Arany Egyszarvú Patikamúzeum

Kőszeg különleges helyet foglal el a gyógyszerészet-történet múltjában; az országban egyedülálló módon többféle patikatípust tudhat magáénak
Arany Egyszarvú Patikamúzeum
Ezek egyike a szerzetesi és polgári patika emlékeit egyaránt bemutató Arany Egyszarvú Patikamúzeum. A patika alapítása Sztankay Pál, a jezsuita kollégium rektora nevéhez fűződik. Sztankay a kőszegi városi magisztrátushoz folyamodva kért engedélyt patika alapítására. A patika a Jurisics téri jezsuita rendházban jött létre és működött. Az 1743-ban megnyílt patika 30 évig a jezsuita rend gondozásában állt, ám 1773-ban a jezsuita rend feloszlatását követően kamarai kezelésben működött. 1775-ben Svalla Mátyás vette meg - a jezsuita fráterek által faragott méltán Európa-szerte híres officinabútorral együtt -, melyet 1777-től mai helyén, a Jurisics tér 11. számú épületben működtetett.

Svalla halálát követően sűrűn váltották egymást a patika tulajdonosai. Eközben több nevet is viselt a patika, mint "első Szent István vértanú", "Arany Egyszarvú" vagy a reformkorban a "Magyar Király". Az utolsó tulajdonos, Tersánszky Károly 1910-ben 18 000 koronáért adta el a patikát az Iparművészeti Múzeumnak. A patika megszűnt, az épületet a Pontyos család vásárolta meg és hentesüzletet nyitott benne. A II. világháború után kapott helyet az épületben a Vas Megyei Gyógyszertári Központ kihelyezett Gyógyszerészet-történeti Kiállítása. 1980 októberében nyílt meg Kőszegen a Jurisics tér 11. szám alatt a kőszegi Patikamúzeum “Arany Egyszarvú” Patikaháza.

Itt kapott helyet a megyei múzeumi szervezet gyógyszerészettörténet kiállítása, melynek fénypontja az egykori kőszegi jezsuita patika 1735-1744 között készített officina bútorzata, amely egyik legszebb reprezentánsa a - jezsuita barokknak is nevezett magyar bútorművességnek. A patikabútort az Iparművészeti Múzeum tulajdona.
Európában nagyon kevés helyen található patikamúzeum, az pedig, hogy egyszerre kettő is van egy városban: egyedülálló.
Révész Józseftörténész, muzeológus, igazgatója, Kőszegi Városi Múzeum

Kőszeg, az országban egyedülálló módon többféle patikatípust tudhat magáénak, ezek egyike a szerzetesi és polgári patika emlékeit egyaránt bemutató Arany Egyszarvú Patika.

Május 1-én a hosszú hétvégére való tekintettel bővített nyitvatartással várjuk kedves vendégeinket. Pontosan is kiírjuk ide, ha megkapjuk, addig nézzék meg, milyen kiállítások várják Önöket a Tábornokházban!
::OBJECT_34::

Állandó kiállítások"A nyugat-dunántúli patikák történetéből"

A nyugat-dunántúli patikák történetéből
Az Arany Egyszarvú Patikában látható kiállítás Vas megye 17-19. századi polgári és szerzetesi patikáinak emlékeiből mutat be válogatást a 18. századi állapotnak megfelelően helyreállított egykori patikaépületben. A múzeumba betérő látogatók megtekinthetik a hazai viszonylatban egyedülálló szárítópadlást vagy drogpadlást. A múzeum belső udvarán található a barokkos kialakítású patikakert, melyben a 17. században ...

"17-19. századi kőszegi patika"

17-19. századi kőszegi patika
Az épületben a város első patikája működött 1665 és 1983 között. Jelenleg a földszinten, az 1850-60 között készített officinából nyílik a 17. századi patikaenteriőr és a gyógyszerészet-történeti kiállítás. Eredeti helyén látható a 19. század közepén készített cseresznyefa bútorzat. A 17. és a 19. századi laboratóriumi enteriőr mellett két teremben elsősorban laboratóriumi eszközöket mutatunk be.