Jegyzőkönyv: 2019. Április 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 13/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
3. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Városi Múzeum legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
5. - Jelentés a 2018. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról.
6. - Hitelfelvételhez kormányzati engedélykérelem benyújtása.
7. - Előterjesztés a Munka Törvénykönyve módosítása alapján elrendelhető túlmunka elrendelésének korlátozásáról, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tekintetében.
8. - Idősbarát Önkormányzat Díj című pályázat benyújtásának jóváhagyása.
9. - A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő feladatellátási szerződés jóváhagyása.
10. - A szavazatszámláló bizottságok tagjainak, póttagjainak megválasztása.
11. - A polgármester személyes érintettsége bejelentésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés megtárgyalása.
12. - Vagyonügy: Elővásárlási jogról szóló nyilatkozat a 0145/2 hrsz-ú ingatlan tekintetében.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Kiss János altábornagy emlékére kopjafa állítása.
K/913-8/2019. szám.


J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2019. április 25-én, 9 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott nyilvános üléséről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármes-ter,
Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Plechl Tibor, Rába Kálmán és Tóth Gábor képviselő (8 fő).

Igazoltan van távol:
Kapy Ferenc és Terplán Zoltán képviselő (2 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző,
Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, Cser-kutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztály-vezető, Horváth Zoltán polgármesteri referens,
Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Révész József a városi múzeum, valamint Kovács István a Kőszegi Városüzemeltető Kft. igazgató-ja.

Huber László polgármester üdvözli az áprilisi rendes képviselő-testületi ülésén megjelenteket.
Megállapítja, hogy a képviselő-testületből 8 képviselő van jelen, így az ülés határozatképes. Sas Norbert jelezte, hogy később érkezik az ülésre.
A napirenddel kapcsolatban a tegnapi napon két rend-kívüli előterjesztést kaptak meg a képviselők, amelyek napirendre való felvételét kéri.
– A „Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszer-ének fejlesztése II.” tárgyban a kivitelezési mun-kálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntések meghozatala” c. napirendet a zárt ülés 3. napirendi pontjaként javasolja meg-tárgyalni.
– Kiss János altábornagy szülőhelyéről, az erdélyi Erdőszentgyörgy településről érkezett a kezdemé-nyezés, mely szerint az altábornagy emlékére egy kopjafát szeretnének Kőszegen felállítani a lakó-telepen lévő mellszobra mellé. Mivel az az elkép-zelés, hogy ez a kopjafa a június 15-ére tervezett Cőgerek Napján lenne átadva, a májusi ülésen már késő lenne ezt jóváhagyni. Kéri, hogy ezt a Vagyonügy előtt tárgyalja meg a képviselő-testület.
Tájékozatja még a képviselő-testületet, hogy a mai napirenden szerepel a Chernel Kálmán Városi Könyvtár intézményi beszámolója is, de Lajos Tiborné igazgató egyéb elfoglaltsága miatt még nem tud jelen lenni az ülésen Kéri, hogy a könyvtár beszámolóját akkor tárgy-alja meg a képviselő-testület, ha az intézményvezető asszony megérkezik.

Hozzászólás a napirendhez:

Tóth Gábor felveti, hogy a város közéletében jelenleg fontos szerepet játszó ügy miért csak a 11. helyre került a napirendek sorában. Ezért javasolja, hogy „A polgármes-ter személyes érintettsége bejelentésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés megtárgyalása” c. napirendet elsőként tárgyalja meg a képviselő-testület, annak érdekében, hogy „ez a nagy dilemma minél előbb eldöntésre kerüljön.”

A napirenddel kapcsolatban további észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja az elhangzott javaslatokat.
A „Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése II.” tárgyban a kivitelezési munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcsolatos döntések meghozatala” c. napirend zárt ülésen való tárgyalásával a képviselő-testület 8 igen szavazattal ért egyet.
Kiss János altábornagy emlékére kopjafa állítása. c. előterjesztés megtárgyalásával szintén 8 képviselő ért egyet.
Tóth Gábor azon javaslatával, mely szerint a meghí-vón szereplő 11 napirendi pont elsőként kerüljön megtár-gyalásra, szintén 8 igen szavazattal értenek egyet a képviselők.

Ezután a képviselők 8 igen szavazattal az alábbi napi-rendet hagyják jóvá:

N A P I R E N D:

1. A polgármester személyes érintettsége bejelentésé-vel kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló je-lentés megtárgyalása.
Előterjesztő: Sas Norbert a pénzügyi, jogi és rendé-szeti bizottság elnöke.
2. A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabálya-iról szóló 13/2014. (III. 28.) önkormányzati rende-let módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
3. Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt idő-szakban végzett munkájáról.
Előterjesztő: Pócza Zoltán igazgató.
4. Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban vég-zett munkájáról.
Előterjesztő: Lajos Tiborné igazgató.
5. Beszámoló a Kőszegi Városi Múzeum legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munká-járól.
Előterjesztő: Révész József igazgató.
6. Jelentés a 2018. évi belső ellenőrzési terv végre-hajtásáról.
Előadó a polgármester nevében: Dr. Zalán Gábor jegyző.
7. Hitelfelvételhez kormányzati engedélykérelem benyújtása.
Előadó a polgármester nevében: Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályve-zető.
8. Előterjesztés a Munka Törvénykönyve módosítása alapján elrendelhető túlmunka elrendelésének korlátozásáról, az önkormányzati tulajdonú gaz-dasági társaságok tekintetében.
Előterjesztők: Plechl Tibor, Rába Kálmán és Tóth Gábor önkormányzati képviselők.
9. Idősbarát Önkormányzat Díj című pályázat be-nyújtásának jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Mezei Virág igaz-gatási és építéshatósági osztályvezető.
10. A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő fel-adatellátási szerződés jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Mezei Virág igaz-gatási és építéshatósági osztályvezető.
11. A szavazatszámláló bizottságok tagjainak, póttag-jainak megválasztása.
Előterjesztő: dr. Zalán Gábor jegyző, választási irodavezető.
12. Kiss János altábornagy emlékére kopjafa állítása.
Előadó a polgármester nevében: Horváth Zoltán polgármesteri referens.
13. Vagyonügy:
Elővásárlási jogról szóló nyilatkozat a 0145/2 hrsz-ú ingatlan tekintetében.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

Zárt ülés keretében:
1. Bírósági ülnökök megválasztása.
Előterjesztő: dr. Zalán Gábor jegyző.
2. Kitüntetésre javaslattétel.
Előadó a polgármester nevében: Horváth Zoltán polgármesteri referens.
3. „Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszeré-nek fejlesztése II.” tárgyban a kivitelezési munká-latokra vonatkozó közbeszerzési eljárással kapcso-latos döntések meghozatala.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városfejlesztési osztályvezető.

