2019. Április 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 13/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
3. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Városi Múzeum legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
5. - Jelentés a 2018. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról.
6. - Hitelfelvételhez kormányzati engedélykérelem benyújtása.
7. - Előterjesztés a Munka Törvénykönyve módosítása alapján elrendelhető túlmunka elrendelésének korlátozásáról, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tekintetében.
8. - Idősbarát Önkormányzat Díj című pályázat benyújtásának jóváhagyása.
9. - A MEDIOCRITAS Humán Kft.-vel kötendő feladatellátási szerződés jóváhagyása.
10. - A szavazatszámláló bizottságok tagjainak, póttagjainak megválasztása.
11. - A polgármester személyes érintettsége bejelentésével kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról szóló jelentés megtárgyalása.
12. - Vagyonügy: Elővásárlási jogról szóló nyilatkozat a 0145/2 hrsz-ú ingatlan tekintetében.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Kiss János altábornagy emlékére kopjafa állítása.
4. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszegi Városi Múzeum legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.

Tisztelt Képviselő–testület!

A Kőszegi Városi Múzeum Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő–testületének 2019. évi munkaterve szerint elkészítette a legutóbbi intézményi beszámoló óta eltelt időszakról, 2017. augusztus 31.- 2019. március 31., szóló előterjesztést.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő–testületet a Kőszegi Városi Múzeum vonatkozó időszakról szóló beszámolóját megtárgyalni és elfogadni szíveskedjen.

2019. április 18.
Révész József s.k.
igazgató
Kőszegi Városi Múzeum




HATÁROZATI JAVASLAT


A Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városi Múzeum beszámolóját elfogadja.











A Kőszegi Városi Múzeum beszámolója
2017. augusztus 31. – 2019. március 31.
közötti időszakról






















2019

BEVEZETŐ
A Kőszegi Városi Múzeum fenntartója Kőszeg Város Önkormányzata. Az intézmény önállóan működő, nem önállóan gazdálkodó, de a költségvetési előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából teljes jogkörű szerv, pénzügyi lebonyolító a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal.

1.) A Kőszegi Városi Múzeum alaptevékenységei
A Kőszegi Városi Múzeum alaptevékenységét az 1997. évi CXL. törvény alapján az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg, eszerint:
a., Gondozza a gyűjtőkörébe tartozó nyitott, illetve már lezárt gyűjteményeket, feladata azok gyarapítása, nyilvántartása, állományvédelme, megőrzése. A tevékenység fő felelősei az intézmény muzeológusai.
Állományvédelmi feladatai körében az intézmény gondoskodik a gyűjteményébe tartozó, illetve az intézmény területén található nyilvántartott műtárgyak és dokumentumok (ideértve a kölcsönzött, letétben lévő állományokat is) őrzéséről, állományvédelméről.
b., Tudományosan feldolgozza és publikálja a gyűjtőkörébe tartozó gyűjteményeket. A gyűjtemények feldolgozását az intézmény munkatársai, illetve az intézmény vezetőjének megbízása alapján külső szakértők egyaránt végezhetik.
A tudományos feldolgozás része az eredmények publikálása, melynek jellege lehet tudományos vagy ismeretterjesztő, formája tanulmány, monográfia, katalógus, leporelló, nyomtatott vagy internetes megjelenéssel. A publikációnak számít az állandó és időszaki kiállítások forgatókönyvének elkészítése is. A Kőszegi Városi Múzeum tudományos, ismeretterjesztő közleményeinek felelős kiadója és főszerkesztője az intézmény vezetője. A kiadványok körébe a nyomtatott, audiovizuális, digitális és internetes megjelenés egyaránt beletartozik. Az intézmény szakkönyvtárat működtet. A kulturális javakhoz kapcsolódó kutatási tevékenység lehetőségét heti négy órás kutatószolgálattal biztosítja, melynek feltételeit a Kutatási Szabályzat határozza meg.
c., Az intézmény változatos témában és formában rendez kiállításokat, családi, múzeumpedagógiai, közművelődési programokat. Hozzáférhetővé teszi a gyűjtőkörébe tartozó gyűjteményeket, ennek keretében állandó és időszaki kiállítások rendezésével, kultúraközvetítő közművelődési és múzeumpedagógiai programokkal hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához.
d., Az intézmény együttműködik a nevelési–oktatási intézményekkel és múzeumpedagógiai programjaival segíti az iskolai és iskolán kívüli nevelés céljainak elérését.
e., Az intézmény turisztikai vonzerejének felhasználásával, a látogatóknak nyújtandó szolgáltatásokkal helyi és országos szinten részt vesz a város kulturális életében, programjaiban, kapcsolódik Kőszeg turisztikai kínálatához. Szorosan együttműködik turisztikai szervezetekkel, szolgáltatókkal, kulturális és turisztikai szervezőkkel.
f., Kapcsolatot tart és együttműködik hazai és nemzetközi muzeális intézményekkel, a kulturális örökség más értékeit gondozó intézményekkel. Kiemelten a könyvtárakkal, levéltárakkal és a közművelődés intézményeivel, továbbá tudományos köztestületekkel, a köznevelés és a felsőoktatás, valamint a szakképzés intézményeivel, szakembereivel, illetve a múzeumi tevékenységet segítő, támogató civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal és intézményekkel.
g., Az intézmény ellát nem szakmai feladatellátáshoz kötődő feladatokat is, melynek keretében ügyviteli, személyzeti, informatikai tevékenységet végez. Általában gondoskodik az intézmény működésének személyi, tárgyi, műszaki, pénzügyi feltételeit biztosító műveletekről.


I. AZ INTÉZMÉNY
A Kőszegi Városi Múzeum tagintézményei:
1. Tábornokház-Hősök tornya (területi múzeum) – állami tulajdonú ingatlan
2. Arany Egyszarvú Patika (közérdekű muzeális gyűjtemény) – állami tulajdonú ingatlan
3. Fekete Szerecseny Patika (közérdekű muzeális kiállítóhely) – önkormányzati tulajdonú ingatlan
4. Kőszegi Várkiállítás (közérdekű muzeális kiállítóhely) – állami tulajdonú ingatlan
5. irodák a Kelcz-Adelffy utca 6. szám alatti épületrészben – állami tulajdonú ingatlan
6. raktár a Várkör 35–37 szám alatt – önkormányzati tulajdonú ingatlan
A Kőszegi Városi Múzeum tagintézményei vonatkozásában történt legfontosabb változás, hogy a Zwinger átkerült a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete használatába. Az ingatlan átadása és az állami tulajdonú ingatlanok használatára vonatkozó vagyonhasznosítási szerződések megkötése folyamatban van.
A 2016. szeptember 30-i képviselő-testületi döntés alapján az intézmény műtárgyraktározás céljára ingyenes használatba kapta a Várkör 35-37. szám alatti helyiséget. A felújítás (falbontás, villanyszerelés, faljavítás, festés,), valamint a SALGO polcrendszer beszerzését, felállítását követően a Tábornokház padlásterében őrzött történeti, néprajzi, iparművészeti és adattári tárgyakat, illetve a könyvtárat csomagoltuk és átszállítottuk az új gyűjteményi raktárba. Jelenleg az átszállított tárgyak átcsomagolása, pozicionálása zajlik.
1.) Az intézményi ingatlanok
Általánosságban elmondható, hogy az intézmény által használt ingatlanok - talán Várkiállítás kivételével - rossz műszaki állapotban vannak. A Tábornokházban évekig nem volt fűtés, ezért az épület felvizesedett. Az ingatlanok állapota miatt a fenntartóval közösen el kellene végeztetni azok műszaki–, épületgépészeti–, építészeti felmérését és azt követően egy javítási, karbantartási és - elsősorban pályázati forrásból finanszírozott - felújítási tervet, ütemtervet készíteni.

