Alpannonia® túraútvonal

Az UNESCO világörökségi helyszín Semmering-től, valamint a magashegyi klimatikus gyógyhely Fischbach-tól egy változatos és természeti szépségekben gazdag új túraút vezet a festői magyar kisvárosba, Kőszegre.

Az alpannonia® egy természeti és nemzetközi határokat is átlépő útvonal a túrázás szerelmeseinek.



A három osztrák tartomány, Alsó-Ausztria, Stájerország és Burgenland, valamint az Írottkő Natúrpark együttműködésének eredménye egy - a választott útvonaltól függően - közel 140 km hosszú kijelölt hegyvidéki panoráma-útvonal. A főútvonalhoz számos mellékútvonal kapcsolódik, további egynapos túrák teljesítésére kínálva lehetőségeket. Az útipoggyász illetve a túrázók szállítása a túraút és a szálláshelyek között megoldható, és a vendég vezetett túrákon is részt vehet.

A teljes hosszában 5-6 nap alatt végigjárható túraútvonal az Alpok térségében található Semmeringtől vagy a Stájerországi Fischbachtól indulva a kelet-stájerországi Joglland térségén keresztül vezet az út a Hochwechsel-re, majd a Bucklige Welt, a Borostyánkői- és Kőszegi-hegység területét érintve érkezik Kőszegre. A változatos táj természeti kincsei mellett információs pontok, kulináris különlegességek, kulturális értékek és wellness-ajánlatok várják a túrázót. További információ a túraútvonalról: http:///www.alpannonia.at

Az alpannonia® főútvonala összeköti az alpesi hegyeket a pannon térséggel. Ösvényei mentén túrázva a Kőszegi-hegység legfőbb látnivalóit útba ejthetjük. A csodálatos panorámát kínáló kilátóhelyek (Írottkő, Óház, Kálvária, Szultán-domb) mellett a hegység legismertebb forrásai (Hétforrás, Szikla-forrás, Ciklámen-forrás, Hörmann-forrás), a Stájer-házak, a Szent Vid kápolna, valamint a hegyaljai falvak (Bozsok, Velem, Cák) biztosítanak felejthetetlen élményeket.

Az alpannonia® főútvonal jelzése,
szakasza az Írottkő Natúrpark területén



Írottkő – Hörmann-forrás – Stájer-házak – Szikla-forrás – Óház - Kőszeg

Táv: kb. 16 km
Start: Írottkő (884 m)
Cél: Kőszeg, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont (274 m)
Szintkülönbség: 610 m

Ausztria felől érkezve az alpannonia® piros jelzésű túraútvonalán a 884 m magas Írottkőn lépünk először Magyarország területére. A kilátó pontosan a határra épült, így csigalépcsőjén felfelé haladva egyszer magyar, másszor osztrák területen tartózkodunk. (érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel ma már bárhol átléphetjük az osztrák-magyar határt) Utunkat a Hörmann-forrás felé folytatjuk, majd érdemes elidőznünk a Stájer-házaknál. Az erdei úton továbbindulva érintjük a Szikla-forrást, majd egy utolsó, emelkedős szakaszt követően az Óházhoz, a Kőszeg első várának helyére épült kilátótoronyhoz érünk.

Innen már nincs messze Kőszeg városa, az erdei tornapálya mellett elhaladva a Szénsavas-kúthoz érkezünk, ahonnan néhány perc gyaloglás után megpillantjuk a természetvédelmi látogatóközpontnál az utunk végét jelző alpannonia® kaput.

A piros jelzés 6. szakasza: Oberkohlstätten - Kőszeg

Táv: 21,5 kilométer
Kiindulópont: Oberkohlstätten (556m)
Cél: Köszeg, Természetvédelmi Látogatóközpont (274m)
Menetidő: 6 - 7 óra; Szintemelkedés: 614m; Szintcsökkenés: 896m

„Felsőszénégető települést magunk mögött hagyva árnyas erdei utakon a kis Szarvaskő és a „Dreihotter Platz” érintése után megpillantjuk a Nagy Szarvaskövet, amelyen az ORF-torony és egy kereszt magasodik.

Az erdei ösvényen továbbhaladva az úgynevezett Passhöhe-hez érünk, ahonnan a térségre jellemző kő- és sziklaalakzatokat bemutató tanösvény mentén jutunk fel az Írottkő-kilátóhoz. (884 m). A kilátó a határra épült, így csigalépcsőjén felfelé haladva egyszer magyar, másszor osztrák területen tartózkodunk. (érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel ma már bárhol átléphetjük az osztrák-magyar határt)

Utunkat a Hörmann-forrás felé folytatjuk, majd érdemes elidőznünk a Stájerházaknál. Az erdei úton továbbindulva egy utolsó, emelkedős szakasz után az Óházhoz, a Kőszeg első várának helyére épült kilátótoronyhoz érünk.

Innen már nincs messze Kőszeg, Pannónia gyöngyszeme; az természetvédelmi látogatóközpontnál pillantjuk meg az utunk végét jelző alpannonia®kaput. A kihívást kedvelő túrázók ebből az irányból is nekivághatnak a közel 150km hosszú gyalogtúrának.”

Az alpannonia® magyarországi szakaszán a kb. 16 km hosszúságú
piros főútvonalon kívül 5 sárga jelzésű mellékútvonal közül választhatunk.



Kőszeg, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont – Királyvölgy – Szultán-domb – Kálvária – Koronaőrző bunker – Andalgó – Rőtfalva (Rattersdorf)

Táv: 5 km
Menetidő: 1,5 óra
Szintemelkedés: 250 m

A természetvédelmi látogatóközponttól a Chernel-kert (Arborétum) felé indulunk el, majd a Királyvölgyön keresztül rövid emelkedőt követően a Szultán-dombra érkezünk, ahonnan a legenda szerint 1532-ben Szulejmán szultán figyelte Kőszeg ostromát. Szőlőskertek és gyümölcsösök mentén haladva, Kőszeg panorámájában gyönyörködve érjük el a Kálvária-templomot. A 14 stáció mentén ereszkedünk le a hegyről, melynek lábánál megtekinthetjük a Koronaőrző-bunkert, ahol a Szálasi-kormány idején, 1945. március 18-27. között, 23 éves száműzetését megelőzően a Szent Koronát őrizték. Innen Ausztria irányába továbbindulva az Andalgón kényelmes sétával érkezünk úticélunkhoz a rőtfalvi (Rattersdorf) templomhoz.
Innen tovább indulhatunk Hétforrás - Óház-kilátó, illetve Liebing felé.

Rőtfalváról (Rattersdorf) az Óház-kilátó és Hétforrás közötti útelágazásig

Táv: kb. 3 km
Menetidő: 1 óra
Szintemelkedés: 300 m

A rőtfalvi (Rattersdorf) templomtól induló szakasz nem érinti a Hétforrást, de mindenképpen érdemes megtenni a 300 m-es kitérőt a forráshoz. A sárga jelzésű útvonal a Hétforrás és Óház közötti kereszteződésnél véget ér, innen a pirossal jelzett főútvonalon a Szikla-forrás, a Stájer-házak és a Hörmann-forrás mellett elhaladva az Írottkőre érkezünk. Ha ellenkező irányba indulunk a kereszteződéstől, az Óház-kilátót érintve Kőszeg felé vehetjük az irányt.

Kőszeg, Szénsavas-kút – Natúrpark kerékpárút – Pogányok – Cák – Velem

Táv: 6 km
Menetidő: 1,5 -2 óra
Szintemelkedés: 100 m

A természetvédelmi látogatóközpont közelében álló Szénsavas-kúttól indul a kőszeg-hegyaljai falvakat érintő mellékútvonal. A Pogányok szőlőskertjei között vezet az út a pincesoráról híres Cákra, majd Velem központjába. Innen két különböző irányba is folyathatjuk túránkat: a kényelmesebbek Bozsok, a kihívásokat kedvelő túrázók a Szent Vid kápolna felé (1,7 km, szintemelkedés 160 m) vagy a távolabbi Hörmann-forrás felé indulhatnak.

Velemből Bozsokon át a bozsoki határátkelőhöz: Velem – kerékpárút – Bozsok - Bozsoki határátkelő

Táv: 6 km
Menetidő: 1,5 óra
Szintemelkedés: 50 m

Az autóbusz végállomásánál lévő kereszteződésnél indulunk, a hegyalján futó kerékpárúton Bozsokra. A Sibrik-kastély angolparkját érdemes felkeresni. A határátkelőtől további túrát tehetünk Ausztria felé a Rohonc (Rechnitz) pincéi és a kedvelt fürdőtó vagy az Írottkő felé.

A határvonal mentén az Írottkőre: Bozsoki határátkelő – Írottkő-kilátó

Táv: 5,5 km
Menetidő: 2,5 - 3 óra
Szintemelkedés: 600 m

A határátkelő melletti kőkeresztnél a pincék között indulunk a hegy irányába. Érdemes kis kitérőt tenni a K∆ mentén a Kalapos-kövekhez, illetve a KΩ jelzésnél a Holler-barlanghoz. A kilátótól az alpannonia® út főgerincén a Hörmann-foráshoz juthatunk.

Hörmann-forrás – Szent Vid kápolna – Velem

Táv: 3 km
Menetidő: 1,5 óra
Szintemelkedés: nincs, felfelé 370 m

A bővízű forrástól leereszkedünk a Szent Vid kápolnához, ami a 18. századtól a környékbeliek kedvelt búcsújáró helye. Velemből utunk kettéágazik Cák-Kőszeg vagy Bozsok - Rohonc felé.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.