A napirend megtárgyalása előtt a polgármester az elő-ző ülés óta történt fontosabb eseményekről az alábbiak szerint számol be:

– Március 28-án, az előző rendes képviselőtestületi ülés napján, már délután elutazott a polgármester Pócza Zoltán igazgatóval együtt Debrecenbe, a Vá-rosok Falvak Szövetségének közgyűlésére.
– Március 30-án a Kőszegi Sporthorgász Egyesület tavaszi rendrakást tartott a Csónakázó tónál.
– Ugyancsak március 30-án „Toronyélmény”-ben lehetett része annak, aki Kőszeg egyik rejtett kin-csét, a hórihorgas evangélikus templom tornyát lá-togathatta meg a Kőszeg rejtett kincsei sorozatban. Bach, Destouches, Händel, Kárpáti Sándor és Stamitz művei szólaltak meg a kőszegi evangélikus templomban a közösséghez tartozó muzsikusok tolmácsolásában.
– Létezik-e városi hangöntudat? címmel Mizsei Zol-tán egyházzenész, karvezető április 1-jén a Zwin-gerben tartott előadást az Felsőbbfokú Tanulmá-nyok Intézete szervezésében.
– Április 5-én először a Jurisics várban, majd a Hotel Írottkőben nyílt meg a III. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület szervezésében, melyen vai-hingeni és mödlingi művészek is kiállítottak.
– „Aktívan a natúrparkban” címmel natúrparki ve-télkedő volt április 6-án. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület immár 8. alkalommal rendezte ezt meg. A felső tagozatos korcsoport győztes csapata (akik egyben a tavalyi kőszegi ill. országos vetélkedő győztesei is voltak) képviseli majd az Írottkő Na-túrparkot májusban, a Hollókőn megrendezésre ke-rülő országos versenyen.
– A Kőszegi Vonósok április 6-án a Jurisics-várban a néhai kőszegiről elnevezett Kárpáti Sándor Emlék-hangversenyt tartottak.
– Április 8-án az Agrárminisztériumban ülésezett a Hungaricum Bizottság, mely felvette a Magyar Ér-téktárba a Kőszegi Szőlő Jövés Ünnepe hagyomá-nyát és a Szőlő Jövésnek Könyvét. Ennek ünnepé-lyes átadása a Szőlő Jövések Könyve programso-rozat keretében, tegnap történt meg.
– Április 12-én a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban volt a Bechtold István Városi Természetismereti Verseny a Bersek József Általá-nos Iskola szervezésében. Ez a verseny immár a 20. alkalommal került megszervezésre. Remélhetőleg lesznek a jövőben is olyan pedagógusok, akik átve-szik a stafétabotot és tovább folyatják ezt a szép hagyományt.
– Április 12-én – már a Szőlő Jövések Könyve prog-ramsorozat részeként – a Jurisics-várban meghívá-sos szakmai borbírálat volt. Ezen a térség 12 szak-embere vett részt, mely egyben gyakorlás is volt a másnapi versenyre.
– Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs Kőszegen járt. Április 12-én dedikáltak a Líra Könyvesboltban, majd április 13-án közös előadást tartottak a Cher-nel Kálmán Városi Könyvtárban.
– Április 13-án volt a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny. A megyei megmérettetésen 135 minta, a nemzetközin 99 minta szerepelt. A zsűri elnöke Szövényi Áron volt, megtisztelte a zsűri munkáját Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Orszá-gos Szövetsége nagymestere és dr. Kállay Miklós a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke is.
– Április 13-án a Jurisics-vár lovagtermében volt a IV. Bor Korzó.
– Húsvéti Családi Bütykölde volt a művelődési köz-pont és a Szabóhegyért Egyesület szervezésében szintén a Jurisics-várban április 14-én.
– Április 15-én megtörtént a Kiss János lakótelepen megépített parkoló műszaki átadása.
– Április 15-én ülésezett a Kőszegi Forrás HACS Helyi Bíráló Bizottsága.
– Április 15-én megyei szépíró verseny volt a dr. Nagy László EGYMI-ben, amelyet az önkormányzat anyagilag is támogatott a polgármesteri kereten ke-resztül.
– Hogyan lesz a múltból történelem? címmel a Tu-domány a kocsmában c. előadássorozat következő része volt április 15-én az Írottkő Hotel bárjában, ahol Pók Attila történész volt az előadó.
– Április 16-án 35. évfordulóját ünnepelte a Posztó Nyugdíjas Klub, amelyen a polgármester is részt vett és köszöntötte a jubileumát ünneplő civil szer-vezetet. A „fiatalos” klubtagoknak még szerencsére rengeteg tervük van a jövőre nézve.
– Április 17-én A Nagy Füzet című film vetítése volt a könyvtárban, majd azt követően Gyerekek a hábo-rúban / Kristóf Ágota „háborúja” címmel, Murai András filmtörténész Molnár Piroska színművésszel beszélgetett.
– Április 18-án a polgármester részt vett Szombathe-lyen az M87-es tervezett új út tervzsűrije értekezle-tén.
– Április 18-án rendkívüli képviselő-testületi ülés volt.
– Április 22-én a Jurisics-vár KÖSZ-Házban tartott locsoló táncházat a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes.
– Április 23-án ülésezett a Kőszegi Járási Helyi Vé-delmi Bizottság.
– Április 23-án turisztikai kerekasztal volt a Városhá-zán.
– Április 24-én (azaz tegnap) az idei Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség a temetőben kezdődött, ahol ko-szorúzás volt Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok, valamint Szövényi Ernő sírjánál. Ez-után zenés menet indult a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre, ahol a gazdák bemutatták a szőlőhajtásokat a polgármesternek, borhölgyek avatására is sor került. Az ünnepség keretében V. Németh Zsolt miniszteri biztos átadta a Nemzeti Ér-téktárba kerülésről szóló dokumentumot (ezt kör-beadja a jelenlévőknek megtekintésre, jegyző-könyvhöz csatolva.). Utána került sor a bejegyzésre a Szőlő Jövésnek Könyvébe a lovagteremben, ahol a Vas megyei és Nemzetközi Borverseny ered-ményhirdetése is megtörtént. A rendezvényt Ágh Péter országgyűlési képviselő is megtisztelte. Ebéd után szőlőhegyi bortúra volt a Jurisics-vártól a Na-postetőig, ahol Láng József, a Szőlőtermelő Szö-vetkezet elnöke mutatta be az új városi szőlőterület és szövetkezet feldolgozójának jelenlegi állapotát. Este ünnepi hangversenyt adott a Jurisics-vár lo-vagtermében a General Harmony Singers. Az ese-ményen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő továbbá Szenc, Mödling, Nyitragerencsér testvérte-lepülések delegációi is. Összességében az egész programsorozat a lehető legjobban sikerült, utolsó eleme, a 11. szőlő és klíma konferencia még a most következő hétvégén kerül megrendezésre.
– A Föld Napja alkalmából tisztasági akciót hirdetett az Írottkő Natúrparkban az egyesület április 1-30. között. Az akció célja lakókörnyezetünk, a város és a környékbeli falvak turisztikailag frekventált és közösségi területeinek takarítása, az illegális sze-métlerakók felszámolása.

