2009. December 17., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az ivóvízfogyasztás alapdíjának, az ivóvízfogyasztással arányos díjának, a szennyvízelvezetés és –tisztítás díjának 2010. évre fizetendő mértékének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása
2. - Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása, valamint a 2009. évi vagyongazdálkodási koncepció módosítása.
3. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása és kiegészítése.
4. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló, 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása, valamint az Elámen Zrt.-vel kötött szerződés módosítása.
5. - Szándéknyilatkozat "A térségi és közszolgáltatási informatikai rendszerek tovább-fejlesztése" c. pályázaton való részvételhez.
6. - Az egészségház pályázatról való döntés.
7. - Chernel Kálmán Városi Könyvtár TÁMOP pályázaton való részvétele.
8. - HÖF CÉDE pályázati támogatásról való lemondás.
9. - A 2010. évi rendezvénynaptár elfogadása.
10. - Jelentés az Állami Számvevőszék 2009. évi átfogó ellenőrzésére készült intézkedési terv végrehajtásának időarányos teljesítéséről.
11. - A Szent Imre utca forgalmi rendjének megváltozatása.
12. - Az ABIC Kft. ingatlanvásárlása.
13. - Belterületbe vonási kérelem megtárgyalása.
14. - A Vas Megyei Temetkezési Vállalat átalakítása.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - sürgősségi előterjesztés a"Kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása" projekt
5. napirendi pont:
Szándéknyilatkozat "A térségi és közszolgáltatási informatikai rendszerek tovább-fejlesztése" c. pályázaton való részvételhez.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzatának hivatalos honlapja (www.koszeg.hu) 2007. óta komoly fejlesztéseken, bővítéseken ment keresztül. A fejlesztések célja egyrészt a lakosság szélesebb körű tájékoztatása az internet segítségével, a közigazgatási és közszolgáltatásokhoz történő könnyebb és hatékonyabb hozzáférés megteremtése, másrészt az átláthatóság és hatékonyság szempontjait is szem előtt tartva a helyi képviselő-testületi munka elektronikus alapokon történő alkalmazása.
A fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg számos közérdekű (jogszabályban is előírt) adat, egyéb a polgármesteri hivatali ügyintézéssel kapcsolatos információ (letölthető űrlapok, ügymenet leírások stb.) található meg a honlapon, az önkormányzati képviselők pedig az információs rendszeren keresztül elektronikus formában kapják meg a bizottsági és testületi előterjesztéseket, melyek a nyilvánosság számára is elérhetőek a honlapon.
Az Európai Unió, valamint a magyar kormányzat kiemelt célja az elektronikus közszolgáltatás további jelentős fejlesztése a közigazgatás minden szintjén, így a helyi önkormányzatok esetében is. A végső cél, hogy a lakosság és a vállalkozások hivatali ügyeiket az interneten keresztül, közvetlenül is intézhessék (így például kérelmüket az adott rendszeren keresztül elektronikus formában nyújthassák be, s arra a választ (engedély kiadása, hiánypótlás kérése stb.) is ugyanezen formában kaphassák). A fenti célok elérése érdekében került elfogadásra az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009. évi LX. törvény és az ehhez kapcsolódó 222 / 2009 (X. 14.) korm. rendelet is, melyek komoly kötelezettségeket jelentenek 2010. január 1-étől az önkormányzatok számára.
Az ilyen informatikai rendszerek kialakítása, mind hardver, mind pedig szoftver oldalról nézve komoly kiadást jelentenek egy önkormányzat számára, s gondolni kell a hivatalban dolgozó ügyintéző továbbképzésére is. Egy ilyen - a vonatkozó jogszabályokban megfogalmazott elvárásoknak megfelelő - rendszer kialakítása helyi szintes több tízmilliós beruházást jelentene, s emellett az önkormányzat nem is rendelkezik a megfelelő szakmai tapasztalatokkal egy ilyen projekt levezényléséhez..
A költséghatékonyság, valamint az egységes informatikai rendszerek kialakítása érdekében a kormány elhatározta, hogy régiós szinten támogatja az elektronikus közszolgáltatási rendszerek kifejlesztését melynek lényege, hogy egy – már hasonló informatikai szakterületeken tapasztalatot szerzett - gesztor önkormányzat létrehoz egy úgynevezett ASP alkalmazásszolgáltató központot, melyhez a térség települési önkormányzatai is csatlakozhatnak, s így egységes rendszerben, azonos vagy nagyon hasonló rendszerek (szoftverek) használata mentén valósulhat meg a teljes körű e-közigazgatás. A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdették "A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése" NYDOP-2009-5.4.1 kódszámú "A regionális információs társadalom kiteljesítése" megnevezésű pályázatot. Szombathely MJV vállalta ezt a gesztori szerepet, közgyűlése novemberi ülésén döntött a pályázat benyújtásáról. A pályázaton való részvétel előfeltétele, hogy a rendszerhez kapcsolódó települési önkormányzatok szándéknyilatkozatot írjanak alá a partnerségi együttműködésről.
A pályázat részletei, valamint a csatlakozni kívánó önkormányzatokra vonatkozó feltételek az 1. sz. mellékletben találhatóak, míg a szándéknyilatkozat tervezete a 2. sz. mellékletben.
A csatlakozáshoz (hardver fejlesztések, kifejlesztett szoftverek átvétele, oktatás stb.) az önkormányzatok vissza nem térítendő támogatást kapnak, melyhez csupán 5 %-os önrészt kell biztosítani. A támogatási összeg 10-80 millió forint közt változhat attól függően, hogy az adott önkormányzat az ASP központban kifejlesztett rendszerekből hányat kíván átvenni, alkalmazni, illetve a rendszerek működtetéséhez szükséges hardver felszereltsége milyen mértékű.
A csatlakozás legkorábban 2011-ben várható, így az önrész biztosítása (max. 4 millió forint) a jövő évi költségvetést nem érinnti.

A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság az előterjesztést megtárgyalta, azt egyhangúlag elfogadásra javasolja a Képviselő-testület számára.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a határozati javaslat elfogadására!

Kőszeg, 2009. december 10.

A polgármester nevében:

Dr. Zalán Gábor s. k.
aljegyző





HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett "A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése" NYDOP-2009-5.4.1 kódszámú "A regionális információs társadalom kiteljesítése" megnevezésű pályázaton, mint csatlakozó települési önkormányzat részt kíván venni.
2. Kőszeg Város Önkormányzata a projekt előkészítése, megvalósítása kapcsán Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint gesztor önkormányzatot elfogadja.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a 2. számú mellékletben szereplő szándéknyilatkozat aláírására.

Felelős: Huber László polgármester, Dr. Tóth László jegyző
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal