Jegyzőkönyv: 2022. Június 30., Csütörtök, 13:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A gyermekjóléti ellátási formák szabályairól és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzatának és alapító okiratának módosítása.
4. - Beszámoló a 2021. évi temetőüzemeltetési tevékenységről, tájékoztatás a tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról.
5. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház többletbevételére vonatkozóan.
6. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár többletbevételére vonatkozóan.
7. - Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
8. - Vagyonügy: Megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosítására vonatkozó döntések meghozatala.
10. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
12. - Rendkívüli előterjesztés: A 2022. évi közbeszerzési terv módosítása.
13. - Rendkívüli előterjesztés: Bizottságokba tag megválasztása.
K/468-10/2022. szám.



J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2022. június 30-án, a 13 órai kezdettel megtartott, nyilvános üléséről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester,
Csiki István, Gelencsér Attila, Harkai Norbert, Kiss Péter, Kiss Zoltán Miksa, Sas Norbert, Takácsné Varga Ágnes és Velkyné Ball Andrea képviselő (10 fő).

Távolmaradását előzetesen bejelentette:
Fekete-Pataki Edit és Rába Kálmán képviselő (2 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző, Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, Fekete Balázs fejlesztési irodavezető, valamint Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Révész József a Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója és mint a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese, Raposa Helga a Kőszegi Szociális Gondozási Központ, valamint Guttmann Ferencné a Meseváros Óvoda vezetője, továbbá Kovács István a Kőszegi Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója.

Básthy Béla polgármester köszönti a képviselő-testületi ülésen megjelenteket, megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése határozatképes, majd átadja a szót Révész Józsefnek a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesének.

Révész József tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a Helyi Választási Bizottság az 1/2022. (IV. 11.) határozatával Kiss Zoltán képviselő lemondása folytán a 2. sz. egyéni választókerületben június 26-ára tűzte ki az időközi választás időpontját.
Az időközi választás a vonatkozó jogszabályoknak előírt módon, eredményesen lezajlott.
A választókerületben a névjegyzékben szereplő 1241 választópolgárból 329-en mentek el szavazni, összesen 328 érvényes szavazatot adtak le. A három induló jelölt közül a legtöbb szavazatot Csiki István a FIDESZ-KDNP jelöltje kapta meg (256 szavazat), Bányai Németh Gábor a Momentum Mozgalom jelöltje 33 szavazatot, Giczy József a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje 39 szavazatot kapott. Így megválasztott képviselő Csiki István lett, akinek ezennel átadja a megbízólevelét.

A megbízólevél átadása után Básthy Béla kéri, hogy Csiki István tegye le képviselői esküjét.

Csiki István az alábbi esküt teszi:

„Én, Csiki István becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; önkormányzati képviselői tisztségemből eredő feladataimat Kőszeg Város fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.
Isten engem úgy segéljen!”

Az eskütétel után a polgármester gratulál Csiki István képviselőnek a megválasztásához. Ezzel egy hosszú időszak zárópontjához érkezett a képviselő-testület, ugyanis a 2019-ben megválasztott létszám újra teljes: 12 tagja van a képviselő-testületnek.
2020. októberében mondott le Kiss Zoltán képviselő, akinek ezúton is megköszöni a képviselői munkáját és akinek mind a szakmai, mind magánéletében további sok sikert, jó egészséget kíván.

Ezután Básthy Béla polgármester visszautal arra, hogy Kőszeg november 6-án a Királyi Városnapon szokott köszönetet mondani az adott év legjobbjainak, azaz e nap az önkormányzati kitüntetések átadásának a napja. A 2020-as ünnepség a járványhelyzet miatt elmaradt. A kitüntetettek következő év augusztus 20-án vehették át elismeréseiket.
Szólítja Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezetőt, aki akkor nem lehetett jelen az eseményen.
Kovács-Mezei Virág 2005-ben kezdte meg pályáját Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának Hatósági Osztályánál. Hamar bizonyította szakmai hozzáértését, elkötelezettségét. 2013-tól vezeti az Igazgatási Osztályt, amelyhez a közművelődés, köznevelés, szociális, egészségügyi és sport ágazat is tartozik. Empatikus, jó vezető, szakmailag felkészült, helytállására mindenkor számítani lehet Kovács-Mezei Virág a veszélyhelyzet idején a városi koordinációs stáb tagjaként is aktívan részt vett a gyermekek és rászorulók ellátásának megszervezésében.
Kőszeg Város szolgálatában a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályának vezetőjeként, a közigazgatásban nyújtott empatikus, szakmailag felkészült, megbízható munkájáért, a fenti méltatás ismertetése után Básthy Béla polgármester a mai ülésen adja át számára a Pro Communitate Díj Közigazgatási tagozatát, amelyhez szeretettel gratulál.
Kovács-Mezei Virág osztályvezetőt kitüntetése alkalmából dr. Zalán Gábor jegyző is köszönti.

Ezután két kőszegi fiatal világbajnok köszöntése következik.
A Westside Tánc Sport Egyesület kőszegi csoportjának két tagja Németh Dorisz és Hanák Ádám az ESDU Dancestar World Final Világbajnokságon a felnőtt urban duo kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára. A két fiatal versenyző saját koreográfiáját adta elő, amellyel szinte minden megmérettetésen garantált sikert értek el.
Básthy Béla polgármester kiemelkedő teljesítményükért Kőszeg város polgármesterének elismerő oklevelét adja át a számukra. Gratulál a fiataloknak a világbajnoki címhez, továbbá a szülőknek és edzőiknek is megköszöni a felkészítést.

Az ünnepi percek után Básthy Béla jelzi, hogy két rendkívüli előterjesztést kaptak meg a képviselők a tegnapi napon, melyeknek a napirendre való felvételét kéri. Az egyik a 2022. évi közbeszerzési terv módosítása (9. napirendi pontként), a másik a bizottságokba történő képviselői tag választás (10. napirendi pontként). Utóbbi Csiki István képviselőnek két bizottságban történő megválasztásáról szól és azért lehetett csak a tegnapi napon kiküldeni, mert az időközi választás eredménye tegnap 16 órakor vált jogerőssé.

A polgármester szavazásra bocsátja a két rendkívüli előterjesztés napirendre történő felvételét, amit a képviselők 10-10 igen szavazattal jóváhagynak.

Ezután a képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi napirendet hagyja jóvá:


N A P I R E N D:

1. A gyermekjóléti ellátási formák szabályairól és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.
2. A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
3. A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzatának és alapító okiratának módosítása.
Előadó a jegyző nevében: Dr. Nagy Edina aljegyző.
4. Beszámoló a 2021. évi temetőüzemeltetési tevékenységről, tájékoztatás a tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról.
Előterjesztő: Kovács István igazgató.
5. Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház többletbevételére vonatkozóan.
Előadó a polgármester nevében: Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető.
6. Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár többletbevételére vonatkozóan.
Előadó a polgármester nevében: Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető.
7. Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
Előterjesztő: Révész József igazgató.
8. Vagyonügy: Megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosítására vonatkozó döntések meghozatala.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.
9. A 2022. évi közbeszerzési terv módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.
10. Bizottságokba tag megválasztása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.

Zárt ülés keretében:
1. Az „Új kőszegi mentőállomás építése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.