A legutóbbi beszámoló óta elvégeztettük az alábbi állagmegóvási, karbantartási, javítási munkákat:
– A Tábornokház–Hősök tornya elektromos fűtés beindítása, elektromos fűtőtestek javítása.
– Megtörtént a Fekete Szerecseny Patika földszinti részének építészeti felmérése, elkészült az épület elektromos terve. Elvégeztettük az udvari helyiségek felújítását (parketta csiszolás, lakkozás, ablakok javítása, faljavítás, festés-mázolás) valamint a mosdó és WC helyiségek teljes felújítását, (víz- és lefolyóvezetékek cseréje, csempézés, új szaniterek felszerelése). Felújítottuk az utcafronti, 17. századi officina és laboratórium helyiségeit (vakolat eltávolítás, visszavakolás, faljavítás, festés-mázolás), illetve kicseréltettük az officina rácboltajtós portálablakát hőszigetelt üvegezésűre. Hátra van még a 19. századi officina és laboratórium faljavítása és festése.
– Megtörtént a Hősök tornya 2. emeleti ablakainak (északi és déli oldal) cseréje. Itt hőszigetelt üvegezésű, fa ablakok kerültek beépítésre (a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően), pótoltuk, illetve cseréltük az ablakok külső zsaluit.
– pályázati forrásból és fenntartói támogatással a Hősök tornya márvány emléktábláinak felújítása.

II. SZEMÉLYI-SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK
A Kőszegi Városi Múzeum Alapító Okiratában megjelölt feladatok ellátásához a meghatározott teljes munkaidős közalkalmazotti státusz 12 fő. A Kőszegi Városi Múzeum állományában lévő dolgozók ellátják a Kőszegi Városi Múzeum és tagintézményei szakmai, technikai, gazdasági működtetését.
Megnevezés/beosztás Fő
Szakalkalmazott (igazgató) 1 történész, muzeológus
Szakalkalmazott 1 régész
Közművelődési szakember 1
Műtárgyvédelmi szakember 1
Tárlatvezető-teremőr 8
Összesen 12

A műtárgyvédelmi szakalkalmazott státusz betöltésére – noha rendszeresen hirdetjük - nincs jelentkező, a szakterületen meglévő, nemcsak felső-, de középfokú végzettségű szakemberek országos tekintetben is súlyos hiánya miatt. Az évente végzett 10-12 főt a nagy, országos intézmények alkalmazzák. Ezért az intézmény vezetője 2017-2018 folyamán elvégzett egy egyéves, OKJ-s műtárgyvédelmi asszisztens képzést, mely lehetővé teszi a munkakör ellátását. A státusz betöltéséig csatolt munkakörben látja el a feladatot.
2017–től már nem tudunk a közmunkaprogram keretein belül teremőröket alkalmazni, ami rendkívül megnehezíti a kiállítások nyitva tartását. A nyári időszakokban rendszeresen évente 4–5 fő diák foglalkoztatásával tudjuk megoldani a nyitva tartást, valamint a kollégák szabadságának kötelező kiadását.

Az intézmény személyi állománya 2013-ban a vonatkozó törvényi előírások minimumszintjén lett meghatározva. A meglévő személyi feltételekkel nemcsak a szakmai feladatvégzés, de a látogatói szolgáltatások, pl. a jelenlegi nyitva tartás is egyre nehezebb.

A Kőszegi Városi Múzeum (Tábornokház-Hősök tornya)
jogszabály szerinti nyitva tartása: tényleges nyitva tartás:
- évente legalább 260 napon át (beleértve minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napját, továbbá Magyarország nemzeti ünnepeit), naponta legalább hatórás nyitva tartás. - hétfő kivételével, egész évben, minden nap nyitva, napi 8 órában

Az Arany Egyszarvú Patika
jogszabály szerinti nyitva tartása: tényleges nyitva tartás:
- november 1-jétől március 31-éig terjedő időszak kivételével – hetente legalább három napon át (beleértve a hétvége egyik napját), naponta négyórás nyitva tartás. - hétfő kivételével, egész évben, minden nap nyitva, napi 8 órában

A Kőszegi Várkiállítás
jogszabály szerinti nyitva tartása: tényleges nyitva tartás:
- november 1-jétől március 31-éig terjedő időszak kivételével – hetente legalább három napon át (beleértve a hétvége egyik napját), naponta négyórás nyitva tartás. - hétfő kivételével, egész évben, minden nap nyitva, napi 7 órában

A Fekete Szerecseny Patika
jogszabály szerinti nyitva tartása: tényleges nyitva tartás:
- november 1-jétől március 31-éig terjedő időszak kivételével – hetente legalább három napon át (beleértve a hétvége egyik napját), naponta négyórás nyitva tartás - jogszabály szerinti nyitva tartása
Általánosságban elmondható, hogy az évek óta érezhető, de napjainkra egyre súlyosabbá váló munkaerőhiány megnehezíti az intézmény működését, egyre nehezebben lehet pótolni a távozó vagy GYES-re menő nem-szakalkalmazott kollégákat is. A még itt dolgozó elhivatott és nyelvet beszélő alkalmazottak bérezés tekintetében jelentősen elmaradnak a hivatalosan közzétett országos jövedelmi átlagtól, ráadásul a törvényi minimum feletti nyitva tartás miatt az esetleges „hosszú hétvégéken” is folyamatosan dolgoznak. A garantált minimálbér emelés üdvözlendő, de ezzel párhuzamosan a bérfeszültség is egyenes arányban nő. Ilyen körülmények között a meglévő munkavállalók megtartása a legfontosabb, de – sajnos - egyre nehezebb.


