2018. November 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A 2018. évi költségvetésről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló a 2018. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A helyi adóról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A közterületek elnevezésének rendjéről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
7. - Bölcsődei fejlesztési program pályázat benyújtása.
8. - A Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI létszámbővítési kérelme.
9. - A Szombathelyi Tankerületi Központtal történő megállapodás.
10. - Az „Általános Adatvédelmi rendeletnek - GDPR – való megfeleltetés érdekében szükséges feladatok ellátása az intézmények, valamint a Kőszegi Városüzemeltető Kft. részére megbízási szerződés keretében" tárgyú beszerzési eljárásban eredményhirdetés.
11. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési átcsoportosítási kérelme.
12. - Vagyonügy: Döntés sikertelenül értékesített lakásról – Kőszeg, Árpád tér 13. fsz. 3.
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
15. - Rendkívüli előterjesztés: a fogorvosi feladatok egészségügyi vállalkozás formájában történő ellátásáról szóló megállapodások módosítása.
2. napirendi pont:
A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A képviselő-testület 2017. december havi rendes ülésén foglalkozott legutóbb a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetménykiegészítésével.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. § (3) bekezdése értelmében tárgyévre kell megállapítani a köztisztviselők illetménykiegészítését, ugyanígy a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59. § (6) bekezdése is a helyi önkormányzat képviselő-testületének 2018. évre tette lehetővé, hogy köztisztviselőik vonatkozásában az e törvényben meghatározottnál magasabb összegben állapítsák meg - rendeletben - az illetményalapot.

E rendelkezésnek eleget téve alkotta meg a képviselő-testület a jelenleg hatályban lévő, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2018. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló 24/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendeletét.

Az illetménykiegészítések mértékében a 2018-es évhez képest sincs változás: ez a felsőfokú iskolai végzettségűek számára a megyei önkormányzatoknál és megyei jogú városnál legfeljebb 40%, községi önkormányzatnál legfeljebb 20%, míg a többi önkormányzatnál legfeljebb 30% lehet.

Az érettségi végzettségűek számára egységesen legfeljebb 20% illetménykiegészítést lehet megállapítani.

A jelenleg hatályos szabályozásunk szerint a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők egységesen, az alapilletményük 20%-át kitevő illetménykiegészítésben részesülnek.

Javaslom ezt a mértéket 2019. évre is meghagyni, de a Kttv. fenti rendelkezésének eleget téve – formailag – új rendeletet kell alkotni.

A Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény (a továbbiakban: Tv.) 60. § (1) bekezdése értelmében a Kttv. 132. §-a szerinti illetményalap 2019. évben is 38.650 Ft. Ez az összeg 2008 óta változatlan, azóta nem került sor a köztisztviselők körében fizetésemelésre.
Ugyanakkor a Tv. 60. § (6) bekezdése 2019. évre is lehetőséget ad a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy rendeletben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában a Kttv-ben foglaltaktól eltérőn, e Tv-ben meghatározottnál magasabb összegben állapítsa meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

Az illetményalap tehát továbbra sem emelkedett, azonban a Tv. -nek a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásairól szóló 3. melléklete 12. pontja bevezeti az un. kiegyenlítő bérrendezeséi alapot. Az erre szánt előirányzat 11 000,0 millió forint. Az előirányzatból a 38 000 forintot meg nem haladó egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező, önkormányzati hivatalt fenntartó települési önkormányzat pályázati úton támogatást igényelhet a hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményének emeléséhez.
A támogatás a Tv. 2. melléklet I.1. a) pontja szerinti elismert hivatali létszám után vehető igénybe. Az igénylés feltételeként a települési önkormányzatnak vállalnia kell, hogy az illetményalapot 2019-re legalább a pályázati kiírásban meghatározott összegben állapítja meg.
Az egy lakosra jutó adóerő-képességtől (önkormányzatunknál 19.493,- Ft) függő, differenciált támogatás fajlagos összege önkormányzatunk esetén a maximális összeget jelenti, azaz 800.0000,- Ft/fő/év. Mivel 2018. július 1-jén a hivatalban alkalmazott illetményalap (42.500,- Ft) a Tv. 60. § (1) bekezdésében szereplő összeg (38.650,- Ft) 110%-át nem haladta meg, ezért a fenti fajlagos összeg igényelhető.
A támogatásról a helyi önkormányzatokért felelős miniszter dönt. A vissza nem térítendő támogatás folyósítása előfinanszírozás keretében, egy összegben történik, a pályázat kiírása 2019. év elején várható.