[A beszámoló tárgyalása közben megérkezett Sas Nor-bert képviselő az ülésterembe, így a képviselő-testület létszáma 9 főre nőtt.]

Hozzászólások a beszámolóhoz:

Básthy Béla az előző időszak eseményeihez az alábbi kiegészítéseket fűzi:
Március 30-án ismét osztrák fiatalok látogattak el Kőszegre, Michael Glavanovich vezetésével a bérmálás-ra való felkészülésük jegyében. Ennek keretében meglá-togatták a hajléktalanszállót és néhány, rászoruló családot is.
Április 4-én az osztrák és magyar várak, kastélyok projekt sajtótájékoztatója volt a szalónaki várban, amelyen a kőszegi várat az alpolgármester és Győrffy Gábor turisztikai menedzser képviselte.
Április 9-én a Regionet Competitive osztrák-magyar projekt keretében osztrák kamarai képviselők és vállal-kozók látogattak Kőszegre. Ebben a projektben a kősze-gi Ipartestület is részt vesz. A résztvevőkkel tárgyaltak gazdaságfejlesztési kérdésekről is.
Április 14-én különleges egyedi autók, azaz a 3. Nyuga-ti PT Cruiser Találkozója volt a Károly Róbert téren, amelynek a résztvevőit az alpolgármester köszöntötte.
Április 17-én, hétfőn, a várt eső után elkezdődött a szőlő telepítés a városi zártkertben, szintén Láng József, a Szőlőtermelő Szövetkezet elnöke vezetésével.
Április 16-án a 3 foglalkoztatási paktumnak (északi és déli vas megyei, valamint a megyei) összevont irányító csoport megbeszélése volt a Megyeházán. Megállapítot-ták, hogy a projektek előrehaladása rendben folyik.
Április 21-én a vasárnapi fél 10-es szentmise keretében Németh Csaba káplán úr – 5 év szolgálat után – elbú-csúzott a kőszegi hívektől. Isten áldását kívánják a kőszegiek neki új állomáshelyén, Pákán.
Tájékoztatásul: április 17-18. között szabadságon volt, mivel a Magyar Natúrpark Szövetségnek Romániában volt egy projekt megbeszélése.


További hozzászólás a beszámolóhoz nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a két ülés között történt eseményekről szóló beszámolót, amit a képvise-lők 9 igen szavazattal el is fogadnak.

A lejárt határidejű határozatokról szóló jelentésekkel, valamint az átruházott jogkörben hozott döntésekről szóló beszámolóval kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el. A képviselők mindkét dokumentumot 9-9 igen szavazattal fogadják el.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A polgármester személyes érintettsége bejelentésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László elsőként bejelenti személyes érintettsé-gét. Mivel nem kíván részt vennie a napirendre vonatko-zó döntéshozatalban, ezért kéri az ebből való kizárását. Az ülés vezetését egyúttal átadja az alpolgármester számára.

Básthy Béla azonnal szavazásra is bocsátja Huber László kizárását a döntéshozatalból. A képviselő-testület 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


67/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A polgármester személyes érintettsége bejelentésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés megtárgyalása” c. előterjesztés tekintetében Huber László polgármester érintettség miatt tett bejelentését tudomásul veszi és a döntéshozatalból kizárja.


Ezután Sas Norbert a pénzügyi, jogi és rendészeti bi-zottság elnöke szóbeli kiegészítést tesz. Mindenki előtt ismert, hogy a március 28-i ülésén a képviselő-testület felkérte a pénzügyi bizottságot: folytasson le vizsgálatot annak megállapítása tárgyában, hogy a polgármester elmulasztotta-e személyes érintettségét bejelenteni a március 7-i képviselő-testületi ülésen.
A pénzügyi bizottság 2019. április 11-én tartotta meg e tárgyban az ülését, amely az Mötv. alapján zárt ülés volt. Ennek értelmében csak az eredményt van módjá-ban ismertetni a jelenlévőkkel. A bizottság a vizsgálat lefolytatása után megállapította, hogy a polgármester úrnak nem állt fenn a személyes érintettsége az ügyben és ebből kifolyólag nem mulasztotta el a személyes érintettségének a bejelentését sem.

Az elhangzottakkal kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el. Básthy Béla felolvassa a határozati javaslatot, majd szavazásra bocsátja.
A képviselő-testület 5 igen, 3 nem szavazattal az aláb-bi határozatot hozza:


68/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság 28/2019. (IV. 11.) számú határozatában megállapított vizsgálat eredményét és egyben megállapítja, hogy Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. március 7-én megtartott ülésének 1. pontja keretében Kőszeg Város Rendezési tervének 7-es módosítása tervezetében 7.6. pont alatt található módosítással kapcsolatban Huber László polgármester személyes érintettsége nem áll fenn, így arra vonatkozó bejelentési kötelezettségét nem mulasztotta el.


A szavazás után a Básthy Béla alpolgármester megkö-szöni a pénzügyi bizottságnak a munkáját, majd vissza-adja az ülés vezetését a polgármesternek.


A 2. napirendi pont tárgyalása:

A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 13/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosí-tásáról szóló rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyv-höz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a kutyatartók egy aktív csoportja idén tavasszal „Közösen a Kutyákkal Egyesü-let” néven alapítottak civil szervezetet Kőszegen. Az egyesület elnöke azzal a kéréssel kereste meg az önkor-mányzatot, hogy a kutyatartók részéről felmerült igé-nyek alapján új kutyafuttató területek kijelöléséről döntsön.
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 13/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelete szabá-lyozza azon közterületek körét, ahol egyebek mellett a kutyák futtatása, akár szervezett oktatása is megenge-dett.
Az egyesület 3 (köztük régi és új) kutyafuttató terüle-tek kijelölését javasolja, amelyeket a rendelettervezetbe beépítettek. Új terület lenne az egészségház és műjégpá-lya közötti rész, a másik két terület pedig pontosítva lett.

Hozzászólások:

Kiss Péter elmondja, hogy a városfejlesztési bizottság megtárgyalta az előterjesztést és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Sas Norbert jelzi, hogy ugyanez volt a pénzügyi bizott-ság véleménye is.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármes-ter szavazásra bocsátja a rendelettervezetet. A képviselő-testület 9 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja.


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
8/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete
a kedvtelésből tartott állatok tartásának
szabályairól szóló
13/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet
módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház leg-utóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett mun-kájáról szóló beszámoló csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Pócza Zoltán igazgató szóbeli kiegészítést nem kíván tenni, úgy gondolja, hogy az anyagban jól összefoglalta a munkájukat. A művelődési központ munkája egyéb-ként is a város nyilvánossága előtt zajlik.

Hozzászólások:

Keszei Balázs elmondja: a humánerőforrás bizottság is kinyilvánította az ülésén, hogy az intézmény munkája a teljes nyilvánosság előtt zajlik és a beszámolót a műve-lődési központ érdemei szerint elfogadásra ajánlotta. Ő bízik abban, hogy a város lakossága is megelégedéssel fogadja ugyanezt.