A lejárt határidejű határozatokról szóló jelentésekkel, valamint az átruházott jogkörben hozott döntésekről szóló beszámolóval kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el.
A képviselők mindkét dokumentumot 10-10 igen szavazattal fogadják el.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A gyermekjóléti ellátási formák szabályairól és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Kovács-Mezei Virág szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a rendelet módosításának két indoka van.
A képviselő-testület korábbi döntése alapján a horvátzsidányi bölcsőde feladatellátási szerződés alapján 2022. szeptember 1-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde telephelyeként fog működni. Ennek értelmében szükséges a gyermekjóléti ellátási formákról és gyermekétkeztetésről a vonatkozó önkormányzati rendelet hatályát kiterjeszteni a gyermekek napközbeni ellátása tekintetében, továbbá a bölcsődék működési területét pontosítani.
A másik módosítás az intézményi térítési díjakat érinti. A képviselő-testület az október 28-i ülésén döntött a szolgáltató javaslatáról és 8,5%-kal felemelte a 2022. január 1-től alkalmazandó nyersanyagnormákat.
Egy központi jogszabály viszont nem engedte ezt az étkezési térítési díjakban megjeleníteni, ezért január 1-től az önkormányzati rendeletbe beépítésre kerültek külön a nyersanyagnormák a változatlan térítési díjak mellett. Június 30-ával a jogszabályok már lehetővé teszik, hogy emelésre kerüljenek a díjak a nyersanyagnormának megfelelően. Amennyiben a nyersanyagnorma és az intézményi térítési díj összege megegyezik, úgy a nyersanyagnormát már nem szükséges szerepeltetni a rendeletben, így az a rendelkezés hatályon kívül helyezésre kerül.

Hozzászólások:

Sas Norbert jelzi, hogy a pénzügyi bizottság megtárgyalta a rendelttervezetet és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Fekete-Pataki Edit bizottsági elnök távollétében Gelencsér Attila elmondja, hogy a humánerőforrás bizottság is megtárgyalta a rendelettervezetet és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.

Ezután a képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
8/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete
a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló
8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen jegyzőkönyv melléklete.)


A 2. napirendi pont tárgyalása:

A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelettervezet csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy felülvizsgálták a közterület-használatról szóló rendeletet, melynek nyomán négy témakörben tesznek javaslatot a módosításra.
Az első a Rómer F. – Velemi út sarkán lévő becsületkasszás árusító hellyel kapcsolatosan felmerült problémák kezelése. Az önkormányzat által felállított tartószerkezeten történő árusítás tekintetében 2 éve alakították ki azt a rendszert, hogy a szerkezetet 8 egyenlő részre osztották és a közterület-használati kérelmek beérkezési sorrendjének megfelelően állították ki az engedélyeket.
Ez év elején néhány idényjellegű árusítást végző magánszemély részéről érkezett kérés az önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy ezen a helyszínen vizsgáljuk felül az árusítás szabályait. Kérelmükben kihangsúlyozták, hogy a korábban általuk alkalmazott ún. „forgásos” (edények helyének mozgatása) módszert szeretnék a jövőben is alkalmazni, mivel álláspontjuk szerint a nyári napsütésből és a frekventált helyekből adódóan nagyfokú előny, valamint hátrány is származhat azok használatából. Mindemellett a szerkezet alatti áruk kipakolásának lehetőségére is engedélyt szeretnének kérni.
A „forgásos” rendszer visszaállítását azonban továbbra sem támogatnák, mivel ez egyrészt adminisztrációs nehézségeket vet fel, továbbá ellenőrizhetetlennek, követhetetlennek tűnik.
A rendelet jelenleg is különbséget tesz a saját lakóingatlan előtti területhasználat (tulajdonképpen ez a hagyományos becsületkasszás árusítás) és a lakóingatlantól távolabb történő, úgynevezett idényjellegű (szezonális) árusítás céljából történő közterület-használat vonatkozásában.
Utóbbi közterület-használati díj megfizetése mellett végezhető, ahol az idényjellegű szezonális árusítás az időszakonként megismétlődő, saját gazdaságban termelt szezonális termékek közterületi árusítását jelenti.
Így amennyiben valaki – a fenti helyszínen – az előre sorszámozott érkezési sorrendnek megfelelő hely igénybevételével nem kíván élni, úgy számára a klasszikus becsületkasszás árusítás lehetősége áll fenn.
Szükségesnek tartják a 7. mellékletben szereplő formanyomtatványt is pontosítani azzal, hogy a közterület idényjellegű árusítás céljára történő igénybevétele esetén a kérelmező köteles azt a saját gazdaságot megjelölni, ahonnan a termény származik.
További változtatási javaslat a rendeletben, hogy javasolják a műemléki ingatlanoknál az épületfelújításokhoz kapcsolódó állványozás, mint közterület-használati jogcím díjmentességét bevezetni. A jelenlegi szabályozás 2018-óta él és ez szerint a műemlék és helyi védett épületek esetében 10,-Ft/m2/nap díjat kell megfizetnie annak, aki állványozás céljából kívánja a közterületet elfoglalni. Mivel a műemlék épületek felújítása a szigorúbb jogszabályi kötelezettségek betartása miatt költségesebb, ezért méltányossági szempontból javasolják a díjmentesség megállapítását.
Harmadik terület a közterületek bontásának helyreállítására vonatkozik. E tárgykörben idén április 1-től módosult a rendelet tartalma, ami a közelmúltban lezajlott és a jelenleg is folyamatban lévő útfelújítási program keretében megújult közterületek védelmét szolgálja. Ennek keretében új építésű, vagy teljes pályaszerkezetben felújított közterület esetén 10 évben, míg új burkolattal ellátott közterületnél 5 évben határozták meg a bontás tilalmát. Ez esetben azonban javasolnak különbséget tenni a térkő burkolat bontása vonatkozásában, azaz indokolt esetben lehetőséget biztosítanának a megbontására azzal, hogy a helyreállítást a Kőszegi Városüzemeltető Kft., vagy annak megbízott alvállalkozója végezheti, projekt keretében felújított terület esetén a kivitelező cég, vagy annak megbízott alvállalkozója.
Végül a negyedik javaslat a vendéglátóipari előkertek közterület használatára vonatkozik. Az igénybe vett teraszok nagyságára, befogadóképességére tekintettel a jövőben indokoltnak tartják azt bevezetni, hogy csak azon kérelmező kaphat vendéglátóipari előkert céljára közterület használati engedélyt, aki a vendégek számára nyitva álló illemhellyel rendelkezik. Ezt a javaslatot leegyeztették két, az üzlethelyiségek illetve az illemhelyek tekintetében hatáskörrel rendelkező hatósággal, akik jó kezdeményezésnek vették a rendelet ezen módosítását.
Ennek a bevezetésére a jövő évi szezont jelölték meg, hogy kellő idő legyen az érintett egységeknek a felkészülésre. Amennyiben egy adott üzlethelyiségnek nincs lehetősége a vendégek számára illemhelyiséget kialakítani, akkor egy szomszédos üzlethelyiséggel is megállapodhat annak használatáról.
A pénzügyi bizottság megtárgyalta a rendelettervezetet és a 36. § (6) bekezdését javasolja kiegészíteni a következőkkel: „Amennyiben az előírt határidő november 15. és február 28. között jár le, úgy február 28. naptól további 60 napra meghosszabbodik a díjfizetés alóli mentesség.”

Kérdések és hozzászólások:

Kiss Péter elmondja, hogy a városfejlesztési bizottság hosszasan tárgyalta az előterjesztést. Javaslatot tettek arra, hogy az útbontások helyreállítása esetén a szolgáltató igazolja a megfelelő tömörítés elvégzését. A városban lévő kátyúk 80%-a ugyanis ez miatt keletkezik.

