2023. Április 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Az önkormányzatok 2023. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat megemelése NEAK többlettámogatásra vonatkozóan.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a ”Mert kell egy hely” című pályázatra kapott támogatásra vonatkozóan.
5. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítása (rendkívüli előterjesztés).
6. - Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt évi munkájáról.
7. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2022. évi szakmai munkájáról.
8. - Beszámoló a 2022. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
9. - A felnőtt háziorvosi szerződések felülvizsgálata.
10. - A 2022. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
11. - Az önkormányzat tulajdonában lévő LLY-346 és JWL-470 forgalmi rendszámú gépjárművek használatával kapcsolatos döntések.
12. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár intézményvezetői pályázatának elbírálása.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
6. napirendi pont:
Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt évi munkájáról.

BESZÁMOLÓ
a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt évi munkájáról (2022)


A felelős szerkesztő beszámolója

Felelős szerkesztőként azt gondolom, arra kell törekedni, hogy az olvasókat a nyomtatott havilap világában is meg lehessen tartani. Írhatunk bármiről, ha nem érünk el az olvasóhoz, akkor a nyomtatott újságnak megszűnik az élete. Különös és nem könnyű feladat ez az internet világában. Ezért is az internet hírvilágától nagyon különbözni kell a nyomtatott Kőszeg és Vidéke újságnak. Az újságban tényszerű írásokra kell törekedni, Nem szabad ismételni neten megjelent híreket, ha a teljes értékű hír érdekében fontos az adott információ, akkor annak feldolgozott formában kell megjelenni, és ez lehet egy rövid írás is. Újságban csak olyan hírekről érdemes beszélni, amelynek nem ’öt percig tartó” hírértéke van. Ezért is mindent megteszünk, hogy az írásokban a hosszabb időszakra vonatkozó tények domináljanak, szubjektum nélkül.

Meghatározó feladat az újság havi hírtömegét összeállítani. A 32 újságoldalból 7 és 11 oldal a hirdetés. Mindez azt mondatja a hirdetők oldaláról is, hogy az olvasók kézbe veszik az újságot. Az is tény: a képviselők döntenek a Kőszeg és Vidéke újság megjelenésének lehetőségéről. Tőlük is várjuk, alapvetően hiányzó álláspontot, véleményt.

A visszajelzések világa sokrétű: érdeklődő, pozitív, elismerő vagy valamit hiányoló. Akinek valami nem tetszik, a megjelenés után rögtön telefonál. Az elmúlt évben sem volt helyreigazításra való igény. Visszajelzés az is, ha valaki egy adott szituációban meg sem szólal. Visszajelzés az is, ha az érintettek valamilyen formában átadják az álláspontjukat, és erre is vannak az újság készítése szempontjából ösztönző példák. Visszajelzés az is, ha a koszeg.hu oldalról is letöltik az újságot. A 2022-es évre szóló adatok nem ismertek, de a 2023. februári lapszámot 1047-en töltötték le, a márciusit 695-ször. Az adatok azt is mutatják, hogy február egy-egy hetében 50-100 alkalommal letöltötték az elmúlt hónapok lapszámait. Ezt lehet úgy értelmezni, hogy ennyi ember csak a neten keresztül éri el az újságot, és úgy is, hogy a világhálót böngészők ott akarják olvasni. Egyik állandó vád az újsággal szemben, hogy a nyomtatott példányokat csak az idősek olvassák, de a letöltések nem ezt bizonyítják. Ebben a kérdésben az is gondolkodásra ad okot, hogy vajon a hirdetők 7 – 11 oldalon az idősek felé, mint vásárlókhoz akarnak-e szólni. A logikai válasz szerint biztosan nem az idősek jelentik a célközönséget. A sportoldalak is a fiatalabb generációkhoz szólnak. Logikai válasz az is: a napi nyolc órában dolgozók vállalják az újság önkéntes terjesztését azért, hogy a közelükben élőkhöz is eljusson az újság.

Felelős szerkesztőként azt tapasztalom, és ebben megerősít a terjesztésben való részvételem is, hogy a Kedves Olvasók körében elfogadott a Kőszeg és Vidéke nemcsak Kőszegen és a környék 14 falujában. Az elmúlt években az újság példányszáma az olvasói igények miatt emelkedett, 2022-ben 150 darabbal. A mai világban nem ez jellemzi a nyomtatott sajtót. Ha egy kicsit kitérünk a 2023-as év januári lapszámára, amely 6650 példányban, de 16 oldalon jelent meg, a szokásos 32 oldal helyett, akkor emiatt felháborodásokkal és sok minden mással is szembe kellett nézni. Az olvasó a megszokott 32 oldalas olvasmányos újságot várta. A 2023-as évre a terv 24 oldalról szól.