Básthy Béla is gratulál az igazgató úrnak, hiszen az intézmény jelentős és menedzsment szempontból is kiemelkedő munkát végez. Ő úgy gondolja, hogy a képviselő-testület jól döntött, amikor a TOP CLLD projekt munkaszervezeti feladatait is a művelődési központra bízta – ezzel „beágyozottságát” még széle-sebbé, a vállára még több terhet téve.
A beszámolóból kiderül, hogy az intézménynek renge-teg civil szervezettel, más intézménnyel van kapcsolata, de csupán a már 10 éves Kőszegi Ostromnapok Egyesü-let nincs megemlítve az együttműködések terén, jóllehet több ponton is találkozik a két szervezet.
Az viszont, hogy a beszámolóban „Az együtt élő más-ságok kultúrája” c. fejezetben van szó az egyházakról és a nemzetiségekről – ez számára nehezen feldolgozható. Az egyházak és a nemzetiségek ugyanis nem másságok, hanem identitások – ez tehát nem megfelelő szóhaszná-lat.
Ő örömmel veszi azt is, hogy mindhárom közművelő-dési intézmény a natúrparkkal, mint TDM szervezettel szorosan együttműködik már napjainkban, amellyel a munka is ugyan több, de talán arányosabb annak elosztása is.

Tóth Gábor úgy véli, hogy ennél jobb értékelést nem lehetne adni egy intézménynek sem, mint amit a műve-lődési központ érdemel.
Emlékezete szerint már a legutóbbi beszámolókor is felmerült, hogy a vár felújításának vannak negatív hozományai is.
Más szempontból is ugyanaz a helyzet, mint akkor volt: még mindig csoda, hogy van dolgozó a művelődési központban, a fizetések ugyanúgy nem követik az elvárható trendeket. A létszám még mindig kevés – főleg az, amelyik a programokat szervezi.
Amivel nem ért egyet, az a következő: bármilyen kő-szegi rendezvény van, ahhoz csakis a művelődési köz-pontnak van technikai felszereltsége. Jó hogy van natúr-park, múzeum, Városháza stb. de ha kell két mikrofon és egy hangfal, akkor csakis a vár jöhet szóba. Ugyanígy, ha autó kell, ha szakmai segítségről vagy programszer-vezésről van szó – azaz egyetlen városi megmozdulást sem lehet megrendezni nélkülük. Ha ők egyszer nemet mondanának azzal, hogy nem érnek rá, vagy nincs rá kapacitásuk, akkor tulajdonképpen semmit sem lehetne szervezni.

Huber László szerint ebben sok igazság van, de egy kisvárosban ennek természetesnek kell lennie. Az egyesü-letek, az iskolák, a többi szervezet is támaszkodik arra az intézményre, amelynek a feladatkörében szerepel ez, tartja velük a kapcsolatot, teret ad nekik stb.
Köszönet és hála illeti a művelődési központ kis csapa-tát, amely nem túl nagy létszámú. Vannak olyan ren-dezvények, amelyeket különösen a magukénak éreznek. Ilyen pld. a várszínház, amely 1982-ben kezdődött, és amely nemhogy ellaposodott volna, sokkal inkább fejlődik, egyre szélesebb lesz a repertoárja. Ő úgy látja, hogy a további fejlődést a technikai gyengeség korlátoz-za csupán: a színpad, a nézőtér – de ez nem róható fel az intézmény rovására.
A vár felújítása valóban nem úgy valósult meg, aho-gyan az önkormányzat azt eredetileg szerette volna – kiemelt projektként – ennek sajnos a pénzszűke volt a legfőbb oka. A további fejlesztések érdekében az ön-kormányzat természetesen továbbra is próbálkozik anyagi fedezetet szerezni. A civil szervezetek (pld. nyug-díjas klubok, tánccsoportok) pedig nagyon hálásak minden segítségért a művelődési központnak, ezt minden alkalommal megköszönik.
A kollégákat az önkormányzat nem tudja a jelenlegi-nél jobban honorálni, de ez a kultúra, a közművelődés az egész közszféra problémája és ezen csak kormányzati szinten képzelhető el változás.
Ő elfogadása ajánlja a művelődési központ beszámo-lóját.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármes-ter szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, a képvi-selők pedig 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


69/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intéz-ményi beszámolóját elfogadja.


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Városi Múzeum legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról szóló beszámoló csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Révész József igazgató jelzi, hogy a beszámoló elkészí-tése óta nem történt semmi olyan esemény az intézmény életében, amivel ki kellene egészíteni azt, így inkább csak a kérdésekre válaszol.

Hozzászólások:

Keszei Balázs elmondja, hogy a művelődési központ-hoz hasonló módon vélekedett a bizottság a városi múzeum munkájáról is. A bizottsági ülésen ő személye-sen kiemelte a Szőlő Jövésnek Könyve Magyar Értéktár-ba való felvételéhez kapcsolódó, a múzeum által végzett megelőző munka jelentőségét.

Básthy Béla úgy véli, hogy a múzeum klasszikusan „a jéghegy csúcsa” típúsu munkát végzi. Arra gondol, hogy hatalmas kihívás a múzeumban található értékek digitalizálása és adminisztrálása, ráadásul 4 aktív kiállí-tóhely van a városban. Ezt nem mindenki látja át, azaz a múzeum egy olyan intézmény, amelynek tevékenysé-gének nagy része nem a nyilvánosság előtt zajlik.
A múzeum esetében is az együttműködésre hívja fel a figyelmet. Az intézmény különböző szervezetekkel kapcsolatos együttműködése ugyanis nem csupán kötelező és kényszerű, ez mindenki számára előnyös és a múzeum már programok lebonyolítójaként is megjelent. Ő úgy vette észre, hogy szívesen is végzik ez. Jó példa erre a 2018. Városi Királynapra megszervezett Mátyás király emlékülés is közösen az Ostromnapok Egyesület-tel.
De ki kell emelni a múzeum esetében is a natúrparkkal, mint TDM szervezettel való együttműködést, amely mindenképpen látványos előrelépést jelent mind a látogatószám, mind a bevétel növelés emelésében. Ez a számok esetében konkrétan 1/3-os növekményt jelent! Persze, ebben szerepe van a pályázatoknak, meg múze-um plusz nyitvatartásának is. Úgy érzi, hogy a múzeum Kőszeg város helyi missziójában és a turisztikai életében is tudott előre lépni ennek az együttműködésnek a nyomán, ugyanis egyre több kulturális értékből sikerült turisztikai eseményt szervezni.

