A legkedveltebb kirándulóhelyek egyike a rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás

Hétforrás

A jelenlegi forrásfoglalás a Millennium évében készült, ekkor nevezték el a hét magyar vezérről.

Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm nevét kis kőtáblákon olvashatjuk. A kristálytiszta, meglehetősen hidegvizű forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Óvárat vagy Felsővárat. Erre utal a forrás régi elnevezése: Várkuta, Óvárkút. A 17. században német neve volt: Brunnengraben kútja, azaz a „Kútvölgye kútja”. Kőszeg neves költője, a 18. században élt Rajnis József verset írt róla: „Ott amaz hét forrás kelleti tiszta vizét” (1781). A Hétforrás 1994-ben, 2003-ban és 2015-ben felújításra került, esőbeállóval, pihenőhelyekkel várja a látogatókat. A közelben romokban álló egykori határőrlaktanya várja jobb sorsát.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület minden július utolsó szombatján tartja az ún. Hétforrás Pikniket amikor a városból buszjárat közlekedik a Hétforrásig.

MEGKÖZELÍTÉS:Autóval

  • Ha kocsival szeretnéd megközelíteni a forrást, akkor Kőszegről vedd az irányt a Temető utcán keresztül a Szabóhegy felé. A Szabóhegyi szerpentinen végigautózva, majd a sífelvonót is elhagyva érkezel a Kincs-pihenőhöz (vagy régi nevén Okmányoshoz). Az autót itt le kell tenned. Innen vagy a K● jelzésen, vagy az aszfaltos úton kb. fél órás sétával megközelítheted a forrást.

Gyalog

  • Az autóbusz-pályaudvarról induljunk el gyalogosan a Kossuth Lajos utcán, ami elvezet minket a város Fő terére. Sétáljunk át a téren a templom irányába és forduljunk jobbra a Városház utcára. Innen már az Országos Kéktúra K jelzésű nyomvonalát követhetjük, habár a műemléki épületek miatt itt kicsit ritkábbak a jelzések. A Városház utcán és a Hősök tornya alatt áthaladva a Jurisics térre érünk. Szemben a hegyen megpillantjuk a Kálvária-templomot, mely utunk egyik állomása lesz. Haladjunk tehát továbbra is egyenesen, végig a Rajnis utcán, melynek végén kiérünk a történelmi belvárosból. Menjünk át az út túloldalára és folytassuk túránkat egyenesen végig a Pék utcán, az Árpád téren, a Sziget és a Kálvária utcákon keresztül. Rövidesen a kálvária 1. stációjához érkezünk. Ha az Országos Kéktúra K jelzésén szeretnénk eljutni a forrásig, észak felé kövessük a jelzéseket (4,2 km).
  • Az egy picit rövidebb verzióhoz a Pék utca végén a Királyvölgyi utcára fordulva az innen induló K+jelzéseket kell követni a Kincs-pihenőig (2,4 km). Itt a K● jelzésre váltva jutunk a forráshoz összesen 4,1 km, kissé meredekebb úton vezető sétával.
  • Ha körtúrává szeretnénk tenni a forrás látogatását, érdemes a fenti két útvonalat kombinálni.
  • Kényelmesebben a GesztenyeKék Egyesület által kitáblázott körtúrán kezdve közelítheted meg, mely a Koronaőrző bunkertől indul nem a Kálvária, hanem az Ördögárok felé. A szőlőskertek között lassú emelkedéssel eléred az erdőt ahol rá kell térned az Országos Kéktúra K jelzésére, mely elvezet a Hétforráshoz.

Megtekintés a termeszetjaro.hu-n

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.