Az internet az elmúlt két-három évben egyre jobban uralta az információk, a véleményáramlás világát. Mindazok, akik valamit tesznek, van véleményük, történik körülöttük valamilyen esemény, azonnal kiteszik az internetre. Annak hasznát, eredményességét nem látom, hogy a neten megjelent híreket ismételjük. Találkozunk elvárással, hogy a neten már megjelent hírek ott legyenek a nyomtatott újságban, de ez nem lehet cél. Ismerjük a nyomtatott sajtó internettel szembeni, gyors hírközlés okozta hátrányát. Az újságnak a hosszabb távra szóló dokumentálás lehet az egyik célja. Az is tény: néhány nap múlva a netes hír már a múlté, ha a Google ’nem akarja’ alig lehet megtalálni.
Tény, hogy minden hónap úgy kezdődik, hogy üres 24 vagy 32 oldallal állunk szemben. Sem hirdetés, sem híranyag nincs. Mindez az olvasók által nem látható feladat azért, hogy a nyomdagép indítására ott legyenek a kész oldalak. Ez egy felelőségteljes feladat, a korlátozott oldalszám miatt különösen, hiszen minden összegyűjtött, elkészült írást legtöbbször nem tudunk közzé tenni. Ebből adódnak konfliktusok. Az újság szerkesztése olyan változó körülmények között történik, amikor egy-egy írás aktualitási, fontossági sorrendje gyorsan változhat. Lehet mondani, hogy minden lapszámhoz a témák gyűjtése hónapokkal korábban is megkezdődhet, lapzártáig hosszú lesz a sor. Ebből kell szerkesztőként összeállítani az oldalakat. Erre már lehet mondani, hogy egyszerű feladata, de szakmai kihívása témák kijelölése, megtalálása.
A Kőszeg és Vidéke ebben a lapszerkesztési formában 2022-ben a 15. évfolyama jutott el havonta az olvasókhoz. (Az 1988-ban történt újraindítás óta már 35. évfolyam. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az újság első példánya 1881-ban jelent meg.) Az újraindítástól jellemző: ’újságot írói’ véleményt nem teszünk közzé.

Szerkesztés. Az írások újságban történő elhelyezése, karakterszáma az elmúlt 16 évben is változott. A címlap anyaga kiemelt fontosságú, kiválasztása fontos feladat, létrehozása időigényes, amely az olvasóban fel sem merül. Több hír aktualitása indokolja az újság első felében történő megjelenését, de vannak anyagok, amelyek évtizedek óta mindig ugyanazon az oldalszámom jelennek meg: kávészünet, nemzetiség, aktuális programok, sport. Természetessé vált, hogy a kultúra írásai a 20 – 27. oldalokon olvashatók.

Mi a fontos? A szerkesztés oldaláról a hír tényszerűsége a fontos. Az is, hogy ne legyen az újság hírismétlő. Hogy az olvasót végig lehessen vezetni az íráson, fontos: minden mondatnak legyen konkrét – a Kedves Olvasót érintő – információ tartalma, és ne a bővített, hanem a tömör, tényközlő mondatok domináljanak. Egy-egy 32 oldalas lapszámban 50 – 70 hír/írás jelenik meg két oldal sport és a 7 – 11 oldal hirdetés mellett. Mindennek létrehozása jelentős feladat. A félperces olvasást igénylő írás elkészítése is több órát vehet igénybe. Az újságot sokféle anyaggal meg lehetne tölteni, de a kérdés mindig az: felkelti-e az olvasó érdeklődését.

Mi a nehéz az újság szerkesztésében? A mai ellentmondásos világ rendszertelensége, önérdek megjelenése, időigény, a befelé fordulás, kifelé az őrlés, bezártság, nyomdai határidő. Mindezen felelősségteljes, önálló munkával lehet túllépni.

A Kőszeg és Vidéke újság írásainak rendszeres készítői önállóan végzik a feladatot, amely meghatározó jelentőségű. A jelenlegi megjelenési struktúrában 2008 óta készítjük el hónapról hónapra az újságot. Ha valaki csak 100 karaktert ír, az is részese az újság készítésének. Az újságcikkek állandó szerzői kőszegiek, többségében nyugdíjasok. Az újság újraindítása (1988. év) óta ketten (Kiss János, Németh Iván) részesei a munkának, Tóthárpád Ferenc és Hani Tibor 2003 illetve 2004 év óta vesznek részt a lap készítésében. Az első írásom 1992-ben jelent meg. Írások készítésére senkinek nincs kötelezettsége, ha van rá ideje, akkor megteszi, ez is az önállóság része. A nyomdai határidő meghatározó. Az elkészült írás kőszegiként szól a kőszegi olvasókhoz, mert az újságnak erősen kőszeginek kell lennie. Szerkesztőként nem lehet megfeledkezni a vidékről, hiszen a vidék jelen van az újság nevében is.

Kőszeg, 2023. április 4.

Kámán Zoltán s.k.
felelős szerkesztő

A felelős kiadó beszámolója

1. Kiadói jog
2022-ben a Kőszeg és Vidéke 35. évfolyama jelent meg az 1988-as újraindítását követően. A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadásával a képviselő-testület a 14/2013. (I. 31.) határozata a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat bízta meg, felelős kiadói megbízást kapott az intézmény vezetője 2013 márciusától.
A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2022. januárban 6500 db, és az év végén 6650 db. Vagyis 2022-ben 150 db példányszám növekedést kellett megtenni. Kőszegen kívüli lakossághoz 1610 példány jutott 2022 decemberében. A 14 faluban történő terjesztésre jellemző, hogy csak négy településen nem jut el minden háztartásba a lap, amelyről az illetékes önkormányzat döntött. A falvak által átvett db-szám jelentősége nagy, hiszen a rotációs nyomdai eljárásban még készíthető, annak alsó határán van az újság példányszáma. Kisebb példányszám esetén más nyomdai eljárásra kellene áttérni, sokkal nagyobb nyomtatási költségek mellett. A lakosság jelentős részéhez eljut a Kőszeg és Vidéke. Mindez összecseng azzal a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedje le az újság Kőszeg vonzáskörzetét, és ezzel erősíti a települések közötti kapcsolatot, Kőszeg központi szerepét, így érvényesülhet az újság nevében meglévő Vidék szó.
2. Nyomtatás
A Kőszeg és Vidéke nyomtatása 2014 januárjától Szegeden történik, ugyanabban a nyomdában. Ilyen kapacitás Kőszeghez közelebbi városban nem áll rendelkezésre. Az időpont egyeztetések, a szállítások megszervezése okán – vasárnap este történő nyomdába küldést követően – hétfő reggel Szombathelyre érkezik az újság, de a terjesztése kedden kezdődik. A nyomdai munka jó minőségben határidőre készül el. Ha kézbe veszi az újságot az olvasó, akkor ez szemléletes. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztője határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben. A nyomdai kapcsolat megtartása rendkívül fontos, hiszen az országban csak néhány nyomda van, amely rotációs eljárással képes az újságot kinyomtatni. Az elmúlt években is történtek áremelések, de 2022-ben a papírárak változása, az infláció miatt jelentősen.
3. Terjesztés:
2018. januártól a terjesztés új rendszerét kellett kidolgozni, akkor a VISZI-POST Kft.-vel kötöttem szerződést. 2022. évtől Kőszegen 4670 db újságot visznek el az olvasókhoz. Az új ingatlanok és az érdeklődés miatt is emelkedett a példányszám. A terjesztés nem éri el a teljes lakosságot, különösen a ritkán lakott területeken. A terjesztési példányszámnál is lennének nagyobb igények. A szórólapokkal együtt történik a terjesztés, és erre nem vonatkozik a 100%-os lefedettség. Ezért többféle módszert is alkalmazunk azért, hogy minél több helyre eljusson az újság. Ebben részt vesz a felelős szerkesztő, hozzá futnak be a terjesztési hiányosságok, amelynek a korrekciója – a lehetőségekhez képest – megtörténik. Több mint 300 példány a felelős szerkesztő közreműködésével jut el az olvasókhoz, és köszönet annak az öt fő önkéntesnek, akik ebben részt vesznek. Ők elsődlegesen a külterületen élőkhöz vagy a terjesztő által nem vállalt területekre viszik el az újságot. A jövőbe mutató probléma, hogy egyre kevesebb a szórólap. Az már egyedi probléma, ahol nem kérnek szórólapot, oda nem tesznek be újságot sem. Akik emiatt nem kapják meg, azok átvehetnek 50-60 db-ot a Városház utcában lévő Hírlapboltban.
A szállítási terv szerint a vasárnap este a nyomdakész pdf-ből újság példányai hétfőn reggel Szombathelyre érkeznek, amelynek terjesztése kedden kezdődik. A korábbi években az olvasók nagy részéhez már hétfőn eljutott a lap. A terjesztés gondjai miatt ezt már nem tudják megtenni. A terjesztés ellenőrzésének egyedi módja, hogy a lapszámokban megjelenik az észrevételek visszajelzésének lehetősége. A visszajelzések kiemelt információkat adnak arról, hogy az olvasók várják a Kőszeg és Vidéke megjelenését. Mostanra a 14 falu mindegyike önállóan végzi a terjesztést.
Az újság 10 éve a www.koszeg.hu oldalról letölthető, jelenleg is visszakereshető. Mindez jó szolgálatot tesz a Kőszegtől távol élőknek, és mindazoknak, akik a nyomtatott példányhoz nem jutottak hozzá.
A korábbi években kialakított gyakorlat szerint a kiadói és szerkesztői feladatok külön váltak.

4. Költségcsökkentési intézkedések
A lap megmaradása érdekében az alábbi költségcsökkentő lépésekre került sor.
A Kőszegen kívüli települések 120.-Ft/pld árról 150.-Ft/pld árra került a lapszám.
Kámán Zoltán hirdetésszervezési jutalékát 25%-ról 20%-ra csökkentettem, illetve az általa készített fotókért nem fizetünk külön, hiszen van hivatalos fotósa a lapnak.
A nyomdai előkészítés díja oldalszámhoz kötött lett.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2023. április 21.

Pócza Zoltán s.k.
felelős kiadó


HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.