Révész József egyetért azzal, hogy Győrffy Gábor tu-risztikai menedzser munkája nagyon érezhető a város életében, aki nagyon alkalmas erre feladatra és sokat is tesz azért, hogy turisztikailag „eladja a várost”. Tisztázni kell viszont a látogatószám és bevétel növekedés kap-csán, hogy a múzeum a jogszabályok által előírt nyitva-tartásnak több mint a dupláját teljesíti. Ezt a munkatársi gárdát az önkormányzat 2013. január 1-től a jogszabá-lyok szerinti nyitvatartással vette át fennatrtásba. Ezért nagy köszönet megilleti kollégáit, akik minden hétvégén és a hosszú hétvégeken is a látogatók rendelkezésére állnak. Szerencsére a Tábornokházban a fűtés korszerű-sítése megtörtént, így ott is nyitva tudnak lenni. Mindez a sok változás az évek során összeadódott és ezek is jelentik a számok és ezzel együtt a bevétel növekedését.

Básthy Béla felhívja még a figyelmet ara, hogy termé-szetesen a raktározási hely feltételek, az ingatlanok állapota, továbbá a bevétel további növelése még bőven adnak majd feladatot az önkormányzatnak és a múze-umnak is.

Tóth Gábor szerint pedig pld. a „raktározási „challen-ge-k” már több évtized óta jelen vannak mind a múze-um, mind a művelődési központ életében.

Révész József kihangsúlyozza: tudomásul kell venni, hogy a múzeum állami műtárgyvagyont kezel és ebben mindenkinek van közös felelőssége.

Básthy Béla hozzáfűzi még: ha a TOP turisztika pro-jekt keretében meg tudnak valósulni a Rákóczi u. 3. alatti ingatlanban az elképzelések, azaz a tervezett iroda, akkor az a bizonyos közelség – ami most is megvan – még közelebbivé válhat.

Huber László kihangsúlyozza: a múzeum esetében is elmondható, hogy egy minimális, szűk csapat végzi a munkát. Kőszegen pedig nagyon magas a mérce, többet is kell teljesíteni, mert itt olyan kimagasló értékek van-nak kezelésben, amelyek megalapozták a kőszegi múzeum jelenlegi státuszát.
Kiemeli még Révész József igazgató úrnak a Kőszegi Értéktár élén végzett, elvárásoknak megfelelő munkáját, de igazgató úr a megyei értéktár bizottság munkájában is komoly szerepet játszik.
Ő is köszöni a Szőlő Jövésnek Könyve országos elisme-rése kapcsolatosan igazgató úr munkáját és kéri, hogy a múzeum ezt a kőszegi, komoly értéket továbbra is megfelelően kezelje.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármes-ter lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatot. A képviselők 9 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:

70/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városi Múzeum beszámolóját elfogadja.


A 6. napirendi pont tárgyalása:

A 2018. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző szóbeli kiegészítésében arra utal, hogy az előterjesztés részletesen tartalmazza a tavaly elvégzett ellenőrzéseket. Hivatalvezetőként úgy gondolja, hogy a belső ellenőr személyének a változása nagyon jót tett az ellátott feladatok színvonalának.
Kéri, hogy a képviselő-testület fogadja el a 2018. évi belső ellenőrzési jelentést.

Hozzászólás:

Sas Norbert jelzi, hogy a pénzügyi bizottság megtár-gyalta az előterjesztést és a képviselő-testületnek elfoga-dásra ajánlotta.

A képviselő-testület 9 igen szavazattal az alábbi hatá-rozatot hozza:

71/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2018. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentést jóváhagyja.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

Hitelfelvételhez kormányzati engedélykérelem benyúj-tásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségve-tésében már megjelenítette a hitelfelvételi szándékot. Ezt a pénzügyi osztály az ebr24 rendszerbe már fel is vitte.
A hitelfelvétel érdekében két banktól kértek indikatív ajánlatot. Ezek közül az önkormányzat számlavezetőjé-től, azaz az OTP Banktól kapott ajánlatot javasolják elfogadásra. Kéri a határozati javaslat elfogadását annak érdekében, hogy a hitel felvételét ténylegesen is intézni lehessen.

Kérdések és hozzászólások:

Rába Kálmán kérdezi a következőket: ha bármi ok miatt nem tudja az önkormányzat realizálni a várt profitot vagy a keresleti oldal hiánya miatt csak nyomott áron lehet értékesíteni majd a telkeket, ki lesz a felelős ezért a hitelfelvételért? Lesz-e felelős azért, ha ez a beruházás rosszul sül el? Bár a jövőbe nem lehet látni, de azért ő azt nem látja biztosítottnak az egészet.

Huber László szerint azt nem lehet tudni, hogy mikor lehet majd egyértelműen „balul elsült fejlesztésnek” minősíteni ezt az elképzelést. Nyilván minden döntésben benne van, hogy esetleg nem úgy sikerül, ahogy eltervez-ték. Viszont a jelenlegi ismereteink szerint ezt a lépést kifejezetten bátran meg kell lépni. Ez, az önkormányzat tulajdonában lévő, frekventált terület nem maradhat a jelenlegi állapotában. Ahhoz, hogy lakóházak céljára hasznosulni tudjon, megfelelő infrastruktúrával el kell látni és ez a minimális beruházást az önkormányzat sajnos csak hitelből tudja megvalósítani. De ez nem lesz kidobott pénz. Ezért a döntésért nyilván a képviselő-testület lesz a felelős. Egyébként felelőst akkor szoktak emlegetni, ha valamilyen szabálytalanság történt és ezt leginkább az ellenérdekű fél szokta keresni.
Itt kollektív felelősségről van szó, aza ez nem a pol-gármester, nem a pénzügyi osztályvezető, nem a pénz-ügyi bizottság felelőssége lesz, hanem azé aki döntést meghozza: a képviselő-testületé.

Rába Kálmán úgy gondolja, hogy kormányzati enge-dély birtokában, a legjobb esetben ezeknek a telkeknek az értékesítése csak jövő év ilyenkor kezdődhet el. Ha valaki megnézi az ingatlanpiaci folyamatokat, megfi-gyelhető, hogy rendre szűkül az a kör, aki a CSOK-ot fel tudja venni. Polgármester úr azt mondta, hogy ez a beruházás pénzt hozhat a konyhára, jóllehet a városnak fizetnie kell a kamatokat.
Mindezek miatt ő ellenzi a hitelfelvételt és névszerinti szavazást kér a határozati javaslatról.

Plechl Tibor kérdezi a tisztánlátás érdekében: ez a hitelfelvétel tehát jelzálogjoggal nem jár? Nem lesznek tehát az önkormányzat vagyontárgyai sem megterhelve – ahogy ezt az egyik bank kérte?

Cserkutiné Stipsics Edina kihangsúlyozza, hogy nem. Az OTP csupán azt kérte, hogy az önkormányzat az éves költségvetéseiben fogadja el az éves visszatörlesztést.

Básthy Béla szerint az OTP helyzetértékelése nem jelent különleges biztosítékot az önkormányzat számára. Amennyiben a költségvetésbe betervezi a város a törlesz-tést, az elfogadható a számára.
Egyébként az egész beruházást az indokolja szerinte, hogy – az országos trendekkel ellentétben – Kőszegen jóval kevesebb az eladó telek, mint máshol, szinte nincs is. Az a tapasztalat, hogy a Városházán is sokan keres-nek eladó ingatlanokat, de ilyent nem tudunk felajánla-ni.

