A birkózás városa

Ma délben a Képviselő-testületi ülést megszakítva, Dr. Hegedűs Csaba a Magyar Birkózószövetség elnöke A birkózás városa címet, és oklevelet adományozta Kőszeg Városának, melyet Huber László polgármester úr vett át. Elismerő oklevelet kapott sok évtizedes edzői munkájáért Karner Péter edző, illetve a KSK Birkózó szakosztályának vezetője Pusztai Tamás.

A cím mellé egy kis kőszegi birkózás történelem.
Kőszegen 1974 óta van jelen a birkózósport, amikor is a kőszegi csoport a HVSE-hez kötődően működött. Karner Péter vezetésével 20-25 gyermek látogatta az edzéseket rendszeresen. Jelenleg is hasonló létszámú az igazolt versenyzők száma, de az edzéseket rendszeresen látogató sportolók létszáma megközelíti a félszázat. Legeredményesebb nemzetközi szinten is jegyzett versenyzőink: Dvorák László (2-szeres EB ezüstérmes, 3 olimpián vett részt), Marosvölgyi János (többszörös magyar bajnok és válogatott kerettag), de számos hazai szinten kiemelkedő versenyzőt nevelt az egyesület keretein belül Karner Péter, mint például Zsótér Balázs, Prácser Attila, Bartók Zsolt, Bartók Sándor és Pusztai Tamás, aki jelenleg a birkózószakosztály elnöke.
Karner Péter nemcsak a birkózófogásokra tanította a gyerekeket, hanem az életben való helytállásra is. A rendszeres edzések 1998 és 2000 között szüneteltek.
2000-ben teljesen újra kellett indítani a városban a birkózást. Az újra indulás nehéz lépéseit Ficsor András keze alatt tette meg a kőszegi birkózó sport, de elévülhetetlen érdemei voltak az újrakezdésben Dr Pusztai Szilveszternek is, aki elkötelezetten mindenben támogatta az újjáalakuló birkózó szakosztályt. Az újraindításban nagy segítséget nyújtott a Polgármesteri Hivatal, amellyel a mai napig kiváló a birkózó szakosztály kapcsolata. Évről-évre lehetőségeihez mérten támogatja a sportágat Kőszegen. 2011-ben 4. alkalommal tudtuk megrendezni a nemzetközi Jurisics Kupa Birkózóversenyt. Ez a verseny az 1980-90-es években Európa legnagyobb gyermekversenye volt. Bízunk benne, hogy a város vezetése és a szakosztály között meglévő évtizedes jó kapcsolat továbbra is megmarad.

összeállította: Ficsor András technikai vezető, fotó: Németh Iván

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.