2018. November 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A 2018. évi költségvetésről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló a 2018. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A helyi adóról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
7. - Bölcsődei fejlesztési program pályázat benyújtása.
8. - A Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI létszámbővítési kérelme.
9. - A Szombathelyi Tankerületi Központtal történő megállapodás.
10. - Az „Általános Adatvédelmi rendeletnek - GDPR – való megfeleltetés érdekében szükséges feladatok ellátása az intézmények, valamint a Kőszegi Városüzemeltető Kft. részére megbízási szerződés keretében" tárgyú beszerzési eljárásban eredményhirdetés.
11. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési átcsoportosítási kérelme.
12. - Vagyonügy: Döntés sikertelenül értékesített lakásról – Kőszeg, Árpád tér 13. fsz. 3.
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
15. - Rendkívüli előterjesztés: a fogorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló megállapodások módosítása.
7. napirendi pont:
Bölcsődei fejlesztési program pályázat benyújtása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Pénzügyminisztérium pályázatot hirdetett Bölcsődei fejlesztési program tárgyban.
A pályázat benyújtására valamennyi települési önkormányzat jogosult a Kiírás szerinti feltételek figyelembevételével. A program keretében vissza nem térítendő támogatás igénylésére van lehetőség (5-30 %-os saját forrás biztosításával) az ország teljes területén működő és újonnan létrehozandó, települési önkormányzatok tulajdonában lévő bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésére. A Pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 4.500.000.000,- Ft, melynek forrása Magyarország központi költségvetésének IX. Helyi önkormányzatok támogatási fejezet 53. Bölcsődei fejlesztési program cím.
A 3 éven aluli gyermekek ellátását biztosító intézményrendszer kapacitásainak fejlesztése folyamatosan napirenden lévő szakpolitikai téma. A Szolgáltatói Nyilvántartási Rendszer (MŰKENG - a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok közhiteles hatósági nyilvántartása) engedélyes riport 2018. június 27-ei adatai alapján a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma már mintegy 48 ezer darab. Kormányzati célkitűzés, hogy a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a 60 ezret.
Kőszegen, az elmúlt években a következőképpen alakult a bölcsődei felvételi kérelmet beadók és a felvételt nem nyert gyermekek száma:
2014/15 nevelési év
Felvételi kérelmet beadók száma: 37 fő
Felvételt nem nyert gyermekek száma: 19 fő
2015/16 nevelési év
Felvételi kérelmet beadók száma: 36 fő
Felvételt nem nyert gyermekek száma: 13 fő
2016/17 nevelési év
Felvételi kérelmet beadók száma: 36 fő
Felvételt nem nyert gyermekek száma: 18 fő
2017/18 nevelési év
Felvételi kérelmet beadók száma: 37 fő
Felvételt nem nyert gyermekek száma: 20 fő
2018/19 nevelési év
Felvételi kérelmet beadók száma: 29 fő
Felvételt nem nyert gyermekek száma: 7 fő
Mind a Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény vezetője, mind a bölcsőde vezetőjének tapasztalatai alapján szükséges lenne a bölcsődei férőhelyek bővítése, egyrészt a tervezett, másrészt a váratlanul felmerülő bölcsődei jelentkezések miatt. Az édesanyák munkába való visszatérése a gyermek két éves kora körül egyre gyakoribb, azonban bölcsődei férőhely hiányában ez nem, vagy nehezebben kivitelezhető. Sok esetben a szülők már nem is kérvényezik gyermekük felvételét, tudva, hogy nincs férőhely.
Lehetőségként felmerült új bölcsőde kialakítása az Újvárosi Óvodában (9730 Kőszeg, Deák Ferenc utca 2.), vagy bővítése a már meglévő Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény Bölcsődéjének (9730 Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 25.). Megvizsgáltuk mindkét fejlesztési lehetőséget, azonban mind a beruházásban, mind a működtetésben és fenntartásban racionálisabb és gazdaságilag költséghatékonyabb lenne a már meglévő ingatlanon végrehajtható bővítés. Az Újvárosi Óvoda átszervezése többcélú intézménnyé technikailag is és a személyi állomány tekintetében is többletterhet róna az intézményre és a fenntartóra.
A Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI Felsővárosi Tagóvodája területén nemrégiben lezárult, TOP projektből finanszírozott fejlesztés elemeit nem érintené a bővítés, azonban ha az Újvárosi Óvodában létesülne bölcsőde, az udvar átalakítása miatt az mindenképpen érintené a TOP fejlesztést, amelyhez az Irányító Hatóság engedélyére van szükség, valamint visszafizetési kötelezettséggel is járna.
Fentiek alapján így a pályázat keretében az alábbi, kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan fejlesztése valósulhat meg: Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény Bölcsődéje - 9730 Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 25. Jelenleg két bölcsődei csoport működik az intézményben, a pályázatból további egy bölcsődei csoport befogadására alkalmas bővítésre kerülhet sor. Meglévő épület bővítése esetén férőhelyenként legfeljebb bruttó 8 millió Ft az igényelhető támogatás. A Vas Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala által engedélyezett férőhely szám csoportonként 12 férőhely, így jelen pályázat keretében 96 millió Ft igényelhető. Kőszeg Város Önkormányzata az egy lakosra jutó adóerő-képessége alapján eléri a támogatási intenzitás maximális mértékét, azaz a 95%-ot; így a saját forrás mértéke 5%, azaz 4,8 millió Ft, mely összeget szükséges, hogy Kőszeg Város Önkormányzata a 2019. évi költségvetésének terhére biztosítsa.

A pályázat benyújtási határideje: 2019. március 18.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és mindkét bizottság a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.


Kőszeg, 2018. november 23.

A polgármester nevében:


Fekete Balázs s.k.
a Fejlesztési iroda vezetője





HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Pénzügyminisztérium Bölcsődei fejlesztési program tárgyban meghirdetett pályázati felhívására. A pályázat keretében az alábbi, kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan fejlesztését kívánja megvalósítani: Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú Közös Igazgatású Köznevelési Intézmény Bölcsődéje - 9730 Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 25. Egyúttal a projekt sikeres megvalósításához 4,8 millió forint saját erőt biztosít az Önkormányzat 2019. évi költségvetése terhére.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok elkészítésére és benyújtására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2019. március 18.