Huber László éppen Rába Kálmán aggodalmának az ellenkezőjét érzi. Ugyanis, ha elkészül a Pogányi út a szóban forgó terület jól megközelíthető lesz a Deák Ferenc utca és a Gábor Áron utca között. Akár családi házat, akár társasházat is lehet majd oda építeni, ame-lyekre nagy igények mutatkoznak. Utóbbihoz természe-tesen befektetőkre van szükség és ez jó üzletnek is tűnik, amihez nyilván fedezet is kell. Ő mindenképpen javasol-ja a hitel felvételét. Egyébként – Rába Kálmán javasla-táról függetlenül – mindenképpen név szerint kell dönteni a határozati javaslatról.

Ezután szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, a jegyző úr pedig egyenként szólítja a képviselőket, akik az alábbiak szerint szavaznak:

Huber László: igen,
Básthy Béla: igen,
Keszei Balázs: igen,
Kiss Péter: igen,
Kiss Zoltán, igen,
Plechl Tibor: nem,
Rába Kálmán: nem,
Sas Norbert: igen,
Tóth Gábor: nem

A szavazás után a polgármester jelzi, hogy 6 igen, 3 nem szavazattal az alábbi határozat született:

72/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Egészségháztól D-re lévő fejlesztési te-rület közművesítésének (2975/103 hrsz) az OTP Bank Nyrt. 55.000.000.- Ft-os, 60 havi hosszúlejá-ratú fejlesztési hitel felvételére adott ajánlatát elfo-gadja.

2. A képviselő-testület felhatalmazza Huber László polgármestert a Magyarország gazdasági stabilitá-sáról szóló 2011. évi CXCIV. törvényben előírt kormányengedély iránti kérelem ÖNEGM rendszer-ben történő benyújtására, a szükséges jognyilatko-zatok megtételére.

3. A képviselő-testület felhatalmazza Huber László polgármestert, hogy kormányengedély esetén, az ajánlatkérésnek valamint az OTP Bank Nyrt. ár-ajánlatának megfelelő paraméterekkel, a végleges szerződés tervezet kidolgozását követően a hitel-szerződést aláírja.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: folyamatos.


A 8. napirendi pont tárgyalása:

A Munka Törvénykönyve módosítása alapján elren-delhető – az önkormányzati tulajdonú gazdasági társa-ságok tekintetében – túlmunka elrendelésének korlátozá-sáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Az előterjesztők (Plechl Tibor, Rába Kálmán és Tóth Gábor önkormányzati képviselők) közül Plechl Tibor tesz szóbeli kiegészítést. Ez a javaslat csupán egy lehető-ség lenne, semmilyen korlátozást nem jelentene a gazda-sági társaságok számára. Tudomása szerint a Munka Törvénykönyvének ezen módosításának a kiterjesztett lehetőségével jelenleg sem élnek Kőszegen. Ő azt gondol-ja, hogy aki nem próbálta, aki nem volt valaha is alanya az ilyen túlmunka elrendelésnek, az nem érzi ennek a súlyát, mértékét és hatását. Még akkor is, ha a túlórát pénzben megtérítik a számára vagy szabadidőben kiváltják neki. Ez bizonyára nem minden esetben azonos az elrendelt túlóra értékével, amit a családtól töltött időből vesznek el. Ez az előterjesztés csupán egy lehető-séget adna az önkormányzati tulajdonban lévő cég vezetője számára, hogy ezt a gesztust megtegye vagy biztosítsa a munkavállalói felé. Ő ezt nem korlátozásnak tartaná – így az elfogadása is lehetőség a képviselő-testület számára.

Hozzászólások:

Sas Norbert jelzi, hogy a pénzügyi bizottság a határo-zati javaslatot nem javasolta elfogadásra.

Kiss Péter jelzi, hogy a városfejlesztési bizottságnak is elutasító volt a véleménye. Ő személyesen beszélt Ko-vács István igazgatóval erről, aki elmondta, hogy eddig se tették, a jövőben sem nem fogják biztosan igénybe venni a Munka Törvénykönyvének ezt a lehetőségét. Egyedül a téli időszakban szokott elrendelni túlórát, amikor a hóeltakarítás miatt szükség van rá.
Megjegyzi, hogy a német szabályozás szerint a magyar 400 órával szemben 426 óra túlórát lehet elrendelni a dolgozók számára.

Rába Kálmán szerint a német Munka Törvénykönyve valóban a lehető legrosszabb szabályozások egyike.

Kiss Zoltán hozzáfűzi: vannak olyan szakmák, mun-kakörök (pld. orvosi, kollégiumi ügyelet), ahol már az eddigi 250 órát is túllépte a munkáltató, ezek a jövőben a törvény módosítása által „legalizálva” lesznek. Véle-ménye szerint Magyarországon nagyon kevés olyan cég van, ahol a 400 órás túlórakeretet el fogják rendelni. Természetesen nem akar viccelődni az előterjesztéssel, de ez a túlóra kérdés olyan, mintha valaki azt rendelné el, hogy egy 1500 m magas hegycsúcsot is meg lehet mászni Magyarországon – úgyis tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Szerinte képviselőtársaik is így gondolják ezt.

Huber László azt gondolja, hogy már viszonylag sok idő eltelt a Munka Törvénykönyve módosításának hatályba lépése óta, az előterjesztés is a benyújtását követő 3 hónapon belül került előterjesztésre. De ezen időszak alatt nem lehetett semmi negatív visszhangot vagy utórezgést hallani erről. Ha komoly gondot okozna ez az országban, akkor a törvényalkotó nyilván megvál-toztatná ezt a szabályozást.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármes-ter szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, de azt a képviselő-testület 3 igen, 6 nem szavazattal elveti.

[A szavazás után Plechl Tibor végleg elhagyta az ülés-termet, így a képviselő-testület létszáma 8 főre csök-kent.]


A 9. napirendi pont tárgyalása:

Az Idősbarát Önkormányzat Díj című pályázat be-nyújtásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyv-höz.

Az igazgatási és építéshatósági osztályvezető távollét-ében Básthy Béla tesz szóbeli kiegészítést, mivel az ő kezdeményezésére készült az előterjesztés, ő találta meg a közlönyben a pályázati felhívást. Ennek elolvasása után azonnal úgy gondolta, hogy ennek a címnek a megszerzése – ha nem is Kőszegre van szabva – de valóban Kőszegre illik. Amikor átnézték a kritériumokat úgy találták, hogy az időskorúakkal való együttműkö-dés, a szociális terület, a civil szervezetek közül a nyugdí-jas klubokkal való kapcsolattartás, az Idősügyi Tanács működtetése – ezek mind-mind az önkormányzat idősek felé fordulását jelentik. A város mindig kiemelt feladatá-nak tekintette az idősekről való gondoskodást. A foglal-koztatási paktumban is kiemelt szerepe van a nyugdíj előtt állók foglalkoztatásának.
Plusz pontot jelent a pályázat során, ha időseket tömö-rítő gyalogló klub működik a településen. Erre vonatko-zóan egy új kezdeményezés is körvonalazódik házior-vossal és szakértőkkel. Ő úgy gondolja, hogy érdemes beadni a pályázatot és reméli, hogy sikeres is lesz. A pályázat során csatolni kell a Helyi Esélyegyenlőségi Programot is, amit decemberben fogadott el a képviselő-testület és amit jó programnak minősítettek.

