Hörmann forrás

A Kőszegi-hegység legmagasabban fekvő forrása, tengerszint feletti magassága 713 m. Eredeti neve Csarmas kútja volt, innen ered a Csarmas-patak is.

A XVIII. században kapta mai nevét Kőszeg tragikus sorsú várnagyáról, Hörmann Mihályról. 1620 őszén Hörmann titokban beengedte a kőszegi várba a Bethlen Gábor oldalán álló felkelőket, emiatt később a császári csapatok bosszút álltak. A legenda szerint Hörmann Mihály a Csarmas-kútnál található barlangba menekült, azonban itt is megtalálták és kivégezték: elevenen megnyúzták.

Megközelítés:



A Hörmann-forrás a Kőszegi-hegység középső részén, annak legmagasabb pontjától, az Írott-kőtől északkeletre fekszik. Megközelíthető gyalogosan Kőszegről az Országos Kéktúra útvonalát, Velemből pedig a KÉK L, majd a Szent Vid kápolnától a KÉK O turistajelzéseket követve.

Személyautóval a Kőszeg és Velem között aszfaltútról Velem közelében kell letérni, onnan majdnem a forrásig lehet menni az autóval.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.