2018. November 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A 2018. évi költségvetésről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló a 2018. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A helyi adóról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
7. - Bölcsődei fejlesztési program pályázat benyújtása.
8. - A Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI létszámbővítési kérelme.
9. - A Szombathelyi Tankerületi Központtal történő megállapodás.
10. - Az „Általános Adatvédelmi rendeletnek - GDPR – való megfeleltetés érdekében szükséges feladatok ellátása az intézmények, valamint a Kőszegi Városüzemeltető Kft. részére megbízási szerződés keretében" tárgyú beszerzési eljárásban eredményhirdetés.
11. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési átcsoportosítási kérelme.
12. - Vagyonügy: Döntés sikertelenül értékesített lakásról – Kőszeg, Árpád tér 13. fsz. 3.
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
15. - Rendkívüli előterjesztés: a fogorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló megállapodások módosítása.
1.b napirendi pont:
Beszámoló a 2018. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.

BESZÁMOLÓ
Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának
2018. III. névi teljesítéséről


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az 2/2018. (II. 16.) számú rendeletével fogadta el az önkormányzat 2018. évi költségvetését hiány tervezése nélkül.

Bevételi források és azok tejesítése

Az önkormányzat 2018. III. névi bevételeit – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési bevételek

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Központilag szabályozott működési bevételek (jogcímenként a 2. mellékletben) teljesítése összességében 77,27 %-os, a támogatások a törvény szerinti ütemezésben, illetve visszaigénylések alapján érkeznek, a múzeum működési célú támogatásának folyósítása egy összegben történt az I. félévben (29 480 000 Ft).
Az államháztartáson belülről kapott egyéb működési célú támogatások teljesítése 80,68 %-os. Ezek az összegek főként elnyert pályázatok támogatását, közfoglalkoztatás támogatását, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal esetén az önkormányzatok állami támogatáson felüli hozzájárulását, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ esetén az önkormányzatok állami támogatáson felüli hozzájárulását és az OEP támogatást tartalmazzák.

2. Közhatalmi bevételek
A helyi adó és az egyéb közhatalmi bevételek teljesítése 87,38%-os, az adóbevételek március 15-ig és szeptember 15-ig befizetésre kerültek. A tervezett bevételek a tervezetthez időarányosan teljesültek.



3. Működési bevételek teljesülése 68,20%-os.
A bevételek alakulását intézményenként a 3. melléklet tartalmazza. Az intézményeknél főként a művelődési központ és a múzeum bevételei szezonális jellegűek. Ugyanakkor az önkormányzat esetében a működési bevételek teljesülése 68,20 %-os; ez főként a gyermekétkeztetés térítési díjait, a közterület használati díjakat, az ingatlan használati megállapodások alapján továbbszámlázott közüzemi díjakat, a Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjat, biztosító által fizetett kártérítéseket, rekreációs földhasználati díjat, valamint az általános forgalmi adó visszatérítéseket foglalja magában.

4. Működési célú átvett pénzeszközök között a külföldi testvérvárosi rendezvényre kiutazott delegáció által az utazás költségeihez fizetett hozzájárulás összege szerepel.

Összességében a működési célú költségvetési bevételek időarányos teljesítést (78,63%) mutatnak.

Felhalmozási célú költségvetési bevételek (címenként részletesen a 4. mellékletben)

5. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

Az államháztartáson belülről felhalmozási céllal kapott támogatások az alábbiakat tartalmazzák:
- az 1135/2018. (III. 22.) Korm. hat. alapján a Tűzoltóság áthelyezésének II. ütemére kapott támogatás 85 750 000 Ft,
- Alpannónia pályázat fejlesztési célú támogatása 61 914 443 Ft
- Kőszeg városkörnyéki közösségi közlekedés fejlesztése támogatás 20 000 000 Ft.
- VIS MAIOR támogatás 10 551 000 Ft.
- Önkormányzatok feladatellátást segítő fejlesztések támogatására 30 000 000 Ft.

Ez előzőekben felsorolt támogatások mind az önkormányzatnál realizálódtak, az intézményeknek ilyen jogcímen bevétele nem keletkezett.

6. Felhalmozási bevételek
A vagyonhasznosítási bevételek összességében a félév végére időarányos alatti teljesülést mutatnak. A vagyonhasznosításból 141 680 682 Ft összegű bevétele keletkezett az önkormányzatnak (77,27 %-os teljesítést jelent).
A felhalmozási bevételek közül az ingatlan értékesítéseknél az ÁFA-s tételekből csak a nettó összeg kerül a felhalmozási bevételbe, az ÁFA összege nem része a felhalmozási bevételeknek, azt be kell fizetni a NAV felé, ezért működési ÁFA bevételként kell könyvelni, ez a fedezete a befizetendő ÁFA-nak amit a dologi kiadások között kell könyvelni. Ebből is adódik némi elmaradás a felhalmozási bevételek teljesülésénél.