Hozzászólás:

Keszei Balázs elmondja, hogy a humánerőforrás bi-zottság részletes felvilágosítást kapott a pályázat céljá-ról, ők is bíznak a sikerében. A bizottság egyhangúlag támogatta a pályázat benyújtását.

A képviselő-testület 8 igen szavazattal az alábbi hatá-rozatot hozza:


73/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter 2019. évi „Idősb-arát Önkormányzat Díj” elnyerésére kiírt közös pá-lyázati felhívására.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok aláírásá-ra és benyújtására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2019. május 13.

[A szavazás után Sas Norbert képviselő elhagyta az üléstermet, így a képviselő-testület létszáma 7 főre csökkent.]


A 10. napirendi pont tárgyalása:

A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő fel-adatellátási szerződés tervezete csatolva a jegyzőkönyv-höz.
Az igazgatási és építéshatósági osztályvezető távollét-ében dr. Nagy Edina tesz szóbeli kiegészítést.
Kőszeg város 4. számú felnőtt körzet háziorvosa, dr. Prugberger János bejelentette az önkormányzatnak, hogy háziorvosi tevékenységét befejezi és a praxisjogot dr. Prugberger-Németh Lilla részére kívánja értékesíteni. A doktornő az egészségügyi tevékenységet a Mediocritas Humán Kft. tagjaként kívánja folytatni.
Ha az önkormányzat – a praxisjog engedélyezésére jogosult egészségügyi államigazgatási szerv véleményé-nek kikérését követően – a praxisjogot megszerezni kívánó orvossal feladat-ellátási szerződést kíván kötni, akkor első lépésként előszerződést kell kötni vele.
A Szombathelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztá-lya a véleményét már megküldte, amely szerint dr. Prugberger-Németh Lilla háziorvostan szakorvos a felnőtt háziorvosi körzet betöltésére alkalmas.
Annyi a változás az előterjesztéshez képest, hogy a praxisjog átadása nem 2019. június 1-től, hanem nov-ember 1-től történne meg. Ennek oka az, hogy a doktor-nő a praxisjogra vonatkozó pályázati támogatást kíván igénybe venni.

Hozzászólás:

Keszei Balázs jelzi, hogy a bizottság véleménye szerint legalább az egyik háziorvosi körzetben megoldódni látszik az ellátás, míg a másik körzetben még a helyette-sítés a gond. Remélhetőleg az aktív orvosok terhe nem fog nőni, viszont ezzel a praxisváltással fiatalítás kezdő-dik az orvosi ellátásban.
A bizottság elfogadásra ajánlja az előterjesztést.

Huber László felhívja a figyelmet, hogy a határozati javaslatban nem, csupán annak mellékletében van változás: a feladat átadás-átvételi szerződés 2019. november 1-től lesz érvényes.

A képviselő-testület 7 igen szavazattal az alábbi hatá-rozatot hozza:


74/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata és a MEDIOCRITAS Humán Kft. között kötendő fel-adat-ellátási előszerződést a melléklet szerinti tarta-lommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármes-tert az előszerződés aláírására.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az 1. pont szerinti előszerződésben foglaltak teljesülése esetén a Kőszeg Város Önkormányzata és a MEDIOCRITAS Humán Kft. között kötendő fel-adat-ellátási szerződést aláírja.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: 1. pontra vonatkozóan: azonnal.
2. pontra vonatkozóan: értelemszerűen.


[A szavazás után Sas Norbert visszatért az ülésterem-be, Básthy Béla viszont elhagyta azt, így a képviselő-testület létszáma változatlan: 7 képviselő van jelen.]


A 11. napirendi pont tárgyalása:

A szavazatszámláló bizottságok tagjainak, póttag-jainak megválasztásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Zalán Gábor jegyző, választási irodavezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az Európai Parlamenti választások közeledtével áttekintették a szavazókörök-ben a szavazatszámláló bizottsági tagok helyzetét. Néhány korábbi tag lemondott, néhány fiatal tag pedig nem póttagként, hanem rendes tagként szeretne tevé-kenykedni. Fontos változás, hogy a tagokat a képviselő-testület – a korábbiakkal ellentétben – települési szinten választja meg, nem célzottan a szavazókörökbe. Fontos tudni a képviselők számára, hogy a jegyző ezen előter-jesztéséhez módostó indítvány nem tehető.

Az elhangzottakkal kapcsolatban sem kérdés, sem észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, a képviselők pedig 7 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


75/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 24. § (1) bekezdésében, valamint a 35. § (1) - (2) bekez-désében kapott hatáskörében eljárva Kőszeg Város szavazatszámláló bizottságának új tagjait és póttagjait az alábbiak szerint választja meg az országgyűlési képviselők következő általános választásának kitűzéséig terjedő hatállyal:

Tagok:
1. Horváthné Schrancz Erika Kőszeg, Írottkő u. 6/B
2. Bálint Csaba Kőszeg, Űrhajósok utcája 19/F
3. Bálintné Kálóczi Bernadett Kőszeg, Űrhajósok utcája 19/F


Póttagok:
1. Hani Vilmos Kőszeg, Petőfi tér 13/A
2. Both Luca Anna Kőszeg, Forintos Mátyás ut-ca 3.
3. Illésné Forintos Tünde Kőszeg, Várkör 61.

Felelős: Dr. Zalán Gábor jegyző, HVI vezető.
Határidő: azonnal.


A 12. napirendi pont tárgyalása:

A Kiss János altábornagy emlékére kopjafa állításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a kőszegi temetőben nyugvó Kiss János altábornagy köztiszteletben álló személyiség volt, aki a háború ideje alatt kiemelkedő náciellenes magatartást tanúsított. Szülőhelyéről, Erdőszentgyörgyről érkezett a felajánlás, mely szerint egy kopjafát szeretnének Kőszegen az altábornagy emlékére elhelyezni. Úgy érzi, ezt a felaján-lást Kőszegnek kötelező elfogadnia. A szobor melletti területen egy kis park-átalakításra van szükség, ami talán bele fog férni a parkfenntartási keretbe, 100 ezer Ft alatti összegről van szó. A kopjafát Horváth József vállalkozó fogja elhozni Erdőszentgyörgyről.

