Csepreg a megye egyik legfiatalabb városa

Csepregi mozaik

Csepreg (németül Tschapring) a megye egyik legfiatalabb városa, korábbi címét 1995-ben nyerte vissza. A Répce menti város legkorábbi településnyomai az újkorból valók. A város első említése 1255-ből, címere 1362 előttről ismert. 1390-ig a királyi városok sorába tartozott, majd népes mezőváros lett egészen a XIX. század végéig.

A város, ahol kicsiben minden van, ahol mindenki ismer mindenkit, ahol elbeszélgetsz a postással, ahol a szomszédod egy aikido mester, ahol borbarátak a hölgyek is, mert finomak a borok és ahol imádnak élni a pecások, mert nekik, igazi kánaán…

A város, ahol pezsgő civil élet folyik, és ahol ki kell emelni a Csepregi Gyümölcs- és Borút egyre népszerűbbé váló programjait: az Orbán-napi gyepűtiprást, a Nyitott pincék napját, a szüreti felvonulást. A borversenyek szép eredményei egyre több vállalkozó kedvű szőlősgazdát vonzanak a „hegyre”. Gondos kezük nyomán újból virágzásnak indult a csepregi szőlőhegy, mely szép panorámát nyújt a hegytetőt borító gyönyörű erdő és a völgyben elterülő 26 ha-os horgásztó között. Gondozott útjaival, szép pincéivel, a száz évnél idősebb kunyhóival, a horgásztóval, kempinggel, sétautakkal és főleg finom borokkal várja a pihenni vágyó vendégeket!

A Szent Miklós Római Katolikus templom XIV. századi eredetét mutatja a gótikus főkapu, illetve a hatalmas, vastag falú torony, amit párkányövek tagolnak három emelet részre. Járt e falak között Zsigmond király, Hunyadi János, Nádasdy Tamás, Nádasdy II. és III. Ferenc is.

A Szedenik-villával egy udvarban található a Nádasdy- Schöller kastély, amely helyén állhatott a 15. században a husziták által megújított vár. Ezt a Nádasdyak alakíttatták át várkastéllyá. 1776-ban leégett, ezt követően 1808 és 1811 között klasszicista stílusban építették át. Az új iskola megépüléséig a helyi általános iskolának adott otthont az épület.

A település központjában áll a Petőfi Sándor Művelődési- Sportház és Könyvtár. Az épület 1891-ben épült Rőninger Gyula tervei alapján neoklasszicista stílusban. Községházaként, majd 1920-tól iskolaként, majd az 1953-as átalakulást követően kultúrházként és könyvtárként működik. Jelenleg a helyi kulturális élet központja.

A polgármesteri hivatal mellett található a Csepregi Helytörténeti Múzeum épülete. Az épület 1949 előtt a csepregi járásbíróság székhelye volt, 1977 óta őrzi a város egyre gyarapodó emléktárgyait.

A város határain belül két halastó található, az egyik a Bene-hegyi tó, a másik a Boldogasszony halastó. Utóbbi mellett találjuk a Boldogasszony kápolnát, melyet Jankovich Gyula emeltetett 1869-ben neogót stílusban.

A csepregi szőlőhegy a borkóstoláson és szabadtéri rendezvényeken túl lehetőséget ad túrázásra a Forrástól- Forrásig túraútvonalon, és a Mária Út túraútvonalon. A hanga dűlőn a Sajbók-, a Bene-hegyen az Új Bene kút forrása üdíti fel a barangolókat.

A szőlőhegyi látogatás és a csepregi borok kóstolása után számos helyi, illetve térségi kulturális program kínálat várja a látogatót.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.