Gyönyörű kilátás nyílik innen Kőszegre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra

Óház kilátó

A 609 m magas Óház-tetőn épült a XIII. században a város első vára, a Felsővár vagy Óvár. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira emelték 1996-ban a mai kilátót, melyről felülről tekinthetünk rá a városra

Könnyű elérhetősége miatt a turisták előszeretettel látogatják. Gyönyörű kilátás nyílik innen Kőszegre, Szombathelyre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, a Fertő-tóra valamint a szomszédos Ausztriára.
A XIV. században az Alsóvár (Jurisics vár) létrejöttével a Felsővár fokozatosan elveszítette jelentőségét. A romossá vált épület helyébe elsőként egy fából, majd 1896-ban egy kőből készült kilátót emeltek. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorny alapjaira emelték 1996-ban a mai kilátót. Gyönyörű panoráma nyílik innen Kőszegre, Szombathelyre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, valamint a szomszédos Ausztriára.
Az Óházat érinti a hegység élővilágát bemutató Csillaghúr tanösvény, mely a Kincs-pihenőtől indulva egy körtúra keretében végigjárható.

MEGKÖZELÍTÉS



Autóval
  • Ha kocsival szeretnéd megközelíteni az Óház-kilátót, akkor Kőszegről vedd az irányt a Temető utcán keresztül a Szabóhegy felé. A Szabóhegyi szerpentinen végigautózva, majd a sífelvonót is elhagyva érkezel a Kincs-pihenőhöz (vagy régi nevén Okmányoshoz). Az autót itt le kell tenned. Innen kétféleképpen érheted el a kilátót gyalogosan, mindkét útvonalon kb. 20 perc alatt:
  • 1. Először kövesd az aszfaltos erdészeti utat, majd kb. 10 perc gyaloglás után térj le jobbra a Z és az alpannonia piros jelzésén, melyek egészen a kilátóig vezetnek.
  • 2. A Kincs-pihenőtől először kövesd a K●, majd a K▲ jelzést.
  • Autóval a Kincs-pihenőtől az erdészeti úton kizárólag a behajtási engedéllyel rendelkezők mehetnek tovább egészen a kilátó alatti parkolóig. Innen még egy emelkedős szakaszon további 5-10 perc gyaloglással érünk fel a kilátóhoz.
  • Az Óházhoz kirándulók a Kincs-pihenőnél lévő parkolóhelyet használhatják (ingyenes). Innen a fent említett két útvonalon juthatunk el gyalogosan a kilátóhoz.

Gyalog
  • Az autóbusz pályaudvarról induljunk el gyalogosan a Szük utcán keresztül a Temető utca irányába. A Temető utcán végig kövessük a P és S jelzéseket, majd az utca végén, a Szénsavas-kútnál térjünk el a Hermina utca felé, ahonnan már egészen a kilátóig a párhuzamosan futó Z és az alpannonia piros jelzéseket kell követnünk. (4,1 km)
  • Ha körtúrát szeretnénk tenni, a kilátótól a Z jelzésű út másik, déli ágán, a Meszes-völgyön át térhetünk vissza Kőszegre. A teljes útvonal Kőszeg belvárosától számítva kb. 11 km - nagyjából 3,5-4 óra menetidővel.

Megtekintés a termeszetjaro.hu-n

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.