéke 17.155.320 Ft. A lerakási járulék adók módjára behajtható, tehát folyószámlánkról bármikor leemelhetik.
Ezek a lehetőségek azonban mostanra kimerültek. Amennyiben záros határidőn belül nem kapjuk meg az eddigi szolgáltatások ellenértékét, a szolgáltatást nem tudjuk folytatni.
Ebben az esetben a Soproni STKH Kft., mint a regionálisan kijelölt közszolgáltató kell, hogy a szolgáltatást elvégezze.
Erről a tényről levélben értesítettem az NHKV Zrt. vezérigazgatóját, gazdasági vezetőjét, az elszámolásért felelős csoportvezetőt, valamint az STKH ügyvezető igazgatóját is.
Az utóbbi egy hétben több olyan jelzés érkezett, ami arra enged következtetni, hogy a végre érdemben foglalkoznak a problémánkkal és az elvégzett szolgáltatás ellenértékét rövid időn belül megkaphatjuk.
Amennyiben ez augusztus végéig nem történik meg, erről tájékoztatni fogom Polgármester urat, Jegyző urat, és javasolni fogom a szolgáltatás megszüntetését.
Amennyiben a problémák rendeződnek, továbbra is javaslom a szolgáltatás folytatását, hiszen a kőszegi lakosság és a szolgáltatási terület lakossága számára még mindig ez a legkedvezőbb megoldás, és az eddig megkapott 2016. II-III. negyedéves díj alapján a szolgáltatás legalább nullszaldósra teljesíthető és a rendszer részeként megmaradva a Soproni STKH Kft-n keresztül a fejlesztés lehetőségei is biztosabbnak látszanak.
A jövőben a kőszegi lakosságot folyamatosan tájékoztatni fogjuk Kőszeg város honlapján és a Kőszeg és Vidéke című lapban a hulladékgazdálkodás helyzetéről, lakosságot érintő változásokról.
A beszámolót megtárgyalta a városfejlesztési bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a tájékoztatót elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2017. augusztus 25.

Kovács István s. k.
igazgató


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodás helyzetéről szóló beszámolóját elfogadja.