III. GYŰJTEMÉNYI MUNKA
Az intézmény műtárgyállományát több gyűjtemény adja: Helytörténeti gyűjtemény, Iparművészeti gyűjtemény, Numizmatikai gyűjtemény, Képzőművészeti gyűjtemény, a Néprajzi gyűjtemény, Régészeti gyűjtemény, Adattár és szakkönyvtár. Az Arany Egyszarvú Patika Gyógyszerészet-történeti, Numizmatikai gyűjteménnyel, Adattárral valamint az ország második legnagyobb szakkönyvtárával rendelkezik. E gyűjtemények közül nyitott 2017 májusától a Helytörténeti, Régészeti, illetve a Gyógyszerészet-történeti gyűjtemény.
Az intézmény műtárgyállománya az utóbbi évek során egyre kevésbé gyarapodott. Korábban – értelemszerűen - a múzeumfejlesztésben a legnagyobb hangsúlyt a helytörténeti és az iparművészeti műtárgyak gyarapítására helyezték. Ma a gyűjtemények gyarapítása szinte kizárólag ajándékozással, kisebb mértékben vásárlással, az is elsősorban pályázati forrás bevonásával történik. A (mű)tárgyak már csak elvétve kerülnek elő, sajnos éppen azon gyűjteményeknél (természettudomány, néprajz, képzőművészet) lehetne tervezni a gyűjtést, amelyekkel a Kőszegi Városi Múzeum már nem rendelkezik vagy zárt a gyűjtemény. A donációhoz – amely szinte az egyetlen lehetőség a gyűjtemény gyarapítására – fontos a megfelelő bizalom kiépülése, jó kapcsolat ápolása a magángyűjtőkkel, leszármazottakkal.
A régész szakalkalmazott és a régészeti gyűjtemény megnyitása lehetővé tette, hogy a régészeti gyűjteményt is gyarapíthassuk. A Kőszegi Városi Múzeum gyűjtési területén (Kőszeg város közigazgatási területe) ellátja a régészeti szakhatósági feladatokat.
A Helytörténeti és Régészeti gyűjtemények 10 (5 tétel régészeti és 5 tétel helytörténeti) tétellel gyarapodtak a beszámoló időszakában.
Fontos megjegyezni, hogy az így bekerült tárgyak az itt őrzöttekhez hasonlóan nem önkormányzati, hanem állami tulajdonban vannak.

1.) A Kőszegi Városi Múzeum gyűjteményei és nagyságuk
A Kőszegi Városi Múzeum és tagintézményei nyilvántartott (mű)tárgyállománya
Régészet 5.524 db
Történet 14.978 db
Numizmatika 1.841 db
Néprajz 256 db
Képzőművészet 438 db
Iparművészet 1.681 db
Numizmatika (Arany Egyszarvú Patika) 115 db
Iparművészet (Arany Egyszarvú Patika) 5.526 db
Fotótár (Arany Egyszarvú Patika) 6.008 db
Műtárgy összesen 36.353 db

Adattár (Városi Múzeum) 32.450 db
Adattár (Arany Egyszarvú Patika) 11.280 db
Adattár összesen 43.730 db

Könyvtár (Városi Múzeum) 8.727 db
Könyvtár (Arany Egyszarvú Patika) 21.470 db
Könyv összesen 30.197 db

Egyedileg nyilvántartott tárgy mindösszesen 110.280 db

Videó felvétel (Városi Múzeum) 350 perc
Hangfelvétel (Városi Múzeum) 2.400 perc
Videófelvétel (Arany Egyszarvú Patika) 50 perc
Hangfelvétel (Arany Egyszarvú Patika) 5.712 perc
Hang és videó felvétel összesen 8.512 perc

2.) Digitalizálás
Az intézmény gyűjteményi munkáját az elmúlt időszakban elsősorban az EMMI Közgyűjteményi Főosztálya, mint szakmai felügyeleti szerv, valamit az MNV Zrt, mint az intézményben őrzött kulturális javak kezelőjének iránymutatásai határozták meg. Ezek közül a legfontosabb a Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként elkészült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.
A közgyűjteményi digitalizálás terén új szemléletre van szükség: a hagyományosan elsődleges feladatnak tartott állományvédelmi digitalizálást ki kell egészíteni a felhasználói szempontokat figyelembevevő, közzétételi célú digitalizálással. A digitális közzététel révén a közgyűjtemények minőségi és mennyiségi szempontból is fejleszthetik a gyűjteményükhöz való hozzáférést, lényegesen növelve társadalmi hasznosulásukat. A stratégia megvalósításának első szakaszában, 2020-ig, a közgyűjtemények digitalizált állományának – a teljes digitalizálandó állományhoz képest – meg kell közelítenie az 50%-ot. Cél emellett, hogy a digitális tartalmak egy közös kereső felületen legyenek elérhetőek, valamint a Digitális Oktatási Stratégiához igazodva 40%-kal emelkedjen a közgyűjteményi tartalmakra épülő digitális tananyagok száma és jelentősen nőjön a közgyűjtemények tartalomszolgáltatását igénybe vevő felhasználók száma. A fentebb leírtak szellemben a 376/2017. (XII. 11.) Kormány rendelet „a muzeális intézmények működési engedélyéről” a területi múzeumok esetében már előírja valamilyen online szolgáltatás biztosítását.
Ahhoz, hogy a Kőszegi Városi Múzeum 2020–ig a teljes digitalizálandó állomány felét digitalizálja nemcsak a technikai eszközöket, de személyi feltételeket is fejleszteni kell. Az elvégzendő feladat számokra lefordítva azt jelenti, hogy ha csak a műtárgyállományt és az adattárban lévő egyedileg leltározott dokumentumokat vesszük, ami összesen – az éves gyarapodást nem számolva – jelenleg 80.083 darab, akkor ennek a felét, tehát kb. 40 ezer tárgyat kell digitalizálni 2020-ig! Nemcsak lefotózni/lefotóztatni, szkennelni, hanem a digitális kópiákat szerkeszteni, archiválni, közzétehető állapotba konvertálni és kötelezően – a felhasználás elősegítése miatt – metaadatokkal ellátni és folyamatosan feltölteni a HunTéka műtárgy-nyilvántartó programba.

Az eddig elvégzett gyűjteményi munka ennek a programnak a teljesítését célozta és kell, hogy célozza meg a jövőben is. Ennek hátulütője, hogy szinte teljesen lefoglalja a meglévő humán erőforrásokat. 2018-2019-ben az intézmény pályázati forrásból, 2,5 MFt–ért tudta fejleszteni eszközparkját, illetve az intézmény portálját. A pályázat segítségével átalakítjuk az intézményi portált, amely meg fog felelni az adatvédelmi előírásoknak, kereshető online kutatóbázissal rendelkezik majd első lépésként az adattár online kereshetővé tételével.
Jelenleg is párhuzamosan folyik az adattári leltárkönyvek konvertálása, illetve a HunTéka rendszerbe eddig feltöltött adatok ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy közel 18 ezer tétel (kb.: 216 ezer) adatok írtunk be – teremőrök, szakalkalmazottak egyaránt - és ellenőriztünk tételenként az elmúlt másfél évben.
2019-ben elkezdtük a könyvállomány számítógépes rögzítését, ehhez azonban be kell majd szerezni a HunTéka rendszer könyvtári nyilvántartó modulját. A Várköri raktárban kialakításra került egy digitalizálási-fotózási rész, ahol a fotós háttérfalat és stúdiólámpa szettet állítottunk be. Itt tervezzük elvégezni az átszállított műtárgyak digitalizálását. Idén tervezzük egy full-frame tükörreflexes fényképezőgép beszerzését.

