Mária Út

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt járható be.

Az északi főút (M01 Via Mariae – Mariazell-Budapest-Csíksomlyó) az ország északi részén, a Kőszeg, Celldömölk, Bakonybél, Zirc, Budapest, Máriabesnyő, Máriapócs útvonalon halad (alternatív útvonalakkal Vasvár, valamint Esztergom – Márianosztra – Mátraverebély-Szentkút felé).

Útvonala az Írottkő-Geschriebenstein Natúrparkban:



Rőtfalva (Rattersdorf) – Kőszeg – Peruska Mária kegyhely (Horvátzsidány) - Csepreg

Rőtfalván a templom előtt balra kanyarodva haladunk a határig, ahol azt átlépve az andalgóként ismert sétaúton a Gyöngyös patak jobb oldalán érjük el Kőszeg városát, és jutunk el a történelmi belvárosba. A várost a Dózsa György utcán végighaladva hagyjuk el, majd a 87. sz. főúton átkelve - közepes emelkedőt követően - az egészen Csepregig elterülő Alsó-erdőbe érünk. Rövidesen elérjük a határköveket, amelyeket követve DK-i irányba fordulunk.

Ezt követően letérünk az Országos Kéktúra útvonaláról, hogy aztán az Őz-kút érintésével egy régi gyümölcsös mellett elérkezzünk a Belovich-kápolnához. Innen főként az egykori határzár nyomvonalában haladva érkezünk el a Kőszeget Horvátzsidánnyal összekötő közút mellett található Mária-kápolnához, ahol jobbra fordulva először a Marton-szállást, majd később egy újonnan felállított feszületet hagyunk magunk mögött. Rövid, szántóföld melletti gyaloglást követően elérünk a híres Peruska Mária kegyhelyhez.

Táv: 10km
Menetidő: 3óra

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.