Sas Norbert tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a pénzügyi bizottság az előterjesztő által ismertetett kiegészítéssel elfogadásra ajánlotta a rendelettervezetet.

[Dr. Zalán Gábor jegyző és Cserkutiné Stipsics Edina 13.40 órakor elhagyja az üléstermet, mivel Bozsokon 14 órakor az időközi választást követő polgármesteri átadás-átvétel kezdődik. A pénzügyi osztályvezetőt az ülésen Katona-Freyberger Anett helyettesíti.]

Harkai Norbert szerint hatalmas előterjesztésről van szó. Nagyon fontos Kőszegen a közterület-használat és a városkép, utóbbit folyamatosan, sokan szeretnék szépíteni. Sok minden bekerült az előterjesztésbe, de sok minden nem. Elég csak arra gondolni, hogy az útfelújítások során a depók, a munkagépek után a különböző útburkolat maradványok ott maradnak. Vagy parkolókat használnak vállalkozások telephelyként. A közterületen lévő alkoholfogyasztás is tilos ugyan, de ezt nem tartatjuk be drákói szigorral.
A becsületkasszákkal kapcsolatos problémát maga is ismeri, ő maga hozta be a hivatalba az árusok levelét. Kérdezi, hogy az érintettekkel volt-e erről egyeztetés? Mert szerinte az árusok többsége a korábbi, hosszú éveken át jól működő rendszert szerette volna visszaállítani. Jelenleg az a helyzet, hogy a jó helyeket az kapja meg, aki a hivatalba legelőször ad be kérelmet és hátrányba kerül az, aki az árusítást később kéri. Azzal is egyetért, hogy a napsütés miatt az áruk minősége romlik.
Hány teraszt érint az illemhelyekkel kapcsolatos elképzelés?

Németh Ildikó elmondja, hogy amikor év elején a levél megérkezett, a válaszban haladékot kért a hivatal a szabályok tisztázására, külön egyeztetés az árusokkal nem volt. Véleménye szerint a korábbi állapot teljesen követhetetlen volt, továbbá megjelentek a tartószerkezet alatt is az áruk. Az igaz, hogy van, aki már áprilistól kéri a közterület-használati engedélyt, van aki csak júniustól. De saját tapasztalata az, hogy ha valaki a kirakott áruk közül vásárolna, akkor körbenéz, megnéz minden árut nincsen ez bekorlátozva. Akinek nem felel meg a tartószerkezeten való árusítás, akkor megvan számára az a lehetőség, hogy a háza előtt pakoljon ki.
A Fő téren 4 teraszt fog érinteni a kötelező illemhely használata.

Kiss Zoltán Miksa a bizottsági ülésen támogatta az előterjesztést. Kiss Péter által elmondottakkal egy tud érteni és a módosítás beépítését javasolja.
A fejlesztési irodavezetőhöz címezve, laikusként kérdezi a következőket: amikor új beruházások, útfelújítások történnek, akkor van-e utóellenőrzés arra vonatkozóan, hogy a tömörítések megtörtének-e?

Fekete Balázs szerint természetesen van, a projektzárás után. A tömörítés vizsgálata az átadási dokumentáció része, amit nyilván a műszaki ellenőr ellenőriz.

Kiss Zoltán Miksa folytatja. Amikor kerékpárral a néhány éve felújított, Hörmann forrás felé vezető úton felmegy valaki, ott kis karikákat látni, ami a tömörítés vizsgálat nyoma lehet, a padka kőkemény. Viszont a most felújított, Szabóhegy felé vezető szerpentin úton, nem látni ilyent, a zuzalékos padkán elsüllyed a kerék, ami veszélyes is tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy a zuzalékot idővel le fogja mosni az eső. Pedig ennek is nyilván ki lett fizetve az ára. Kiss Péterrel beszéltek arról nemrég, hogy szinte a város minden kátyújáról tudni, hogy mióta van ott, mikor volt vízbekötés, mert hónapokig, évekig ott hagyják – általában addig, amíg egy másik szolgáltatónak a közelben lévő munkája kapcsán le nem lesz aszfaltozva.
Ezért kéri polgármester urat, jegyző urat, hogy az az elv legyen megerősítve, mely szerint csak akkor fizessen az önkormányzat, ha „jó a produkció”.
A teraszokkal kapcsolatban a következő a véleménye: amikor az a vendéglátós, aki építette és megkapta az engedélyt, akkor ezt miért nem ellenőrizték? Feltehetően az az ügyintéző vagy az engedély kiadója megvizsgálta, hogy nincsen illemhely, de ez most derül ki, néhány év után. Érdekes a hatóságok, köztük a volt ÁNTSZ hozzáállása is. Akkor kellett volna kérni nekik a WC-t, amikor kiadták a teraszra az engedélyt.
Nem szerencsés, hogy egyszer dönt valamiről a város, utána meg fordít ezen. Ilyen volt az az eset is, amikor a könyvtár pincéjét előbb eladta az önkormányzat, utána meg visszavette.
De ezzel a mostani lépéssel annak a vállalkozónak, aki bizonyára nem kevés összegből megépítette a teraszt, annak kára származik, mert ha nem tud illemhelyet is biztosítania, meg kell majd szüntetnie a teraszt. Természetesen meg fogja szavazni ezt a változtatást, mert méltányos határidő van a felkészülésre, de az számára érthetetlen, hogy ha valaki elkövet egy hibát, azt miért nem úgy vezetjük fel, mert így egy fordított felállást adunk.

Fekete Balázs kihangsúlyozza, hogy ő bármely kőszegi lakos észrevétele esetében nyitott arra, hogy – amennyiben ideje engedi – záros határidőn belül kimenjen és megnézze a bejelentést a helyszínen. Képviselő úrnak is bármikor áll a rendelkezésére, ha bármilyen problémát észlel. A közbeszerzési eljárásokban általában 36 hónapos garanciát kell vállalni minden kivitelezőnek, de erre vállalhat az ajánlattevő + 12 hónapot is, amely az értékelési szempontoknál fontos.
Amikor majd a beruházási időszak lezárul, neki feltett szándéka az, hogy minden útfelújítást, minden kivitelezést legalább kétszer végigjárjanak és számba vegyék a javítani valókat.

Németh Ildikó a teraszok kapcsán kihangsúlyozza, – amit a bizottsági ülésen is elmondott – hogy a közterület használati engedély mindig egy adott évre szól. Szerinte lesz kellő felkészülés arra, hogy a vendéglátóhelyek erre felkészüljenek.