A legutóbbi beszámolót követő időszakban digitalizált műtárgyak száma:
Év 2017.09.01.-től 2018 2019. 03. 31.
Digitalizált műtárgyak 109 db 487 db 97 db

3.) Műtárgyraktározás, állagvédelem
3/a.) Raktárak
A Tábornokház földszintje rossz állapotban van, a csapadékvíz elvezetése csak részben megoldott, valószínűleg a magas talajvíz miatt reped a járóburkolat az épületben, egy-egy hevesebb esőzést követően a falból szivárog/folyik a víz befelé. Az épület falainak alsó része vizes, salétromos, a téli átlagos páratartalom értéke 70-80Rh% között van. A körülbelül 60 négyzetméteres terem végében egy kisméretű bemélyített ablak van, mely a terem megfelelő szellőztetéséhez nem elegendő, ezért páramentesítőt állítottunk be. A magas páratartalom és a szellőztetés hiánya kitűnő táptalajt biztosítana a műtárgy- és egészségkárosító mikroorganizmusok megtelepedésének, ezért fokozott figyelmet fordítunk erre az épületrészre. Minden (mű)tárgyat elvittünk, amely veszélyeztetett volt. Az épületben évekig nem volt fűtés, mivel az erre szolgáló berendezések elavultak. Az elöregedett elektromos hálózat gyakori és rendszeres javítást igényel. A fűtés beindításával a helyzet valamelyest javult, de az épület rész jelen állapotában semmilyen funkcióra nem alkalmas.
Szintén a Tábornokházban található a kb 140 m2-es padlástéri raktárhelyiség, amely a tetőtér miatt csak rossz hatásfokkal használható ki. A szűk folyosók és a meredek padláslépcsők megnehezítik vagy ellehetetlenítik a nagyobb méretű vagy súlyos műtárgyak mozgatását. A műtárgyak nagy része itt gyűjtemények szerint elkülönítve Salgó polcrendszeren van elhelyezve. Az alsó raktárhoz hasonlóan itt is szélsőségesek a klimatikus viszonyok. A hőmérséklet nyáron 36-38 °C, míg a páratartalom 25-40 % között mozog. Fűtés, megfelelő világítás vagy a páratartalom stabilizálására alkalmas eszköz nincs. A folyamatos hőmérséklet- és páratartalom ingadozás a tárgyak szerkezetét megterheli, ami súlyos károsodásokat okoz. A raktár légcseréje/szellőztetése is nehezen megoldható, annak ellenére, hogy a tetőcserepek és a mennyezet között vannak szellőzőrácsok. A szellőzők hiányossága továbbá, hogy azokon keresztül a különböző biológiai kártevők (farontó rovarok, molyok, pókok, darazsak) bejuthatnak. A biológiai kártevők közül a farontó rovarok a néprajzi gyűjteményben, a molyok és egyéb szerves anyagokat kedvelő rovarok a textil és festmény gyűjteményekben tesznek komoly károkat. A raktár megszüntetése folyamatban van, már csak a régészeti gyűjtemény szilikát alapú tárgyai vannak itt.
Az épület első emeletén kialakítottunk egy elkülönítő raktárt, ahová a földszinti és padlástéri raktárhelyiségből költöztetjük át folyamatosan a veszélyeztetett műtárgyakat. Ez viszont azt jeleni, hogy a Kőszegi Városi Múzeumnak (Tábornokház-Hősök tornya) jelenleg nincs időszaki kiállítások rendezésére alkalmas tere.
A padlástér kialakítása, elhelyezkedése és megközelíthetősége miatt még egy teljes épület felújítást követően sem lenne ideális műtárgyak raktározására. A megoldás a teljes műtárgy-gyűjtemény raktározására alkalmas „központ” kialakítása lenne. Ezzel az intézmény állományvédelmi költségei csökkennének, a gyűjtemény műtárgyvédelmi szempontból felügyelhető, tudományosan kutatható, látványraktárszerűen bemutatható lenne, illetve a későbbi restaurálások költsége is jelentősen csökkenne.
A fentebb leírt állapotok miatt a műtárgyraktározást az épületben mihamarabb meg kell szüntetni. A fenntartótól ingyenes használatra kapott Várkör 35–37. sz. épületrész használatba vételével azonban csak a raktározási gondok egy része oldódik meg. A raktározási gondokat – a jelenlegi műtárgynagyság alapján – még egy kb. 200–250m2 alapterületű helyiség oldaná meg.

3/b.) Kiállítóterek
A múzeum épületeiben található állandó kiállítások közül 10-30 évesek. Általánosságban elmondható, hogy az intézmény kiállító helyeinél műtárgyvédelmi szempontból kivétel nélkül a vizesedés (ennek következménye a magas relatív páratartalom) és a rovarkártevők okozzák a legnagyobb gondot. A kiállító termekben páramentesítő készülékeket illetve a páramérő eszközöket helyeztünk el. A beszámoló időszakában elsősorban pályázati és intézményi forrásból megvalósult a Fekete Szerecseny Patika kiállítótereinek felújítása.

A beszámoló tárgyalt időszakában elvégzett állományvédelmi feladatok:
• A helytörténeti, iparművészeti, könyvtári és néprajzi gyűjtemény csomagolása, és átszállítása a Várkör 35-37. szám alatti raktárba.
• A Régészet napja, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokra műtárgymásolatok, rekonstrukciók készítése.
• A Fekete Szerecseny Patika műtárgyainak kiváltása műtárgymásolatok készítése.
• Állományvédelmi tevékenységéhez szükséges szakmai csomagolóanyagok és eszközök beszerzésére.
• Pályázat forrásból digitális mérőeszközök kihelyezése a klimatizációs állományvédelmi fejlesztéshez kapcsolódóan.
• Társintézmények kiállításához kölcsönzött műtárgyak állapotfelmérése, tisztítása, dokumentálása, csomagolása.
• Szuvasodott fa tárgyak kártevő mentesítése.


