Stájerházak

A Stájerházak Erdészeti Múzeum, erdei iskola és szálláshely Kőszegtől mintegy tíz kilométerre az erdő mélyén található, gyönyörű környezetben.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. gondozza és működteti a Kőszegi-hegység legromantikusabb erdei színfoltját. Az egykori erdészházakban több szolgáltatás is működik.

Az első két épületet Kőszeg városa a XVIII. század végén lakóháznak építette Stájerországból 1770-ben, Mária Terézia Erdőrendtartásának (erdőtörvényének) kiadása után, a szakszerű erdőgazdálkodás megkezdésére behívott erdészek számára.

Az erdőőrök 1780 tájától egészen 1954-ig laktak itt, és 1920 után panziót is berendeztek, ahol olcsón árusították teheneik friss tejét, az abból érlelt sajtot, valamint kenyeret, szalámit és bort.

A vadászlakot 1830-ban Chernel György építette.

A ma is itt álló haranglábat az 1902-ben elhunyt Kayszrál Károly erdész hagyományából állították, de a harangja ma Szombathelyen, a Falumúzeumban található. A haranggal nemcsak az erdőmunkások munkaidejének elejét és végét jelezték, de olykor az eltévedt turisták érdekében is megkondították.

Magán emberként is megnézhetjük itt a színvonalas Erdészeti Múzeumot, vagy kérhetünk szálláshelyet a gyönyörűen felújított modern Erdei Szállóban. Csoportoknak - a fentieken túl - erdei iskolai szolgáltatásokat is nyújtanak az erdészet munkatársai.

A programok előzetes bejelentkezéssel látogathatóak. Az Erdészeti Múzeum látogatói legkésőbb a tervezett látogatás előtt egy nappal egyeztessenek időpontot a következő telefonszámon: Varga László 30/226-0312

info: www.szherdeszet.hu

MEGKÖZELÍTÉS



Autóval
  • A Stájer-házakat a Kőszegi-hegység szívében, Kőszeg város határában találjuk. A városból aszfaltozott úton közelíthető meg a Szabóhegyen keresztül (10 km). Behajtási engedély nélkül azonban csak a Kincs-pihenő (vagy Okmányos) parkolójáig mehetünk autóval, onnan még kb. 5 kilométernyire található a célpontunk. A közforgalom elől elzárt erdészeti magánutak használatához a Szombathelyi Erdészeti Zrt. a szállóvendégek, erdei iskolai csoportok számára díjmentes úthasználati engedélyt biztosít.
  • Velem község felől a Hörmann-forrásig mehetünk gépkocsival, onnan a K jelzésen 2 kilométernyi távolságot kell megtennünk gyalogosan hegynek lefelé, hogy a Stájer-házakhoz érjünk.
  • A Stájer-házaknál 3-4 autó számára van kijelölt parkolóhely, azon kívül az út szélére lehúzódva parkolhatnak a járművek.

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel nem lehet feljutni a Stájer-házakhoz, csak autóval (behajtási engedély szükséges), kerékpárral vagy gyalogosan. Az útvonalhoz legközelebb eső két megálló:
  • a Kőszeg és Szombathely között közlekedő buszok esetében Kőszeg, autóbusz-pályaudvar (Liszt Ferenc utca)
  • a Kőszeg, Szombathely és Bozsok felől érkező buszok Velem, autóbusz-forduló nevű megállója
    Gyalog
  • Az autóbusz-pályaudvarról induljunk el gyalogosan a Szűk utcán keresztül a Temető utca irányába. A Temető utcán végig kövessük a P és S jelzéseket, majd az utca végén, a Szénsavas-kútnál térjünk jobbra a Hermina utca felé, ahonnan egészen az Óház-kilátó alatti kereszteződésig a párhuzamosan futó Z és az alpannonia piros jelzéseket kell követnünk (4,1 km). Itt a jelzések találkoznak az Országos Kéktúra K jelzésével, amelyen balra fordulva jutunk az erdei iskolához (összesen 7,9 km).
  • Velemből északi irányba induljunk a Petőfi utcán a K+ jelzéseket követve, majd a Hörmann-forrásnál forduljunk jobbra az Országos Kéktúra K jelzésein (5,2 km).

a szállásról bővebben

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.