Kalapos-kő

Bozsok község mellett találjuk a Kalapos-köveket a Kőszegi-hegység legvadregényesebb részén. A zöldpala kőzet felszínen lévő sziklaalakzatai érdekes formákkal örvendeztetik meg az arra járó turistát.

A Kőszegi-hegységben zöldpalát csak Bozsok környékén találunk. Kialakulása a földörténeti középkorba (jura, kréta) tehető, amikor ezen a területen egy születő óceánhoz köthető vulkáni tevékenység folyt, melynek során az óceáni kérget létrehozó vulkáni kőzetek képződtek. A későbbi metamorfózis (a nyomás- és hőmérsékletváltozás átalakító ereje) ezeket a kőzeteket alakította át zöldpalává. A folyamat az Alpok felgyűrődéséhez köthető.

A tengeri környezetben üledékképződés is folyt. A meszes anyag keveredett az egykori vulkáni kőzetekkel, de megmaradt a metamorfózis után is, mint puhább, könnyen málló rész. A zölpala felszíni alakzatai annak köszönhetőek, hogy a meszes rész könnyebben mállik, míg a keményebb kőzetek ( "kalapok" ) jobban ellenállnak az időjárásnak.
A környéken több apró barlangot is felkutathatunk.

A környékhez helyi legendák is fűződnek:

Az egyik legenda úgy tartja, hajdan óriások jártak erre és a sziklák az óriások kitört fogai. A másik történet szerint az egyik barlangban az ördög lakott, aki dühében, hogy a Szent Vid-hegyen kápolnát építenek, úgy beverte a fejét az egyik sziklába, hogy azon egy nagy horpadás keletkezett. Így jöttek létre a Kalapos-kő és a hozzá közeli Széles-kő különös sziklacsoportjai.

MEGKÖZELÍTÉS:Az Kalapos-köveket csak gyalogosan lehet elérni, és az alább részletezett módokon közelíthetők meg.Tömegközlekedéssel
  • A Szombathelyről és Kőszegről induló buszokról a Bozsok, Rákóczi utca nevű buszmegállóig utazzunk!
  • Ha Velemből szeretnénk megközelíteni a Kalapos-köveket, a Szombathelyről, Kőszegről és Bozsokról induló járatokról a Velem, autóbusz-forduló nevű megállóban szálljunk le!

Megközelítés Autóval
  • Bozsokot az ország nyugati csücskében találjuk. Legegyszerűbben a Kőszeget Szombathellyel összekötő 87-es útról tudjuk megközelíteni az Ausztriával határos, átkelőhelyet is biztosító települést. Északi irányból Kőszegszerdahelyen át, dél felől pedig Bucsun keresztül jutunk a faluba.
  • Bozsok központjában, a Rákóczi út nyugati oldalán kialakított parkolóban is hagyhatjuk az autót, de a KRESZ szabályait betartva a faluban máshol is bőven találunk parkolási lehetőséget - például az utca északi (erdő felőli) részén, vagy az önkormányzat előtt.
  • Velembe szintén a 87-es útról juthatunk Kőszegszerdahelyen át. A település fő utcáján a buszfordulónál számtalan parkolási lehetőséget találunk.

Gyalog
  • A bozsoki buszmegállóból északi irányba induljunk az Országos Kéktúra K jelzéseit követve (2,5 km).
  • Velemből délnyugat felé haladjunk a Kossuth Lajos úton a K+ jelzéseken! 1,1 km után a P jelzés keresztezi az utunkat. Ezen térjünk jobbra, nyugati irányba, majd 1,1 km után váltsunk balra a P▲ jelzésre, amely az Országos Kéktúra K jelzésébe torkollik. Ezen jobbra fordulva érünk a Kalapos-kövekhez (összesen 3,2 km).

Megtekintés a termeszetjaro.hu-n

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.