IV. KÖZMŰVELŐDÉSI, KÖZÖNSÉGKAPCSOLATI TEVÉKENYSÉG
1.) Közművelődés, múzeumpedagógia
A Kőszegi Városi Múzeum évente meghatározott, munkatervben szereplő rendezvénynaptára szerint az intézmény gyűjteményi anyagához, kiállításaihoz kínálunk programokat, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokat látogatók, érdeklődők számára. Ezek az országszerte, több intézmény részvételével megvalósuló, vagy helyben, Kőszegen szervezett programsorozatokhoz kapcsolódó alkalmak, illetve az aktuális ünnepekhez, illetve kiállításokhoz szervezett rendezvények és foglalkozások, és nyári táborok. Alábbi táblázatokban a múzeum programjainak számszerűsített adatai láthatóak a beszámoló által tárgyalt időszakban.
Múzeumpedagógia foglalkozások és rendezvények adatai 2017. szept. 1-től dec. 31-ig.
Dátum Foglalkozás, rendezvény részt-vevők (fő) korosztály
09. 21. Kalandozás az Arany Egysz. Patikában 17 Központi Óvoda
09. 27. Uwe Scheer előadása 17 Chernel Kálmán Városi Könyvtár
09. 27. Mesterségem címere: borbély/fodrász 19 Lukácsházi Óvoda
09. 29. Zene világnapja-zenés játékok, hangszerkészítés 18 Árpádházi Szent Margit Ált. Iskola, 3. oszt.
10. 16. "Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya" 25 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 1. oszt.
10. 17. "Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya" 19 Lukácsházi Óvoda, nagycsop.
10. 18. "Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya" 19 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 3. oszt.
10. 18. "Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya" 22 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 4. oszt.
10. 25. "Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya" 12 Peresznyei Óvoda, nagycsop.
10. 19. Mesterségem címere: kovács/lakatos 14 Központi Műv. Óvoda, nagycsop.
10. 19. Legyél te is patikus! 18 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 2. oszt.
10. 24. Mesterségem címere: kovács/lakatos 14 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 5. oszt.
10. 26. Mesterségem címere: borbély/fodrász 10 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 5. oszt.
11. 07. "Távcső a múltba" 22 Béri Balogh Ádám Ált. Isk. 7. b.
11. 08. "Küzdelem a török ellen" 12 Központi Óvoda Horvátzsidányi Tagóvodája
11. 10. "Egzotikumok a patikában" 23 Béri Balogh Ádám Ált. Isk. 7. b.
11. 13. Kalandozás az Arany Egysz. Patikában 21 Lukácsházi Óvoda, nagycsop.
11. 14. "Küzdelem a török ellen" 15 Lukácsházi Óvoda, nagycsop.
11. 14. Legyél te is patikus! 19 Tolnay S. Általános Isk. Gyöngyösfalu, 3. oszt.
11. 15. "Küzdelem a török ellen" 13 Peresznyei Óvoda, nagycsop.
11. 15. "Legyél te is patikus!" 11 Központi Óvoda Horvátzsidányi Tagóvodája
11. 16. "Legyél te is patikus!" 20 Központi Műv. Óvoda, nagycsop.
11. 21. Mesterségem címere: órás 20 Lukácsházi Óvoda, nagycsop.
11.08. Mit jó tudni a régészetről? 1 13 Jurisich M. Gimnázium
11. 15. Mit jó tudni a régészetről? 2 15 Jurisich M. Gimnázium
11.22 Mit jó tudni a régészetről? 3 15 Jurisich M. Gimnázium
11. 29. Mit jó tudni a régészetről? 4 20 Jurisich M. Gimnázium
Összesen: 26 alkalom 463 fő



Múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények statisztikája 2018.
Dátum Foglalkozás, rendezvény részt-
vevők (fő) korosztály
01.18. Legyél te is patikus! 12 FEHA Nonprofit Kft.
01.22. Magyar kultúra napja (Kőszeg kiemelt értékei kiállításban) 10 Bersek iskola 5. oszt.
03.13. Emlékeink 1848-’49 -ből 16 Bersek iskola 5. oszt.
03.13. Emlékeink 1848-’49 -ből 18 Árpádházi Óvoda
03.29. Városfelfedező túra 40 Kárpátalja (Drugeth Gimnázium) 10-14 év
04.25. Városfelfedező túra 40 Rimaszombat, Tompa Mihály Gimn., Szombathely, Kanizsai D. Gimn.
05.09 Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya 7 Értelmi fogyatékosok otthona Peresznye
05.16. "Inasból legény, legényből mester" 5 Értelmi fogyatékosok otthona Peresznye
05.17. "Küzdelem a török ellen" 40 Sárvár, Gárdonyi G. Ált. isk. 2. oszt.
05.16. Batthyány Boldizsár, Mátyás várnagya 28 Zrínyi Ált. Iskola Szombathely, 2. oszt.
05.18. Városfelfedező túra 26 Jedlik Ányos Gimn. Győr
05.25. Régészet Napja 4 családok
05.25. Régészet Napja 22 Reguly Antal Ált. Iskola Szhely., 1. oszt.
05.25. Régészet Napja 19 Bersek iskola 5. oszt.
05.25. Régészet Napja 30 Kanizsai D. Gimn. Szombathely, 10. oszt.
05.24. Régészet Napja: Előadás: "Báró Miske Kálmán régész, múzeumlapító, múzeumigazgató" - Ilon Gábor 15 Chernel Kálmán Városi Könyvtár
05.31. Küzdelem a török ellen 10 FÉHE
05.31. Küzdelem a török ellen 17 2. oszt., Szombathely
06.01. Régészet Napja 27 Árpádházi Ált. Iskola, 5. oszt.
06.06. Országos Patikanap 29 Budapest, 5. oszt.
06.18. Inasból legény, legényből mester 20 Alpokalja Panzió vendégei
06.18. Városfelfedező 20 Alpokalja Panzió vendégei
07. 2-6. Nyári tábor 1. 12
07. 23-27 Nyári tábor 2. 12
06.19. Küzdelem a török ellen 12 Jurisich M. Gim. Arany János Program
06.23. Múzeumok éjszakája: Arany Egyszarvú 321
06.23 Múzeumok éjszakája: Tábornokház 443
08.3.-4. Ostromnapok 68 Kézműves foglalkozás, Jurisics tér
08.06. Feladatlapos keresőjáték a Tábornokházban 15 SOS Gyermekfalu
08.16. Feladatlapos keresőjáték a Tábornokházban 14 SOS Gyermekfalu
09.15 Kulturális Örökségvédelmi Nap 50
10.04. Küzdelem a török ellen 23 3. oszt, Szombathely
10.25. Küzdelem a török ellen 21 Tolnay iskola 4. oszt.
11.12. Gyógyuljunk gyógyszerek nélkül 24 Balogh Iskola
Összesen: 28 foglalkozás + 4 rendezvény 1470


Múzeumpedagógiai foglalkozások statisztika 2019. januártól
Dátum Foglalkozás, rendezvény részt-vevők (fő) korosztály/intézmény
2019. 02. 19 Küzdelem a török ellen 17 Bersek József Ált. Isk., 6. o
2019. 03. 12. 1848-’49-es emlékeink 6+2 Peresznyei Fogyatékosok Otthona
2019.03.16 "Felnyergeltek a huszárok"- zászló- és címerfestés 29 családok
Összesen 54 fő