Ezért azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok a T. Képviselő-testület felé, hogy élve a már hivatkozott törvényi felhatalmazással, az illetményalap mértékét – a törvényi 38.650 Ft helyett – 2019. évre vonatkozóan, a 2018. évben meghatározottal azonos mértékben – 10 %-os emeléssel - 42.500,- Ft-ban állapítsa meg.

Ez az emelés a 2018. évi béreket alapul véve nem jelentene változást a hivatal 2019. évi költségvetésében, az un. kiegyenlítő bérrendezeséi alapból pedig pályázat útján támogatást igényelnénk az illetményalap emeléséhez, mely várhatóan csökkenti az ezzel járó kiadásokat. Így az ilyen mértékű emelés még kigazdálkodható, egyben a hivatali apparátus stabilizálását és megelégedését szolgálja.

A garantált bérminimum 2018. évben 180.500,- Ft, 2019. évre ugyan még nem került elfogadásra, de a híradások szerint 200.000,- Ft körüli összegben kerül meghatározásra. Ugyanakkor az illetményalap és a Kttv. 1. mellékletében szabályozott illetményrendszer is hosszú évek óta változatlan. Ez a már eddig is kialakult anomáliát növeli: a II. besorolási osztályban lévő, azaz érettségi végzettségű köztisztviselők esetén a legmagasabb fizetési fokozatba sorolt, 37 év szolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselő illetménye gyakorlatilag azonos lenne egy pályakezdő gyakornok garantált bérminimumával.
Az I. besorolási osztályban lévő, felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő pedig 10 év szolgálati jogviszony eltöltése után éri el a tervezett garantált bérminimumot a Kttv-ben foglalt illetményrendszer alapján, 20 %-os illetménykiegészítéssel, illetménykiegészítés nélkül azonban csak 19 év jogviszony után!
Ez a helyzet pedig a kollégák között bérfeszültséget okoz és növeli a fluktuációt.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a rendelet-tervezet elfogadására.


Kőszeg, 2018. november 23.




Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző






Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…../2018. (XI. …..) önkormányzati rendelete
a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról





Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. § vonatkozásában a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 60. § (6) bekezdésében, a 2. § vonatkozásában a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3)-(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

A Képviselő-testület a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2019. évben 42500,- Ft-ban állapítja meg.

2. §

A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal felsőfokú és érettségi végzettséggel rendelkező köztisztviselőit 2019. évre egységesen, az alapilletményük 20%-át kitevő illetménykiegészítés illeti meg.

3. §

(1) Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2018. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló 24/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelete.




Huber László s. k. Dr. Zalán Gábor s. k.
polgármester jegyző




ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP


a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2019. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló
új önkormányzati rendelet megalkotásához

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)


A tervezett jogszabály várható következményei, különösen:

I. társadalmi hatásai:
A hivatalban dolgozók megelégedettségét szolgálja, ami pozitív hatással van munkájukra.


II. gazdasági hatásai:
A tervezetnek gazdasági hatása nincs.


III. költségvetési hatásai:
A tervezetnek plusz költségvetési hatása azért nincs, mert az illetménykiegészítés mértéke már több éve a rendelet-tervezetben meghatározott mértékben szerepel a költségvetésben, míg az illetményalap mértéke 2018. évben is 42.500,- Ft volt. Másrészt pályázatot nyújtunk be, hogy az un. kiegyenlítő bérrendezési alapból támogatást igényeljünk a köztisztviselők illetményének emeléséhez.

IV. környezeti következményei:
A tervezetnek környezeti következményei nincsenek.


V. egészségi következményei:
A tervezetnek egészségi következményei nincsenek.


VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása minimális.


VII. megalkotásának szükségessége:
A 2008 óta elmaradt fizetésemelések miatt a köztisztviselők bére nagyon elmaradt, ezért a hivatalban nagy a fluktuáció és nehéz a kieső emberek pótlása. Egyben a garantált bérminimum és a hatályos illetményrendszer a kezdő és a nagy tapasztalattal rendelkező, hosszú évek óta hű dolgozók között bérfeszültséget eredményez.


VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A szabályozás hiánya jogsértést nem eredményezne.


IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Az eddigiekhez képest nem igényel többlet feltételt.