Zenei élet Kőszegen

Kőszeg zenei élete egész éven át ível! Itt ritmusa van a koncerteknek és szinte szakrális ideje a fesztiváloknak! A kőszegi tornyosok évszázados tradíciója már a középkorban szervezett zenei életet nyújtott a kőszegi polgároknak. Itt minden évben, biztosan készülhetünk a Kőszegi Vonósok, a Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara és a Concordia Barátság Énekegyüttes tavaszi és nyárköszöntő koncertjeire. Május utolsó hetében Kodály Zoltán 1937 évi kőszegi látogatását felidézve alakult meg az újkori Kodályünnep, a nemzetközi hírű Angelica kórus erős részvételével.

Szinte minden kőszegi koncert hűséges hallgatója vagyok. Visszavágyom az egykori páratlan polgári zenei életet, amikor vasárnap délután szalonokban, vendégszobában gyűltek össze ifjak és idősek közös muzsikára! Sok zenész és zenei kör táplálkozik ma is Kőszegen ebből a legendás hagyományból…
Németh JánosFestőművész, A Szőlő Jövésnek Könyve rajzolója
Szeptember végén pedig a kőszegi díszpolgár, a közeli Doborjánban születetett, Liszt Ferenc 1846 évi kőszegi fellépése tiszteletére hangzik fel a zene. A kőszegi egyházi kórusok, és a kőszegi templomok inspirálta Orgonakoncertek újra és újra különleges ünnepei a városnak!

Nyáron át immáron 16. éve csendül fel a Kőszegi Nyári Zenei Fesztivál, míg második éve Kőszegen szólnak a kiváló Hangzó Város - Nyári kőszegi zeneakadémia kurzusai és koncertjei. A Kőszegi Várszínház opera, musical és táncelőadásai méltán hatalmas közönséget vonzanak. A kőszegi fúvósok nyári Jurisics-téri koncertjei, a BE-JO és a Hajnalcsillag táncegyüttesek fellépései, és a Főtéri zenés esték fellépői egész nyáron át mediterrán hangulatúvá varázsolják a várost. A Bozsoki Zenei Fesztivál remek művészi partner-rendezvénye a Kőszegi Ostromnapoknak. A Lékai (Lockenhaus) nyári kamarakoncertek, és a Doborjáni (Raiding) Liszt előadások, és a szombathelyi Bartók-fesztivál is sokszor vonzzák Kőszegre a zene megszállottjait.

A város egyik első egylete a Kőszegi Hangászegylet volt, melyet 1840-ben alapítottak és amely később sok, zenével kapcsolatos szerveződés forrása lett. Egykori karnagyok kiváló zeneművek tucatjait szerezték Kőszegen. Ennek a zenei kincsnek a kutatása és feldolgozása megkezdődött! A ma is aktív Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara, mely 2016-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját, valamint a Concordia Énekegyüttes is, szintén ebben az időszakban alakult.

Országos hírű az Ataru Taiko japán dobegyüttes. És sokan tudják, Kőszegről indultak az Ocho Macho együttes tagjai is. Irodalmi zenei élményeket nyújt kicsiknek és nagyoknak, a kőszegi kötődésű Cirákulum együttes és a Rózsabors zenei műhely is.

Mindezek tükrében ugye nem csoda, hogy a Kőszegi Programnaptárban mindig találhatunk kedvünkre való zenei élményt?

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.