Hozzászólás:

Keszei Balázs a maga részéről üdvözli az előterjesztést és örömmel veszi, hogy Kiss János altábornagy emléke előtt ezzel tiszteleg a város. Egy teljesen civil kezdemé-nyezést karol fel ezzel az önkormányzat. A Cőgerek Napja pedig méltó lehetőség lenne arra, hogy az altábor-nagy valamint az erdélyi fafaragó művész munkássága előtt fejet hajtson Kőszeg. Ez a kopjafa – ha nem is testvérvárosi – de kapcsolatot létesíthet az erdélyi telepü-lés és Kőszeg között. Egy magyarok lakta, határon túli településről van szó, amellyel bármilyen kontaktust ő örömmel vesz.

További észrevétel nélkül, a képviselők 7 igen szava-zattal az alábbi határozatot hozzák:


76/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy a Kőszeg 3344/49 hrsz-ú közte-rületen Kiss János altábornagy emlékére a szülőhelyéről származó kopjafa legyen felállítva, amely az ez évi Cőgerek Napján, azaz 2019. június 15 -én kerüljön átadásra.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: értelemszerűen.


A 13. napirendi pont (Vagyonügy) tárgyalása:

A 0145/2 hrsz-ú ingatlan tekintetében az elővásárlási jogról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítést. tesz. Megkeresés érkezett az önkormány-zathoz a Kőszeg, 0145/2 hrsz-ú, a Gulner malommal szemben lévő, 20235 m2 nagyságú, szántó megnevezésű ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára létrejött adásvételi szerződésre vonatkozóan.
Az ingatlan-nyilvántartás alapján a vasúttól keletre lévő tartalék iparterületre vonatkozóan Kőszeg Város Önkormányzatát elővásárlási jog illeti meg.
A Helyi Építési Szabályzat 3. mellékletét képező elő-vásárlási joggal terhelt földrészletek jegyzékében az ingatlanra bejegyzett elővásárlási jog új munkahely teremtése céljából szerepel.
Fentiek értelmében az adásvételi szerződésben foglalt tartalomra tekintettel az önkormányzat nyilatkozata szükséges, hogy élni kíván-e az ingatlanra bejegyzett elővásárlási jogával. Az ingatlan 1/1 tulajdoni hányadá-ra kialkudott vételár 5.665.800,- Ft.

Hozzászólás:

Kiss Péter jelzi, hogy a városfejlesztési bizottság azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az önkormány-zat ne éljen az elővásárlási jogával.

További észrevétel nem hangzik el, csupán Huber László tesz egy apró pontosítást: szerinte az nem helyes megfogalmazás, hogy a szóban forgó ingatlan a Gulner malommal szemben van. A térkép pontosan jelöli a helyét.

Ezután a képviselő-testület 7 igen szavazattal az aláb-bi határozatot hozza:

77/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg, 0145/2 hrsz-ú, szántó megnevezésű, 20235 m2 területű ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára vonatkozóan – a Kőszegen, 2019. március 11-én létrejött adásvételi szerződés tekintetében – az ingatlan-nyilvántartásba Kőszeg Város Önkormányzata javára bejegyzett elővá-sárlási jogával nem kíván élni.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: értelemszerűen.
Mivel a könyvtár igazgatója nem érkezett meg az ülés-re, a polgármester kéri, hogy a képviselő-testület tárgyal-ja meg nélküle az intézményi beszámolót, e miatt ez nem maradjon el.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár legutóbbi beszá-molója óta eltelt időszakban végzett munkájáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Keszei Balázs tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy a humánerőforrás bizottság két, a városi könyvtá-rat érintő előterjesztést tárgyalt meg. A beszámolóban az igazgatónő részletesen leírta a könyvtár szervezeti felépítését, szakmai működését, pénzügyi helyzetét, a gyűjtemény kezelését stb., munkájukról pontos képet adott. A bizottság a könyvtárban végeztt munkát is hasonlóan értékelte, mint a másik két kulturális - műve-lődési intézmény erőfeszítéseit.
A Chernel Kálmán Könyvtár nélkülözhetetlen a város életében. Lehet, hogy van olyan, akinek kicsit halvá-nyabban jelenik ugyan meg a mindennapokban, mert akik nem járnak könyvtárba, azok nyilván nem látják az ott folyó munkát. De azok számára, akik naponta használják – azoknak kulcsfontosságú intézmény. A bizottság természetesen egyhangúlag támogatta az intézményi beszámoló elfogadását.
A másik előterjesztés, amit a bizottság megtárgyalt és – átruházott jogkörben – el is fogadott, az az intézmény módosított SZMSZ-e volt. A módosításra azért került sor, mert korábban döntés született az igazgatóhelyettesi poszt bevezetéséről, így ez került be az SZMSZ-be. Továbbá, néhány könyvtárhasználati tétel változott meg. Ezekkel a bizottság egyetértett.
Tájékoztatja még a képviselő-testületet, hogy magával hozta az „Alma materek – kiváló középiskolák Magyar-országon” c. könyvet, amelyet – igazgatónőhöz eljuttat-va – a Chernel Kálmán Városi Könyvtár részére ajándé-koz. Kéri, hogy a 136. oldalon szereplő, a kőszegi gimná-ziumról szóló „Hagyományok formálják a jövőt” címmel megjelent cikk is kerüljön be a Kőszegről szóló helyi gyűjteménybe.

Az intézményi beszámolóval kapcsolatban sem kér-dés, sem hozzászólás nem hangzik el. A képviselő-testület 7 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


78/2019. (IV. 25.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Chernel Kálmán Városi Könyvtár tevékenységéről készített beszámolót elfogadja.

Képviselői közérdekű kérdések és javasaltok:

Rába Kálmán kérdezi a jegyző úrtól, hogy az elmúlt napokban érkezett-e bejelentés új vendéglátóhelyek nyitására a városban?

Dr. Zalán Gábor válaszában elmondja, hogy ez való-ban bejelentésköteles tevékenység. Neki nincs ilyenről tudomása, de utána fog járni és tájékoztatást fog erről adni.

Huber László polgármester tájékoztatja a jelenlévőket, hogy ma már bizonyosság vált a volt SZOT üdülő épületének a hasznosítása, ezért a nyilvánossággal is megosztja ezt az információt. Egy nemzetközileg ismert, tőkeerős, dél-koreai befektető csoport egészségügyi centrumot fog kialakítani benne. A nagy jelentőségű projekt hamarosan (már április végén) el fog kezdődni, melynek nyomán prémium kategóriás, VIP kliensek számára alakítanak ki olyan egészségügyi centrumot, amely Magyarországon az első ilyen lesz. Szállást nem áll szándékukban kialakítani, csak gyógyászati (alapve-tően plasztikai sebészeti) kezelés lesz az épületben. Várhatóan több alkalmazottra is szükség lesz. Az ön-kormányzat számára remélhetőleg idegenforgalmi adóban és iparűzési adóban is jelentős bevételt fog eredményezni.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármes-ter 10.40 órakor bezárja a képviselő-testület mai ülésé-nek a nyilvános részét, majd a képviselő-testület zárt ülés keretében folytatja a munkát.


Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Zalán Gábor Huber László
jegyző polgármester

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)