Básthy Béla pedig azt emeli ki, hogy amikor egy-egy vendéglátó helyre az akkor létező és hatályos jogszabályok alapján kiadták a különböző működési engedélyeket, akkor nem vizsgálták, hogy van-e WC, mert nyilván a létesítmény zárt térben lévő fogyasztás „darabszáma” azt nem indokolta. Akkor az önkormányzat sem vizsgálta az üzletek működésének a paramétereit.
Most viszont az önkormányzat a közterület tulajdonosaként azt nézi, hogy több hely is létesült a városban, ahol a teraszokon olyan mértékű vendég létszámot fogadnak, akik bent, az üzlethelyiségben már nem férnének el. Az élet hozta magával ezt a felismerést. Egyébként információi szerint ahol nincs a vendégek számára jelenleg illemhely, eddig is bekérezkedtek a szomszéd vendéglátóhelyekbe. Ahogyan az önkormányzat is ezt tette, a Liszt Ferenc utcai buszmegálló esetében. Ott szintén nincs az utasok számára nyilvános WC, ezért az önkormányzat megállapodást kötött az szomszédos vendéglátóhellyel arra vonatkozóan, hogy az utasokat beengedi e célból.
A Rómer F. – Velemi út sarkán lévő becsületkasszás árusító hellyel kapcsolatban neki az a véleménye, hogy már nem jóízű ez a történet. Az árusok között kialakult vita kapcsán ő maga is a legkülönbözőbb módon találkozott az érintettekkel személyesen is, volt, aki a fogadóóráján is járt. Sajnos meg kell állapítani, hogy az az árusítás, ami ott folyik, az már nem becsületkassza. Mert a valódi becsületkassza azt jelenti, hogy ha valakinek több terméke van, mint amit elfogyaszt, az kirakhatja a saját háza elé eladásra. Ez, ami itt van – öszvér módon megfogalmazva – tulajdonképpen idényjellegű árusítás becsületkasszás módszerrel. Van ebben megszokás is meg hagyomány is.
Az lenne a legegyszerűbb és legtisztább megoldás, ha a házak előtt maradna az árusítás, a többi másra pedig ott a piac. A kőszegi piacon a helyi termelők minden további nélkül árusíthatnak. Egyedül azt kellene felülvizsgálni, hogy ne csak a piacnapokon, azaz szerdán és szombaton lehessen árusítani. Ez a szóban forgó sarok is tulajdonképpen egy kis piac.
Kérdés, hogy mi van akkor, ha a város másik részéből is idehozza az áruját valaki, vagy akár Kőszegfalváról, mert pld. ott is sok virág terem. Ráadásul a város pénzén lett kialakítva a tartószerkezet. Arra is jöttek jelzések, hogy a földre letett áruk akadályozzák a közlekedést, aztán az egyik panasz a másik után, hogy valaki nem is a saját áruját árulja, meg, hogy a nap süti az árut stb. A valódi becsületkasszánál ilyen fel sem merülhet, mert nem megélhetési célokat szolgál, hanem a maradék hasznosítása.
Ezeket mind mérlegelni kellett a szabályozásnál, mert a hivatali munkatársaknak, a közterület-felügyelőknek rengeteg energiát vett el, folyamatosan azzal kellett foglalkozni, hogy ki kire haragszik a Velemi-Rómer utcai sarkon és számos munkaóra ment ezzel el. Végül aztán abban maradtak a jegyző úrral, hogy a lehető legegyszerűbb, kezelhető megoldást fogják a rendeleten átvezetni.
Nem szerették volna a szabályozást úgy szűkíteni, hogy visszaszoruljon az egész lényege és a végén úgy kelljen keresni, hogy hol van egyáltalán becsületkassza Kőszegen. A turisták is keresik ezt, ami egyébként a város más részein jól működik, pld. náluk is a Kórház utcában. A rendelettervezet szerint tényleg be kell írni azt a helyrajzi számot a kérelembe, ahonnan a termék származik. Viszont az áruk forgatásával kapcsolatos vitákban egyezzenek meg az árusok, a hivatal ezt nem tudja és nem is akarja követni.
A parkolási anomáliákat tekintve, a parkolási rendelet felülvizsgálata is a képviselő-testület elé kerül majd.

Harkai Norbert egyetért az előterjesztés megfogalmazásával abban, hogy a becsületkassza tényleg a kőszegi identitás része. Viszont a jelenlegi helyzet tényleg elszabadult, ez már más, mint amikor az ő gyerekkorában hokedlin árulták a naspolyát. Teljesen egyetért polgármester úr véleményével. Van olyan virágüzlet a temető környékén, amely üzlethelyiséggel, kasszával rendelkezik, iparűzési adót fizet és légvonalban 700 méterre az üzletétől elad 7-800 kardvirágot nvaranta becsületkasszában. Ez már tényleg nem a feleslegről szól. Vagy amikor a közösségi oldalakon fotók jelentek meg arról, hogy Kőszegen a vargányagombát becsületkasszában árulják – ez sem a feleslegről szól, hanem a megélhetésről. De ugyanez a helyzet az Alföldről hozott dísztökökkel és a kőbe ültetett tujákkal is. Azaz tényleg elfutott ez a szekér e téren. Az egyéb tekintetben kedvezményezett őstermelőknek valóban ott a piac, menjenek ki oda és áruljanak ott.

Mivel további érdemi észrevétel nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát. Elsőként a városfejlesztési bizottság 7. §. (2) bekezdésének kiegészítését bocsátja szavazásra, mely szerint: „Az építtető a 13. melléklet szerinti kiemelt közterületek vonatkozásában, a helyreállítást követően köteles tömörségi vizsgálattal igazolni a helyreállítás megfelelő minőségét.” Ezt a képviselők 10 igen szavazattal elfogadják.
A pénzügyi bizottság javaslatát, mely szerint a téli időszakban a szükségből történt útbontás esetén a határidő 60 nappal meghosszabbítható [5. § (6) bekezdés kiegészítése: Amennyiben az előírt határidő november 15. és február 28. között jár le, úgy február 28. naptól további 60 napra meghosszabbodik a díjfizetés alóli mentesség.] a képviselők ezt is 10 igen szavazattal fogadják el.

Ezután a képviselő-testület 9 igen, 1 nem szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:



Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
9/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete
a közterület-használatáról és a városkép védelméről szóló
1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen jegyzőkönyv melléklete.)


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzatának és alapító okiratának módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Nagy Edina szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a népszámlálásról szóló jogszabályok értelmében – figyelembe véve a KSH szakmai iránymutatásait – a népszámlálás területi előkészítésével és az adatfelvétel végrehajtásával kapcsolatban a települési önkormányzat jegyzőjének vannak feladatai, a helyi népszámlálási felelőssel, a felülvizsgálókkal és a számlálóbiztosokkal együtt.
A népszámlálás fedezetét a KSH biztosítja és a pénzmozgás miatt szükséges a hivatal működési rendjéről szóló szabályzatát, valamint az alapító okiratát a megfelelő kormányzati funkcióval módosítani.
Másik változás, hogy az építésügyi feladatok járási hivatalokhoz történt átkerülése miatt az illetékességi területet is módosítani kell fenti dokumentumokban.
Az alapító okirat módosításait a Magyar Államkincstár bejegyzése napjával léphetnek hatályba.

Hozzászólás:

Sas Norbert elmondja, hogy a pénzügyi bizottság megtárgyalta az előterjesztést és mindkét határozati javaslatot elfogadásra ajánlotta.

Ezután a képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


122/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzat módosítását 2022. július 1-i hatállyal jóváhagyja a melléklet szerinti tartalommal.

Felelős: Básthy Béla polgármester és dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


Majd szintén 10 igen szavazattal az alábbi határozat születik:


123/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal alapító okiratának K/6167-1/2022. számú Módosító Okiratát, valamint a K/6167-2/2022. számú egységes szerkezetben lévő Alapító Okiratát a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.

Felelős a Magyar Államkincstár felé történő továbbításért: dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

A 2021. évi temetőüzemeltetési tevékenységről szóló beszámoló, a tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról. szóló tájékoztatás csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Kovács István igazgató szóbeli kiegészítést tesz. A képviselő-testület 2017-ben döntött úgy, hogy a temetőüzemeltetési feladatokat a Városüzemeltető Kft.-re bízza, mivel ezek a feladatok – kivéve a kegyeleti szolgáltatást – beleillenek a gazdasági társaságuk feladatkörébe.
Cégük a kegyeleti szolgáltatásra vonatkozóan hosszútávú szerződést kötött a Vas Megyei Temetkezési Kft.-vel. Annak idején ez szerződés kapott kritikát is, hogy miért kellett 10 évre megkötni, azaz miért kellett ilyen hosszú időre kizárólagos jogot biztosítani a Temetkezési Kft. számára. De ő azt gondolja, hogy az elmúlt 5 év a szerződés megalapozottságát igazolta, hiszen ez biztosította, hogy az 5 év távlatában változatlan szolgáltatási díj mellett történik a temető üzemeltetése, mégpedig olyan módon, hogy a sírhely árbevétel ill. eladásból származó árbevétel a városüzemeltető kft.-n keresztül teljes összegben átkerül Kőszeg Város Önkormányzatához, csökkentve ezzel a szolgáltatási díj költségeit. Ez szerinte egyedülálló Vas megyében. Az elmúlt évben 4,4 millió Ft került ilyen módon visszajuttatásra az önkormányzathoz.
A beszámolóból látszik, hogy a városüzemeltető kft. számára a legnagyobb feladat a fizikai működtetést tekintve a temetőből a hulladékszállítás, mivel ez rendkívül elavult és időigényes. Amióta pedig nincs Kőszegen hulladéklerakó, azóta drágább is, mert Szombathelyre kell szállítani a temetői hulladékot. Nem írta be a beszámolóba, mert az 2021-re vonatkozik, de a képviselő-testület döntése értelmében ezen az áldatlan állapoton 2022-ben változatni tudnak. A temetőben ugyanis hamarosan új hulladékszállítási rendszert vezetnek be, a mostani un. „dróthálós kutricák” helyett (ami alul nyitott) 1100 literes konténerek kerülnek elhelyezésre. Rendezni tudják továbbá ezt a hulladékszállítási szolgáltatóval is, így reményeik szerint ezzel a temetői hulladékszállítás nemcsak rendezettebb, hanem olcsóbb is lesz.
A kegyeleti szolgáltatással kapcsolatban az elmúlt évben panasz nem érkezett.
Viszont a Temetkezési Kft. az elmúlt időszakban elég erőteljesen kifogásolja, hogy nem tudott az elmúlt 5 évben a szolgáltatási díjon változtatni. Ő azt gondolja, hogy – megfelelő mértékben – de ez valóban felülvizsgálatra szorul, bár a városüzemeltető kft. sok kiegészítő munkát is átvett, és ezzel a temetkezési kft. munkáját is megkönnyítette.
Az új temető építése folyamatban van, viszont a jelenlegi kőszegi köztemető – amelyet Vas megye egyik legszebb temetőjének tartanak – még sokáig használatban lesz.
Ebben is vannak műszaki problémák, amelyek nemcsak esztétikai, hanem statikai gondot jelentenek. A Szent Imre herceg utca felőli oldalnál a kerítés nagyon labilis és már a sírok is rátámaszkodnak. Ha a kerítéssel bármi történik, akkor a városnak nemcsak erkölcsi, hanem anyagi kára is keletkezik.
Ezért szerinte a képviselő-testületnek minél rövidebb időn belül el kell végeznie a szükséges felújítást.
A temetőben egyébként az utóbbi időben több, nagyméretű tuját is ki kellett vágni, mert már tömegesen veszélyeztették a sírok állapotát. Így a növényzet pótlásáról is gondoskodni kell majd.
A kőszegfalvi temetőben is a kerítéssel van probléma, hiszen az egyik oldalon ezt fasor helyettesíti és a jogszabályok értelmében a temetőket zárt térben kell elkülöníteni. Erre majd a településrész lakosságával együtt kell megoldást találni, a városüzemeltető kft. már tett javaslatot az új kerítésre is.
Amennyiben a jelenlegi temetőben a fenti új hulladékszállítási rendszer bevezetésre kerül, akkor fontos, hogy a lakosság is megfelelően legyen tájékozatva, mert ebben szükség van a polgárok egyfajta fegyelmezettségére is. Sokszor hallja ugyanis, hogy egy-egy falusi temetőben nagyobb rend van, mint itt.
Kéri a beszámoló elfogadását és a képviselő-testület további támogatását.

Kérdések és hozzászólások:

Kiss Péter elmondja, hogy a városfejlesztési bizottság megtárgyalta az előterjesztést és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Sas Norbert szerint a pénzügyi bizottság örömmel hallotta, hogy a temetői hulladékszállítás meg fog oldódni.
Viszont kéri, hogy legyen megvizsgálva: a régi temető kerítését hogyan lehetne – természetesen a prioritások figyelembe vételével – rendbe tenni. Elsőként statikai, szerkezeti szempontból legyen ez kiemelt feladat, utána jöjjön az esztétikai munkák elvégzése.

Harkai Norbert a polgármester úrtól kérdezi, hogy van-e bárki is balesetveszélyben a temető kerítésének az állapota miatt?

Básthy Béla emlékezete szerint 4-5 éve volt olyan helyzetben a kerítés, amikor közvetlen balesetveszély volt, de akkor azt a hosszabb részt az önkormányzat fel is újíttatta. A kerítés jelenlegi állapotáról ő nem kapott közvetlen információt, mert ha azonnali beavatkozást igényelne, akkor azt természetesen megtették volna.
Arról van információja, hogy a temető irodaépületének az elektronikai hálózata nagyon elavult és ez is egy veszélyforrás lehet. Ennek megoldására folyamatban van az intézkedés előkészítése.

Kovács István tisztázza: a régi épületben szabványosításra lenne szükség, ennek költségének a megosztásáról is volt szó a temetkezési kft.-vel.
A temető kerítés pilléreinek a statikai megerősítése lenne fontos, amit az utcában közlekedő autóbuszok rezonanciája is okoz. A teljes kerítés megújítása pedig egy későbbi, nagyobb feladat lesz, de közvetlen életveszélyben nincs senki.

Harkai Norbert szerint ezen a városrészen a rezonanciát nemcsak a buszok okozzák, hanem a leszállított fa okán az erdészet nagy gépjárművei is. Sajnos a város még soha nem mérte le ezeknek a járműveknek a súlyát. Neki vannak videói erről, mert ezt a nagy megterhelést ezek a járművek idézik elő.

Básthy Béla szerint a 20 tonnás súlyhatár feletti gépjárművek behajtása a városba engedélyköteles és csak meghatározott esetekben lehet. Ezt a rendőrség is jól tudja, sőt, az önkormányzat ezt külön is kérte. Az erdészet az önkormányzat számára nem jelezte, hogy 20 tonnát meghaladó járművel tervezne bejönni, sőt neki azt jelezték, hogy 16-18 tonnás járműveket szereztek be, amelyek kisebbek, mint amit korábban használtak. A városnak ez sem örömteli, de az biztos, hogy a mi tudomásunkkal nem mozognak ilyen járművek a városban, így a rendőrséggel újra fel kell venni a kapcsolatot a fentiek miatt. Ő nem gondolja, hogy a temető falának a károsodását csak ez okozná.

Terplán Zoltán már most arra hívja fel a figyelmet, hogy ha elkészül az új temető és működni kezd, akkor abban már egy korszerű sírnyilvántartó szoftvert kell használni.