2017-ben (teljes évre vonatkozóan) megvalósított közművelődési tevékenységek számszerűsített adatai:
Mutatók 2017. tény
– Tárlatvezetések száma (alkalom 67
– Ebből szakvezetések száma (alkalom) 13
– Ebből szolgáltatással (rendezvényekkel) egybekötött
vezetések száma (alkalom) 15
– Ebből idegen nyelvű vezetések száma (alkalom) 0
– Múzeumpedagógiai foglalkozások száma
(alkalom) | látogatószám (fő) 63 | 1079
Diákok részére tartott egyéb rendezvények száma
(alkalom) | látogatószám (fő) 7 | 267
– Egyéb közművelődési rendezvények száma
(alkalom)| látogatószám (fő) 8 | 806


2018-ban (teljes évre vonatkozóan) megvalósított közművelődési tevékenységek számszerűsített adatai:
Mutatók 2018. tény
– Tárlatvezetések száma (alkalom) 76
– Ebből szakvezetések száma (alkalom) 19
– Ebből szolgáltatással (rendezvényekkel) egybekötött
vezetések száma (alkalom) 9
– Ebből idegen nyelvű vezetések száma (alkalom) 0
Múzeumpedagógiai foglalkozások száma
(alkalom) | látogatószám (fő) 30 | 674
Diákok részére tartott egyéb rendezvények száma
(alkalom) | látogatószám (fő) 7 | 226
Egyéb közművelődési rendezvények száma
(alkalom)| látogatószám (fő) 8 | 1023




Látogatóink
Rendezvényeinkkel, múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal igyekszünk minden korosztályt megszólítani. Ahogy a fenti táblázatokból kitűnik; óvodások, általános iskolások, középiskolások, felnőttek, családosok, s fogyatékkal élők is találtak ismeretszerzési lehetőséget a múzeum falai között. Az óvodás és általános iskolás korosztályt szervezetten, az intézmények közreműködésével, múzeumpedagógiai foglalkozások révén értük el, illetve egyéb rendezvényeinken a családosoknak, gyerekeknek szánt tárgyalkotó, ismeretbővítő foglalkozásokon keresztül. Sok kisiskolás csoport érkezett az osztálykirándulások szezonjában, s szívesen éltek az 1532-es ostromot feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvétel lehetőségével. Számukra a túlságosan nagy időintervallumot átölelő, s ezért sok esetben fárasztó, hosszú tárlatvezetést váltotta fel ez a foglalkozás. Szintén több csoport érkezett az Alpokalja Panzió közvetítésével nyári időszakban, ők is foglalkozást és/vagy Városfelfedező túrát igényeltek.
Nyári, napközis táborainkra melyeket július első és utolsó heteiben tartjuk két turnusban, minden évben számot tartanak a szülők, s általános iskolás gyerekek. A múzeum gyűjteményi anyagának segítségével helytörténeti ismereteket közvetítünk a gyerekeknek, kézműves és tárgyalkotó foglalkozásokon veszünk részt, kirándulunk. A gyerekek az itt töltött hét után otthonosan mozognak a múzeumi terekben, s szívesen térnek vissza hozzánk.

Középiskolásokat a következő alkalmakkor fogadtunk:
­ Régészeti előadás-sorozat Ilon Gábor régésszel: a helyi gimnázium kollégiumának múzeumbarát klubja diákjainak, s a csatlakozó pedagógusoknak. Ugyanez a klub más témájú múzeumpedagógiai foglalkozásra is érkezett a Várkiállításba.
­ Magyar Régészet Napján régészeti témájú múzeumpedagógiai foglalkozásokra.
­ Városfelfedező túrára a „Határtalanul program” kapcsán több középiskolás csoport érkezett.
­ Kiránduló osztályok városfelfedező túra kérésével.

Továbbra is érkeznek hozzánk Szombathelyről (Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft.) és Peresznyéről a fogyatékkal élők. Múzeumpedagógiai foglalkozásainkon számukra a sok szemléltetőeszköz-, és műtárgy bemutatása, játékos feladatok és kézművesség, tárgyalkotás kapnak fő szerepet.



Pályázatok (múzeumpedagógiai vonatkozásai)
1. 2016. évi Járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatása:
2017 tavaszától ősz végéig még megvalósítási és elszámolási szakaszban volt a pályázat; kőszegi és környékbeli nevelési-oktatási intézményekből érkeztek gyermekcsoportok a KVM kiállítóhelyeire (Arany Egyszarvú Patika, Tábornokház-Hősök tornya, Várkiállítás) múzeumpedagógiai foglalkozásokra. A támogatásból készült szemléltetőeszközök segítségével látványosabb, élményközpontú foglalkozásokat kínáltunk a gyerekeknek. (Ezeket az eszközöket továbbra is használjuk.) Lukácsházáról, Gyöngyösfaluból, Peresznyéről, Horvátzsidányból busszal utaztattuk a helyszínekre a csoportokat, melynek költségét is fedezte a pályázati támogatás.
A 2016. évben elnyert Járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatása című pályázat eredményességét jól mutatják a táblázatokban szereplő adatok. Ennek nyomán rengeteg gyermekcsoport fordult meg a Kőszegi Városi Múzeum kiállításaiban. Olyan intézményekből is érkeztek látogatók, akik az utaztatás ingyenessége miatt szívesen jöttek, ám a menetrend szerinti járattal nem mertek volna elindulni a gyerekekkel. Helytörténeti ismeretek átadása volt az elsődleges célunk foglalkozásaink során. Ezek önmagukban is fontosak, s azokból kiindulva az országos, s egyetemes történelemhez könnyebb kapcsolni az ismereteket. Múzeumunk mind a négy kiállítóhelyét bevontuk foglalkozásainkba, így sokrétű információhoz jutottak a résztvevők. 13 féle témát dolgoztunk fel a gyerekekkel, melyek mindegyike szorosan kapcsolódik a múzeum gyűjteményéhez, kiállítóhelyeihez, s a járás helytörténetéhez. Múzeumunk a „2016. évi Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása - ”Gyere velünk a múzeumba!” programjának keretében megtartott foglalkozásait és előadásait a 2016 őszétől 2017. november végéig terjedő időszakban 77 alkalommal összesen 1331 fő látogatta. Ugyan a beszámoló más időtartamot jelöl, fontos hogy egyben lássuk a pályázat eredményeit.

2. NKA - Kőszeg régi fotókon című időszakos kiállítás
A Nemzeti Kulturális Alap részlegesen támogatta ezt az időszakos kiállítást, mely jelenleg megtekinthető a kőszegi Jurisics – várban a Várkiállításban május 30-ig. A pályázati anyag részeként készült múzeumpedagógiai koncepció. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz foglalkoztató füzet is készült.

