2022. November 23., Szerda, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg Város és a Kőszegi Járás munkaerő-piaci helyzetéről.
2. - Tájékoztató a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
3.a - Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.b - Beszámoló a 2022. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
4. - A helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2023. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
6. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) szóló önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Beszámoló a Kőszegi Értéktár Testület munkájáról.
8. - A Magyar Nemzeti Levéltárral kötött haszonkölcsön szerződés módosítása a Kőszeg, Jurisics tér 2. sz. alatti ingatlan tekintetében.
9. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde honvédelmi intézkedési terve.
10. - A 2023. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
11. - A 2023-2026. évekre vonatkozó Stratégiai Ellenőrzési Terv elfogadása.
12. - A felnőtt háziorvosokkal kötött ingatlanhasználati szerződésben szereplő közüzemi költségekhez hozzájárulás.
13. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
14. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a ”Mert kell egy hely” című pályázatra kapott támogatásra vonatkozóan.
15. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi SE kiegészítő támogatása érdekében (rendkívüli előterjesztés).
16. - A Kőszeg, Meskó u. 1. ingatlanra létrejött haszonkölcsön szerződés módosítása.
17. - A 2022. évi közbeszerzési terv módosítása (rendkívüli előterjesztés).
18. - Az önkormányzat és intézményei részére földgáz és villamosenergia beszerzés tárgyában indított közbeszerzési eljárások visszavonása.
19. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálása.
21. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. napirendi pont:
Az önkormányzat és intézményei részére földgáz és villamosenergia beszerzés tárgyában indított közbeszerzési eljárások visszavonása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület a legutóbbi ülésen közbeszerzési eljárás megindításáról hozott döntést a villamos energia, valamint földgázbeszerzés tárgyában.

Mint ahogy azt korábban ismertettük Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésről szóló 1281/2022. (VI.4.) Korm. határozat értelmében az önkormányzatok 2022. augusztus 1-től nem jogosultak az egyetemes szolgáltatás igénybevételére sem villamos-, sem pedig földgáz energia vonatkozásában. Ebből következően valamennyi egyetemes szolgáltatási körből kikerült intézménynek 2022. július 1-ig egy úgynevezett végső menedékes nyilatkozatot kellett tenni a szolgáltatók felé, amely egy átmeneti időre 2022. december 31-ig biztosítja az energiaellátást.

A testületi ülést követően a közbeszerzési dokumentáció összeállítása közben érkezett egy tájékoztató levél az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részéről, aki a társaság által biztosított három lehetőségre, valamint egyes fontos határidők betartására hívta fel a figyelmünket.

A lehetőségek a következők:
1. A veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI.17.) Korm. rendelet szerint 2022. november 30-ig kell nyilatkozni a szolgáltató felé, amennyiben 2023. január 1-jét követő ellátásra más kereskedővel versenypiaci szerződést kötöttünk, vagy tervezünk kötni. Az ehhez szükséges online felületet pedig rendelkezésre bocsájtják majd.
2. Amennyiben 2022. november 30-ig nem nyilatkozunk, úgy 2023. január 1-jét követően továbbra is az MVM ellátásában maradunk a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:2 § (3) bekezdése szerint szolgáltatási jogviszony keretében, ezzel biztosítják az ellátás folyamatosságát. A szolgáltatási jogviszony ebben az esetben földgáz esetében 2023. január 1. és 2023. szeptember 30., villamos energia esetében 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra, határozott időre jön létre. Ebben az időszakban a szerződés rendes felmondással nem szüntethető meg. A szolgáltatási jogviszony időtartama alatt fix áron vásárolhatunk földgázt és villamos energiát. A fix ár meghatározására 2022. december 16-át követően kerül sor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott MVM Next kereskedelmi üzletszabályzatában foglaltak szerint.
3. Versenypiaci ajánlat bekérése az MVM részéről a 2023. január 1-jét követő ellátásra vonatkozóan. Ennél a lehetőségnél is szükséges nyilatkozatot küldeni 2022. november 30-ig.

A felkínált lehetőségeket az energetikai tanácsadó, valamint közbeszerzési szakértő bevonásával egyeztettük, ugyanakkor hasonló nagyságú települések önkormányzataival is felvettük a kapcsolatot. A jelenlegi helyzetben valamennyien a jogszabályból - Ptk. 6.2. (3) - eredő azon lehetőséget helyezték előtérbe, ami alapján nyilatkozattétel nélkül javasolt az adott szolgáltatási jogviszony keretében maradni. Ennek következtében a fent leírt lehetőségek alapján 2022. december 16-át követően kerül meghatározásra a fix ár.
2022. november 16. napján a tőzsdei és KEF-es ár a következő:

KEF (központosított közbesz.) Tőzsdei ár
villamos energia 183 Ft/kWh 168 Ft/kWh
földgáz 615 Ft/kWh 538 Ft/kWh

A Jurisics Vár, illetve a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal épületekre korábban hőszolgáltatási szerződést kötöttünk az Equans Magyarország Kft-vel, akikkel a szerződésünk 2022. december 31-ével lejár. Mivel ez a két fogyasztási hely, versenypiaci szerződés miatt nem esett bele a végső menedékes jogintézmény keretébe, így a fent vázolt lehetőségek közül az MVM-től szeretnénk versenypiaci ajánlatot kérni. Tekintettel arra, hogy a várban az energiafelhasználás csökkentése és az energiaköltségek mérséklése érdekében a főépületben csak temperálófűtés van, illetve a Hivatalban az energetikai korszerűsítés miatt alacsonyabb fűtésköltséggel számolunk, ez esetben sem érjük el a közbeszerzési értékhatárt.

A fentiek alapján a közbeszerzés eljárás megindítására vonatkozó döntések visszavonása javasolt, amely a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. november 18.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető








I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 198/2022. (X.27.) sz. képviselő-testületi határozatát visszavonja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 199/2022. (X.27.) sz. képviselő-testületi határozatát visszavonja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal