A Nemzet Színésze

Molnár Piroska Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színművészt választották meg a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Komlós Juci helyére. A Nemzet Színésze címet viselő művészek hetvenperces tanácskozás után hozták meg döntésüket, miszerint az április 5-én elhunyt Komlós Juci helyére Molnár Piroska kerül a testületbe. A művésznő - megköszönve a kőszegi gratulációkat - a Kőszegi Várszínháznak is ajánlotta az elismerést.

A Nemzet Színésze címet tizenketten viselhetik

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A nemzet színészei jelenleg: Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Garas Dezső (2000-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től). A Nemzeti Színház tájékoztatása szerint a szerdai zártkörű voksoláson Haumann Péter, Avar István, Berek Kati, Psota Irén, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Máthé Erzsi volt jelen, Garas Dezső, Tordy Géza, Szabó Gyula és Király Levente telefonon szavazott.

  • Magyar
  • English
  • Deutsch
2000-2021 © Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
Adatkezelési tájékoztató | Impresszum
A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával valósult meg „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása – NYDOP-3.1.1/A-2F-2009-0003” projekt részeként.