Básthy Béla pedig kiegészíti a temetővel kapcsolatos információkat azzal, hogy az egyházmegye templom felújítási projektje keretében zajlik a temetői kápolna megújítása is. A szükséges síráthelyezések megtörténtek, a kápolnát jelenleg nem lehet használni. Az egyházmegyével nagyon jó az együttműködés.

Mivel további észrevétel nem hangzik el. a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatot.
A képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

124/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft 2021. évi temetőüzemeltetési tevékenységével összefüggő bevételekről és kiadásokról szóló tájékoztatóját elfogadja.


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

Az önkormányzatnak a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház többletbevételére vonatkozó költségvetési előirányzat átcsoportosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Katona-Freyberger Anett szóbeli kiegészítést tesz. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház Igazgatója jelezte, hogy az intézmény sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőnél kulturális bérfejlesztésre és többletbevételt ért el.
A kötelező kiadások az önkormányzat a költségvetésébe be lettek állítva, így most lehetőség van arra, hogy a fenntartó a többletbevételt elvonja az intézménytől.
Javaslatuk az, hogy a 2022. évi 75 %-os támogatási intenzitású közfoglalkoztatási program kiadásaira – ami korábban 100%-os volt – 400 000 Ft-ot és a munkáltatót terhelő járulékok kiadásaira 30 000 Ft-ot biztosítson a képviselő-testület, a 8,3 millió Ft pedig kerüljön tartalékba.

Kérdések és hozzászólások:

Harkai Norbert mivel „vár és pénz” a napirend tárgya, kénytelen ismét szóba hozni a véleményét. Néhány napja kereste a művelődési központot telefonon és „várszínház” néven jelentkeztek be. Igaz, hogy most – a sikeres pályázatoknak köszönhetően – egy kis pénzt visszakap az önkormányzat, azért jó lenne, ha a város minden költségvetése úgy kezdődne, hogy 70 millió Ft-ot kap a művelődési központ. Érti ő, hogy előbb beleteszünk, aztán meg kiveszünk, de továbbra is az a véleménye, hogy a város ikonikus épülete sajnos egy átjáróház.

Básthy Béla emlékeztet arra, hogy a tavalyi évben a zárszámadásnál 45 millió Ft-ot vont el a képviselő-testület az intézménytől. Vagyis a művelődési központot a normatíván felül nem kellett finanszírozni, mert a különbséget a várszínházzal „termelte meg” az intézmény. Képviselő úr részéről már többször elhangzott ez a 70 millió Ft, de érthetetlen, hogy miért. Képviselő úr a számokat nem kívánja elfogadni. Napjainkban minden este 450 ember ül a nézőtéren, ennek komoly turisztikai vonzása van.

Harkai Norbert szerint a számok nem ezt mutatják. Ebben a városban soha, semmire nincs pénz. Pedig a turizmusból kellene megélni, mert ez folyamatosan bevételt generálna, ebbe az irányba kellenefejlődni.

Básthy Béla szerint ha nem lenne várszínház, nem tudna a város ekkora közművelődési intézményt sem működtetni Kőszegen. Az idén több mint 30 előadás lesz és eddig minden előadás telt házzal megy. A turisták a várszínházért is jönnek, rengeteg vendég van. Ráadásul pont azt valósítja meg a vár, amit képviselő úr hiányol: plusz kulturális tevékenységével nagyobb közművelődési intézmény működhet, mint amit az állam finanszíroz. A vár nem tud hotelt üzemeltetni. A várszínház tulajdonképpen egy kulturális fesztivál, amelynek nagy a látogatottsága és telt házzal működik.

Harkai Norbert is imádja a várszínházat gyermekkora óta látogatja az előadásokat. Azt is tudja, hogy minden este telt ház van. De a vár, mint produkció nem működik. A színház mellet nem nagyon tudja, mi vonzót kínál. Mert a szállásadók ezt nem érzékelik, a vendégéjszakák száma nem nő. Sokan jönnek Szombathelyről, Győrből, Sopronból, aztán mennek haza, előadások után Kőszegen meg bezár az összes vendéglátóhely, ezt is személyesen tapasztalja.

Básthy Béla szerint képviselő úrnak vannak ilyen „misztériumai”. El kell menni a szállásadókhoz és meg kell tőlük kérdezni, van-e a várszínházi előadások kapcsán üres szobájuk. Szerinte nincs. Nincs arról szó, hogy tele van várszínház és üresek a szálláshelyek.
A magyar állam támogatásával létrejött a Benedict Hotel, a Harangtorony szálló. A Fő téren az Ibrahim Étterem is belevágott egy nagyobb fejlesztésbe. A közelmúltban a Pék apartman is beindult, továbbá több belvárosi szálláshely is nyílt. Ezek nem üresek, vannak bennük vendégek, de azzal egyetért, hogy több kapacitást kellene idecsábítani.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatot.
A képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


125/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház többletbevételéből 8 753 056 Ft-ot elvon az önkormányzat által nyújtott finanszírozás terhére. Az intézmény bevételi előirányzatában a működési bevételének előirányzatát 8 753 056 Ft-tal megemeli, az irányítószervi finanszírozási bevételi előirányzatát 8 753 056 Ft-tal lecsökkenti.

Felelős: Pócza István Zoltán igazgató.
Határidő: azonnal.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetésén belül az irányító szervi finanszírozási kiadási előirányzatát 8 753 056 Ft-tal lecsökkenti, a közfoglalkoztatási feladatok személyi juttatásának előirányzatát 400 000 Ft-tal megemeli, a közfoglalkoztatási feladatok munkáltatót terhelő járulékok előirányzatát 30 000 Ft-tal megemeli és a tartalék előirányzatát 8 323 056 Ft-tal megemeli.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 6. napirendi pont tárgyalása:

Az önkormányzatnak a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár többletbevételére vonatkozó költségvetési előirányzat átcsoportosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Katona-Freyberger Anett szóbeli kiegészítést tesz.
Az intézmény ugyanazon az EMMI által kiírt pályázaton vett részt, mint a művelődési központ, így nekik is többletbevételük keletkezett 14,6 millió Ft összegben. Az eredeti előterjesztésben ennek az átcsoportosítása a NEAK feladatokhoz került volna, de az anyag kiküldése óta történtek egyeztetések és ezek eredményeképpen változott a határozati javaslat. Az elvont összeg egy részét (2,6 millió Ft-ot) javasolják a Városüzemeltető Kft. számára átadni egy seprőgép beszerzése céljából. Az erre vonatkozó árajánlatot az előterjesztéshez csatolták.
A módosított előterjesztés a képviselők számár az ülés előtt lett kiosztva.

Hozzászólások:

Básthy Béla visszautal arra, hogy már régóta foglalkoznak azzal, hogyan lehetne egy seprőgépet beszerezni a közterületek tisztán tartásához.
Az önkormányzat már közel 2 milliárd Ft értékben újított fel utakat, amely egyúttal sok helyen azzal is járt, hogy a korábbi útpadka helyére útszegély épült. Az utak lejtése miatt a víz elfolyik ugyan, de a szegélyek felfogják a különböző szennyezéseket, kavicsokat, port stb., illetve sokszor ezek a víz elfolyását akadályozzák. Ezért ő vetette fel egy ilyen gép mihamarabbi beszerzését és erre most ebből az átcsoportosítás egy részéből lehetőség nyílna.