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök között a különböző kölcsönök és részletfizetések szerepelnek, itt a teljesítés 66,16 %-os. A kölcsöntörlesztések közül a munkáltatói kölcsöntörlesztés (59,99%) teljesítése több a tervezettnél. A lakástámogatások törlesztése az III. név végére 59,31 %. Az alpannónia projektre az EU-tól 7 555 391 Ft értékű euró támogatás érkezett.

Összességében a felhalmozási költségvetési bevételek a fentiekben részletezett okokból időarányos feletti (90,88 %-os) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási bevételek
Jelenleg folyószámla hitelkerettel az önkormányzat nem rendelkezik és egyéb külső forrás bevonására sem került sor.
A belső finanszírozás bevételeiben az előző évi maradvány igénybevétele szerepel 1 467 173 842 Ft összegben.

Összességében az önkormányzat és intézményei 2018. III. névi bevételei 3 268 910 126 Ft-ot tettek ki, a teljesítés aránya 88,60%.




Kiadások alakulása

Az önkormányzat 2018. III. névi kiadásait – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. melléklet, intézményenkénti bontásban a 3. melléklet a fejlesztési kiadásokat tételenként az 5. melléklet tartalmazza.


Működési célú költségvetési kiadások

8. A működési célú kiadási előirányzatok (személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások, ellátottak juttatásai, egyéb működési célú kiadások) mindegyike némileg időarányos alatti teljesítést mutat önkormányzati szintre összesítve. Az ellátottak pénzbeli juttatásainak teljesülése 77,40%-os, mely a lakosságnak juttatott települési támogatásokat foglalja magában.
Az egyéb működési kiadások közül legjelentősebb összeget az intézményeknek továbbított központi bevételek teszik ki, ezek teljesítése 99,66 % körüli. Összességében a működési célú költségvetési kiadások teljesítése 62,57 %-os.


Felhalmozási célú költségvetési kiadások (címenként részletesen az 5. mellékletben)


9. Beruházások és felújítások

A fejlesztési kiadások (5. melléklet) az III. név végére nagyon minimális szinten teljesültek. A Tűzoltóság áthelyezésére 124 683 776 Ft-ot költöttünk. A munkálatok elkezdődtek: a városmajor projektben 15 439 800 Ft-ot költöttünk, a Központi Óvoda projektben 29 150 178 Ft-ot költöttünk, a déli városrész projektben 9 314 640 Ft-ot költöttünk, a Kőszegfalvi kerékpárút projektben 4 249 599 Ft-ot költöttünk. A TOP 3.2.1-16. Önkormányzati épület energetikai munkák megkezdődtek, erre 4 381 500 Ft-ot költöttünk. Az intézményeknél az engedélyezett beszerzések, a működéshez szükséges kis értékű eszközök beszerzése szerepel. A TOP-os projektek beruházásai folyamatosan valósulnak meg.

A felújítások között jelentősebb összeget képvisel a Sgraffitós ház felújítása, erre 68 022 377 Ft-ot költöttünk. A felújítások között szereplő VIS MAIOR helyreállításnál a kifizetések 15 111 730 Ft-ban realizálódtak. Az Eszterházy oltár felújítása is befejeződött, 8 432 479 Ft-ot költöttünk rá.
Az építési engedély köteles beruházásoknál és a felújításoknál fordított ÁFA fizetési kötelezettség van.
Ez azt jelenti, hogy beruházásra és felújításra csak a nettó összege kerül könyvelésre, az ÁFA csak befizetendő ÁFA-ként a dologi kiadások között kerül feltüntetésre. Így a fordított ÁFA összegét folyamatosan át kell csoportosítani a dologi kiadások közé. Tervezéskor az egész rész a felhalmozási kiadásokhoz lett tervezve.


10. Egyéb felhalmozási célú kiadások között a munkáltatói kölcsön nyújtása, a fenntartott intézmények felhalmozási célú hozzájárulásai szerepelnek, ezek nem teljesültek.
Államháztartáson kívülre juttatott egyéb felhalmozási célú támogatások között a képviselő-testületi határozatok alapján a KFC részére nyújtott 1 466 850 Ft, a Kőszegfalvi SE részére nyújtott 4 000 000 Ft támogatás szerepel. Teljesítésük a III. negyedévben kimutatható.

Összességében a felhalmozási költségvetési kiadások a fentiekben részletezett okokból időarányos alatti (23,52 %) teljesítést mutatnak.



Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások (28 549 927 Ft) között az előző év végén kapott központi támogatás előlegének elszámolása szerepel.


Önkormányzati szinten a kiadások III. névi teljesülése időarányos alatti (46,21 %-os), főként a felhalmozási célú előirányzatok teljesítési aránya miatt.


Összegezve az önkormányzat III. névi gazdálkodását, a bevételek teljesülése (3 268 910 126 Ft) elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (1 705 153 549 Ft).

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra javasolja.


Kőszeg, 2018. november 23.


Huber László s. k.
polgármester



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2018. III. negyedévi gazdálkodásáról szóló beszámolóját elfogadja.


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)