Kapcsolódás országos rendezvényekhez
a) Magyar Régészet Napja
Minden év májusának végén egy központilag meghatározott téma köré szerveződik a programhoz csatlakozó intézmények régészet napi rendezvénye. A tárgyalt időszakban 2018-ban „Szerepek, sorsok életek: az ezerarcú ember” címmel hirdették a résztvevő múzeumok, köztük a Kőszegi Városi Múzeum is a kapcsolódó programelemeket: a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban május 24-én Ilon Gábor régész tartott előadást „Báró Miske Kálmán régész, múzeumigazgató, múzeumalapító” címmel. Az Arany Egyszarvú Patika udvarán és oktatótermében múzeumpedagógiai foglalkozásokkal vártuk az érdeklődőket 9-től 16 óráig, ahol a résztvevők betekinthettek a sírfeltárás módszertanába, s megtudhatták, mi a sorsa a földből kikerült leleteknek, illetve bronzkori műtárgyak másolatát próbálhatták ki.
A programokra családosok, illetve szombathelyi és kőszegi diákok is érkeztek.

b) Országos Patika Nap
A szintén központilag meghatározott téma („A gyógyszerész szerepe a felső légúti betegségek megelőzésében és kezelésében”) köré szervezett programnak az Arany Egyszarvú Patika szolgált helyszínül. Tárlatvezetéssel és a patika kiállításához kapcsolódó feladványokkal tarkított foglalkozással vártuk az érdeklődőket. Gyógynövényismeret, gyógyteakóstolás, patikaeszközök kipróbálása, egzotikus gyógynövényekkel való ismerkedés töltötte ki a foglalkozást. A mindig június első szerdájára eső patikanap már jócskán az osztálykirándulások szezonjában lévén, más városból érkező (Budapest) osztályt is vonzott a kiállításba.

c) Múzeumok Éjszakája
2018-ban június 23-ra a Múzeumok Éjszakája, s „Ami összeköt: család és kultúra” mottó alatt futottak a programok. Ehhez az eseményhez a múzeum két kiállítóhelyén kívül csatlakozott a Chernel Kálmán Városi Könyvtár, a Sgraffitos ház bemutatásával az IASK, valamint a Postamúzeum is.
A mottónak megfelelően két ismert kőszegi családról készült mini-tárlat az Arany Egyszarvú Patika nagy kiállítótermében, a drogpadláson Küttel István előadása és a vele való kötetlen beszélgetés, valamint Simon Zsófia előadása zajlott. A foglalkoztató teremben tárgyalkotó foglalkozásra vártuk a kisgyermekes családokat, s mindkét kiállítóhelyen kvízzel lehetett felfedezni a kiállításokat.
A Tábornokház-Hősök tornya kiállításában megelevenedett a szíjgyártó műhely, Nagy Csaba és segítői mutatták be a mesterség fortélyait, míg a könyvtárszobában mézeskalács díszítéssel próbálkozhattak a gyerekek Vértes Ildikó vezetésével.
A rendezvény sikeres volt, az előző évekhez képest többen keresték fel a programot, s külföldi látogatók is részt vettek.


d) Kulturális Örökség Napjai
Az Írottkő Natúrpark szervezésében megvalósult rendezvényhez a múzeum is hozzájárult; a Kálvária templomban tartott (2018. szeptember 14-én és 15-én), Dr. Haris Andrea művészettörténész előadásainak szervezésével, illetve a kiállítások ingyenes látogathatóságával és szakmai tárlatvezetésekkel.

Kiadványok
a) Múzeumpedagógiai programajánló
2017-es és 2018-as évekre is készült múzeumpedagógiai programajánló, melyek tartalmazzák a különböző kiállításokhoz kapcsolódó igényelhető múzeumpedagógiai foglalkozásokat, s azok árait. Mindegyik foglalkozás esetében jelöltük a megcélzott korosztályt, a foglalkozás időtartamát, s rövid leírást. Ezeken felül tájékoztatnak múzeumi napközis nyári táborokról és a fogyatékkal élők számára ajánlott lehetőségekről.
b) Múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet
A „Negatív és pozitív- Kőszeg régi fotókon” című időszakos kiállításhoz általános iskolás gyerekeknek szánt múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet készült.

V. SZAKMAI MUNKA
A Kőszegi Városi Múzeum két muzeológus szakalkalmazottal működik, Révész József történész, muzeológus és Simon Zsófia középkoros régész személyében. Az intézmény szakmai munkáját az évente aktualizált Gyűjtési terv, illetve a fenntartó által elfogadott Intézményi munkaterv alapján végzi. Alapelvként elmondható, hogy azt az aktuális év jelentősebb évfordulóihoz, kiemelt kőszegi eseményekhez igazítjuk.
• 2017 nyarától a reformáció 500. éves ünnepére emlékeztünk, melynek során a kőszegi egyházakkal közösen dolgoztuk fel a témát, kizárólag Kőszeg vonatkozásában. Ehhez kapcsolódóan a Kulturális Örökség Napokon reformációs sétát vezetettünk a városban.
• 2017 őszén Simon Zsófia részt vett egy 60 órás múzeumi alapképzésen Szentendrén a MOKK szervezésében.
• 2017 októberében nyílt meg a Kőszeg kiemelt értékei című időszaki kiállítás, melyben a helyi értéktárba felvett városi és megyei jelentőségű emlékeket mutattuk meg a nagyközönségnek.
• 2017 decemberétől a Kőszegi Városi Múzeum részt vesz az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programban, ennek keretében a múzeumban elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisa, illetve az Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja.
• 2018 tavaszán egy vándorkiállításnak adott helyet a múzeum időszaki kiállítótere, az Adeia Bibliatörténeti Gyűjtemény „Korokon át a Könyvek Könyvéről” című kiállítását fogadtuk.
• A 2018-as évben a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére rendeztünk időszaki kiállítást, melybe magángyűjtőket is bevontunk.
• 2018-ban is megrendezésre került a Kulturális Örökség Napok szeptember 15-16-án, ekkor Dr. Haris Andrea művészettörténész tartott előadást a múzeum felkérésére a Kálvária templomban.
• 2018. november 6-án Corvin Mátyás és Nyugat-Pannonia címmel egy történelmi emlékülés került megrendezésre a Zwinger épületében, helyi és budapesti előadók részvételével.
• 2018 decemberében történt meg a Fekete Szerecseny Patikamúzeum új állandó kiállításának, a kőszegi Küttel patikusdinasztia történetét bemutató tárlatnak a megnyitása.
• Ajándékozással 2018 év végén egy régészeti magánkönyvtár is a múzeum tulajdonába került, értékes és hiánypótló köteteivel a városi múzeum könyvtárának fontos részét képezi. Ennek feldolgozása folyamatban van.
• 2019 februárjában nyílt meg a Negatív és pozitív, Kőszeg város régi fényképeit bemutató időszaki kiállítás, mely NKA pályázati támogatásból valósulhatott meg.
Simon Zsófia régész szakalkalmazott 2017. szeptemberétől is bekapcsolódott a Savaria Múzeum munkatársai által Kőszegen végzett szakfelügyeleti munkákba. A munka kapcsán a Chernel utca 10. szám alatti Festetics, vagy Chernel palota épületének felújítási munkálatai közben annak déli pincéjében talált őskori sarlótöredékkel, valamint érmékkel gyarapodott a múzeum régészeti gyűjteménye.
2018. augusztus 28-október 31. közötti időszakban a régész szakalkalmazott a Savaria Múzeum által vezetett Torony-Másfeles földek lelőhelyen végzett megelőző feltáráson kölcsönszerződéssel végzett terepmunkát.
2018. november 22-24. között Mentényi Klára és Velladics Márta művészettörténészekkel a kőszegi egyházak, egyházi közösségek liturgikus tárgyainak felmérésében vett részt Simon Zsófia szakalkalmazott.
A régészeti feladatok végzéséhez fontos lenne még néhány eszköz beszerzése a múzeum számára. Továbbra is hasznos segédeszköz lenne egy GPS készülék a terepbejárási munkákhoz, hogy az esetlegesen nyilvántartásba kerülő lelőhely pontos koordinátái meghatározhatók legyenek, valamint egy fémkereső. Utóbbi beszerzése pályázati forrás eredmény függvényében folyamatban van, ugyanis nem csak régészeti, de múzeumpedagógiai szempontból is tudnánk hasznosítani akár iskolai csoportok látogatása, akár gyerektáborok rendezése esetén.