Kovács István tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy nem egy önjáró, kompakt szívó seprőgép beszerzéséről lenne szó, hanem egy meglévő erőgépre, pontosabban a korábbi, folyékony szennyvíz szállításához használt traktorhoz csatlakoztatható adapterről. Ez a szerkezet rendelkezik gyűjtőtartállyal is, amibe bekerülhet a felszívott por, darabos szemét, valamint a télen, csúszásmentesítés miatt kiszórt zuzalék is. Ez az adapter tulajdonképpen egy mechanikus seprű, amely oldalkefével rendelkezik, azaz az útszegélyek mentén is tud seperni és vízpermetet is ki tud bocsátani.
Az élő munkaerőnél nagyobb teljesítményt lehet vele elérni és nagyságrenddel növeli az utak tisztántartását. A megelőzésnek fontos szerepe van, mert a csapadék bele tudja mosni a zuzalékot a csatornába, ami ott dugulást okozhat.

Sas Norbert jelzi, hogy a pénzügyi bizottság még az eredeti előterjesztést tárgyalta meg, amit elfogadásra ajánlott.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a kiosztott határozati javaslatot.
A képviselők 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozzák:


126/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár többletbevételéből 14 683 424 Ft-ot elvon az önkormányzat által nyújtott finanszírozás terhére. Az intézmény bevételi előirányzatában a működési bevételének előirányzatát 14 683 424 Ft-tal megemeli, az irányítószervi finanszírozási bevételi előirányzatát 14 683 424 Ft-tal lecsökkenti.

Felelős: Révész József igazgató.
Határidő: azonnal.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetésén belül az irányító szervi finanszírozási kiadási előirányzatát 14 683 424 Ft-tal lecsökkenti, a NEAK feladatok dologi kiadások előirányzatát 5 000 000 Ft-tal megemeli, a NEAK feladatok munkáltatói járulékok kiadások előirányzatát 2 000 000 Ft-tal megemeli, az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 2 622 550 Ft-tal megemeli a Kőszegi Városüzemeltető Kft. „Új eszközök beszerzésének” során seprőgép beszerzésére valamint a tartalék előirányzatát 5 060 874 Ft-tal megemeli.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Révész József igazgató szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy 4,2 millió Ft kiemelt előirányzat átcsoportosítását kéri a képviselő-testülettől.
Ennek egy részével a levéltár szakmai munkáját szeretnék erősíteni, a digitális műtárgy és dokumentum gyűjtemény fejlesztésével, ami 2 millió Ft-ot tenne ki.
A másik 2,2 millió Ft pedig a könyvár számára könyvek beszerzésre lenne fordítva. Ez jelenleg a dologi kiadások között szerepel, de a könyvek beszerzése csak beruházásból származhat, tárgyi eszközként kell leltárba venni őket.

Hozzászólás:

Sas Norbert elmondja, hogy a pénzügyi bizottság örömmel vette tudomásul az intézmény digitális és egyéb fejlesztését, a határozati javaslatot elfogadásra ajánlották.

A képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:


127/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár 2022. évi intézményi költségvetésében a levéltári feladatok dologi kiadási előirányzatát 2 011 750 Ft-tal, a könyvtári feladatok dologi kiadásainak előirányzatát 2 205 000 Ft-tal lecsökkenti, a levéltári feladatok beruházási előirányzatát 2 011 750 Ft-tal, a könyvtári feladatok beruházási előirányzatát 2 205 000 Ft-tal megemeli.

Felelős: Révész József igazgató.
Határidő: azonnal.


A 8. (Vagyonügy) napirendi pont tárgyalása:

Megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosítására vonatkozó előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az ingatlankezelő 2 megüresedett bérlakást jelentett le.
Az egyik az Űrhajósok u. 17/A. 4. emelet 12. számú, 51 m2 nagyságú komfortos lakás, a másik a Rákóczi F. u. 78. fsz. 16. szám alatti, 43 m2 nagyságú komfortos lakás.
Az ingatlankezelő az átjelentéssel együtt megküldte az ellenőrzése során dokumentált állapotfelmérési jegyzőkönyveket is. A lakások további bérbeadása esetén mindkét ingatlan elavult elektromos hálózatának felújítására, szabványosítására lenne szükség, a nyílászárók és burkolatok szintén rossz állapotban vannak, felülvizsgálatra szorulnak, cseréjük indokolt, továbbá a lakások gépészeti és fűtéskorszerűsítést is igényelnek. A felújítási költség lakásonként 4-5 M Ft, ezért az ingatlankezelővel együtt a lakások értékesítését javasolják.
Van még egy harmadik üres lakás is, amely a Zrínyi M. u. 8. fsz. 2. alatti lakás. Ennek eladása már a vagyonkoncepció tárgyalásakor is napirenden volt. Ez egy műemlék épület, amely szintén vegyes tulajdonban van. Februárban felmerült egy pályázati lehetőség a homlokzat felújítására, de végül nem sikerült a szükséges önrészt a társasháznak összegyűjtenie. Így most ennek a lakásnak is az eladását javasolják licit eljárás lefolytatása után.
Mindhárom lakás értékének meghatározására megkérték az első értékbecslést, amelyek a következők:
Űrhajósok 17. IV/12. 13 M Ft
Rákóczi 78. fszt. 16. 6,7 M Ft
Zrínyi 8. fszt. 2. 9,4 M Ft
A Rákóczi F. u. 78. lakás értékének meghatározásánál az értékbecslő figyelembe vette a Szombathelyi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya által - azóta NAV végrehajtás alatt lévő - a tulajdonosokra kibocsátott egyetemleges kötelezést, ami a lakóépület állékonyságának és rendeltetésszerű használatának biztosítását írja elő, ezért kevesebb az összeg.

Kérdések és hozzászólások:

Kiss Péter tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a városfejlesztési bizottság egyetértett azzal, hogy mindhárom lakás licit eljárás után értékesítve legyen és mindhárom határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.

Harkai Norbert jelzi, hogy ő ismét nem fogja megszavazni a lakáseladásokat. Sajnálatos, hogy a bizottsági ülésen ennyire „csont nélkül” átmennek ezek az előterjesztések.
Érthetetlen, hogy nem tud a város ezeknek a lakásoknak a felújítására kormányzati támogatást szerezni, azaz az értékeinket megóvni – jóllehet Kőszeg Város facebook oldala szerint „jön a pénz” Kőszegre. Sajnos hagytuk ezeket a lakásokat olyan leromlott állapotba kerülni, hogy a piaci értéknél jóval alacsonyabb áron kell most megválni tőlük, azaz most el kell kótyavetyélni őket. Ha lehetne olyan pénzeket hozni Kőszegre, ami a kőszegieké, akkor lenne ép temetőfal, jó állapotú bérlakásaink. Már most előre ismeri a választ, de sajnálatos, hogy most újabb olyan 3 lakás kerül eladásra, ami értéket képvisel és ez a jövőre nézve egyre rosszabb.

Kiss Zoltán Miksa elsőként azt emeli ki, hogy a képviselők többsége sosem volt hivatalnok, civilként próbálnak gondolkodni, továbbá vállalkozóként a jövőbe tekinteni. Persze senki nem látja a jövőt, ezért történnek az ilyen eladások is. Biztosan nem tervszerűen történt a „megvárjuk míg lerobbannak” szemlélet – ezt az élet így hozta.
A bérlőkkel sem mindig könnyű az ingatlankezelő élete, hiszen vannak akik tönkre teszik a lakásokat. Elég csak a Bezerédy u. 3. alatti, ún. 40 lakás állapotára gondolni.
Mégis az ilyen lakások láttán, valóban arra kell gondolni, hogy ne tartsuk meg őket egy olyan társasházban, ahol a többség nem önkormányzati tulajdonban van, viszont az önkormányzat lakásai le van robbanva, vizesek, stb. Hiszen ezek fenntartása horribilis összegbe kerülne és 5 évente fel kell őket újítani.
De ha látszana erre vonatkozóan bármilyen koncepció, pld. arra lenne ötlet, hogy lehetne pénzt szerezni új bérházakat építeni, akkor azért megnyugodna minden képviselő az ilyen döntésnél. A „hulljon a férgese, eladok mindent ami nem éri meg” szemlélet elleni védekezés, ez azért kétségtelenül benne van az emberben.

