ÉLMÉNY VÁR - Kőszeg ikonikus várában

Kiállítások a Jurisics-várban

Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet.

A kiállított fegyverek, tárgyak közül több is kipróbálható, felvehető: ez az interaktivitás a várakozásainkon felül népszerű a látogatók körében :)
Pócza ZoltánIgazgató, Jurisics-vár
2019. augusztus 31-ig a Jurisics Vár hétfőnként is nyitva!
Kiállítások a Jurisics-várban
Cím: Kőszeg, Rajnis utca 9
Telefon: +36 94/360-113
Nyitvatartás:
kedd - vasárnap: 10:00 - 17:00


Állandó és időszaki kiállítások a Jurisics-várban"A kőszegi vár évszázadai" állandó kiállítás

A kőszegi vár évszázadai
Az erődítményt leghosszabban (236 éven át) birtokló család után Esterházy-várként is emlegetett építmény déli és délkeleti szárnyának emeletén a Városi Múzeum „A kőszegi vár évszázadai” állandó kiállítása kapott helyet.

"A Szőlő Jövésnek Könyve" állandó kiállítás

Kőszeg egykor híres szőlő- és bortermelésének nevezetes dokumentuma az 1740 óta vezetett könyv. Ebben a Szent György-napi szőlőhajtást, „a jövés”-t jelenítették meg, rajzolták le minden esztendőben. A kőszegi „szőlőjövés” rítusa valószínűleg egy középkori jogszokásból alakulhatott ki. Sárkányölő Szent György napja a XVIII-XIX. századig országszerte...Jurisics vár - élmény vár • Földesúri asztal, és konyha címmel is találhatunk kiállítást, mely a XII-XVI. századi főzési és étkezési szokásokat mutatja be plasztikusan.
 • A Fegyvertárban a középkor fegyvereivel, ruházatával ismerkedhetnek.
 • Két teremben látható a Szent Korona kőszegi vonatkozásait bemutató tárlat
 • A lovagteremben a város és a vár történetét és értékeit bemutató filmek tekinthetők meg.
 • Somogyi Győző történelmi katonai viseleteket és fegyverzeteket bemutató grafikáiból látható állandó kiállítás a lovagterem folyosón.
 • A Várkápolnában kőtár fogadja az érdeklődőket.
 • Látogatható a vár nyugati tornya, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nem csupán a történelmi belvárosra, hanem a minket körülölelő hegyekre és az azok csúcsán található látnivalókra is, mint pl. az Ó-ház Kilátó, a Szultán Kilátó, Kálvária-templom.
 • Játszósarok, íjászat és játékudvar várja a legkisebbeket a földszinten.
 • Lehetősége van a hozzánk látogatóknak, hogy frottázs technikával a vár épületének vagy történetének egy-egy jellemző részletét lemásolják.
 • A kiállítások mellett vár-bazár, büfé és fűszernövénykert is várja a látogatókat.
 • Csoportoknak, családoknak ingyenes VÁRMUSTRA játékot kínálunk.
A magyar történelem egy 15 perces 3D-s filmben válik megtekinthetővé a Jurisics várban.A csúcstechnikával készült 3D-s alkotás történelmünk meghatározó eseményeit mutatja be a honfoglalástól napjainkig. Mindez az Avatar 2 technológiájával: 3D-ben, hollywoodi minőségben. A 15 perces filmben elénk tárul többek között István megkeresztelése, a tatárjárás, a nándorfehérvári diadal, Mátyás királlyá koronázása, a reformkor, a múlt század eleji Budapest, de a két világháború is. A virtuális időutazás helyszínei között szerepel például a kora középkori Buda és Visegrád vára, a Székesfehérvári bazilika, Mátyás király könyvtára, a mohácsi csata, a szécsényi országgyűlés sátortábora, vagy az 56-os események Budapestje is.

Részletek a filmből:A film ráadásul az alábbi nyelveken is megszólalhat a magyar mellett: angol, német, spanyol, francia, olasz, orosz, kínai.

Belépődíj külön fizetendő: 800.-Ft
Vár kártyával: 50% kedvezmény

Audio guide2018. május 12-től képes audio guide is a látogatók rendelkezésére áll, 500.-Ft/db áron. A készülék kaució átadása után kölcsönözhető!

 • Magyar
 • English
 • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.