Lékai vár

A szemet gyönyörködtető lékai vár egyedülálló környezetben egy tó fölé magasodva várja látogatóit. Változatos programjaival teret biztosít a történelmi érdeklődésű szórakozásra vágyó kicsiknek és nagyoknak.

Léka várát valószínűleg a 13. század elején építették. A Kőszegiek, majd a Kanizsaiak is laktak benne, ezért fokozatosan bővítették és lakhatóbbá tették. A vár kútját Nádasdy Tamás ásatta, ő alakíttatta ki a földalatti börtönt és megújíttatta a lakóhelyiségeket, valamint a konyhát is. Nádasdy Ferenc 1669-ben elővárat építtetett hozzá, de ő maga már nem a várban lakott. A várban ekkor már csak a szolgálónépek és az uradalmi tisztviselők éltek.

A szépen karbantartott épületben sokféle érdekes kiállítás (lovagok, denevérek stb.) várja az érdeklődőket. Igény szerint magyar nyelvű idegenvezetés kérhető! A vár Kőszegtől 13 km-re található. A kőszegi határátkelőtől a B55-ös úton Lockenhaus felé haladva még a falu előtt egy éles hajtű kanyarnál kell balra kanyarodni a várhoz.

info: www.ritterburg.at

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.