Terepen töltött napok száma:
Év 2017.09.01- 2018 2019. 03. 31.-ig
régész-szakalkalmazott 12 nap 61 nap 2 nap

Részvétel szakmai konferenciákon:
- Fiatal Középkoros Régészek Konferenciája Budapest 2017.11.23-25.
- Topográfia–Műemlékvédelem–Művészettörténet/Hazai törekvések, külföldi eredmények
és két készülő nagytopográfia (Kőszeg, Tállya) Budapest 2018.05.30.
- Leonianus és kora – szimpózium Szombathely 2018.06.08.
- Castrum Dombo Budapest 2018.09.25.
- Corvin Mátyás és Nyugat-Pannonia Kőszeg 2018.11.06.

Az intézmény kutatószolgálatot tart fenn, melynek során nemcsak a helyi társintézmények, illetve kutatókat szolgálja ki, de külső kutatókat is fogad. Az alábbi összesítésben a kutatók számát adtuk meg, akik helyben kutatás lehetőségével éltek, valamint elektronikus formában nyújtották be kutatási kéréseiket és kérdéseiket a múzeumhoz.
Külső kutatók száma:
Év 2017.09.01- 2018 2019. 03. 31.-ig
Kutatók száma/kutatási alkalom 4 fő/4 alk. 11 fő/14 alk. 3 fő/3 alk.

1.) Tagságok szakmai szervezetekben:
A Kőszegi Városi Múzeum tagja a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, alapító tagja a Magyar Orvostörténeti és Gyógyszerészeti Gyűjtemények Egyesületének.

2.) Kiadványok
Az intézmény megjelent kiadványai:
SIMON, ZS. (2019) Negatív és pozitív. Kőszeg régi képeken Kiállításvezető. Kőszeg, 24p.
BARISKA, I. (2018) I. Mátyás király cseh címere a Kőszegen kiadott okleveleken. in: Kőszegi Lapok 2018/1. sz. Kőszeg.
TÓTH, F., (2018) Kőszeg francia szemmel. in: Kőszegi Lapok 2018/2. sz. Kőszeg.
SÖPTEI, I. (2017) Ősbemutató élő rádióadásban. Kodály Zoltán és Kőszeg város találkozása 1937-ben. in: Kőszegi Lapok 2017/1. sz. Kőszeg.
SIMON, Zs. (2017) Kőszeg és a reformáció. in: Kőszegi Lapok 2017/2. sz. Kőszeg.

3.) Kiállítások
a) Állandó kiállítások:
Kiállítás címe Helyszíne megnyitás
– A Küttelek Fekete Szerecseny Patika (2018. 12. 08.)

b) Időszaki kiállítások:
Kiállítás címe Helyszíne nyitva tartás
– A reformáció és Kőszeg Várkiállítás (2017. 07. 06.-2017. 09. 30.)
– Kőszeg kiemelt értékei Várkiállítás (2017. 10. 20.-2018. 03.27.)
– Chernelek és Küttelek………………… Arany Egyszarvú Patika (2017. 06. 27.)
– Korokon át a Könyvek Könyvéről Várkiállítás (2018. 04. 06.-2018. 04. 26.)
– 150 éves a Kőszegi Önk. Tűz. Egy.…. Várkiállítás (2018. 06. 22.-2019. 01. 16.)
– Negatív és pozitív Várkiállítás (2019. 02. 26.-2019. 05. 30.)
c) Látogatottság:
A Kőszegi Városi Múzeum (Tábornokház) és az Arany Egyszarvú Patika rendes nyitva tartása kedd–vasárnap 9–17 óra. A belépőjegyek árai nem változtak 2013. január 1-je óta (teljes árú 600- Ft, kedvezményes 300- Ft)

Év Arany Egyszarvú Patika (fő) Tábornokház (fő) Várkiállítás (fő) Összesen (fő)
2013 5.273 3.388 15.536 24.197
2014 4.757 4.864 26.953 36.574
2015 5.453 3.299 26.237 34.989
2016 5.724 4.572 31.772 42.068
2017 5.644 4.849 32.759 43.252
2018 6.608 6.672 36.113 49.393




Jegybevétel:
Év Arany Egyszarvú Patika (Ft) Tábornokház (Ft) Várkiállítás (Ft) összesen (Ft)
2013 1.613.110 1.012.849 - 2.525.959
2014 1.224.140 1.348.940 - 2.573.080
2015 1.501.813 920.855 - 2.422.668
2016 1.594.730 1.084.900 - 2.682.230
2017 1.584.700 1.310.760 - 2.898.660
2018 2.025.560 1.905.880 - 3.931.440



VI. PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG
Benyújtott pályázatok a vonatkozó időszakban
Pályázat megnevezése Pályázat célja Elnyert/igényelt támogatás
- 2017 Kubinyi Program Fekete Szerecseny állandó kiállítás 1.9 MFt
- 2018 Járászszákhelyi múz. szakmai tám. Informatikai fejlesztés 2,5 MFt
- 2018 NKA Közgyűjt. Koll. Negatív és pozitív (id. kiáll.) 0,7 MFt
- 2018 TOP-5.3.1 Helyi identitás és kohézió 4,7 MFt
- 2018 TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00035 kódszámú,- „Nyár eleji és őszi rendezvények a Kőszegi Városi Múzeumban” című pályázat 4 MFt
- 2018 TOP-7.1.1 -16-H-017-2.2 számú helyi felhívásra benyújtott, ”Közösségi funkciók ellátásához szükséges kis léptékű infrastrukturális és eszközfejlesztések a
Kőszegi Városi Múzeumban” című támogatási kérelem 5 MFt

Kőszeg, 2019. március 31.
Révész József s. k.
igazgató
Kőszegi Városi Múzeum