Básthy Béla elmondja: éppen a múltkor beszélgettek arról, hogy ő nagyon szívesen megnézné, hogy az elmúlt 10 évben értékesített, volt önkormányzati ingatlanok hova jutottak el. Elő lehet venni az iratanyagokat.
Az a pénz, amit ezekbe a lakásokba fektettek, az az önkormányzat számára nem elérhető. Sajnos nem írnak ki az önkormányzati lakások felújítására pályázatot. Arra viszont igen, hogy a tulajdonos a saját magáét újítsa fel. Ebből kifolyólag szerinte az önkormányzati bérlakások állapota most sokkal jobb állapotban van, mint az értékesítés előtt és a benne lakók is elégedettebbek.
Ezek a lakások most is Kőszegen vannak, a lakás is, a lakója is jobb állapotban vannak. Ő nem lát arra semmilyen alternatívát, hogy ugyanezt az önkormányzat érhette volna el, mint amit a kőszegiek értek el. Kéri, hogy ezt is mérlegeljék a képviselők.
Mert amikor az 1990-es évek elején a lakásprivatizáció lezajlott, akkor a több ezres lakásállományból ezeket a lakásokat nem vásárolták meg a bérlők. Akkor volt egy olyan, törvényes lehetőség, hogy a forgalmi érték töredékén meg lehetett vásárolni a lakásokat, akár 20-30%-os áron is. Érti azt az álláspontot, hogy nem adunk el semmit és minden m2-hez ragaszkodunk, érzelmileg mindenki így viszonyul hozzá. De ha minden szempontot figyelembe veszünk, akkor a bevételből fontos fejlesztéseket lehet finanszírozni, mert nincs mindenre állami támogatás. Aki megveszi a lakást, az be tud vonni saját és állami forrásokat, tőkét tud hozni Kőszegre, jobb állapotba kerülnek ezek a lakások.
Az a képviselő-testület döntése, hogy milyen módon adja el ezeket az ingatlanokat, mert ha a bérlő veszi meg, akkor az önkormányzat pénzügyi szempontjai rosszabbul érvényesülnek a részletfizetési szabályok miatt. A város azon van, hogy ebből a helyzetből az optimumot hozza ki, nyilván a bizottsági döntés is ezt tükrözi. Vannak viszont olyan lakások is, amelyek kisebb felújítás után új bérlőt kapnak, – ezek kijelöléséről a humánerőforrás bizottság dönt.

Kiss Zoltán Miksa egyetért a polgármester úrral abban, hogy így a város pénzhez jut, a vevő gondoskodik a lakás állapotáról. Az is fontos, hogy szinte minden eladott lakás műemléki, vagy történelmi környezetben van.
Egyedül egy dologról feledkezünk meg: arról a szegény bérlőről, akinek nincs pénze, nem tudja megvenni a lakást sem féláron, még 30%-os áron sem, felújítani meg főleg nem tudja. Lehet. hogy van rá pályázat, de ahhoz meg kell egy kis önerő – ahogyan a városnak is kell – de az sincs.

Básthy Béla kihangsúlyozza, hogy itt most megüresedett lakásokról van szó.

Kiss Zoltán Miksa szerint igen, de az eladás ellen így is biztosan sokan lázadnak a városban, amit neki is gyakran jeleznek az ügyfelek. Róluk is szót kell ejteni.

Harkai Norbert kiemeli: van tehát számos olyan kőszegi polgár, akik bérlakáshoz szeretnének jutni. Most van 3 üres lakás, de az önkormányzat nem újítja fel ezeket, hanem eladja őket.

Básthy Béla már sokszor kiemelte példának: Sárvár egy gazdag város, mégis kevesebb bérlakással rendelkezik, mint Kőszeg.
Van egyébként a bérlők körében lakosságmozgás, továbbá nagyon vegyes összetételűek. Kőszegen van egy olyan speciális vándorlási helyzet is, hogy aki Ausztriában akar munkát vállalni, az elbírja a drága albérletet, de amint kőszegi lakcíme van, pályázatot is adhat be önkormányzati bérlakásra, mert azt szeretne. Ez a „számosság” tehát nagyon sokszínű. Akik az 1990-es évek óta bérlik a lakásokat, és nem vették meg azokat, azokkal nem is nagyon könnyű mit kezdeni. Ma már éves bérleti szerződéseket köt az ingatlankezelő, pont azért, hogy a lakások lepusztulását el tudjuk kerülni.
Valóban vannak olyanok, akik borzasztó rossz szociális helyzetben vannak. Náluk meg azért dolgozunk, hogyan lehet egy kicsit felsegíteni őket, nehogy még több lakbértartozást halmozzanak fel és ki kelljen őket rakni a lakásból – mert az a legrosszabb vég. Ez tehát egy komplex rendszer, sok minden benne van.
Viszont elhangzott Harkai képviselő úr részéről, hogy a piaci ár alatt adja el az önkormányzat a lakásokat, erről szó sincs. Ezeknek a lakásoknak éppen azért ennyi az ára, mert ilyen állapotban vannak.

Mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát és szavazásra bocsátja a határozati javaslatokat.

A képviselő-testület 9 igen, 1 nem szavazattal az alábbi határozatot hozza:

128/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Űrhajósok u. 17/A 4. emelet 12. (hrsz.: 3344/4/A/12) alatti 51 m2 alapterületű lakás Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.

Ezután 9 igen, 1 nem szavazattal az alábbi határozat születik:

129/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli Rákóczi F. u. 78. fszt. 16. (hrsz.: 2976/A/16) alatti 43 m2 alapterületű lakás Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.

Végül a képviselők szintén 9 igen, 1 nem szavazattal a következő határozatot hozzák:

130/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Zrínyi u. 8. fszt. 2. szám (hrsz. 1713/A/2) alatti 57 m2 alapterületű lakás Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.
Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 9. napirendi pont tárgyalása:

A 2022. évi közbeszerzési terv módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Fekete Balázs szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a zárt ülés napirendjén szerepel az új mentőállomás építésére közbeszerzési eljárás indítása. A közbeszerzési törvény értelmében tervben ezt a tételt is szerepeltetni kell, ezért kell módosítani a tervet.

Básthy Béla megjegyzi: mindenig örömteli a közbeszerzési terv módosítása, mert azt jelenti, hogy a városban megint fejlesztés indulhat.

A képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

131/2022. (VI. 30.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat 2022. évi, a módosítással egységes szerkezetbe foglalt közbeszerzési tervét elfogadja, és egyben elrendeli annak közzétételét a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR), valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A 10. napirendi pont tárgyalása:

Bizottságokba tag megválasztásáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében visszautal arra, hogy Csiki István képviselővé történt megválasztása után nem szerették volna újra gondolni a bizottságok összetételét. Mivel Kiss Zoltán korábbi képviselő két bizott